GreEw 16.09.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 (edytowane) Witam, wytłumaczy mi ktoś jak podłączyć żyrandol ? Mam trzy puszki gdzie w każdym chciałbym mieć włącznik do niego oraz trzy żarówki w żyrandolu. Chcę, żeby włączniki były dwuklawiszowe - jednym klawiszem, żeby się zaświecała jedna żarówka, a drugim klawiszem dwie żarówki. Z kabla od lampy w puszce wychodzą mi 3 kable (niebieski, brązowy i "zielony"); niebieskie już są połączone w puszce, do brązowego kabla podłączyłem jedną żarówkę, a do zielonego dwie żarówki - do żadnego nie podłączałem uziemienia bo i tak w puszce nie ma kabla do tego, więc do zielonego kabla podłączyłem dwie żarówki. W lewej i prawej puszcze wychodzą mi po 3 kable (czarny i dwa czerwone). W środkowej wychodzą mi te już połączone niebieskie kable, z lewej i prawej rurki te 3 kable (czyli w sumie 6), no i z kabla od lampy zostaje zielony i brązowy odraz wystaje też czarny kabel z prądem. W załączniku dodam obrazek gdzie narysowałem jak to wygląda Edytowane 16 Września 2017 przez GreEw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Ciężko zrozumieć. Jakieś dziwne, niepełne informacje. 1. co to za puszki ?2. gdzie jest napięcie 230 V ?3. z ilu miejsc ma być sterowanie żyrandolem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 16.09.2017 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Ciężko zrozumieć. Jakieś dziwne, niepełne informacje. 1. co to za puszki ? 2. gdzie jest napięcie 230 V ? 3. z ilu miejsc ma być sterowanie żyrandolem ? 1. No puszki elektryczne.. 2. W tym czarnym kablu (poprawiłem załącznik). 3. Z trzech (wszystkich) - w każdym dwuklawiszowe. I nie wiem jak te kable podłączyć [do jakich włączników (schodowych/krzyżowych) i gdzie który kabel]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 No to tak się nie da.Za mało żył przewodów pomiędzy puszkami.W domyśle mają to być wyłączniki podwójne schodowe na końcach oraz podwójny krzyżowy pośrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 16.09.2017 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 No to tak się nie da. Za mało żył przewodów pomiędzy puszkami. W domyśle mają to być wyłączniki podwójne schodowe na końcach oraz podwójny krzyżowy pośrodku. A gdzie i ile brakuje kabli pomiędzy tymi puszkami ? Albo ile ich musi być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 (edytowane) No właśnie.Pytałem, w którym miejscu jest zasilanie. Odpowiedzi brak.A schematów z łącznikami schodowymi i krzyżowymi w necie jest mnóstwo.(Ma to być układ schodowo-krzyżowy podwójny) Edytowane 16 Września 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 16.09.2017 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 No właśnie. Pytałem, w którym miejscu jest zasilanie. Odpowiedzi brak. A schematów z łącznikami schodowymi i krzyżowymi w necie jest mnóstwo. (Ma to być układ schodowo-krzyżowy podwójny) No zasilanie jest w tej środkowej puszce (tam gdzie jest brązowy, niebieski, zielony i te 6 kabli które idą z tych 2 puszek po lewej i prawej stronie) - tam wystaje taki czarny kabel - tak jak narysowałem na obrazku w załączniku. Pisałem to już w pierwszym poście: W środkowej wychodzą mi te już połączone niebieskie kable, z lewej i prawej rurki te 3 kable (czyli w sumie 6), no i z kabla od lampy zostaje zielony i brązowy oraz wystaje też czarny kabel z prądem. Chyba o ten kabel ci chodzi Czy coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 (edytowane) O to, dokładnie. Nie zwróciłem uwagi, że czarny kabel z prądem to zasilanie do puszki Teraz do rzeczy - brakuje po dwie żyły od środkowej puszki do dwóch pozostałych, lewej i prawej. Oczywiście w dalszym ciągu mowa o wyłącznikach podwójnych schodowych na końcach i podwójnym krzyżowym w środku. Edytowane 16 Września 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 16.09.2017 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 O to, dokładnie. Nie zwróciłem uwagi, że czarny kabel z prądem to zasilanie do puszki Teraz do rzeczy - brakuje po dwie żyły od środkowej puszki do dwóch pozostałych, lewej i prawej. Oczywiście w dalszym ciągu mowa o wyłącznikach podwójnych schodowych na końcach i podwójnym krzyżowym w środku. Czyli z puszki lewej i prawej mają iść po pięć kabli do tego środkowego ? Jeśli tak to mógłbyś zrobić ten jakiś schemat albo to jakoś zrozumiale wytłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 (edytowane) Mała poprawka - z jednej puszki skrajnej do środkowej ma iść pięć, ale z drugiej - sześć żył.Powód - zasilanie jak i odpływy do żyrandola znajdują się w puszce środkowej.Dzięki temu z trzech miejsc można sterować dwoma obwodami.Ten układ jest z wykorzystaniem dwóch niezależnych schodowo-krzyżowych, z małą modyfikacją - faza wejściowa na łączniki schodowe wspólna (na przykład do lewych), ale fazy powrotne ze schodowych (na przykład prawych) już dwie.Korespondencje pomiędzy każdy schodowy-krzyżowy : po dwie żyły. I wychodzi ilość żył jak wyżej. Największy problem to ... puszka środkowa.Musi być baaardzo głęboka, by pomieścić te wszystkie żyły przewodów i dodatkowe zaciski. Edytowane 17 Września 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 17.09.2017 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Dobra, to z lewej puszki do środkowej będzie iść po 5 kabli, a z prawej do środkowej 6. Z głębokością puszki sobię poradzę i dodaniem tych kabli, ale nie wiem jak będę musiał podłączyć te wszystkie kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.09.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Mniej więcej tak : Nie zawarto przewodów PE do żyrandola Edytowane 17 Września 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 17.09.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Nie zawarto przewodów PE do żyrandola Ok. Dzięki. Mam nadzi, że sobie poradzę. Co to znaczy co napisałeś - to co zacytowałem ? I mam jeszcze pytanie bo mam już te dwa schodowe podwójne oraz ZŁY krzyżowy z jednym klawiszem, ale jak są te przełączniki pod klawiszem to są one 2 i każdym mogę w inną stronę (np. lewym w dół, a prawym w górę). I może on jest jakiś uniwersalny ? Ile on ma mieć tych wejść z tyłu (bo ten ma 4) ? Jak coś to mam te wyłączniki od firmy Karlik wersji Deco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.09.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Ok. Dzięki. Mam nadzi, że sobie poradzę. Co to znaczy co napisałeś - to co zacytowałem ? Właściwie to przewodu, nie przewodów. Bardzo ważna żyła dla ochrony przeciwporażeniowej we współczesnych instalacjach. Wyłącznik schodowy podwójny, 2-klawiszowy, powinien mieć 6 zacisków. Powinien mieć również piktogram, rysunek lub tp. określający funkcję działania. Jeżeli ten dwuklawiszowy Karli Deco ma 4 wyjścia (ale jeden zacisk pusty) oznacza, że jest to wyłącznik świecznikowy Edytowane 17 Września 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 28.09.2017 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Właściwie to przewodu, nie przewodów. Bardzo ważna żyła dla ochrony przeciwporażeniowej we współczesnych instalacjach. Wyłącznik schodowy podwójny, 2-klawiszowy, powinien mieć 6 zacisków. Powinien mieć również piktogram, rysunek lub tp. określający funkcję działania. Jeżeli ten dwuklawiszowy Karli Deco ma 4 wyjścia (ale jeden zacisk pusty) oznacza, że jest to wyłącznik świecznikowy Witam. Pytałem się w hurtowni elektrycznej o ten wyłącznik krzyżowy podwójny i z tej firmy nie mają :/ Czy idzie coś wykombinować z dwoma wyłącznikami schodowymi podwójnymi i jednym wyłącznikiem krzyżowym pojedynczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 28.09.2017 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Albo np. z dwoma wyłącznikami schodowymi podwójnymi. Dało by się tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Da się pod warunkiem, że będzie sterowanie tylko z dwóch miejsc.Wstawienie jednego krzyżowego pomiędzy podwójne schodowe nie ma racji bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.09.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Niestety bez podwójnego krzeżowego nie da się zrealizować tego co chcesz.Ps. Elpapiotr przepraszam że się wciąłem, zostawiam post bo pytanie było o trzy punkty;-) Edytowane 28 Września 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.09.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Za to przekaźnik bistabilny i dzwonkowe dadzą radę na tym okablowaniu co jest;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Nie dzwonkowe, tylko przyciski "światło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts