Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać dom energooszczędny ?

Recommended Posts

Czyli kolektory cieczowe mają sprawność 80% tylko ciepła z tego mamy może 10% bo reszta ucieka gdzieś bokiem.

To dokładnie tak jak panele PV.

One mają sprawność 100% tylko 80% elektronów ucieka gdzieś bokiem.

Czy Ty w ogóle wiesz co to jest sprawność?

Jak zwykle...

Idzie zima więc proponuję zrobić pewien eksperyment...

Któregoś pochmurnego dnia kiedy będzie leżał śnieg połóż na nim rano dwa kawałki blachy , jeden czarny a drugi biały...

Wieczorem daj znać czym się różnią...

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak twierdzę, że w zimie w pochmurny dzień taki cieczowy kolektor nie produkuje ciepła które można użyć.

Co z tego że ciepło pojawi się w kolektorze kiedy do użytkownika nie dochodzi bo jest tracone po drodze.

Ale to nie jest problem braku generowania energii a złej konstrukcji samego kolektora jak i całej instalacji która nie jest zaprojektowana do wspomagania ogrzewania...

To co widzisz często na dachach jest przystosowane do wspomagania CWU w okresie poza grzewczym...

W sprzedaży raczej nie ma systemów które od początku do końca są zaprojektowane do wspomagania ogrzewania...

A to że panel fotowoltaiczny coś tam generuje w dzień pochmurny to sobie można darować bo jest tego tyle co kot napłakał...

dla mnie ogrzewanie takim kolektorem cieczowym byłoby prawie OK. tzn. można by to podpiąć do podłogówki czy WM, wystarczyłaby temperatura zasilania max. 30°C, tylko jest jedno "ale". taką temperaturę miałbym z kolektora gdy świeci słońce, a gdy świeci słońce to generalnie mój dom nie potrzebuje ogrzewania :). takie dogrzewanie w słoneczny styczniowy dzień pewnie podniosłoby mi temperaturę wewnątrz do 27°C (bywało, że miałem w styczniu 25°C i uchylałem drzwi do nieogrzewanego pomieszczenia gospodarczego w celu schłodzenia domu :p. a grzanie bufora do wyższej temperatury powodowałoby spadek sprawności układu

dla mnie ogrzewanie takim kolektorem cieczowym byłoby prawie OK. tzn. można by to podpiąć do podłogówki czy WM, wystarczyłaby temperatura zasilania max. 30°C, tylko jest jedno "ale". taką temperaturę miałbym z kolektora gdy świeci słońce, a gdy świeci słońce to generalnie mój dom nie potrzebuje ogrzewania :). takie dogrzewanie w słoneczny styczniowy dzień pewnie podniosłoby mi temperaturę wewnątrz do 27°C (bywało, że miałem w styczniu 25°C i uchylałem drzwi do nieogrzewanego pomieszczenia gospodarczego w celu schłodzenia domu :p. a grzanie bufora do wyższej temperatury powodowałoby spadek sprawności układu

Co innego kiedy słońce grzeje przez okna a zupełnie co innego jak ta sama ilość energii jest akumulowana w podłodze...

Ćwiczyłem takie rozwiązanie że podłączałem kable ogrzewania holu bezpośrednio do fotowoltaiki i w ciągu dnia nie było szans aby jakoś zauważalnie wzrastała temperatura pomimo że w podłogę szło ok 10kWh...

Jak dokręcę jeszcze kilka paneli do dachu to wrócę do tego tematu...

Co innego kiedy słońce grzeje przez okna a zupełnie co innego jak ta sama ilość energii jest akumulowana w podłodze...

Ćwiczyłem takie rozwiązanie że podłączałem kable ogrzewania holu bezpośrednio do fotowoltaiki i w ciągu dnia nie było szans aby jakoś zauważalnie wzrastała temperatura pomimo że w podłogę szło ok 10kWh...

Jak dokręcę jeszcze kilka paneli do dachu to wrócę do tego tematu...

coś w tym może być. na pewno lepiej w podłogę niż WM w tej mojej sytuacji. podłoga się podgrzeje niewiele (temperaturowo, energii może być sporo ze względu na masę), więc nie będzie miało to wielkiego wpływu na temperaturę powietrza. za to będzie komfortowo do późnych godzin nocnych i znacznie opóźni załączenie grzałki. grzanie powietrza to duży skok temperatury, a potem spadek

Mam dwa boilery 100l w zimie jedn grzany kotłem drugi wstępnie podgrzewa kolektor praktycznie całą zimę utrzymywana w nim jest temperatura 20*C zdarzały się przypadki wstępnego podgrzania wody do 45*C. Pewnie lepiej było by na fabrycznym chińskim niż grzejniku pomalowanym jedynką:) Też myślałem aby wykorzystać to ciepło za rekuperatorem. Tylko jak zrobić tania nagrzewnicę z małymi oporami.

Ja wiem, ze matematyka nie jest łatwa...

Do projektowania mostów, rurociągów itp przyjmuje się średnią 400W/m2. To się od lat sprawdza.

Solar cieczowy pracuje ze sprawnością ponad 90%.

PV pracuje ze sprawnością "naście" procent.

90% z 400W to 360W

16% z 400W to 64W

Adam M.

Możesz przybliżyć jak to się do projektowanie mostów uwzględnia 400W/m2?

Tyle dajesz o nauce i rozumie a.....

Zapomniałeś, że oprócz matematyki jest jeszcze logika. Gdzie uwzględniłeś, że poniżej pewnej temperatury solar cieczowy nawet nie ruszy? PVka pracuje nawet lepiej w niższych temperaturach.

Jak zwymiarujesz cieczowy na letnie miesiące to w zimę praktycznie nic nie uzyskasz, jak na zimowe to w lato musisz zrzucać nadmiar. Gdzie to uwzględniłeś?

Ja wykorzystuję

16% z 400W to 64W x 70m2 (powierzchnia mojego kolektora) x 1500 (godzin w roku) = 6720kWh x 0.8 (bo tyle mnie kosztuje przeniesienie energii z lata na zimę = 5370kWh. Wszystko to zagospodarowuję.

teraz Twoje

90% z 400W to 360W x 70m2 x 1200 (godziny poza sezonem grzewczym) x 0,04 (tak, tylko tyle musi być bo więcej nie zagospodarujesz) = 1210kWh

90% z 400W to 360W x 70m2 x 300 (godziny w sezonie) x 0,5 (bo połowę godzin w zimie nie ruszy)= 4990kWh

Razem cieczowy 4990kWh. To i tak mniej niż PV !

Skąd takie godziny? Mam dokładny pomiar nasłonecznienia z 2 lat z mojej okolicy.

Przyjąłem 70m2 bo taki akurat mam kolektor PV i niechcący wyszło podobnie do cieczowego. Do tego wyszło, akurat zapotrzebowanie dobre dla małego domku - 3780kWh - to jakieś 100m2 i dobrze ocieplony. A nie uwzględniłem nawet, że w tych 6 miesiącach grzewczych będą takie dni, że nie zagospodarujesz takiej energii, więc pewnie jeszcze x 0,5 trzeba by pomnożyć.

Wychodzi na to, żeby jako tako wykorzystywać cieczowy do grzania w zimę to trzeba zrobić kilkadziesiąt m2.Napisz może ile kosztowałby taki kolektor cieczowy. Myślę, że nawet tymi ręcami kosztowałby podobnie do mojego komercyjnego. Penie widzieliście jako koleś grzał chałupę cieczowymi ale miał cysternę wkopaną w środku domu i 2 połacie dachu w kolektorach słonecznych to są setki tyś PLN.

Nie neguję całkowicie energii cieplnej ze słońca. Sam nam 9 wpustów do zaciągu gorącego powietrza, czekających na podłączenie. Ale to tylko przy okazji ;).

ps. odpisałem Adamowi ale widzę, że pozostali w tym samym tonie. Macie rację, @wiseman nie kłóć się, poczytaj :). Cieczowy ma kilka razy większą sprawność nawet w zimę ale co nam z tego jak większość energii dociera do nas w lato ! Ja postarałem się to oszacować, jeśli chcecie to podyskutujcie z tym. Oczywiście mówimy tu o domku, bo jak ktoś ma basen na lato to oczywiście cieczowy.

Aha mój PV daje 1kW mocy (z 7kWp max) przy całkowitym zachmurzeniu. Jak nie było w ogóle słońca to wyprodukował najmniej chyba 5 czy 6kWh prądu w ciągu dnia, ale mam CIGS.

Wracając do tematu, wg mnie tylko kable.

Edytowane przez zibuch

....Wracając do tematu, wg mnie tylko kable.

Nie zawsze sie zgadzalismy, ale teraz przyznaje Ci rację :)

Ale nie kumam tego zdania, co miales na mysli?

Możesz przybliżyć jak to się do projektowanie mostów uwzględnia 400W/m2?

Poza tym pozdrówka dla kolegi mostowca :)

Widzę Ty też nie rozumiesz co ja chcę przekazać i zapewne to moja wina.

Nie odzywam się w tym wątku, ale czytam uważnie i Cię popieram, to co piszesz jest logiczne i ma sens, w przeciwnienstwie do oponenta.

PV produkują dodatkowo taka energie którą bardziej można wykorzystac, kolektory tylko cieplną.

PV zasilą nam urzadzenia elektryczne, ktore używamy częściej niz CWU, dodatkowo można wladować energie do boilera. Jednym slowem PV sa bardziej wszechstronne...

Edytowane przez jacentyy

Jak się gdzieś w cywilizację zaplątacie to zwróćcie uwagę na mosty, wiadukty czy rurociągi.

Rurociągi co jakiś kawałek mają kompensatory. Takie "U" leżące poziomo.

Mosty (przęsła) z resztą łączone są na 'grabie"

To są sposoby na uzyskanie trwałości konstrukcji w relacji lato-zima i pełne słońce - noc.

Do liczenia takich zabezpieczeń (termicznych)przyjmuje się właśnie te 400W/m2 jak mi kiedyś powiedział jeden z inżynierów konstruktorów.

Parametrów jest od groma, ale to jest jeden z nich.

Znaczy - uwzgledniają.

Co do solarów cieczowych...

Widywaliście głównie takie robione na lato, na czas poza sezonem grzewczym.

Ich ciepłociągi też nie są "całoroczne".

Zupełnie nie rozumiem CZEMU mają pracować gorzej zimą niż latem?

JAKA jest różnica między 273 a 293stK - marne 20stK?

CO TO MA ZMIENIAĆ?!!!

Pomiędzy Ziemią a Słońcem jest kupa pustego miejsca, którego temperatura to kilka stK.

CAŁA energia dociera do nas w postaci promieniowania. To około 1000W/m2 na poziomie trawnika.

Tak jest i zimą i latem.

Różnica jest w albedo i katach padania promieni.

Zmienia się procent odbitych względem pochłoniętych.

Solar całoroczny (wielokrotnie sprawniejszy i wydajniejszy jak PV) pokryty jest pokryciem selektywnym (tinox np. czyste, błyszczące alu itp) oraz mocowany do pionu POD OKAPEM DACHU tak, aby latem ponad połowa DUŻEGO solara (bo i duże potrzeby) była zacieniona.

To wiedza z lat siedemdziesiątych, politechniczna a nie marketingowa, obecna.

Cały czas piermyli Waqm się wszystko przez to ZERO po drodze. No, CELSIUSA!

A jego tam wcale nie ma!!!!!!!!!! (to umowa).

Jakoś pompy ciepła kumacie a o solarach bzdury wypisujecie że strach.

Znacie nie takie solary.

zibuch

NIE! NIE MUSZĄ BYĆ DROGIE!

Z głową i znajomością problemu trzeba je budować.

Nie muszą się świecić jak psu jaja i rwać oczu.

Mają działać!

Adam M.

Jak się gdzieś w cywilizację zaplątacie to zwróćcie uwagę na mosty, wiadukty czy rurociągi.

Rurociągi co jakiś kawałek mają kompensatory. Takie "U" leżące poziomo.

Mosty (przęsła) z resztą łączone są na 'grabie"

To są sposoby na uzyskanie trwałości konstrukcji w relacji lato-zima i pełne słońce - noc.

Do liczenia takich zabezpieczeń (termicznych)przyjmuje się właśnie te 400W/m2 jak mi kiedyś powiedział jeden z inżynierów konstruktorów.

...

Aaa to już wiem o co zibuch sie pytał w sprawie mostów, heh. W praktyce mostowej wg normy się przyjmuje roznice temperetur jaka moze byc dla danej konstrukcji ( stal, żelbet) i w oparciu o ta wartosc wylicza sie wydłużenie mostu i w koorelacji z ta wartoscia a takze kilkoma innymi (np obrót na łożysku) przyjmuje sie szerokość dylatacji mostu. Ja o jakis 400w/m2 nie slyszalem.....

Tak się zastanawiam jak długo będzie toczyła się dyskusja o tym jak to fotowoltaika produkuje powalającą ilość energii w pochmurny dzień...

Mam tego cudu techniki dziesięć sztuk na dachu i zdążyłem już się tym nacieszyć...

W pochmurne zimowe dni ta produkcja jest tak nędzna że szkoda zawracać sobie gitary i próbować udowadniać wyższość nad cieczowymi tym bardziej że próbujecie porównać kolektory cieczowe które służą do wspomagania CWU w okresie letnim...

jacenty

Tak, wiem. Wartości graniczne się przyjmuje...ekstrema.

Kupę lat pętałem się przy budownictwie wodnym.

Śluzy, jazy, mosty itp. Także rurociągi, spusty i upusty, rury wbetonowane w tamę itp.

Tam gdzieś było istotne jaka jest średnia energia docierająca do nas i różnica między dniem i nocą.

Wpadło mi w ucho i zostało gdzieś w głowie to 400W/m2

(nie moja specjalność ale co się nasłuchałem - to moje)

O tamach i zaporach też sporo wiem, choć mi to nie potrzebne.

Byłem na wszystkich i pod większością w tym kraju...(służbowo).

A na uczelni obrzydzenie mnie brało na widok co i raz układanej zapory ziemnej w akwarium gdzie falka za falką je rozmywały tygodniami....

Co ją rozmyło na nowo budowaliśmy. Inne frakcje, inne miąższości, taki kliniec, inny kliniec, glinki, bentonity... mniejszy kąt, większy kąt... i od nowa...

Stare dzieje... :lol:

Adam M.

wiseman

Co dla Ciebie w kolektorze słonecznym cieczowym jest sprawnością a co skutecznością?

Bo KC naprawdę ZAWSZE ma lepszą SPRAWNOŚĆ jak PV.

No, chyba, ze nie na tej samej Ziemi żyjemy...

No i chyba się dogadalim.

Ta średnia gdzieś tam jest uwzględniana...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Sam fakt że taka automatyka istnieje sugeruje że od czasu do czasu sprawność takiego KC wynosi ZERO bo jak słusznie zauważyłeś do ziemi ze Słońca zawsze jakaś energia dochodzi.

Jednak mylisz sprawność z mocą. Nawet 100% z 1W nie uzasadnia odpalenia pompy.

Problem w tym że cała ta dyskusja kręci się dookoła kilkudziesięciu kWh energii wyprodukowanej przez cały okres kiedy kolektory cieczowe mają za duże straty własne aby coś namacalnie dostarczyły...

W międzyczasie są też dni słoneczne kiedy to kolektor cieczowy jest w stanie wygenerować kilkakrotnie więcej energii, wystarczy że jego uzysk będziemy na bieżąco pompowali w podłogówkę nie dając mu się rozgrzać a co za tym idzie aby stracił sprawność...

jasiek

Wtedy sprawność będzie bliska (bardzo) 100% !

Bierzesz wszystko co wpadło.

Skuteczność - mikra.

Adam M.

A czemu mikra skuteczność...?

Według mnie właśnie w takich warunkach taka instalacja będzie pracowała najbardziej wydajnie...

Oczywiście kolektor na ścianie która jest jego izolacją a cała armatura po ciepłej stronie...

Jak bym miał wodną podłogówkę to myślę że cała zabawa podążała by w tym kierunku a że mam kable grzewcze to z urzędu jest zabawa z fotowoltaiką...