jim8 14.09.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Witam, mam problem i zwaracam się z prośbą o pomoc, rady, mianowicie jestem na etapie inwentaryzacji budynku, i mój architekt wyłączył mi z produkcji rolnej 130m perzed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę (klasa IIIb), gdzie do 500m jest to bezpłatne, przy inwentaryzacji geodeta mówi, że to stanowczo za mało i kontrola nie przejdzie, co w tym momencie da się z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 14.09.2017 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Nikt nie zna wyjścia z sytuacji? Bo zastanawiam się też co gdybym to tak zostawił, złożył papiery do starostwa i w czasie ich kontroli wyliczyliby więcej metrów, jakie było by wtedy postępowanie? czy mógłbym po prostu dopłacic za różnicę pomiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 14.09.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 "architekt" wpisał 130. Geodeta twierdzi że za mało... Powierzchnia zabudowy możliwe że ma więcej...Architekt dba o twoj portfel a geodeta widać że nie koniecznie.... Wszystko się da ale trzeba chcieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 14.09.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 ok masz rację, tylko jak tougryźć teraz aby to przeszło, bo ponoć już nie moge zwiększyć tych 130m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.09.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Często zbyt tanio na początku może oznaczać drogo na finiszu. Geodeta zmierzy w terenie, policzy ile brakuje w tym wyłączeniu czyli chyba błąd architekta, zakładam że obiekt wybudowano zgodnie z projektem. Tu nie ma żartów! Wiedząc ile potrzeba tych m^2 udaj się do Wydz./Referatu Geod. i Gosp. Gruntami i porozmawiaj z urzędnikiem od ochrony gruntów czy można wystąpić o decyzję rozszerzająca jako powód podajesz niedoszacowanie w projekcie czy błąd, trzeba to zgrabnie opisać. Jeśli tak dopuszczają przepisy (nie wypada mi napisać - że lokalne obyczaje ), geodeta oddaje operat który może być nie przyjęty z powodu w/w rozbieżności czyli sprawa stoi. Wiesz oficjalnie (zgodnie z obliczeniami geodety w operacie) ile trzeba tych brakujących metrów^2 , występujesz do WGiGG o wydanie decyzji (rozszerzającej/uzupełniającej czy jak tam chcą to nazwać), z powodu......... itd. Otrzymujesz decyzję, po prawomocności dostarczasz geodecie on uzupełnia operat ewentualnie robi nowy wykaz ZDE i powinno być po krzyku. Może potrwać miesiąc czy dwa (żółte zwrotki ZPO, itd). Ustawa o ochronie gruntów to jest suchy akt prawny, natomiast powiatów ziemskich i miast w PL jest chyba 380 i praktyka bywa różna, albowiem wszystko zależy od interpretacji. Inaczej wygląda gdy brakuje 10m2 a inaczej gdy 100m2. Koniec języka za przewodnika. Kiedyś ten budynek odbierzesz i legalnie zamieszkasz, obiekt w budowie też można ubezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.09.2017 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Jaka jest powierzchnia zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts