Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać dom energooszczędny ?

Recommended Posts

Czyli ogrzewanie elektryczne vs powietrzna pompa ciepła.

Ogrzewanie elektryczne

ZALETY:

- niski koszt początkowy,

- dowolna konfiguracja sterowników,

- niska awaryjność,

WADY

- uzależnienie od dostawcy prądu,

- koszt użytkowania ? właśnie... jakie mogą być koszty ogrzewania prądem w tego typu domu ?

Powietrzna pompa ciepła

ZALETY:

- niski koszt użytkowania

- grzanie zimą, chłodzenie latem

- niska awaryjność

WADY

- wysokie koszty instalacji ? (pytanie do konsultanta Viessmann)

- hałas

Która opcja lepiej radzi sobie z podłogówką ?

Proszę o opinie czy pompa naprawdę się sprawdza przy bardzo niskich temperaturach.

Ja za kompletny system ogrzewania zapłaciłem około 25tys zł , dodatkowo 3000zł otrzymam zwrot od gminy czyli kosztowało mnie to łącznie 22 tys zł.

Podłogówkę robił hydraulik , materiały ja sam kupowałem (rury Kan , rozdzielacz Capricorn) , inny instalator montował pompę LG Therma V 9KW + bojler 300L i robił całą kotłownię ...

Więc da się tanio zrobić , tyle że trzeba kontrolować ceny i ceny usług ...

Mi osobiście zależy na jak najniższych kosztach ogrzewania. Wolę na początku zapłacić więcej ale później płacić mniej ...

Ale też uważam że nie można wpadać w skrajność i kupno jakiś extremalnie drogich pomp nie ma żadnego sensu ekonomicznego bo nigdy się nie zwróci ..

Ja wybrałem pompę 9KW mimo że zapotrzebowanie sądzę że mam 2x niższe aby wykorzystać ile się da II taryfe i też jeszcze zminiejszyć koszty ogrzewania.

Co do kabli.

Mam znajomego z pracy który już kiedyś zamontował kable i grzał prądem. Na szczęście ma tez kominek i jak sam powiedział że grzanie prądem włączał sporadycznie a grzał głównie kominkiem ...

Dom miał nowy , choć oczywiście nie tak extremalnie dobrze ocieplony jak niektórzy którzy grzeją prądem :)

Osobiście uważam że sam musisz zdecydować , czy wolisz zapłacić więcej na początku i później mieć sporo niższe koszty ogrzewania czy wolisz mniej wydać na początku i później zawsze płacić sporo więcej ...

Dodatkowym plusem dla mnie jak ma się ogrzewanie podłogowe jest to że kiedyś zawsze można zmienić źródło ogrzewania.

Nie wiadomo co będzie za kilkanaście / kilkadziesiąt lat.

Może wtedy pompy będą kosztowały grosze , może będą miały COP=10 , może zamiast pomp będą inne mega oszczędne systemy ogrzewania.

Będziesz mógł w razie czego wymienić żródło ciepła ...

I tyle ...

Ja nie rozumie tej "wojny" kabel vs pompa. Kazdy ma inne wymagania i preferencje i sądzę że tutaj inwestor decyduje ..

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś twierdzono że palenie papierosów nie jest szkodliwe a nawet pomaga na obniżenie wagi. Nawet lekarze reklamowali papierosy.

Niedawno na raka płuc zmarł człowiek znany z reklam papierosów Camel.

Również niedawno twierdzono że DDT jest nieszkodliwe i udowadniano to przez dodawanie DDT do herbaty jak cukier i picie tego na oczach publiczności.

Podobno cieki wodne są nieszkodliwe. Ale niektorzy twierdzą inaczej

Jeśli uważasz że mikrofale są nieszkodliwe to dlaczego do pracującego BTS-a nie wolno podchodzić na odległość mniejszą niż 8 metrów.

Uważam, że natężenie pola elektromagnetycznego o kabli jest dużo niższe, niż od telefonu tylko zalogowanego do BTSa. Więc jak ktoś demonizuje kable, a nosi telefon w kieszeni to mija się z logiką.

Oczywiscie, że wkladanie ciala do mikrofali (czy to kuchennej, czy w postaci anteny BTS) jest szkodliwe. Ale życie z instalacja NN jakby rozbudowana nie była. Czy moze znasz jakieś badania dowodzące szkodliwości takiego pola?

Czy wiesz na jakiej zasadzie działa EKG?

Trzeba sobie uzmysłowić że organizm ludzki jest "wypełniony" sygnałami elektrycznymi o baaaardzo niskim napięciu i częstotliwości i każde pole elektromagnetyczne potencjalnie może te sygnały zakłócić co skutkować może zakłóceniem pracy organizmu.

A wiesz, na jakiej zasadzie działa rezonans magnetyczny?

Czyżbyś twierdził że rezonans magnetyczny jest nieszkodliwy dla zdrowia?

Tak uważam. Nawet ciąża nie jest przeciwwskazaniem. A skoro tak potężne pole nie zabija nawet embrionu, to co może szkodzić takie z kabli NN?

A powiedz mi jeszcze... Skoro tak demonizujesz pole elektromagnetyczne, to czemu używasz kuchenki indukcyjnej?

Ale może dość o dwudziestowiecznych zabobonach.

Skąd wiesz że embrion nie ulega uszkodzeniu pod wpływem tego pola magnetycznego?

Ponieważ w przypadku embrionu uszkodzenie oznacza śmierć i poronienie. To raczej trudno przeoczyć.

Nie wiem jak Twoja ale moja kuchenka pracuje przy drzwiach zamkniętych co utrzymuje pole EM wewnątrz.

Poza tym, stosuje ją jedynie do odkażania szmat kuchennych.:)

Pokaż mi te drzwi do Twojej kuchenki indukcyjnej :rotfl:

Moja jest gazowa.

"Tyle, że jedynym argumentem realnym miłośników wodnej podłogówki jest możliwość łatwej zmiany kotła."

Nie kotła a NOŚNIKA energii!

Kable to prąd i tylko prąd.

Panele PV z instalacją są droższe jak solary cieczowe.

Mały baniak - i jest wsparcie siłami Natury.

Ale nie to jest tu kluczem...

Istota tkwi w... głowie inwestora.

Coś woli, czegoś się obawia, coś lubi, czegoś nie chce.

Decyzja - czym i jak grzać - jest wypadkową.

Adam M.

Częstotliwość pracy indukcji to ok 20k i zamknięta jest w garnku.

Telefon komórkowy, mikrofala to gigaHertze a wszystko powyżej 300kHz to promieniowanie jonizujące szkodliwe dla zdrowia.

To nie rozumiem. 20kHz jest cacy, a straszysz 50Hz płynącymi w kablach w wylewce? Co argument, to brak logiki.

Nie kotła a NOŚNIKA energii!

To jak nie zmieniając kotła elektrycznego mam przestawić się na ogrzewanie podłogi drewnem jako nośnikiem?

Za to tak samo do kotła jak i kabli mogę dostarczyć prąd który przekraczając granicę mojej działki był benzyną, olejem napędowym, wiatrem czy słońcem. A niebawem pewnie i ogniwa paliwowe dotrą pod strzechy. Więc nie, nie muszę zmieniać kotła elektrycznego (w przeciwieństwie do gazowego), żeby zmienić nośnik.

Słyszał coś o wpływie ciągłym i akumulacji uszkodzeń?

Słyszał coś o częstotliwościach harmonicznych?

To w końcu straszne są kable, co są pod napięciem 400h/rok czy te, co są pod napięciem 8760 (prawie 22x dłużej)?

Tych pierwszych będę miał pół kilometra, tych drugich mam kilometr.

Te pierwsze będą jakieś 6cm od powierzchni, której mogę dotknąć, te drugie standardowo ok.2cm. Ale często wychodzą na powietrzchnię spod tynku.

Te 50Hz nie jest idealną sinusoidą.

A w indukcji masz idealną? I co to zmienia?

TheCodeName

Mały om 90 m2 , zbudowany w/g aktualnych norm ( no opłaca się troszkę bardziej przyłożyć ) , to wystarczy podłogówka wodna + i pc gruntowa ~3,5 kw wtedy rocznie na CO trochę powyżej 200 pln na CWU jakieś 30-40 pln miesięcznie , nie licząc kosztów samej podłogówki , powinieneś w 20K się zmieścić

PC gruntowa za 20tyś? chyba 20K za pompę z montażem i 20K za podłogówkę z zaworami sterownie itp. Przecież to musi mieć bufor, żeby dobrze pracowało, zawory odcinające na pętlach.... Jasiek napisz może co można zrobić za 20tyś. Mi za przyłączenie kominka (kominek już miałem), bufor, pospinanie tego z rozdzielaczami, podpięcie sterowników itp, zawołali 25K

A pamiętacie jak pellet podrożał 2x w ciągu chyba roku jak zrobili wielką reklamę i ludzie nastawiali pieców? Przypomnijcie też sobie jak chcieli podnieść ceny energii i UOKiK od razu interweniował.

Gadanie o tym co wzrośnie a co potanieje mnie wkurza. Bo połowa analityków gada tak a połowa siak. A po fakcie zawsze jedna połowa siedzi cicho a druga się chwali, że miała rację.

Wszystkie nośniki energii będą drożeć. Ale...

Jak prąd podrożeje 2x to ci co mająPC zapłacą 2x więcej, węgiel i ekogroszek na pewno też podrożeje, wszyscy będą płacić więcej za wyjątkiem tych, którzy mają PV-kę bo ona zbilansuje zużycie. Dlatego wg mnie w tym jest przyszłość.

A jak ktoś mi powie "zmieni się ustawa" to czy przypadkiem nie można kogoś pozwać o straty? Jakby teraz zmienili stawę OZE w jakiś diametralny to na 100we pozew zbiorowy.

A jak ktoś się tego tak panicznie boi to robi wodną podłogówkę i bufor, który można napędzać kaspelem albo cokolwiek innego podpiąć. Uniezależnienie od jednego źródła było u mnie jednym z argumentów ze budową kominka.

Edytowane przez zibuch

Pole elektromagnetyczne od kabli też trzeba wziąć pod uwagę. Chociaż Ty w to nie wierzysz to inni mogą mieć inne zdanie.

Co Ty dajesz? :jawdrop:

Mam w pracy elektryka - projektanta. Musieli postawić chatę bliżej linii elektrycznej niż pozwalają przepisy. Robili pomiary pola - linia 10kV - i nic, ludzie mieszkają parę metrów od takiej linii.

Gadasz przez komórkę? To wyrzuć. Wygoogluj ilu ludzi dostało od tego raka pierszy lepszy http://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Wloski-sad-uznal-ze-nadmierne-korzystanie-z-komorki-powoduje-nowotwor,172181,2.html

Podaj taki przykład dla pracujących w polu 230V albo przestań farmazony wypisywać.

Panele PV z instalacją są droższe jak solary cieczowe.

Mały baniak - i jest wsparcie siłami Natury.

Adam M.

I co z tego? tylko 20% energii dociera do nas w ciągu 6 miesięcy kiedy potrzebujemy grzać. A do tego jaka jest sprawność kolektora cieczowego w zimę? Często nawet nie ruszy. Dlatego PVka i kable

Edytowane przez zibuch

Zrób to zobaczysz jak będzie.

Ja wiem, ze matematyka nie jest łatwa...

Słoneczko wysyła do nas około 1kW energii na 1m2.

Chmurki część z tego powstrzymują.

Do projektowania mostów, rurociągów itp przyjmuje się średnią 400W/m2. To się od lat sprawdza.

Solar cieczowy pracuje ze sprawnością ponad 90%.

PV pracuje ze sprawnością "naście" procent.

90% z 400W to 360W

16% z 400W to 64W

A jak tę instalację PV nogami kto zrobi - to jeszcze gorzej wychodzi...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

a jak to jest ze sprawnością takiej instalacji solarnej w zimie? latem to rozumiem, że działa super. załóżmy prawie pionowe ustawienie kolektorów, mróz i pogodę średnio słoneczną. czy glikol w ogóle rozgrzeje się do sensownej temperatury? czy jeśli instalacja biegnie gdzieś 10 albo 15 m na zewnątrz to czy to się nie wychłodzi?

a jak to jest ze sprawnością takiej instalacji solarnej w zimie? latem to rozumiem, że działa super. załóżmy prawie pionowe ustawienie kolektorów, mróz i pogodę średnio słoneczną. czy glikol w ogóle rozgrzeje się do sensownej temperatury? czy jeśli instalacja biegnie gdzieś 10 albo 15 m na zewnątrz to czy to się nie wychłodzi?

Mozna na forach znalezc zdjecia sterowników z pokazaną tz=-20 oC i temperaturą glikolu ok 40 i wiecej oC. Oczywiscie straty są ale mozna je ograniczyc izolujac ponad standardowo rury z glikolem.

Kolektory cieczowe są znacznie skuteczniejsze niż fotowoltaika...

Warunek to nie dać im się zagrzać czyli albo duży bufor albo bezpośrednio w podłogę...