Tragarz Śmierci 13.09.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Dzień dobry.Pacjent: dom w górach (kotlina kłodzka) brak bieżącej wody (strumień), szambo jest, prąd jest. Budynek prawie stu letni z kamienia. Połowa podpiwniczona połowa bez piwnicy i fundamentu. Pomysł: na 1p wrzucić zbiornik 1000l rozprowadzić instalacje alupex do prysznica, umywalki i zlewozmywaka w kuchni. (rozwiązanie na rok potem będzie studnia i hydrofor) Dane techniczne: Różnica poziomu od najwyższego punktu (prysznic) do podstawy zbiornika 2m. Instalacja alupex 16mm. Rozprowadzona tak aby grawitacyjnie wymuszony był przepływ. Wg starszych i mądrzejszych ciśnienie jakie powstanie to 0,2bara. W porównaniu do ciśnienia, które mam we Wrocławiu z miasta 4bary to 0,2bara nie ma racji bytu. Pytania: 1) Wydaje mi się że zimna woda powinna płynąć na tyle mocno aby móc wziąć prysznic i umyć naczynia, dobrze mi się wydaje?2) czy ciśnienie wody będzie zależało od ilości wody w zbiorniku? (np. jest pełny 1000l woda płynie jak należy, jak będzie 200l to ciśnienie będzie znikome)2) Czy przy tak małym ciśnieniu montować napowietrzacze w wylewkach w celu oszczędności wody? 3) Jak uzyskać ciepłą wodę? Czy montaż bojlera 50l bez wymuszonego obiegu wody pompą cyrkulacyjną ma jaki kolwiek sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.09.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Co robiłeś w szkole na lekcjach fizyki? https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C5%9Bnienie_hydrostatyczne Słyszałeś/czytałeś/otarłeś się o informację o TARANIE WODNYM?Buduje się to z kilku kształtek i jakiegoś obciążnika.U Ciebie warunki idealne na jego zastosowanie.https://pl.wikipedia.org/wiki/Taran_hydraulicznyhttps://www.google.pl/search?q=taran+wodny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjVh_nH4KHWAhUiLcAKHdcnALQQ_AUICigB&biw=1206&bih=707 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tragarz Śmierci 13.09.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Dziękuję Ci za wskazanie tarana wodnego jako rozwiązania problemu z ciśnieniem. Czy Twoja wiedza pozwala na to abyś udzielił odpowiedzi na resztę pytań? p.s. co robiłem na lekcji fizyki wolał bym zostawić dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.09.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Taran wodny kiedyś pompował wodę do schroniska na Hali Szrenickiej. Teraz pewnie jest pompa, ale dawno tam nie byłem, więc nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.09.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Zimny prysznic i mycie naczyń w zimnej wodzie to nie jest coś, co bym bardzo lubił, ale - da się.Ciśnienie wody nie zależy od jej ilości a od wysokości jej słupa nad miejscem poboru.Chcesz mieć ciśnienie - zrób "wieżę ciśnień". Zbiornik gdzieś WYSOKO (strych, poddasze) do którego będziesz wodę pompował taranem wodnym.Zbiornik z przelewem. Masz ciągle świeżą wodę i potrzebne ciśnienie.Nie montował bym perlatora. To ciśnienie może być zbyt małe do jego poprawnej pracy.No, chyba, ze zbudujesz układ zamknięty z czymś w rodzaju hydrofora pędzonego tym taranem (oczywiście - DA SIĘ, ale zabawa nieco poważniejsza).Ciepłą wodę uzyskuje się ogrzewając tę zimną...Nie rozumiem... chodzi Ci o ciepłą w oddalonych kranach?Można rozważyć obiegi grawitacyjne, ale tu trzeba by trochę pomyśleć.W kaloryferach płynie to i do kranów może... Adam M. Edytowane 14 Września 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tragarz Śmierci 19.09.2017 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Dziękuję Adamie za odpowiedź.Chciałbym grawitacyjnie rozprowadzić wodę zimną i ciepłą.1) Jakie jest minimalne ciśnienie aby bojler zadziałał?2) Do bojlera przyłącze woda alupex 16mm. Wyjście z bojlera również 16mm. Z racji na mały przekrój wężownicy w bojlerze woda ogrzana wypływająca z bojlera będzie miała mniejsze ciśnienie niż woda wpływająca do bojlera?3) Jakie jest minimalne ciśnienie aby myć swobodnie naczynia, brać prysznic? Pytam w kontekście jak wysoka ma być wieża wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.09.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 PO CO grawitacyjnie?Piszesz, że prąd jest...Hydrofor rozwiązuje wszelkie problemy z ciśnieniem wody.Nie jest drogi. Rozumiem, ze jesteś "eko" do bólu...KAŻDE nadciśnienie pozwala na prysznic czy mycie naczyń.(większe jak ciśnienie atmosferyczne) 10m słupa wody to około 1kG/cm2 = 1 at (prawie to samo co 1 bar).0,1 at sprawia że woda płynie zupełnie "przyzwoicie". Napisz jakie są Twoje preferencje!Ma to działać siłami Natury?Ma to działać?Ma to działać DOBRZE?Ma to działaś dobrze SIŁAMI NATURY? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tragarz Śmierci 20.09.2017 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Marzy mi się niezależne źródło wody i prądu czyli docelowo własna elektrownia, ale to na razie pieśń przyszłości..Chciałem jak najtaniej, ale widzę że jest ciężko. Przemyślałem częściowo sprawę. Chciałbym zrobić następujące prace:Na działce 10m poniżej domu jest zarośnięta studnia. Wiem że 10 lat temu działała.Na początek muszę ją wypompować zdezynfekować i oczyścić. Koło domu wykopać druzę 1m w głąb wylać betonem i ocieplić styropianem. W niej zamontować hydrofor. Cena ok 400zł 5l naczynie. Będę wdzięczny za wskazówki na co zwrócić uwagę. W domu chcę zamontować bojler 50l i rozprowadzić wodę (prysznic, umywalka, wc, zlewozmywak w kuchni). Pomieszczenia oddalone od siebie 5m. Pytania:1) Dom będzie używany głownie w lecie. Jak na zimę spuścić wodę z instalacji w domu?2) Jak spuścić wodę z inst na zewnątrz? Czy hydrofor po odłączeniu zasilania może "zrzucić" wodę do studni? (aby woda nie zamarzła w rurze doprowadzającej wodę do hydroforu)3) Czy bojler musi być pomiędzy wc a kuchnią? (aby ciepła woda z bojlera miała do przepłynięcia 2,5m a nie 5m rury?)Dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Albo układa się rury ze spadkiem i osusza grawitacyjnie, albo przedmuchuje z jakiegoś kompresorka.Kompresorkiem częściej, bo nie zawsze da się ten spadek zrobić. Hydrofor nie zrzuci wody, bo ma zawór zwrotny aby tego nie umiał.Można dać równolegle do zawora zwrotnego drugi zwykły zawór i ręcznie go otwierać dla osuszenia tej części instalacji. Wygodnie by było tak umieścić ten bojler, tylko czy jest tam miejsce na niego?Nie musi być akurat tam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tragarz Śmierci 21.09.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Wygodniej jest mi nie zrobić spadku i wydmuchać wodę z instalacji w domu za pomocą kompresora. Powstaje pytanie:1) czy zwykły kompresor za 240zł 2,5KM 8 bar wystarczy żeby wydmuchać wodę z instalacji o długości ok 10mb? Boje się żeby nie zamarła reszta wody i nie rozsadziła instalacji.. 2) Czy rury zimnej wody muszą iść w otulinie? Jest szansa że dzięki otulinie w ujemnych temperaturach woda nie zamarznie? 3) Wygodnie było by umieścić bojler w kuchni, ale im dłuższe przyłącze tym więcej wody upłynie nim ciepła woda popłynie z kranu Dziękuję Ci Adamie za cenne wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Starczy w zupełności. Możesz dla pewności dmuchnąć ze dwa razy w te rurki.Zrób zawór spustowy gdzieś nisko, np przy hydroforze. Otwierasz ten zawór a potem te w domu.Co ścieknie to ścieknie a resztę wydmuchasz. Mogą ale nie muszą. W grzanym domu nie zamarzną. W opuszczonym na cała zimę mogłyby niezależnie od otuliny. Lepiej je przedmuchać przed zimą. Pamiętasz o wsypaniu kilku garści soli w syfony kibla i umywalek? 5mb rury to nie tragedia. Problem jest jak rury jest "naście" metrów..Pojemność 5mb rury 1/4" to około litra tylko. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tragarz Śmierci 22.09.2017 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Dom w zimie nie będzie za często użytkowany więc sól w syfonach i przedmuchanie rur obowiązkowo. Co się da rozprowadzę grawitacyjnie resztę przedmucham. Na działce jest szambo 6000litrów cylindryczne wkopane w ziemie 10 lat temu. Zbiornik był nowy. Przykryty jest deklem. Przez toaletę za pomocą wody z wiader trafiały tam nieczystości. Dom użytkowany przez te 10lat ok 3mieś w roku przez średnio jedną osobę. Wczoraj zajrzałem do szamba spodziewając się że po tylu latach będzie pełne (szambo przez 10 lat nie opróżniane). A ku mojemu zdziwieniu ledwo na dnie "bagno" może z 30cm.1) czy tak mała ilość zanieczyszczeń może wskazywać na to że szambo jest dziurawe? 2) na co zwrócić uwagę kupując hydrofor? Są za ok 300-400zł z 5l naczyniem. Czy tak tanie jest coś warte?3) instalacje wodną chcę wykonać z alupexu. W znanym markecie budowlanym na C są rury pex-al-pex za 2,68zł/mb oraz rury pe-xb/al/pe (pe-rt) za 1,58zł/mb. Nie ukrywam że wołał bym tą tańszą czy różnica jest duża po za oznaczeniem?4) Złączki skręcane do alupexu takie jąk kolana, trójniki są w internecie firmy Diamond odpowiednio po 4,5zł i 8zł a w sklepie na C (innej firmy) po 11zł i 18zł. Różnica w cenie jest wyraźna. Podejrzewam że idzie za tym również jakość. Czy warto oszczędzić na złączkach? Jaką firmę polecasz?Jak zawsze pięknie dziękuję za pomoc! Edytowane 22 Września 2017 przez Tragarz Śmierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Może tak być lecz nie musi.Jedna osoba od czasu do czasu przynosząca jakieś wiaderko napełnić go mogła nie zdążyć.Dziurawe brałoby tez wodę z gleby. Hydrofor za 300zł da się wymienić na nowy po kilku latach.Nie trzeba stawiać "wiecznego" za 3 tysiące jak dom będzie raczej "wakacyjno - urlopowy". PEX jest zimnogięty. Jak zegniesz - tak zostaje.PERT jest elastyczny.Mocować rurę musisz i tak, wiec którą weźmiesz nie ma wielkiego znaczenia.Obie są na 10 bar.Diamond to zdaje się Chinina.No i... tak. Jest różnica w jakości.Jakieś zakończenia rurki, wyjścia do kranu, baterii to brałbym te lepsze.Inne kształtki raz a dobrze zamontowane wytrzymają. Zobacz czy ta tańsza rura jest też do wody pitnej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tragarz Śmierci 25.09.2017 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Szambo tak jak dom znajduje się na zboczu góry więc chyba jedynym sposobem na sprawdzenie szczelności będzie zalanie wodą (małą ilością) i zobaczenie czy ubędzie przez tydzień. Wybiorę jednak te droższe rury ponieważ planowałem je kotwiczyć pianą montażową i dopiero tynk, a jak by miała się odkształcić był by to problem. Bardzo dziękuję za wskazówkę ws jakości złączek .Aż tak dużo ich nie będzie więc warto wydać trochę więcej i mieć spokój. Wewnętrzne tynki są z gliny.... Dość łatwo się kruszą. Część odkułem do wysokości 60cm i staram się odbudować izolację pozioma za pomocą iniekcji Adexin HS robiąc wlewy ponieważ ciśnieniowo nie da się w tych kruchych zaprawach. Pytanie: 1) czym uzupełnić tynki? Z racji na wilgoć chce to porządnie zagruntować i użyć tynków cementowo wapiennych. Czy ma Pan jakąś propozycję (jakość do ceny) polecany produkt? Tynkowania będę miał około 60mkw tak że sporo. 2) jakimi farbami pomalować ściany? Lateksowe dobrze kryją ale nie oddychają i boje się że porobią się pęcherze. Co Pan poleca? Jak zawsze dziękuję uprzejmie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts