laskim 16.09.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Mam okazję kupić płyty pir (rdzeń z płyt warstwowych) pocięte na grubośći 10 cm i 5 cm oraz 200 x 100 cm szer x dł. Chciałbym tym ocieplić strop od strony poddasza. Czy dawać jakąś folię pod czy bezpośrednio na beton? Orientuje się ktoś jak ma się ten materiał do np grafitu 0,031? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 17.09.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Mam okazję kupić płyty pir (rdzeń z płyt warstwowych) pocięte na grubośći 10 cm i 5 cm oraz 200 x 100 cm szer x dł. Chciałbym tym ocieplić strop od strony poddasza. Czy dawać jakąś folię pod czy bezpośrednio na beton? Orientuje się ktoś jak ma się ten materiał do np grafitu 0,031? Płyty PIR "obdarte" ze sreberka lub blachy mają lambdę deklarowaną na poziomie 0,026. To bardzo dobry izolator ale również bariera dyfuzyjna o mi>70 (podobnie jak dobrej klasy EPS). Trzeba zadbać o dobrą wentylację pomieszczeń poniżej, zwłaszcza wilgotnych bo może dojść do kumulacji pary i powstania wykroplin. Pozdrav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yzfan 02.12.2017 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 witam, mam podobne pytania jak kolega z pierwszego postu. Koszt takiego rdzenia to około 55zł za m3 - myślę że to bardzo dobra cena:cool:. Jak poprawnie wykonać ocieplenie stropu nieużytkowego poddasza z takiego materiału? Dwie warstwy o grubości 10cm na zakładkę będą wystarczające? Czy niezbędne jest zabezpieczenie górnej powierzchni takich płyt np. przed promieniami słonecznymi z okna dachowego, zakładające odwiedzanie takiego poddasza tylko dwa razy w roku z celu sprawdzenia czy wszystko ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Koszt takiego rdzenia to około 55zł za m3 - myślę że to bardzo dobra cena:cool:. Podeślij namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.12.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Też poproszę namiary na priv. Każdy poliuretan jest wrażliwy na promieniowanie UV, a przez szybę też go trochę przechodzi. Zżółknie, zbrązowieje i będzie się kruszył. Najlepiej przykryć czymś względnie paroprzepuszczalnym. Płyty OSB, sklejka, płyta pilśniowa? Na pewno płyty PIR należy położyć na folii, która będzie pełnić funkcję paroizolacji. Pozdrawiam Cezary Edytowane 2 Grudnia 2017 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts