Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do domku ~120m2 /projekt ALTEA MAŁA

jkazan

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem w trakcie budowy/wykańczania domku jednorodzinnego - projekt ALTEA MALA po przeróbkach, powierzchnia użytkowa około 120m2.

Elewacja / ocieplnenie w koncowym etapie; montaz drzwi wejściowych w kolejnym tygodniu.

Teraz czeka mnie dobór PIECA. Chciałbym do przymrozków /połowa listopada/ mieć zainstalowany piec.

Jakie paliwo / piec Państwo poleca?

Cel: ogrzewanie + ciepła woda użytkowa.

Parametry domku:

Sciana zewnętrzna - gazobeton z firmy PREFABET24x24x59

Ocieplelnie - grafitowy styropian, grubość 16 cm

Izolacja poddasza - piana poliuretanowa PRODEX CROSSIN ATTIC SOFT o grubości średniej 20 cm (+- 10%) na połaci dachowej o powierzchni 181m2; dachówka ceramiczna

Okna - WITAL 70, 6-komorowe, 3-szybowe, wsp. przenik. 0,9,

Podłoga - parter styropian grafitowy 2 warstwy: 6cm +6cm, piętro styropian grafitowy 5 cm; wylewka anhydrytowa

Rekuperacja - instalacj wykoanan; rekuperatora jeszcze brak

UWAGA 1: w całym domu /parter i pietro/ jest ułożne ogrzewanie podłogowe; garaż jeden grzejnik; lazienka dwie drabinki.

UWAGA 2: w moim miescie nie ma gazu ziemnego!

UWAGA 3: zamierzałem instalować pompę ciepła /rury wyciagniete pod fundamentem/ - niestety wydatki przerosły moje oczekiwania i na chwila obecna mnie nie stac! A przez ta zime musze juz grzać!!!

Pozdrawiam,

Walterrr.

UWAGA 3: zamierzałem instalować pompę ciepła /rury wyciagniete pod fundamentem/ - niestety wydatki przerosły moje oczekiwania i na chwila obecna mnie nie stac! A przez ta zime musze juz grzać!!!

To kup kocioł elektryczny albo zrób z kawałka rury i grzałki prowizorkę. Bez sensu budować komin i montować drogi kocioł (piec nie zagrzeje wody) i brudzić pomieszczenie opałem.

Jeszcze IMO warto zainstalować klimę do grzania strefy dziennej, żeby oszczędzić na prądzie, żeby mniej bolało - bo pierwszy sezon będzie bolał. Ale jak masz możliwość, to skorzystaj z promocji Fortum darmowego prądu w tańszej strefie G12 (trzeba mieć obecnie G11 i możliwość zmiany taryfy) - płacisz tylko za przesył.

UWAGA 4: komin mam wybudowany!

UWAGA 5: jade jeszcze na pradzie budowlanym. Nie mam jeszcze odbioru domku wiec nie moge przejsc na prad standardowy.

Powietrzna pompa ciepla - czy sprawdzi sie przy morazch? Czy zapewni temerature 20-22 st zima? Czy wymaga alternatywnego zrodla ciepla w polskkich warunkach?

Edytowane przez jkazan

UWAGA 4: komin mam wybudowany!

UWAGA 5: jade jeszcze na pradzie budowlanym. Nie mam jeszcze odbioru domku wiec nie moge przejsc na prad standardowy.

Powietrzna pompa ciepla - czy sprawdzi sie przy morazch? Czy zapewni temerature 20-22 st zima? Czy wymaga alternatywnego zrodla ciepla w polskkich warunkach?

Można podpisać umowę na normalną dostawę prądu bez zakończenia budowy. Ja i kilku moich znajomych tak robiło, mimo braku odbioru. Idziesz podpisać umowę kompleksową i tyle. Przecież do umowy na prąd nie potrzebujesz odbioru bo do odbioru potrzebujesz umowę na prąd. :)

Najlepszym rozwiązaniem dla Was jak nie ma gazu będzie gżenie prądem tak jak wyżej napisał kolega Kaizen. Będzie tańsza inwestycja dodatkowo bez syfu i brudu od węgla.

Edytowane przez meczesiu

Witam serdecznie,

jestem w trakcie budowy/wykańczania domku jednorodzinnego - projekt ALTEA MALA po przeróbkach, powierzchnia użytkowa około 120m2.

Jakie paliwo / piec Państwo poleca?

Cel: ogrzewanie + ciepła woda użytkowa.

.

Witaj,

Do nowego domu polecałbym ekologiczne i wygodne urządzenie grzewcze. Skoro nie masz dostępu do gazu sieciowego, a na gruntową pompę ciepła brakło funduszy, to może powietrzna pompa ciepła?

Jest tańsza i szybsza w instalacji i wygodna oraz oszczędna w eksploatacji. Mamy takie rozwiązania w ofercie Viessmann, jednak zanim zaproponuje konkretne rozwiązanie chciałbym Cię poinformować o możliwości skorzystania z porady i fachowego doradztwa naszych specjalistów, którzy oferują:

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

A znajdziesz ich TUTAJ

W razie pytań - służę pomocą!

Można podpisać umowę na normalną dostawę prądu bez zakończenia budowy. Ja i kilku moich znajomych tak robiło, mimo braku odbioru. Idziesz podpisać umowę kompleksową i tyle. Przecież do umowy na prąd nie potrzebujesz odbioru bo do odbioru potrzebujesz umowę na prąd. :)

Najlepszym rozwiązaniem dla Was jak nie ma gazu będzie gżenie prądem tak jak wyżej napisał kolega Kaizen. Będzie tańsza inwestycja dodatkowo bez syfu i brudu od węgla.

Mam taryfe C11 w Energa. Co zrobic / jakie dokumenty dostarczyc aby zmienic taryfe z C11 na Gxx?

Witaj,

Do nowego domu polecałbym ekologiczne i wygodne urządzenie grzewcze. Skoro nie masz dostępu do gazu sieciowego, a na gruntową pompę ciepła brakło funduszy, to może powietrzna pompa ciepła?

Jest tańsza i szybsza w instalacji i wygodna oraz oszczędna w eksploatacji. Mamy takie rozwiązania w ofercie Viessmann, jednak zanim zaproponuje konkretne rozwiązanie chciałbym Cię poinformować o możliwości skorzystania z porady i fachowego doradztwa naszych specjalistów, którzy oferują:

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

A znajdziesz ich TUTAJ

W razie pytań - służę pomocą!

Dzieki. Odezwałem sie do kulku firm.

Pytanie: czy powietrzna pompa cieplac poradzi sobie zima przy -20? Chyba nie i to mnie odstrasza! Dodatkowo jaka maksymalna temp. moze dac? Max 20-22 stopnie? Moja zona to zmarzluch....nie przezyje ...:/

Grzanie pradem? To nie wyjdzie strasznie drogo? Nie słyszałem zeby ktos mial kociol elektryczny do ogrzewania.

Edytowane przez jkazan

Mam taryfe C11 w Energa. Co zrobic / jakie dokumenty dostarczyc aby zmienic taryfe z C11 na Gxx?

Grzanie pradem? To nie wyjdzie strasznie drogo? Nie słyszałem zeby ktos mial kociol elektryczny do ogrzewania.

To pytanie nie powinno być skierowane do mnie tylko do Energi

Co to dla Was znaczy strasze nie drogo? Na forum jest kilka wątków jak gorzeć prądem razem z kosztami instalacji.

- Bufor ciepła + grzałka

- piec elektryczny

- grzałka

- kable grzejne

- pompa ciepła powietrze woda

- klimatyzacja split

Przy nowoczesnym małym domu dobrze zaizolowanym nie opłaca się instalować pieca na paliwa stałe.

Moim zdaniem najlepiej sprawdzą się najprostsze instalacje/ rozwiązania

Pytanie: czy powietrzna pompa cieplac poradzi sobie zima przy -20? Chyba nie i to mnie odstrasza! Dodatkowo jaka maksymalna temp. moze dac? Max 20-22 stopnie? Moja zona to zmarzluch....nie przezyje ...:/

Im niższa temperatura dolnego źródła czyli tego skąd się bierze ciepło tym pompie ciężej. Dzisiejsze pompy spokojnie sobie radzą i przy ujemnych temperaturach (nawet i -20C) ale oczywiście ich sprawność spada. Aby zapewnić ciepło w mieszkaniu/budynku PC doposaża się w grzałki elektryczne które w najbardziej niesprzyjających warunkach wspomagają pracę PC.

Jaką maksymalna temperaturę możemy uzyskać w pomieszczeniach to zależy już tylko od projektanta instalacji. Wystarczy odpowiednio dobrac wielkość grzejników czy tez długość i rozmieszczenie rur w ogrzewaniu płaszczyznowym aby uzyskać i ponad 30C w pomieszczeniu

Grzanie prądem to przyszłość. W dniu dzisiejszym jeszcze nie opłaca się grzać prądem za pomocą grzałek ale już w niedalekiej przyszłości jak jeszcze bardziej zaostrzą się wymagania co do energooszczędności (w 2021 ponownie zostaną zaostrzone wymogi co do izolacyjności przegród budowlanych) to będziemy mieli "drogą" w budowie instalację wodną c.o. ale za to tanią w eksploatacji a z drugiej strony tanią i prostą w montażu instalację co np na grzejnikach elektrycznych ale za to droższą w eksploatacji. Przy domkach o zapotrzebowaniu rzędu 3-6kW może się okazać że nakłady poniesione na instalację wodną co będę, jak to mówią ekonomiści", ekonomicznie nie uzasadnione.

dlaczego miałaby sobie nie poradzić. najważniejsze to odpowiedni dobór urządzenia i prawidłowo wykonana instalacja (w tym odpowiednio wykonana podłogówka, żeby PC chodziła na jak najniższym zasilaiu.

ja grzeję i nie narzekam. w zasadzie nie znam osobiście nikogo, kto grzałby taniej węglem niż ja prądem :). ale to kwestia budynku.

w sumie z CWU nie przekroczyło nigdy 5 tys. kWh/rok (ale dopiero od kilku miesięcy mamy wannę, więc zobaczymy jak będzie - najczęściej korzysta córka, my w 90% prysznic z braku czasu). 100% tania taryfa, u mnie z przesyłem kosztuje 25gr, więc maksymalnie do tej pory 1250 zł, ale tyle jeszcze nie płaciłem, bo wcześniej miałem z Duon za niecałe 19 gr z przesyłem ;).

samo CO w pierwszym sezonie to 2860 kWh, w drugim 3000 kWh. bojler CWU dodatkowo zaizolowany z zaworem antyoparzeniowym (na instalację nie idzie więcej niż 45 °C). nie mamy cyrkulacji, bo łazienki są obok bojlera, zmywamy natomiast głównie w zmywarce. koszt całej instalacji CO włącznie z podłogówką poniżej 10 tys. zł. temperatura w domu zimą minimum 22°C.

Ja bede miec wanne i prysznic. 5 kPLn xs CO i CWU to nie jest duzp.

Pytanie czy ja bym sie zamknalw tej cenie.

Jakie u mnie bedzie mniej wiecej zapotrzebowanie na energie - poziom 6kW / mniej ?

Totalnie nie wiem co robic?

Dac prosta kotłownie na zwykły śmieciuch plus bufor - mam ofery na okolo ok. 8kPLN czy kocioł pelletowy z możliwością zdalnej obsługi i prawie bezobsługowy - mam oferte na 16 kpln czy isc w czyste paliwo to jest powietrzna pompe ciepla - nie mam oferty jeszcze.

KOSMOS

jkazan - kocioł na pellet z buforem oraz kolektory słoneczne do ogrzewania i ciepłej wody - to jest rozwiązanie czyste, ekonomiczne. Taki zestaw może mieć klase A+++.

Chyba jednak pojde w tym kierunku. Jak dobrac piec? Jakie zapotrzebowanie na cieplo /CO + CWU/ przyjac w moim domku ?

Piec firmy kostrzewa bedzie dobrym rozwiazaniem?