Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać dom energooszczędny ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętasz wprowadzenie podatku belki?

Zabranie 20% z darmowych 2% to nikogo nie boli. Nawet bogatych. Już bardziej boli obniżenie podstawy Belki przez drastyczny spadek stóp procentowych. To zrobiło różnicę.

Pamiętasz podniesienie VAT-u?

1% podwyżki na 20 lat cen prądu ma powodować wyrywanie włosów u tych, co zamontowali kable?

Jak zamiast 1,5K/r zł ogrzewanie kogoś będzie kosztowało 1515zł to byłoby czarno?

Żeby zaczęło boleć to kilkanaście procent w ciągu roku musiałoby podskoczyć. A i wtedy wątpię, czy właściciele kotła elektrycznego będą przesiadali się na PC czy coś innego. Więc wybieranie rozwiązania opartego o kocioł elektryczny zamiast kabli dla elastyczności IMO nie ma sensu, co starałem się uzasadnić.

@Kaizen co do cen "paliwa" to masz chyba trochę za różowe okulary. Jedna ustawa i wszystko może się zmienić

A jak sądzisz, co się stanie, jak w ciągu roku cena prądu dla gospodarstw domowych wzrośnie o kilkanaście czy kilkadziesiąt procent? I to jeszcze na podstawie ustawy? Wszystko wtedy tak podrożeje, że czym byś nie grzał, to będziesz szukał oszczędności. I będzie palenie w kominkach byle czym. I tu kółko się zamyka - bo rządzący będą szukać rozwiązania problemu smrodu i smogu, więc ze względów ekologicznych drastyczna podwyżka cen prądu nie wchodzi w grę.

Szybciej bym się spodziewał, że drastycznie wzrosną koszty używania paliw stałych czy nawet gazu, niż prądu. Prąd jest na tyle strategiczny, że rządzący będą robić wiele, żeby wyborca nie zdenerwował się na nich. A przecież nie ma drugiego takiego nośnika, że 100% wyborców korzysta z niego.

Podatek belki spowodował że trzymanie pieniędzy w banku przynosi tylko straty bo podatek zwany inflacją i opłaty bankowe są wyższe niż procent uzyskiwany od kapitału.

To nie podatek Belki spowodował, a spadek stóp procentowych. Czy opłacalność realnie po uwzględnieniu inflacji -0,1%, czy -0,12% to IMO żadna różnica

Zapomniałeś już że Twoim argumentem było że podwyżka cen prądu wpłynie na ceny wszystkiego i to miało spowodować zamieszki.

Podwyżka VAT właśnie to zrobiła i zamieszek nie było.

Nigdzie nie twierdziłem, że zmiana ceny o 1% może spowodować cokolwiek u szarego człowieka. Ani chęci zmiany nośnika energii, ani zamieszek, ani nawet wrzucenia do kominka czegoś innego, niż przed podwyżką.

Edytowane przez Kaizen

Ciężko się z Tobą dyskutuje bo aby uzasadnić swoje tezy sugerujesz innym że napisali to czego nie napisali i zapominasz co sam napisaleś.

Podajesz przykłady niezauważalnych podwyżek nie powodujących reakcji ludzi jako dowód, że nie mam racji twierdząc, że elastyczność wodnej podłogówki jest nieważna, bo istotna podwyżka jest nierealna. Bo gdyby nastąpila drastyczna podwyżka powodująca chęć zmiany kotla elektrycznego na inny, to koszt ogrzewania będzie tylko częścią podwyżek cen wszystkiego co spotka się z rekcją wyborców.

Dobierz argument do tezy którą kwestionujesz. Bo pdwyżka o 1% rocznie to jest co najmniej kilkanaście razy mniejsza, niz moglaby uzasadnić dopłatę kilku tysięcy zlotych i instalację wodnej podłogowki zamiast kabli.

Cała Twoja teoria o wyższości kabli na innymi formami grzania

Nie innymi, a wodną podłogówką napędzaną kotłem elektrycznym. Bo odniosłem się do wyboru kocioł elektryczny vs kable. Jedyną zaletą kotła jest potencjalna możliwość łatwej zmiany kotła. Tylko żeby rozpatrywać taką zmianę to musiałby prąd drastycznie podrożeć.

I na tym etapie się zatrzymujemy, bo zmiany cen prądu są i IMO będą niewielkie. A do tego inne nośniki drożeją szybciej.

Ale nawet jak się cena prądu zmieni drastycznie, to na co można zmienić kocioł elektryczny? Wszelkie przesiadki będą kosztowały grube tysiące (raczej kilkanaście, niż kilka). Żeby taki koszt instalacji się zwrócił, to cena wytworzenia kWh ciepła musiałaby bardzo spaść po zmianie kotła.

I jest takie rozwiązanie... PV. Tylko pamiętajmy, że zatrzymaliśmy się w procedurze rozpatrywania zmian, bo cena prądu nie wzrosła drastycznie. Jak wzrośnie, to IMO czy kable, czy kocioł - rozwiązaniem będzie doinstalowanie PV, a nie kupno PC czy kotła na gaz albo pelet.

Ta teoria nie ma nic wspólnego z rzeczywistością bo wystarczy spojrzeć na zmianę cen energii elektrycznej na przestrzeni lat żeby się o tym przekonać.

http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2012/11/Ceny-no%C5%9Bnik%C3%B3w-ciep%C5%82a_fot_1.png

źródło

A co z tej tabelki wynika? Że prąd podrożał 2,12x, gaz ziemny 2,93x, węgiel kamienny 2,23x, olej opałowy 3,73x.

A to ozncza, że prąd drożał najwolniej. Co dowodzi, że jeżeli na początku grzanie prądem było najbardziej opłacalne, to z czasem opłacalność jeszcze rosła.

To nie teoria. To praktyka i dane historyczne.

Po uwzględnieniu inflacji cena prądu zmienia się bardzo niewiele. Za to inne paliwa, jak widać wyżej, realnie drożeją.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397150

źródło

tabelka.jpg

Edytowane przez Kaizen

A co z tej tabelki wynika?

A to, że dodrukowano sporo kasy.

Wartość nabywcza pieniądza spadła i dalej spada.

Prosty sposób na to, aby okraść społeczeństwo tak, żeby tego nie zobaczyło.

https://biznes.newseria.pl/news/wzrost-cen-energii,p1860367902

Gada się o tym od lat.

Tylko to, ze zbliżają się jakieś wybory sprawia, że drastycznych ruchów cen nie ma.

Gotowani jak ta żaba nie widzą, że ceny rosną jednak STALE.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/polacy-beda-wiecej-placic-za-zuzycie-energii-elektrycznej-podwyzki-pradu/xhs9g9r

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/982753,jakie-podwyzki-czekaja-polakow-w-najblizszym-czasie.html

Widzieliście co się dzieje z ceną LPG?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Chociaż Ty w to nie wierzysz to inni mogą mieć inne zdanie.

W co nie wierzę? To nie Bóg, to fizyka. Poruszające się elektrony generują pole elektromagnetyczne. Dla Ciebie to kwestia wiary?

Tylko jakbym wierzył, że to jest szkodliwe, to bym nie podłączał prądu do domu. A Ty wierzysz, że szkodliwe, ale używasz prądu 24/7?

Tylko to, ze zbliżają się jakieś wybory sprawia, że drastycznych ruchów cen nie ma.

Sam linkujesz, że ceny spadają. A powtarzasz urban legend, że rosną?

Mimo lipcowej podwyżki cena energii elektrycznej była niższa o 1,5 proc. w porównaniu z lipcem 2015.

W uzasadnieniu do projektu ustawy czytamy, że będą „zachęty ekonomiczne do przenoszenia konsumpcji energii na godziny pozaszczytowe”. Co to oznacza? Że np. nocą ceny prądu będą niższe niż w ciągu dnia, kiedy zużywa się go najwięcej.

Ale ja mam kable z prądem tylko w ścianach w odległości liczonej w metrach.

Ja teraz trzymam ręce na klawiaturze laptopa. Dużo dalej będę miał do kabli w posadzce. Do tego będą pod napięciem jakieś 400h/rok. Jak uwierzę, że to szkodliwe to zrobię tak, żeby grzały gdy mnie w danym pomieszczeniu nie ma. Co zresztą i tak zazwyczaj będzie miało miejsce, bo będą grzały nad ranem, gdy będę w wyrku dosyć daleko od nich i w dziennym okienku taniej strefy, gdy będę w rpacy.

A żona, o zgrozo, z umiłowaniem używa koca i poduszki elektrycznej. Zostanę szybko wdowcem? Czy laptop mnie szybciej zabije?

Edytowane przez Kaizen

Ale ja mam kable z prądem tylko w ścianach w odległości liczonej w metrach.

Ty natomiast łazisz po podłodze z zatopionymi kablami w odległości kilku centymetrów od ciała.

Skoro znasz zasady fizyki to wiesz że takie oddziaływanie jest odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odległości.

Według twoich teorii to już powinniśmy świecić w ciemnościach bo używamy takiego ogrzewania od kilkunastu lat...

Tak samo z tymi podwyżkami energii...

Jakoś nie zauważyliśmy że ogrzewanie nas więcej kosztuje mieszkając te kilkanaście lat...

Dzisiaj budując dom zrobiłbym dokładnie taki sam system grzewczy...

Czy ja napisałem że ludzie świecą kiedy są w polu EM?

Jest to jednak typowe ośmieszanie innych kiedy piszą coś z czym się nie zgadzamy zamiast dyskutować temat albo pozwolić aby dyskutant miał prawo do swoich poglądów.

I bardzo dobrze.

To świecenie to tak w przenośni...;)

Typowe to jest że jak brakuje argumentów sceptykom automatycznie wyciągają jakieś pierdoły związane ze zdrowiem...

Uwierz że po pewnym czasie posiadacze ogrzewania elektrycznego przestają "dyskutować" ...

Podobnie jest z posiadaczami pomp ciepła...

Zawsze najbardziej dyskutują i wyciągają argumenty nie do podważenia tylko ci co takiego rozwiązania nie mają...

Zresztą nawet głupie ogrzewanie podłogowe kończy się zazwyczaj argumentami typu ..." A bo to domu nie zagrzeje ..., A bo to niezdrowe i nogi puchną..." Itd itp...

W dyskusji może się okazać że druga strona będzie miała na tyle silne argumenty że przekona do swoich racji.

Tyle, że jedynym argumentem realnym miłośników wodnej podłogówki jest możliwość łatwej zmiany kotła. A IMO nie będzie to nigdy miało sensu ekonomicznego, jezeli komuś już teraz opłaca się instalacja wodna z kotłem elektrycznym (a kable mają jeszcze lepszy wynik, bo mają niższą cenę instalacji i utrzymania).

Straszenia polem elektromagnetycznym nie rozumiem u wspólczesnego człowieka używającego mikrofali czy telefonu.

Chyba muszą się pocieszyć, że wydali na gorszy system grzewczy więcej kasy i wydarcie rur z podłogi tego nie zmieni.

Nie, nie mam jeszcze kabli. Długo argument z łatwą zmianą kotła był dla mnie przekonujący, ale po dokładniejszej analizie poległ. Mieszanie wody do grzania prądem nie ma sensu. Dlatego jestem zdecydowany na kable (ale ciągle decyzję mogę zmienić, dlatego ciągle szukam zalet rur).