Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kuchni w inne miejsce w bloku

JoeyT

Recommended Posts

Witajcie,

może akurat ktoś się orientuje jak to jest z przeniesieniem kuchni w bloku do salonu. Potrzebuję przenieść kuchnię o jakieś*7 metrów. Poza pozwoleniem/zgodą spółdzielni, ile takie coś kosztuje i jaką metodą?

@dodam, że gaz nie będzie używany

Edytowane przez JoeyT

Trudny temat, wymaga generalnego remontu, przebudowy instalacji wod-kan, pociągnięcia "siły" potrzebnej do indukcji, do tego jeszcze wentylacja. Moim zdaniem potrzebne są też zgody zarządcy i dodatkowe odbiory nadzoru (ale to też trzeba sprawdzić jak w prawie stoi). Raczej bym się nie podejmował takiej robótki, tylko kombinował w innym kierunku ;)

... nie chodzi o robociznę i koszty - tylko o PIONY wodno - kanalizacyjne oraz wentylację pomieszczenia. Jeśli ich nie ma zapomnij o temacie.

Ciekawa opinia, generalnie jestem parę dni przed kupnem mieszkania, które zamierzam przerobić w ten sposób, więc jeśli jestem w błędzie to bardzo bardzo proszę o sprostowanie, uratuje mi to życie :D

Więc moim zdaniem, to nie ma znaczenia gdzie są piony, kanalizację 'kuchenną' można by za pomocą tych pomporozdrabniaczy zrobić gdziekolwiek, ścieki mogą iść parę metrów w górę i parędziesiąt metrów w bok. Wystarczy podłączyć się*do pionu i to wszystko. Rurki są małe około 3cm średnicy. To tyle teorii, o praktyce nie wiem nic. A wentylacja, no właśnie jak to jest z wentylacją? Da się?

... tak - są systemy kanalizacyjne o których piszesz, moim zdaniem do stosowania w skrajnych przypadkach. Nie stosowałem w projektach, tak więc nie chcę się wypowiadać. Co do wentylacji , taki pierwszy z brzegu artykuł dot. wentylacji w kuchni, którą należy zapewnić

http://www.wentylacja.org.pl/pages-71.html

http://www.instalacjebudowlane.pl/9515-26-90-wentylacja-w-kuchni--wymagania.html

http://www.darco.com.pl/wentylacja-/przepisy-prawne-/

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 4 months później...

Witam , czeka mnie remont mieszkania i chcę jak w tytule przenieść kuchnie do pokoju ,ale czy to się da zrobić ? Trzeba przenieść gaz , podłączyć kanalizację oraz wentylację . Gdyby to była jakaś ściana z cegły to pikuś ale są to bloki z wielkiej płyty żelbetowej do tego ściana nośna , czy nie będzie problemów z wykuciem czy też wywierceniem czy tak można ?. nie widzę innego rozwiązania .

Przedstawiam układ mieszkania ,

xxx - Kopia.jpg

Witam , czeka mnie remont mieszkania i chcę jak w tytule przenieść kuchnie do pokoju ,ale czy to się da zrobić ? Trzeba przenieść gaz , podłączyć kanalizację oraz wentylację . Gdyby to była jakaś ściana z cegły to pikuś ale są to bloki z wielkiej płyty żelbetowej do tego ściana nośna , czy nie będzie problemów z wykuciem czy też wywierceniem czy tak można ?. nie widzę innego rozwiązania .

Przedstawiam układ mieszkania ,

[ATTACH=CONFIG]405919[/ATTACH]

- raczej nie jest możliwe takie " przeniesienie " kuchni w wskazaną lokalizację. O ile instalację gazową można " podciągnąć ", to pionu kanalizacyjnego nie ruszysz, jak również kominów wentylacji grawitacyjnej których potrzebujesz dwa ( kuchnia z pokojem dziennym + okap )

- ściany nośne w blokach z wielkiej płyty to zazwyczaj " ściany tarcze " - można w nie ingerować pod warunkiem wcześniejszej analizy obciążeń / przeliczeń ściany i "wydania" odpowiedniego nadproża

- raczej nie jest możliwe takie " przeniesienie " kuchni w wskazaną lokalizację. O ile instalację gazową można " podciągnąć ", to pionu kanalizacyjnego nie ruszysz, jak również kominów wentylacji grawitacyjnej których potrzebujesz dwa ( kuchnia z pokojem dziennym + okap )

- ściany nośne w blokach z wielkiej płyty to zazwyczaj " ściany tarcze " - można w nie ingerować pod warunkiem wcześniejszej analizy obciążeń / przeliczeń ściany i "wydania" odpowiedniego nadproża

No to się zmartwiłem ,...myślałem że będę mógł wykuć w ścianie otwory i poprowadzić rurę do wentylacji i kanalizacji niby wszystko za ścianą a prostej linii .

Zaczerpnę info u Kierownika osiedla bo wiem że dużo osób robiło u mnie na osiedlu takie aneksy . załączyłem jeszcze raz fotkę o co mi chodzi.

xxx - Kopia.jpg