Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - kosztorys wzmocnień szkód górniczych

Archie77

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

W tym roku rozpoczęte prace budowlane, projekt zakłada fundament płytowy oraz konstrukcje prefabrykowane keramzytowe. Wykonawca przeprowadził dodatkową ocenę geofizyczną i zaprojektował dodatkowe wzmocnienia konstrukcji (dla tej samej działki był już wykonany projekt z pozwoleniem na budowę, również wo oparciu o badania geofizyczne nie wymagający aż takich zabezpieczeń). Płyta została już wykonana, obecnie przedstawiono nam kosztorys wykonania wzmocnień (płyty fundamentowej, ścian i stropu), wstrzymano nam prace budowlane do czasu uregulowania kosztów zabezpieczeń (do tej pory nie ujętych w umowie - chcemy dodać te koszty do umowy aneksem), ale niestety wykonawca dodał jeszcze kilka punktów, z którymi nie możemy się zgodzić i mamy "pata". Tutaj powstaje pytanie czy ktokolwiek z Forumowiczów może w przybliżeniu ocenić czy kosztorys przedstawiony przez wykonawcę jest realny i generalnie OK, czy (i jeżeli tak, to gdzie) wygląda na zawyżony. Kosztorys w załączeniu.

Z góry dziękuję za informację.

Archie

kosztorys - 1.jpg

kosztorys - 2.jpg

kosztorys - 3.jpg

kosztorys - 4.jpg

kosztorys - 5.jpg

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowni Państwo,

W tym roku rozpoczęte prace budowlane, projekt zakłada fundament płytowy oraz konstrukcje prefabrykowane keramzytowe. Wykonawca przeprowadził dodatkową ocenę geofizyczną i zaprojektował dodatkowe wzmocnienia konstrukcji (dla tej samej działki był już wykonany projekt z pozwoleniem na budowę, również wo oparciu o badania geofizyczne nie wymagający aż takich zabezpieczeń). Płyta została już wykonana, obecnie przedstawiono nam kosztorys wykonania wzmocnień (płyty fundamentowej, ścian i stropu), wstrzymano nam prace budowlane do czasu uregulowania kosztów zabezpieczeń (do tej pory nie ujętych w umowie - chcemy dodać te koszty do umowy aneksem), ale niestety wykonawca dodał jeszcze kilka punktów, z którymi nie możemy się zgodzić i mamy "pata". Tutaj powstaje pytanie czy ktokolwiek z Forumowiczów może w przybliżeniu ocenić czy kosztorys przedstawiony przez wykonawcę jest realny i generalnie OK, czy (i jeżeli tak, to gdzie) wygląda na zawyżony. Kosztorys w załączeniu.

Z góry dziękuję za informację.

Archie

Wykonawca zakwestionował projekt??? Masz od niego projekt zastępczy? Ma uprawnienia projektanta? Wyliczenia itp? Jakieś jaja!

Po pierwsze skany nieczytelne, musi być lepsza rozdzielczość.

postaram się poprawić ... ograniczenie ilości dokumentów do 5 szt na forum. powalczę wieczorem po pracy

Po drugie tak jak pisze perm , co to za dobrotliwy Wykonawca który zmienia PB, pod którym podpisala sie osoba z uprawnieniami ?

Tutaj mój błąd w opisie - nie wyraziłem się precyzyjnie - z projektu na który mieliśmy pierwotne pozwolenie na budowę zrezygnowaliśmy - był po prostu za duży (i nawet jako większy budynek nie miał aż takich "zabezpieczeń").

Bieżący Wykonawca zrobił projekt zamienny po zrobionych przez siebie powtórnych badaniach geofizycznych, pomimo dostarczenia przeze mnie pełnej dokumentacji - poprzedniego projektu w całości jeszcze przed przygotowaniem oferty umowy (!). Zabezpieczenia jednak nie zostały uwzględniane na etapie przygotowania oferty do podpisywania umowy (pomimo dokładnie powtórzonych treści pism z kopalni, różniła się tylko ocena badań geofizycznych zleconych przez wykonawcę względem tych zleconych przeze mnie do pierwotnego projektu. Na ten projekt zamienny przygotowany przez wykonawę uzyskaliśmy drugie pozwolenie na budowę. dopiero praktycznie po zakończeniu prac nad płytą fundamentową zostaliśmy poinformowani o wzroście kosztów nawet o 1/2 (lub więcej) za ten etap względem podpisanej umowy. Moja odpowiedź była jednoznaczna - skoro wykonawca przygotował ofertę do podpisania umowy i projekt to powinienem być o wszystkim poinformowany PRZED rozpoczęciem prac budowlanych (z odpowiednimi zapisami w umowie) a nie stawiany przed "faktem dokonanym" i l"szantażowany" wstrzymaniem prac budowlanych do momentu rozliczenia kosztorysu, którego nikt ze mną nie ustalał.

Czyli masz drugi projekt PB i w tym projekcie jest przyjeta taka sama kategoria szkód górniczych co poprzednio ? Bo z tego co piszesz pisma z kopalni sa załącznikiem drugiego PB.

Po drugie czy w umowie masz jakis zapis, że projekt zamienny ma być zaprojektowany na te kategorie szkód górniczych ?

Wygląda mi to na jakis gruby przekręt , sadze ze z tym wykonawcą raczej tej budowy nie ukończysz, sprawa oprze się o sąd, jak to zazwyczaj piszą prawnicy " od teraz wszystko tylko na piśmie"...

Czyli masz drugi projekt PB i w tym projekcie jest przyjeta taka sama kategoria szkód górniczych co poprzednio ? Bo z tego co piszesz pisma z kopalni sa załącznikiem drugiego PB.

Po drugie czy w umowie masz jakis zapis, że projekt zamienny ma być zaprojektowany na te kategorie szkód górniczych ?

Wygląda mi to na jakis gruby przekręt , sadze ze z tym wykonawcą raczej tej budowy nie ukończysz, sprawa oprze się o sąd, jak to zazwyczaj piszą prawnicy " od teraz wszystko tylko na piśmie"...

Dokładnie tak, treść i kategoria szkód w piśmie z kopalni jest taka sama, mam dwa różne pisma do dwóch projektów o praktycznie tej samej treści a na pewno z tą samą kategorią. W umowie nie ma nic na temat szkód górniczych (a dokumentacja z pełnym projektem pierwotnym oraz wszystkimi załącznikami znana była wykonawcy przed rozpoczęciem prac (i de facto projektowania zamiennego). wnioskowałem, że projekt przygotowany jest pod konkretne warunki, które wynikały z udostępnionej dokumentacji.

Też mi to tak wygląda, natomiast chciałem być uczciwy wobec wykonawcy, wstępnie nawet zastanawiałem się nad zaakceptowaniem kosztorysu, jednakże w aneksie wykonawca stara się "przemycić" jeszcze kilka niekorzystnych dla mnie zapisów ...

No to chyba jedyne wyjście to zapłacić za to co jest w umowie i zakończyć współpracę. Resztę olać, argumentując jak pisałeś. Powinien to wykonawca uzgodnić PRZED rozpoczęciem prac. Jakby co, zaproponuj im drogę sądową. Jeżeli nie podpisywałeś żadnego aneksu o zwiększeniu kosztów i dodatkowych pracach, to mogą cie pocałować tam gdzie słońce nie sięga. Nie kontynuuj dalej współpracy z tą firmą bo, na bank gdzieś sobie odbiją tę "stratę" albo specjalnie zrobią coś źle.

perm, jacentyy Dziękuję bardzo za Wasze sugestie. Dziś sprobuję wskanować lepszą jakość kosztorysu i sprobuję porozumieć się z prawnikiem jakie może być rozwiązanie "patowej" sytuacji, jeżeli uda się wskazać jakieś punkty "kontrowersyjne" kosztorysu to może to być dodatkowy argument.

A kto zezwala wykonawcy kwestionować projekt budowlany i nanosić zmiany wedle swojego widzimisię.

On ma prawo i obowiązek wykonać pracę zgodnie z projektem budowlanym a wszelkie zmiany zgłaszać wcześniej przed ich wykonaniem inwestorowi i kierownikowi budowy.

Na 100% wykonawca chce ugrać coś ekstra a jak już się zgodziliście na zapłatę i zmiany to powstały nowe żądania.

:D znam takich z własnej budowy..... jak poczują pieniądze i uległy charakter to zrobią parę przekrętów.

Pogonić go w cholerę a jakby co to postraszyć sądem z którego wyjdzie na 100% jako przegrany i jeszcze pokryje koszty.

Tak jak mówią przedmówcy kontynuowanie współpracy z tym wykonawcą grozi prawdopodobnie jeszcze kilkoma takimi kruczkami.

Jeśli płyta fundamentowa faktycznie jest wykonana zgodnie z projektem i zmiany które zaleca wykonawca nie są jakimś tuszowaniem i naprawą własnych niedoróbek to jednoznacznie radzę podziękować za współpracę,

3) opinia geofizyczna zamówiona przez wykonawcę do wykonania projektu zamiennego (mniejszego domu na płycie, jak się okazało z dodatkowymi podobno koniecznymi wzmocnieniami), w opinii jest zalecenie budowy na płycie, nie ma natomiast nic o wzmocnieniach, a lokalizacja przebiegu uskoku określona jest jako hipotetyczna ...

geofizyka 2-1.jpggeofizyka 2-2.jpggeofizyka 2-3.jpggeofizyka 2-4.jpggeofizyka 2-5.jpg

kosztorys w lepszej rozdzielczości (mam nadzieję...)

opinia 1, oraz warunki górnicze i kategoria szkód była znana wykonawcy przed przygotowaniem projektu zamiennego i oferty (pozostawiłem również projekt na który dostałem pozwolenie jako źródło dokumentacji do przygotowania projektu zamiennego), jednakże wykonawca uznał za konieczne zamówienie drugiej opinii (opinia 2) do przygotowania projektu zamiennego na podstawie której wykonał projekt zamienny. Jednakże zapominał poinformować mnie, że zabezpieczenia, które zaprojektował nie są objęte umową, po czym przystąpił do realizacji etapu fundamentów, a PO wykonaniu płyty poinformował mnie o zwiększonych kosztach względem umowy, które określił kosztorysem (który na żadnym etapie nie był omawiany, negocjowany ani ustalany czy aneksowany). Obecnie wstrzymano wszystkie prace do momentu rozliczenia kosztorysu, który nie został przeze mnie zaakceptowany ani aneksowany w umowie, a w proponowanych warunkach aneksu dopisane są także punkty, które nie były uzgadniane w szczegółach, nie mam także jak sprawdzić poprawności jego przygotowania, jednakże uwzględniając poprzednie "pomyłki" w rozliczeniach, które wyłapałem nie jestem przekonany co do rzetelności opracowania i tutaj moja prośba o interpretację o ile to możliwe.

Z góry dziękuję za poświęcony czas.

kosztorys-1.jpgkosztorys-2.jpgkosztorys-3.jpgkosztorys-4.jpgkosztorys-5.jpg