Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać dom energooszczędny ?

Recommended Posts

Ja dorzucę swoją gorzką refleksję na temat inwestycji w cud-pompy o rzekomo wysokich parametrach. Przemyślcie sprawę dogłębnie. Nasza po niespełna dwóch latach (serio, myślałam, że jest na gwarancji jeszcze) padła i jest nie do naprawienia. Tzn gdyby ktoś posiadał zaciskarki do nietypowych połączeń aluminium-miedź, to dałoby się ją naprawić (bo właśnie na styku takich rur jest nieszczelność czynnika )... Zatem chcąc mieć wysokosprawne urządzenie posiadamy teraz delikatnie rzecz ujmując najdroższy w Polsce, całkiem stylowy bojler. A gdybym uwzględniła w swoich kalkulacjach koszt obowiązkowego serwisowania urządzenia co pół roku, to na pewno nie zainwestowałabym w nie... Serwis niweczy wszelkie oszczędności w zużyciu prądu...To może być bez sensu...

Nie od dzisiaj wiadomo że tego typu urządzenia mają czas "życia" przez okres gwarancji plus dwa dni...

A tak przy okazji to wychodzi ile są warte wszystkie dedykowane rozwiązania techniczne...

Jak coś padnie to zwykły pan od klimatyzacji nic nie poradzi...

Pompa ciepła ma być jak ruska lodówka a nie bajerki plastiki i zatrzaski...

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie może być jak ruska lodówka...

Czytałeś o spisku żarówkowym?

Śmierć wpisano w narodziny każdego produktu przemysłowego jakiś czas temu...

Co zostaje?

No... myśleć i... "tymi ręcami"...

Adam M.

Połączenie miedziano-aluminiowe to wymysł szatana.

Kropla wody uruchamia ogniwo i elektrokorozję.

Adam M.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

To jest pompa do cwu, z zasobnikiem. I z mało przyjemnym producentem. Owszem, padła po 2 latach niespełna. Przypomniałam sobie, że może by jakiś przegląd zrobić, kiedy zauważyliśmy male oblodzenie z tylu na obudowie. Przegląd kosztował 600zl netto (platnosc z gory potem ustalanie chocby terminu;)) a w jego ramach dokonano standardowych czynności przegladowych i stwierdzono nieszczelność. Poszukiwanie miejsca nieszczelności wykraczalo poza zakres przewidzianych czynności. Ot, tyle. Nadenerwowalam się, a potem odpuściłam , jak doszlismy jak ustawić jej pracę by nie uruchamiać sprężarki.

Co ciekawe, po tych naszych nastawach pracy rachunki za prąd nie są skandalicznie wyższe.. Statystyki dochodzenia swoich praw z rękojmi przy producencie który ewidentnie nie działa na korzyść konsumenta oraz przewidywana ilość zużycia naszej energii do życia na ten temat skutecznie zniechecily mnie do dochodzenia swoich praw. Świadomie odpuściłam temat- moje zdrowie jest ważniejsze..

Ale ale: Adam_MK podpowiedział, jak to ustrojstwo uszczelnić - będziemy próbować:).. Nie pytajcie o producenta- nie chcę nawet tej nazwy zapisywać.. . Dociekliwi będą z historii mojej budowy wiedzieć, jaką pompę wybrałam..

No i dlatego ta firma się tak zachowuje.

Nikt ich jeszcze przez sąd nie przeczołgał to w jakim celu mają być mili dla konsumenta.

Niestety z pobudek czysto egoistycznych i finansowych batalię sądową odpuszczam. To niewarte mojego zdrowia i czasu. Niemniej wierzę, że firmy nastawione na strzyżenie głupców dosiegną konsekwencje swojej polityki.

Dziękuje Koledzy, że nastąpiło potwierdzenie tego co pisałem.. urządzenia ruchome padają.. a liczenie "zwrotów" kończy się właśnie taką bidą..

Przaśna izolacja będzie, będzie i będzie. A pompa? szast prast i ? http://emotikona.pl/emotikony/pic/dziadek.gif

Stąd naparzam w kierunku standardu pasywnego i lepiej, tak jest przyszłość. Dobra bryła, w naszym klimacie kluczem są okna..

"a ogrzewanie pelletem będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie domu energooszczędnego?? "

TAK!

Jak zbudujesz piec czy kocioł o mocy minimalnej 500W pędzony tym pelletem.

Albo... bufor, co najmniej tonowy.

Adam M.

"a ogrzewanie pelletem będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie domu energooszczędnego?? "

TAK!

Jak zbudujesz piec czy kocioł o mocy minimalnej 500W pędzony tym pelletem.

Albo... bufor, co najmniej tonowy.

Adam M.

Pelletem będzie ekologiczne a jak budżet z gumy to i kondensacyjny można postawić. Co prawda nie od 0,5kW a od 3kW ale... https://www.paradigma.de/peleo-optima/

Pokaż te wyliczenia :)

4500kWh*5lat*0,35gr=7875zł

Jakby PC pociągnęła 1/4 tego, to zaoszczędziłbyś niespełna 6K zł. Przy założeniu, że nie robiłbyś przeglądów. To ile? 1/4 czy 1/5 różnicy w cenie instalacji opartej na kablach, a instalacji opartej na PC?

Jak zwykle twardo promujesz kable. I zapominasz o CWU :) Mówię o normalnej podłogówce z wodą.