JoeyT 16.09.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 (edytowane) Witajcie, może akurat ktoś się orientuje jak to jest z przeniesieniem kuchni w bloku do salonu. Potrzebuję przenieść kuchnię o jakieś*7 metrów. Poza pozwoleniem/zgodą spółdzielni, ile takie coś kosztuje i jaką metodą? @dodam, że gaz nie będzie używany Edytowane 16 Września 2017 przez JoeyT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Największym problemem nie jest gaz a wentylacja i odprowadzenie ścieków do kanalizy. To ogranicza przenosiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoeyT 17.09.2017 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 O ile wentylację można by chyba zrobić w podwieszanym suficie, to z odpływem rzeczywiście nie wiem jak sobie poradzić. Chociaż słyszałem, że takie przenosiny są dość popularne ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Owszem, sa popularne, ale tylko w sytuacji gdzie salon sąsiaduje z pionem wod-kan. Zwykle w takim pionie idą też kanały wentylacyjne.Nie wiem jak to jest w twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoeyT 18.09.2017 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Czy sprawdziłby się*pompo-rozdrabniacz? Z tego co widzę, odległość nie ma znaczenia w przypadku wybrania tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nankatsu 19.09.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Trudny temat, wymaga generalnego remontu, przebudowy instalacji wod-kan, pociągnięcia "siły" potrzebnej do indukcji, do tego jeszcze wentylacja. Moim zdaniem potrzebne są też zgody zarządcy i dodatkowe odbiory nadzoru (ale to też trzeba sprawdzić jak w prawie stoi). Raczej bym się nie podejmował takiej robótki, tylko kombinował w innym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 odbioru nadzoru - nie sądzę.Zgoda administracji - zależy czy naruszany będzie pion wod-kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoeyT 19.09.2017 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Kontaktowałem się ze spółdzielnią. Może się komuś taka informacja przyda - trzeba dostać formalną zgodę, ale spółdzielnia nie robi problemów jeśli jest to wykonane z głową- koszt z robocizną to jakieś 3 tys zł- trzeba też oczywiście wentylację przystosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.09.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 ... nie chodzi o robociznę i koszty - tylko o PIONY wodno - kanalizacyjne oraz wentylację pomieszczenia. Jeśli ich nie ma zapomnij o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoeyT 19.09.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 ... nie chodzi o robociznę i koszty - tylko o PIONY wodno - kanalizacyjne oraz wentylację pomieszczenia. Jeśli ich nie ma zapomnij o temacie. Ciekawa opinia, generalnie jestem parę dni przed kupnem mieszkania, które zamierzam przerobić w ten sposób, więc jeśli jestem w błędzie to bardzo bardzo proszę o sprostowanie, uratuje mi to życie Więc moim zdaniem, to nie ma znaczenia gdzie są piony, kanalizację 'kuchenną' można by za pomocą tych pomporozdrabniaczy zrobić gdziekolwiek, ścieki mogą iść parę metrów w górę i parędziesiąt metrów w bok. Wystarczy podłączyć się*do pionu i to wszystko. Rurki są małe około 3cm średnicy. To tyle teorii, o praktyce nie wiem nic. A wentylacja, no właśnie jak to jest z wentylacją? Da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.09.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 (edytowane) ... tak - są systemy kanalizacyjne o których piszesz, moim zdaniem do stosowania w skrajnych przypadkach. Nie stosowałem w projektach, tak więc nie chcę się wypowiadać. Co do wentylacji , taki pierwszy z brzegu artykuł dot. wentylacji w kuchni, którą należy zapewnićhttp://www.wentylacja.org.pl/pages-71.htmlhttp://www.instalacjebudowlane.pl/9515-26-90-wentylacja-w-kuchni--wymagania.htmlhttp://www.darco.com.pl/wentylacja-/przepisy-prawne-/ Edytowane 19 Września 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigi49 28.01.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam , czeka mnie remont mieszkania i chcę jak w tytule przenieść kuchnie do pokoju ,ale czy to się da zrobić ? Trzeba przenieść gaz , podłączyć kanalizację oraz wentylację . Gdyby to była jakaś ściana z cegły to pikuś ale są to bloki z wielkiej płyty żelbetowej do tego ściana nośna , czy nie będzie problemów z wykuciem czy też wywierceniem czy tak można ?. nie widzę innego rozwiązania . Przedstawiam układ mieszkania , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.01.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam , czeka mnie remont mieszkania i chcę jak w tytule przenieść kuchnie do pokoju ,ale czy to się da zrobić ? Trzeba przenieść gaz , podłączyć kanalizację oraz wentylację . Gdyby to była jakaś ściana z cegły to pikuś ale są to bloki z wielkiej płyty żelbetowej do tego ściana nośna , czy nie będzie problemów z wykuciem czy też wywierceniem czy tak można ?. nie widzę innego rozwiązania . Przedstawiam układ mieszkania , [ATTACH=CONFIG]405919[/ATTACH] - raczej nie jest możliwe takie " przeniesienie " kuchni w wskazaną lokalizację. O ile instalację gazową można " podciągnąć ", to pionu kanalizacyjnego nie ruszysz, jak również kominów wentylacji grawitacyjnej których potrzebujesz dwa ( kuchnia z pokojem dziennym + okap ) - ściany nośne w blokach z wielkiej płyty to zazwyczaj " ściany tarcze " - można w nie ingerować pod warunkiem wcześniejszej analizy obciążeń / przeliczeń ściany i "wydania" odpowiedniego nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigi49 29.01.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 - raczej nie jest możliwe takie " przeniesienie " kuchni w wskazaną lokalizację. O ile instalację gazową można " podciągnąć ", to pionu kanalizacyjnego nie ruszysz, jak również kominów wentylacji grawitacyjnej których potrzebujesz dwa ( kuchnia z pokojem dziennym + okap ) - ściany nośne w blokach z wielkiej płyty to zazwyczaj " ściany tarcze " - można w nie ingerować pod warunkiem wcześniejszej analizy obciążeń / przeliczeń ściany i "wydania" odpowiedniego nadproża No to się zmartwiłem ,...myślałem że będę mógł wykuć w ścianie otwory i poprowadzić rurę do wentylacji i kanalizacji niby wszystko za ścianą a prostej linii . Zaczerpnę info u Kierownika osiedla bo wiem że dużo osób robiło u mnie na osiedlu takie aneksy . załączyłem jeszcze raz fotkę o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rif 04.02.2018 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 a dowiadywałeś się, czy jeśli zastąpiłbyś gaz - płytą indukcyjną (są o mocy 3,7 kw), mógłbyś przenieść łatwiej kuchnię do salonu. Sam tak na razie kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts