Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie działki przed inwentaryzacją

jim8

Recommended Posts

Witam, mam problem i zwaracam się z prośbą o pomoc, rady, mianowicie jestem na etapie inwentaryzacji budynku, i mój architekt wyłączył mi z produkcji rolnej 130m perzed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę (klasa IIIb), gdzie do 500m jest to bezpłatne, przy inwentaryzacji geodeta mówi, że to stanowczo za mało i kontrola nie przejdzie, co w tym momencie da się z tym zrobić?

Często zbyt tanio na początku może oznaczać drogo na finiszu. Geodeta zmierzy w terenie, policzy ile brakuje w tym wyłączeniu czyli chyba błąd architekta, zakładam że obiekt wybudowano zgodnie z projektem. Tu nie ma żartów! Wiedząc ile potrzeba tych m^2 udaj się do Wydz./Referatu Geod. i Gosp. Gruntami i porozmawiaj z urzędnikiem od ochrony gruntów czy można wystąpić o decyzję rozszerzająca jako powód podajesz niedoszacowanie w projekcie czy błąd, trzeba to zgrabnie opisać. Jeśli tak dopuszczają przepisy (nie wypada mi napisać - że lokalne obyczaje ), geodeta oddaje operat który może być nie przyjęty z powodu w/w rozbieżności czyli sprawa stoi. Wiesz oficjalnie (zgodnie z obliczeniami geodety w operacie) ile trzeba tych brakujących metrów^2 , występujesz do WGiGG o wydanie decyzji (rozszerzającej/uzupełniającej czy jak tam chcą to nazwać), z powodu......... itd. Otrzymujesz decyzję, po prawomocności dostarczasz geodecie on uzupełnia operat ewentualnie robi nowy wykaz ZDE i powinno być po krzyku. Może potrwać miesiąc czy dwa (żółte zwrotki ZPO, itd). Ustawa o ochronie gruntów to jest suchy akt prawny, natomiast powiatów ziemskich i miast w PL jest chyba 380 i praktyka bywa różna, albowiem wszystko zależy od interpretacji. Inaczej wygląda gdy brakuje 10m2 a inaczej gdy 100m2. Koniec języka za przewodnika. Kiedyś ten budynek odbierzesz i legalnie zamieszkasz, obiekt w budowie też można ubezpieczyć.