Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOwy dom - jakie oświetlenie

Recommended Posts

Witam. Może temat już był, ale nie znalazłem ...

Mam nowy dom, w którym muszę zainstalować oświetlenie. Krótko i na temat - normalne żarówki, czy diody led? Może halogeny? Pytam, bo różne są opinie - jedni twierdzą, że to oszczędność, inni znów, że okupiona złej jakości światłem... NA pewno nie dam za diodę 30 zeta i więcej, bo mam dwie taryfy i to nigdy sie nie będzie opłacić...

NA pewno nie dam za diodę 30 zeta i więcej, bo mam dwie taryfy i to nigdy sie nie będzie opłacić...

Nawet gdybyś się uparł zapłacić za "żarówkę" LED aż trzy dychy, to i tak się będzie opłacić.

Polecam oświetlenie ledowe, za wyjątkiem oświetlenia miejsca pracy do wykonywania robót precyzyjnych i oświetlenia do czytania książek.

Witam. Może temat już był, ale nie znalazłem ...

Mam nowy dom, w którym muszę zainstalować oświetlenie. Krótko i na temat - normalne żarówki, czy diody led? Może halogeny? Pytam, bo różne są opinie - jedni twierdzą, że to oszczędność, inni znów, że okupiona złej jakości światłem... NA pewno nie dam za diodę 30 zeta i więcej, bo mam dwie taryfy i to nigdy sie nie będzie opłacić...

Odkąd ledy zaczęły mieć sensowne ceny i ciepłą barwę światła to u mnie w domu kupujemy tylko ledy. Najlepiej dopłacić jeszcze trochę i mieć kąt świecenia 360 stopni (lub zbliżony do tego). Wcześniej używaliśmy energooszczędnych (rtęciowych), ale to nie jest dobra żarówka do łazienek czy miejsc gdzie światło potrzebne jest na krótko i często. Przy ledach zapominasz o czymś takim jak "trzeba zgasić światło". Chyba, że na noc.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Też patrzyłem na barwę i lumeny, cena atrakcyjna, firma miała stronkę pełna profeska. Z dziesięciu sztuk po dwoch latach żadna się nie ostała, pardon - jedna migając dogorywa w piwnicy. Wyroby firm na O oraz P nawet z lumenami jak grzejnik żarowy 120w są warte swej ceny. To nie jest reklama, ino stwierdzenie walorów użytkowych.