admiralbar 13.09.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Hej Pojawiła się taka oto zagwozdka - nie wiem jak połączyć nad murłatą izolację ściany z izolacją stropu. bo skończyła się ściana i nie mam do czego dokleić styro. Wszystko będzie schowane pod podbitką. Pomysł 1 : wyciąć kawałek styro pasujący między wiązary, od góry i od dołu psiknąć pianką - w ten sposób zaklinuje się on między deskowaniem a dolnym pasem styro przyklejonym do ściany. Ale co wtedy z wentylacją połaci dachu od spodu ? Pomysł 2 : zostawić jak jest i poprostu wysunąć wełną z izolacji stropu na zewnątrz (przerzucić przez murłatę) tylko nie wiem co w tym przypadku z paraizolacją - będzie potrzebna czy nie. Pomysł 3 - czekam na sugestie Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Styropian podciągnąć wyżej pomiędzy krokwie prawie do powierzchni deskowania.Jeśli na deskowaniu będzie papa to pomiędzy styropianem a deskowaniem pozostawić szczelinę 3 - 5 cm w celu wentylacji wełny.Szczelina powinna obowiązywać także pomiędzy powierzchnią wełny a deskowaniem tak aby był możliwy swobodny przepływ powietrza.Wełna będzie dochodzić ponad murłatą aż do styropianu na elewacji. http://www.rembud.info/architektura/projektowanie-szczeliny-wentylacyjnej-polaci-dachowych Edytowane 15 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 15.09.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Tylko jak pisałem nie ma do czego przykleić sturopianu, bo kończy się wieniec, murłata jest odsunięta od krawędzi wieńca o ok 5 cm. Chyba, że zaprzeć go między wiązarami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.09.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Styropian przykleić do styropianu klejem w piance.Po drugie to zawsze możesz się pokusić o dokładność własną inicjatywę i na murłatę dać cieńszy styropian tak aby zrównać go poziomem ze ścianą a następną warstwę właściwą przykleić di niego.Po trzecie to styropian dotnij na wcisk pomiędzy krokwie. Edytowane 17 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts