Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oświetleniem

Recommended Posts

Witam, wytłumaczy mi ktoś jak podłączyć żyrandol ?

Mam trzy puszki gdzie w każdym chciałbym mieć włącznik do niego oraz trzy żarówki w żyrandolu. Chcę, żeby włączniki były dwuklawiszowe - jednym klawiszem, żeby się zaświecała jedna żarówka, a drugim klawiszem dwie żarówki.

Z kabla od lampy w puszce wychodzą mi 3 kable (niebieski, brązowy i "zielony"); niebieskie już są połączone w puszce, do brązowego kabla podłączyłem jedną żarówkę, a do zielonego dwie żarówki - do żadnego nie podłączałem uziemienia bo i tak w puszce nie ma kabla do tego, więc do zielonego kabla podłączyłem dwie żarówki.

W lewej i prawej puszcze wychodzą mi po 3 kable (czarny i dwa czerwone). W środkowej wychodzą mi te już połączone niebieskie kable, z lewej i prawej rurki te 3 kable (czyli w sumie 6), no i z kabla od lampy zostaje zielony i brązowy odraz wystaje też czarny kabel z prądem.

W załączniku dodam obrazek gdzie narysowałem jak to wygląda :)

schemat.jpg

Edytowane przez GreEw

Ciężko zrozumieć. Jakieś dziwne, niepełne informacje.

1. co to za puszki ?

2. gdzie jest napięcie 230 V ?

3. z ilu miejsc ma być sterowanie żyrandolem ?

1. No puszki elektryczne..

2. W tym czarnym kablu (poprawiłem załącznik).

3. Z trzech (wszystkich) - w każdym dwuklawiszowe.

I nie wiem jak te kable podłączyć [do jakich włączników (schodowych/krzyżowych) i gdzie który kabel].

No właśnie.

Pytałem, w którym miejscu jest zasilanie. Odpowiedzi brak.

A schematów z łącznikami schodowymi i krzyżowymi w necie jest mnóstwo.

(Ma to być układ schodowo-krzyżowy podwójny)

No zasilanie jest w tej środkowej puszce (tam gdzie jest brązowy, niebieski, zielony i te 6 kabli które idą z tych 2 puszek po lewej i prawej stronie) - tam wystaje taki czarny kabel - tak jak narysowałem na obrazku w załączniku.

Pisałem to już w pierwszym poście:

W środkowej wychodzą mi te już połączone niebieskie kable, z lewej i prawej rurki te 3 kable (czyli w sumie 6), no i z kabla od lampy zostaje zielony i brązowy oraz wystaje też czarny kabel z prądem.

Chyba o ten kabel ci chodzi :) Czy coś innego ?

O to, dokładnie. Nie zwróciłem uwagi, że czarny kabel z prądem to zasilanie do puszki :D

Teraz do rzeczy - brakuje po dwie żyły od środkowej puszki do dwóch pozostałych, lewej i prawej.

Oczywiście w dalszym ciągu mowa o wyłącznikach podwójnych schodowych na końcach i podwójnym krzyżowym w środku.

Edytowane przez elpapiotr

O to, dokładnie. Nie zwróciłem uwagi, że czarny kabel z prądem to zasilanie do puszki :D

Teraz do rzeczy - brakuje po dwie żyły od środkowej puszki do dwóch pozostałych, lewej i prawej.

Oczywiście w dalszym ciągu mowa o wyłącznikach podwójnych schodowych na końcach i podwójnym krzyżowym w środku.

Czyli z puszki lewej i prawej mają iść po pięć kabli do tego środkowego ? Jeśli tak to mógłbyś zrobić ten jakiś schemat albo to jakoś zrozumiale wytłumaczyć ? :)

Mała poprawka - z jednej puszki skrajnej do środkowej ma iść pięć, ale z drugiej - sześć żył.

Powód - zasilanie jak i odpływy do żyrandola znajdują się w puszce środkowej.

Dzięki temu z trzech miejsc można sterować dwoma obwodami.

Ten układ jest z wykorzystaniem dwóch niezależnych schodowo-krzyżowych, z małą modyfikacją - faza wejściowa na łączniki schodowe wspólna (na przykład do lewych), ale fazy powrotne ze schodowych (na przykład prawych) już dwie.

Korespondencje pomiędzy każdy schodowy-krzyżowy : po dwie żyły. I wychodzi ilość żył jak wyżej.

Największy problem to ... puszka środkowa.

Musi być baaardzo głęboka, by pomieścić te wszystkie żyły przewodów i dodatkowe zaciski.

Nie zawarto przewodów PE do żyrandola

Ok. Dzięki. Mam nadzi, że sobie poradzę.

Co to znaczy co napisałeś - to co zacytowałem ?

I mam jeszcze pytanie bo mam już te dwa schodowe podwójne oraz ZŁY krzyżowy z jednym klawiszem, ale jak są te przełączniki pod klawiszem to są one 2 i każdym mogę w inną stronę (np. lewym w dół, a prawym w górę). I może on jest jakiś uniwersalny ? :D Ile on ma mieć tych wejść z tyłu (bo ten ma 4) ?

Jak coś to mam te wyłączniki od firmy Karlik wersji Deco.

Ok. Dzięki. Mam nadzi, że sobie poradzę.

Co to znaczy co napisałeś - to co zacytowałem ?

Właściwie to przewodu, nie przewodów. Bardzo ważna żyła dla ochrony przeciwporażeniowej we współczesnych instalacjach.

Wyłącznik schodowy podwójny, 2-klawiszowy, powinien mieć 6 zacisków.

Powinien mieć również piktogram, rysunek lub tp. określający funkcję działania.

Jeżeli ten dwuklawiszowy Karli Deco ma 4 wyjścia (ale jeden zacisk pusty) oznacza, że jest to wyłącznik świecznikowy :D

• 2 weeks później...
Właściwie to przewodu, nie przewodów. Bardzo ważna żyła dla ochrony przeciwporażeniowej we współczesnych instalacjach.

Wyłącznik schodowy podwójny, 2-klawiszowy, powinien mieć 6 zacisków.

Powinien mieć również piktogram, rysunek lub tp. określający funkcję działania.

Jeżeli ten dwuklawiszowy Karli Deco ma 4 wyjścia (ale jeden zacisk pusty) oznacza, że jest to wyłącznik świecznikowy :D

Witam. Pytałem się w hurtowni elektrycznej o ten wyłącznik krzyżowy podwójny i z tej firmy nie mają :/

Czy idzie coś wykombinować z dwoma wyłącznikami schodowymi podwójnymi i jednym wyłącznikiem krzyżowym pojedynczym ?