jasiek71 10.11.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Ja dorzucę swoją gorzką refleksję na temat inwestycji w cud-pompy o rzekomo wysokich parametrach. Przemyślcie sprawę dogłębnie. Nasza po niespełna dwóch latach (serio, myślałam, że jest na gwarancji jeszcze) padła i jest nie do naprawienia. Tzn gdyby ktoś posiadał zaciskarki do nietypowych połączeń aluminium-miedź, to dałoby się ją naprawić (bo właśnie na styku takich rur jest nieszczelność czynnika )... Zatem chcąc mieć wysokosprawne urządzenie posiadamy teraz delikatnie rzecz ujmując najdroższy w Polsce, całkiem stylowy bojler. A gdybym uwzględniła w swoich kalkulacjach koszt obowiązkowego serwisowania urządzenia co pół roku, to na pewno nie zainwestowałabym w nie... Serwis niweczy wszelkie oszczędności w zużyciu prądu...To może być bez sensu... Nie od dzisiaj wiadomo że tego typu urządzenia mają czas "życia" przez okres gwarancji plus dwa dni... A tak przy okazji to wychodzi ile są warte wszystkie dedykowane rozwiązania techniczne... Jak coś padnie to zwykły pan od klimatyzacji nic nie poradzi... Pompa ciepła ma być jak ruska lodówka a nie bajerki plastiki i zatrzaski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Nie może być jak ruska lodówka...Czytałeś o spisku żarówkowym?Śmierć wpisano w narodziny każdego produktu przemysłowego jakiś czas temu...Co zostaje?No... myśleć i... "tymi ręcami"... Adam M. Połączenie miedziano-aluminiowe to wymysł szatana.Kropla wody uruchamia ogniwo i elektrokorozję. Adam M. Edytowane 11 Listopada 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 11.11.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 To jest pompa do cwu, z zasobnikiem. I z mało przyjemnym producentem. Owszem, padła po 2 latach niespełna. Przypomniałam sobie, że może by jakiś przegląd zrobić, kiedy zauważyliśmy male oblodzenie z tylu na obudowie. Przegląd kosztował 600zl netto (platnosc z gory potem ustalanie chocby terminu;)) a w jego ramach dokonano standardowych czynności przegladowych i stwierdzono nieszczelność. Poszukiwanie miejsca nieszczelności wykraczalo poza zakres przewidzianych czynności. Ot, tyle. Nadenerwowalam się, a potem odpuściłam , jak doszlismy jak ustawić jej pracę by nie uruchamiać sprężarki. Co ciekawe, po tych naszych nastawach pracy rachunki za prąd nie są skandalicznie wyższe.. Statystyki dochodzenia swoich praw z rękojmi przy producencie który ewidentnie nie działa na korzyść konsumenta oraz przewidywana ilość zużycia naszej energii do życia na ten temat skutecznie zniechecily mnie do dochodzenia swoich praw. Świadomie odpuściłam temat- moje zdrowie jest ważniejsze.. Ale ale: Adam_MK podpowiedział, jak to ustrojstwo uszczelnić - będziemy próbować.. Nie pytajcie o producenta- nie chcę nawet tej nazwy zapisywać.. . Dociekliwi będą z historii mojej budowy wiedzieć, jaką pompę wybrałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 11.11.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 No i dlatego ta firma się tak zachowuje. Nikt ich jeszcze przez sąd nie przeczołgał to w jakim celu mają być mili dla konsumenta. Niestety z pobudek czysto egoistycznych i finansowych batalię sądową odpuszczam. To niewarte mojego zdrowia i czasu. Niemniej wierzę, że firmy nastawione na strzyżenie głupców dosiegną konsekwencje swojej polityki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.11.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 To jest pompa do cwu, z zasobnikiem. Dlatego właśnie pomp zintegrowanych ze zbiornikiem się nie kupuje (piszę o tym od dawna). Szczególnie tych na H. Ale też to nie jest właściwy temat, bo tu jest o grzaniu domu a nie wody do mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Tu jest o grzaniu.Domu, wody, mieszkańców... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 12.11.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 a ogrzewanie pelletem będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie domu energooszczędnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Dziękuje Koledzy, że nastąpiło potwierdzenie tego co pisałem.. urządzenia ruchome padają.. a liczenie "zwrotów" kończy się właśnie taką bidą..Przaśna izolacja będzie, będzie i będzie. A pompa? szast prast i ? http://emotikona.pl/emotikony/pic/dziadek.gifStąd naparzam w kierunku standardu pasywnego i lepiej, tak jest przyszłość. Dobra bryła, w naszym klimacie kluczem są okna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.11.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 "a ogrzewanie pelletem będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie domu energooszczędnego?? " TAK!Jak zbudujesz piec czy kocioł o mocy minimalnej 500W pędzony tym pelletem.Albo... bufor, co najmniej tonowy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.11.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 "a ogrzewanie pelletem będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie domu energooszczędnego?? " TAK! Jak zbudujesz piec czy kocioł o mocy minimalnej 500W pędzony tym pelletem. Albo... bufor, co najmniej tonowy. Adam M. Czyli NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.11.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Generalnie - NIE!Ale... jak się ktoś uprze to zrobi.Tylko po co? Ten problem rozwiązano już dawno.Chałupa, kocioł stałopalny, małe zapotrzebowanie na ciepło i podłogówka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Adamie a wiesz ? że to bardzo niebezpieczna teza.. kurcze putin zmarniej .. gazu nie będzie komu kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Da se radę...Zawsze sobie radzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.11.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 "a ogrzewanie pelletem będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie domu energooszczędnego?? " TAK! Jak zbudujesz piec czy kocioł o mocy minimalnej 500W pędzony tym pelletem. Albo... bufor, co najmniej tonowy. Adam M. Pelletem będzie ekologiczne a jak budżet z gumy to i kondensacyjny można postawić. Co prawda nie od 0,5kW a od 3kW ale... https://www.paradigma.de/peleo-optima/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Dobre rozwiązanie, tylko ten budżet...To właśnie przykład - że się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 13.11.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Pokaż te wyliczenia 4500kWh*5lat*0,35gr=7875zł Jakby PC pociągnęła 1/4 tego, to zaoszczędziłbyś niespełna 6K zł. Przy założeniu, że nie robiłbyś przeglądów. To ile? 1/4 czy 1/5 różnicy w cenie instalacji opartej na kablach, a instalacji opartej na PC? Jak zwykle twardo promujesz kable. I zapominasz o CWU Mówię o normalnej podłogówce z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.11.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Niech se zrobi kable za 3 lata będzie zrywał podłogi - mało takich było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jak zwykle twardo promujesz kable. I zapominasz o CWU Mówię o normalnej podłogówce z wodą. Pytam o wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 13.11.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Pisałem wcześniej, po 5 latach bardziej opłaca mi się pompa ciepła. Kabelkami nie opędzisz w taniej taryfie, zapominasz o CWU. Miałem grzać czystym prądem, ostatecznie wygrała pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Pisałem wcześniej, po 5 latach bardziej opłaca mi się pompa ciepła. Tak, pisałeś taką opinię. Pytam o wyliczenia, które są jej podstawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts