lukaszu 13.09.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Witam wszystkich, planuję na wiosnę budowę domu, około 185m2 z garażem 2-stanowiskowym, parterówka bez poddasza użytkowego i bez piwnicy. Rozeznając ceny, firma która wykonuje to kompleksowo szacuje około 1100-1200zł z m2 sso, nie interesuje mnie sprzęt, towar itd. Inna firma, bierze 50.000zł za wybudowanie natomiast cała organizacja po mojej stronie. Wychodzi szacunek, że mogę zaoszczędzic około 50.000zł decydując sie na drugą, nie znana mi firmę. Bardzo się nie znam na budowlance, nie mam też wiele czasu. Pytanie czy warto ryzykować dla oszczędności, bo można na tym różnie wyjść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.09.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Kupujac materialy samemu zawsze bedzie taniej. Mnie sso wyszedl 820zlm2 a mam dom bardzo zblizony do twojego. Parterowka 173m2 strop drewniany Jeszcze pytanie co oferuje firma za 1100-1200zl bo na tym to dopiero mozna "roznie wyjsc" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Jak bierzesz wykonawcę z materiałem, to płacisz VAT 8% również za materiał. Więc już na starcie powinien być 15% tańszy. Więc nawet zakładając, że sobie policzy te 15% "za fatygę" to powinien wyjść tak samo, jak wykonawca oferujący samą usługę nawet przy założeniu, że ten kompleksowy dostaje takie same ceny, jak Ty wchodząc z ulicy. Więc skoro ekipa oferująca usługę kompleksowo, z materiałem jest jeszcze dużo droższa to znaczy, że ma marżę dużo większą. Wybrałbym ekipę, co wychodzi SSO 50K taniej. I jeszcze jest szansa na kupno np. betonu z usługą betonowania na 8% czy innych "optymalizacji" podatkowych i cenowych. Co do twierdzenia, że nie interesują Cię materiały - to interesuj się. Bo dostaniesz materiały najtańsze w cenie najdroższych. I trzeba wykonawców pilnować niezależnie którą wersję wybierzesz. Więc sobie pracy niewiele oszczędzisz, bo i materiały powinieneś wybierać świadomie. Bo to Ty będziesz w tym mieszkał i ma być dobre do mieszkania, a nie koniecznie do budowania. I koniecznie patrz na aspekty energetyczne - bo tym praktycznie nikt się nie przejmuje poza inwestorem. I przypadków złego doboru materiałów czy rozwiązań na forum jest cała masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts