Kaizen 13.11.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Niech se zrobi kable za 3 lata będzie zrywał podłogi - mało takich było? I jak zerwę, to na co Twoim zdaniem zmienię? Wodną podlogówkę z pompą ciepła? Za mniejsze pieniądze zainstalowałbym PV pokrywające całe zapotrzebowanie na prąr do ogrzewania i bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 13.11.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 I jak zerwę, to na co Twoim zdaniem zmienię? Wodną podlogówkę z pompą ciepła? Za mniejsze pieniądze zainstalowałbym PV pokrywające całe zapotrzebowanie na prąr do ogrzewania i bytowy. Kaizen, Primo: preferencyjne rozliczanie prądu z pv jest tylko do 2035 roku i nie wierzę, że przedłużą, więc możesz się nie załapać. Secundo: szczyt zużycia energii elektrycznej przypada na godziny 13-15, gdzie w G12 jest tania taryfa, jak sądzisz, długo to się utrzyma? Do 2020 roku będziemy musieli wyłączyć kilka archaicznych elektrowni. Tercio: opłacalność kabli jest tylko przy małym zużyciu na co i cwu, a jak Twoje dzieci polubią długie prysznice, a nie daj Boże kopiele w wannie, to będziesz ich kontrolował, ścigał? Ja obecnie zużywam dziennie około 1m3 wody o temperaturze. 53 stopni, bez PC rachunki były by spore, a ja zliwkiwuja dzienne okienko taniej taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 13.11.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jakoś nie chce mi się przyklepywać arkusza excel. więc w skrócie.W swoich rozważaniach uwzględnij grzanie kablami cały dzień, czyli w drogiej taryfie, osobne grzanie grzałką CWU, brak dofinansowania z gminy za ekologiczne źródło grzewcze (za kable nie dają), wyższe koszty kotłowni CWU, przy pompie niemal w kosztach, wylanie dużo droższego anhydrytu (mixokret przy kablach to porażka - pęcherze powietrza przy kablach), brak instalatorów, a ci którzy są wołają nieludzką cenę.Różnica kosztów to ok 3 tyś na roku. (1000 zł PC, kable 4200). Pompa 100% tania, kable 70% tania.Po 5 latach mam 15 tyś. Mogę kupić nowa pompe jak ta padnie. nawet przy 90% w taniej dla kabli to jest 3200 zł. 2200 na roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.11.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Kaizen, Primo: preferencyjne rozliczanie prądu z pv jest tylko do 2035 roku i nie wierzę, że przedłużą, więc możesz się nie załapać. Ja nie wierzę nawet, że do 2035 nic się nie zmieni... Secundo: szczyt zużycia energii elektrycznej przypada na godziny 13-15, gdzie w G12 jest tania taryfa, jak sądzisz, długo to się utrzyma? Do 2020 roku będziemy musieli wyłączyć kilka archaicznych elektrowni. Szczyt zużycia energii elektrycznej przypada na godziny 13-15, w domach jednorodzinnych? A to ciekawe.Masz jakieś potwierdzenie tej tezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Jakoś nie chce mi się przyklepywać arkusza excel. więc w skrócie. Nalegam. W swoich rozważaniach uwzględnij Pytam o Twoje liczby. Wrzuc obrazek z arkusza. wyższe koszty kotłowni CWU, Ile kosztuje bojler z grzałką, a ile za zasobnik z wężownicą? droższego anhydrytu (mixokret przy kablach to porażka - pęcherze powietrza przy kablach), To przy PC przydaje się anhydryt, żeby wylewka szybciej przewodziła ciepło co pozwala obniżeć temperaturę zasilania i podnieść COP. Przy kablach większy opór cieplny i pojemność cieplna betonu pozwala zmagazynować więcej ciepla i mniej grzać w droższej strefie widziałeś taki wykres dobierania grubości wylewki betonowej (tak, betonowej) z kompendium Devi? Im lepiej przewodząca okładzina, tym grubsza wylewka wychodzi. To samo dotyczy samej wylewki. brak instalatorów, a ci którzy są wołają nieludzką cenę. Mi hydraulik wycenił robociznę od rozdzielaczy na 4k zł, elektryk z listy Elektry na 2100 zl. Listy instalatorów długie, ogólnodostępne na stronach producentów kabli. Pompa 100% tania, kable 70% tania. Czemu niby PC ma mniej chodzić w drozszej? 1000zl w taniej strefie to poanad 3000kWh pradu czyli ponad 9000kWh ciepła z PC. O jakim domu rozmawiamy? Uwzględniłeś koszty przeglądów, czy zrezygnowałeś z gwarancji? Edytowane 14 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 14.11.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dlaczego pomijasz sprawę Ep przy kablach? Przegląd przy pompie to ok. 500 zł czyli 1000-2500zł za 2-5 lat. To ciągle mniej niż konieczność instalacji 2 źródła energii, które przy PC mogę mieć a przy kablach muszę. A to kolejne tysiące. Komin do kominka to z 5 plus sam kominek kolejne minimum 5 tysięcy. Do tego przeglądy kominiarza itp. Przy czym z relacji tu i w realu wynika, że ludzie po pewnym czasie unikają kominka. Można inne źródła, ale na wszystko trzeba wyłożyć pieniądz. I poza fotowoltaiką raczej takie sobie korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.11.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Większość ludzi i tak zrobi wszystko by palić po staremu , bo brak jest edukacji mieszkańców , a część ludzi 50+ poprostu boi sie technologii- że nie ogarnie obsługi. Np w mojej okolicy dwie gminy wzięły się za zdobycie dotacji . Na ponad 50 tyś mieszkańców do programu zgłosiło się ok 450 . Z ponad 90 mln zł rozdysponowane zostanie 10.348.749,84 zł, w tym kwota dofinansowania (85%) 8.078.774,00 zł . Spotkania informacyjne robiono na szybko , by zdążyć w terminie składania wniosku - 2 tygodnie od ogłoszenia do zamkniecia listy chętnych.90% to PV reszta to PC i kilka solarów. Zawsze coś ,ale to kropla w morzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 14.11.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ja nie wierzę nawet, że do 2035 nic się nie zmieni... Szczyt zużycia energii elektrycznej przypada na godziny 13-15, w domach jednorodzinnych? A to ciekawe.Masz jakieś potwierdzenie tej tezy? A czy dla PSE i elektrowni jest jakaś różnica pomiędzy zużyciem przemysłu i gospodarstw domowych? Czytałem kilka artykułów na ten temat i większość rekordów padła pomiędzy 13-15, a na wykresach wyglądało to tak, że po 15 następuje zmniejszenie zyzycia i następny szczyt około 19-21 ( ale ten drugi przedział zależy od pory roku). np. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/rekordowe-zuzycie-pradu-w-polsce-28-czerwca-2017/02n7227 A Ty swoje wywody opierasz na wiedzy czy własnych odczuciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dlaczego pomijasz sprawę Ep przy kablach? Po pierwsze nikt tego nie sprawdza. Po drugie - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334530-Nie-chc%C4%99-kominka-ale-musz%C4%99&highlight=chc%C4%99+musz%C4%99 Po trzecie Evora + komin izostatyczny Jawar to <5k zl brutto za materiał z 23% vat (czyli można mniej zapłacić). Niech nawet 1k zl za robociznę dojdzie i z 500zl za obrobkę komina. Mi ekipa nic nie chciała spuscić za rezygnację z komina. To warto kupić, jak chce się w tym palić. Wtedy do obliczen też trzeba odjąc conieco z kosztów prądu, a mniejszą kwotę dodać na drewno. Jak ma być ozdobą, to można wydać z połowę tego - mnie powolają odnowione Jotule na portalu aukcyjnym z jakis 1K zl. Jako mebel i pudrowanie EP - rewelacja. Ale do palenia w szczelnym domu brak im doprowadzenia powietrza (legalnie można palić w domu, ale wypuszczanie ogrzanego powietrza przez komin IMO mija się z celem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 14.11.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Jack 3030, zużywacie 1m3 wody dziennie? Toż to 30m3 miesięcznie: 3 razy tyle, co moja 4 osobowa rodzina z bardzo częstym praniem i intensywnym życiem, uprawianiem sportów...Rety, musiałabym przy Waszym zużyciu opróżniać szambo co 10dni....A czemu ktokolwiek chciałby zrywać podłogi z kablami? Ze względu na rachunki? My lubimy nasze kable, bo są najbardziej bezproblemowe, jak to tylko możliwe. Oczywiście w domu wyraźnie energooszczędnym. Pompa ciepła do cwu, jak pisałam- okazała się rozczarowująca, a jej niesprawność mało zauważalna w rachunkach (teraz pracuje jak bojler). Co ciekawe, ja też robiłam kalkulację przy wyborze źródła ogrzewania, i ponieważ u nas ogrzanie cwu wymagało więcej energii niż ogrzanie domu- wyszło, że pompa do cwu powinna się zwrócić po ok. 15 latach... gdyby nie koszty przeglądu, bo one te oszczędności niwelują. Przy kablach sporym wydatkiem były termostaty, których nie wybraliśmy najtańszych, a i tak miało to sens ekonomiczny. Wizja możliwości dołożenia paneli pv też jest dobra i idealna do instalacji z kablami (jeśli ktoś woli zapłacić najpierw, a potem nie mieć rachunków)...Choć tak naprawdę mam taką myśl, że jakkolwiek by nie kombinować, to wyda się na ogrzewanie mniej więcej tyle, ile potrzebuje budynek i mieszkańcy, bez względu na źródło ciepła. Różnice są niewielkie. Może zatem warto zadbać o dobrze ocieplony i szczelny dom po pierwsze? To się zużywa i starzeje najwolniej i jest najpewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.11.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 "Może zatem warto zadbać o dobrze ocieplony i szczelny dom po pierwsze? To się zużywa i starzeje najwolniej i jest najpewniejsze. " Ja bym powiedział - najpierw SZCZELNY a potem dobrze ocieplony. Żyjemy w hydrosferze, woda jest wszędzie a mokre ocieplenie ma parametry blachy falistej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.11.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Wodna podłogówka ma same wady w stosunku do kabli. W tym koszt instalacji sporo wyższy. Ma też jedną przewagę w stosunku do kabli. Możliwość podpięcia innego źródła ciepła (w razie 'W' oraz dla osób, które wiedzą, że nic w życiu nie jest pewne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ma też jedną przewagę w stosunku do kabli. Możliwość podpięcia innego źródła ciepła (w razie 'W' oraz dla osób, które wiedzą, że nic w życiu nie jest pewne). A konkretnie, to jakie inne źródło masz na myśli? Przyniesie większe oszczędności niż wydanie tych pieniędzy na PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.11.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) A konkretnie to Ci się popiermyliła dystrybucja z pozyskiwaniem(energii) Adam M. P.S.Nie układałbym PV na podłogach...Szkoda kasy i trudno precyzyjnie poodcinać do winkla. A.M. Edytowane 14 Listopada 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.11.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 A czy dla PSE i elektrowni jest jakaś różnica pomiędzy zużyciem przemysłu i gospodarstw domowych? Czytałem kilka artykułów na ten temat i większość rekordów padła pomiędzy 13-15, a na wykresach wyglądało to tak, że po 15 następuje zmniejszenie zyzycia i następny szczyt około 19-21 ( ale ten drugi przedział zależy od pory roku). np. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/rekordowe-zuzycie-pradu-w-polsce-28-czerwca-2017/02n7227 A Ty swoje wywody opierasz na wiedzy czy własnych odczuciach? A taka różnica, że mogą zmieniać godziny taniej taryfy w G12W sezonowo. I takie PGE od kwietnia do września ma tanią taryfę w godz. 15-17. Nie dam sobie ręki uciąć, że w cały kraju mają identycznie. Poza tym czy rzeczywiście kable grzewcze i ich pobór prądu są na tyle dużym problemem w środku lata, że taryfy będą zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ma też jedną przewagę w stosunku do kabli. Możliwość podpięcia innego źródła ciepła (w razie 'W' oraz dla osób, które wiedzą, że nic w życiu nie jest pewne). dokładnie tak.. a ktoś kto ma budynek.. który potrzebuje np ~10 W/m2 mocy cieplnej w największe mrozy.. jest systemowo niewygodny.. bo się będzie świeczkami grzał.. Pamiętam jak zaczynałem swoje przygody z tematyką pasywną.. ile pułapek ile ślepych dróg.. czasem było nie do przejścia.. np w naszym klimacie się nie uda.. przy -20 na zewnątrz mój solar home made, miał.. wrzątek prawie 86,5st! zdjęcie gdzieś wklejałem..? a jest w moim DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 15.11.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 a może taki dom ogrzewać pompą ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.11.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Znowu to samo. To nie jest prawda, albowiem koszty instalacji w przypadku pompy są znacznie większe niż przy prądzie. W zależności od zapotrzebowania może się to opłacać albo nie, oraz w zależności od tego czy ktoś woli płacić odsetki od rat za PC czy w ratach miesięcznych za prąd. Przy czym jak popatrzeć na ceny pomp Buderusa czy innych "wiodących" marek typu Viesiek, to PC nigdy się nie będą opłacać i trzeba być kamikaze żeby na nie się szarpnąć, niezależnie od alternatywy. Witam, Tańszą alternatywą pod kątem inwestycji dla gruntowych pomp ciepła może być zastosowanie powietrznych pomp ciepła. Takie rozwiązanie nie wymaga wykonania kolektorów gruntowych, co znacznie obniża koszty inwestycyjne. Kolejną zaletą pomp ciepła w stosunku do ogrzewania za pomocą czystej energii elektrycznej jest możliwość uzyskania dofinansowania na zakup i montaż z gminy lub miasta. W razie pytań – chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.11.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Tańszą alternatywą pod kątem inwestycji dla gruntowych pomp ciepła może być zastosowanie powietrznych pomp ciepła. Takie rozwiązanie nie wymaga wykonania kolektorów gruntowych, co znacznie obniża koszty inwestycyjne. Przy tej samej mocy urządzenia dla skrajnych warunków na zewnątrz gruntówka jest tylko nieznacznie droższa od powietrznej, i zwraca się całkiem szybko w wyższym COPie. Także słowo ZNACZNIE jest nieprawdziwe, szczególnie jeśli ktoś samodzielnie zrobi wymiennik poziomy. Problemem zatem nie jest jaki model PC się zainstaluje, ale ile producent postanowi zedrzeć z inwestora. Stąd przez wasze działanie i wysokie ceny (w sensie tych dużych firm, co mają największe możliwości aby popularyzować produkty i ceny obniżać) nadal w naszym pięknym narodzie pompa ciepła jest synonimem luksusu na który mogą sobie pozwolić tylko najbogatsi, i dlatego nadal jeszcze się w nowych domach instaluje spalinowe śmierdziuchy. Kolejną zaletą pomp ciepła w stosunku do ogrzewania za pomocą czystej energii elektrycznej jest możliwość uzyskania dofinansowania na zakup i montaż z gminy lub miasta. Że, pomimo dofinansowania, zapłaci się więcej wkładu własnego niż jak się zainstaluje tańszy odpowiednik, to już tak mało istotne, że nie warto było nawet wspominać. Ergo, przy dofinansowaniu najwięcej zyskują banki i producenci pomp dopuszczonych do programu -- bo z pewnością nie inwestorzy. W razie pytań – chętnie pomogę. Pisząc takie rzeczy jak powyżej? Nie sądzę. Zapoznaj się z tabelą porównawczą na moim blogu Ićpan z taką tabelą porównawczą. Ogrzanie 100m2 domu pompą ciepła 2300 zł. Chyba stodoły. Na koniec blogowa perełka: "W przypadku mojego domu wybrałem kominek na pellet firmy [reklama], latem dodatkowo wspomagany kolektorami ciepłej wody użytkowej. Jest to rozwiązanie ekonomiczne, ekologiczne i ma ciekawy dla mnie styl.". Cudnie. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts