Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - kosztorys wzmocnień szkód górniczych

Archie77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprobuje pojedyncze strony kosztorysu wstawić na forum. Do prawnika mam w planie się udać, jednakże chciałem się zorientować czy w kosztorysie nie ma "ukrytych" jakiś ciekawostek ... z tego co się do tej pory zorientowałem to kosztorys można przygotować bardzo korzystnie dla wykonawcy, a ja jestem de facto postawiony przed faktem dokonanym.

sprobuje pojedyncze strony kosztorysu wstawić na forum. Do prawnika mam w planie się udać, jednakże chciałem się zorientować czy w kosztorysie nie ma "ukrytych" jakiś ciekawostek ... z tego co się do tej pory zorientowałem to kosztorys można przygotować bardzo korzystnie dla wykonawcy, a ja jestem de facto postawiony przed faktem dokonanym.
To nie ma sensu. Nic nie zamieszczaj. Wykonawca zrobił coś niedopuszczalnego. Neguje obliczenia wykonane przez pierwszego projektanta, jak i wynik badań geo-technicznych. Nie racji bytu kontynuowanie jakiejkolwiek z nim rozmowy, czy też współpracy. To się może tylko źle skończyć. Zaproponuj mu, że zapłacisz mu zgodnie z pierwszym kosztorysem i nic więcej a umowę uważasz za rozwiązaną ze względu na dokonanie nieuzgodnionych zmian i związanych z tym kosztów. Wywal go z budowy i tyle. Jak chce, niech on ciebie poda do sądu. Wtedy będziesz kontaktował się z prawnikiem. Nie ma sensu tego ciągnąć.

Zależy jaką umowę masz z wykonawcą. Z tego co piszesz to masz umowę kosztorysową? Czy masz ryczałtową A kosztorys to załącznik?. Co pisze w umowie? (Np. Strony ustalają cenę jednostkową 30 zł za r-h plus ceny kosztorysów wg cennika tego i takiego?

Czy może masz np. Wykonanie Sso 300 000 zł?

W zależności co masz to jeżeli masz opcję pierwszą to masz przesrane.

Jak masz opcję drugą a dodatkowy koszt przekroczył 40- 50 % wartości to też masz przestanę jak nie przekroczył to szybko zasuwaj do prawnika i zrywają umowę.

Jeżeli masz opcję pierwszą i jeszcze zapis że pokrywasz inne koszt nie ujęte w umowie a z nią związane....to masz przestanę 10 razy.

Zależy jaką umowę masz z wykonawcą...
Wiesz jak wyglądają takie sprawy przed sądami. Trwają długo i ciężko cokolwiek ugrać.Dlatego najlepiej zapłacić tyle ile było w umowie przed zmianami i zakończyć współpracę. Niech się wykonawca buja po prawnikach i sądach. Spokojnie poczekać na pierwsze pismo przedprocesowe (o ile będzie, w co wątpię) i wtedy wziąć prawnika. Najwyżej zapłaci dodatkowo koszty postępowania i gażę prawnika, co przy całkowitej kwocie nie stanowi chyba wielkiego wydatku. Można też przed sądem pójść na układ i dogadać się na mniejsze koszty niż żąda teraz wykonawca. Wątpię jednak by kolega przegrał.

Analizowałem umowę z inspektorem nadzoru (prawnik też konsultował umowę przed podpisaniem, także mam nadzieję, że całkiem "przesrane" nie będę miał jak pisze Andrzej733). Mam umowę ryczałtową z podziałem na 4 etapy (płyta, ściany i strop, dach, instalacje), wpisane mam w umowie, że wszystkie prace dodatkowe wymagają mojej zgody i rozliczane są fakturą po uzyskaniu mojej zgody na piśmie (np. drogą mailową) a wszystkie zmiany w umowie wymagają formy pisemnej i aneksowania, dla tego teraz chciałem osiągnąć kompromis przy ustalaniu szczegółów aneksu. Kosztorys okazał się być dodatkowym wyliczeniem wynikającym z projektu (nie uzgadnianym ze mną po podpisaniu umowy i zakończeniu prac projektowych, nie wiem czy przez niedopatrzenie, czy celowe działanie) początkowo byłem informowany, że kosztorys przygotowany jest dla kopalni, następnie że i tak mam go zapłacić bez możliwości wnoszenia jakichkolwiek uwag i taki zapis pojawia się w proponowanym przez wykonawcę aneksie. czytałem umowę kilka razy, nie mam wpisu o pokrywaniu kosztów dodatkowych bez uprzedniego uzgodnienia, wynikających z realizacji umowy. Poinformowałem wykonawcę pisemnie, że prace dodatkowe, które mają stanowić zabezpieczenie konstrukcji przed szkodami jestem skłonny pokryć po przenegocjowaniu kwoty kosztorysu, jednakże dopiero po zakończeniu całej konstrukcji czyli: fundamentów, ścian, stropu i ścian drugiej kondygnacji, te prace zabezpieczające obejmują de facto wszystkie te elementy. Warunkiem było odebranie poprawności wykonania prac budowlanych przez inspektora nadzoru. Na ten warunek wykonawca, ku mojemu zdziwieniu, nie chce się zgodzić upierając się, że mam zapłacić PRZED rozpoczęciem prac nad ścianami i stropami (obniżył nawet o 5% kwotę kosztorysu i wspaniałomyślnie wykreślił punkty, które zapłaciłem inną fakturą), na co z kolei ja nie chcę się zgodzić i tutaj powstał klasyczny "pat". W moim odczuciu Wykonawca ma czas i przeciąga, aż ja "zmięknę" i probuje udowodnić że to mnie powinno bardziej zależeć...

Z tego co wynika z przytoczonych przez Ciebie zapisów umowy spokojnie możesz podziękować wykonawcy za pracę i zapłacić mu za wykonane prace kwotę nie obejmującą wzmocnień które zastosował.

Sama odmowa odbioru prac przez inspektora nadzoru cuchnie na odległość.

Idź do prawnika , przedstaw mu sprawę i niech odpowie co będzie jeśli zerwiesz współpracę.

W miedzyczasie szukaj nowego wykonawcy a nawet przyprowadź go na budowę tak aby stary się zorientował.

Jeśli wykonawca nie ma żadnego haka a Ty nuzyskasz gotowość wejścia na budowę nowego wykonawcy, to myślę że wiesz co masz robić.

Tak jak już pisałem i Ty ostatnio ująłeś to w swoim poscie wykonawca czeka aż zmiękniesz.

Nie miej żadnych skrupułów...... Tobie powinno zależeć tylko na dobrze wykonanej pracy a jemu na uczciwie zarobionych pieniądzach.

Jeśli te zasady nie obowiązują to spotkacie się w sądzie, bo inaczej to Ty będziesz poszkodowany.

Swoją drogą chciej tu człowieku być uczciwym dla budowlańców to nie uszanują niczego.

Edytowane przez Mareks77

Jak masz ryczałt to opcję masz dwie. 1. Chcesz aby wykonawcą nadal to wykonywał i się z nim dogadujesz.

2 nie chcesz aby wyko ywał. W tym wypadku sprawa jest prosta jeżeli on nie ma twojej zgody na te wzmocnienia czy też nakazu inspektora i cały projekt wzmocnień wykonał z miłości do budownictwa to traktujesz to jakby tego nie było i nawet o tym nie rozmawiasz z nim. Płacisz to co jest w umowie i nic więcej .

Swoją drogą czegoś tutaj nie mówisz bo zachowanie wykonawcy jest nielogiczne , nikt z własnej woli nie będzie Ci nowych projektów robił o ile poprzednie były dobre

Dziękuję Wszystkim za przeanalizowanie sprawy. Porozmawiam z prawnikiem i zorientuję się w opcjach.

Odpowiadając na ostatni akapit Andrzej733, staram się niczego nie ukrywać - wykonawca nie robił projektu z własnej woli. Jak wspominałem - miałem projekt budynku większego, na który uzyskałem pozwolenie na budowę, którego po przemyśleniu zdecydowałem się nie realizować.

Uszczegóławiając - Wykonawca przygotował projekt zamienny mniejszego budynku (kupiony przeze mnie gotowy projekt, który był przerabiany tj. min. podniesienie ściany kolankowej, zmiana układu pomieszczeń, przeprowadzenia instalacji itp. Do przygotowania projektu umowy oraz oferty cenowej pozostawiłem projekt pierwotnego budynku wraz z pozwoleniem na budowę i pełną dokumentacją niezbędną do przygotowania projektu pierwotnego. Wykonawca zdecydował o tym aby nie wykorzystać dokumentacji badań geofizycznych z projektu pierwotnego - zlecił własne i w projekcie zamiennym (przygotowywanym po podpisaniu umowy) zastosował wzmocnienia przeciw szkodom górniczym (cały czas ta sama klasa szkód górniczych i praktycznie ta sama powtórna opinia z kopalni) znacznie przekraczające te z projektu pierwotnego. Jednakże na etapie po uzyskaniu pozwolenia, a przed przystąpieniem do prac budowlanych nie poinformował mnie, że warunki finansowe dla przygotowanego projektu odbiegają od tych uwzględnionych w umowie o czym w moim przekonaniu powinienem dowiedzieć się wcześniej i jeżeli jest mi narzucana kwota, którą mam dopłacać to chciałbym przynajmniej mieć wpływ na termin.

Moją czujność wzbudził fakt uporu z jakim odmawia mi się zapisu w aneksie odnośnie rozliczenia zabezpieczeń PO odbiorze przez inspektora nadzoru prac związanych z przedmiotowymi zabezpieczeniami. Jak dotąd nie brałem pod uwagę zerwania umowy i sugerowałem uwzględnienie proponowanych przeze mnie zmian oraz kontynuację prac przez wykonawcę po uzyskaniu kompromisu w sprawie rozliczenia za prace zabezpieczające. Po kilku odmowach i próbach dodania do aneksu dodatkowych zapisów dotyczących przyszłych rozliczeń prac dodatkowych zacząłem drążyć temat.

Dziękuję za wszystkie pomocne rady, na które musiały rzutować Wasze doświadczenia, co daje pewien obraz możliwego sposobu postępowania firm budowlanych. (jak widać większość z Was kwestionuje uczciwe zamiary - i pewnie słusznie) tak więc mocno ograniczone zaufanie i zasada "jak nie ty to ciebie" w tej branży jest wyjątkowo wyrazista.

Nie mam zamiaru nikogo oszukiwać, jeżeli jakaś praca była faktycznie wykonana to od nikogo nie wymagam działalności charytatywnej. Wracam do punktu wyjścia - oceny prawidłowości wykonania kosztorysu - z pewnych względów mam ograniczone zaufanie do rzetelności obliczeń z powodu wcześniejszych niedokładności tłumaczonych "pomyłkami". Przed dalszymi rozmowami o "losach" naszej współpracy chciałbym oszacować prawdziwą wartość tych prac. Nie mam jednak wystarczającej wiedzy aby dokonać takiej analizy samodzielnie.

... Przed dalszymi rozmowami o "losach" naszej współpracy chciałbym oszacować prawdziwą wartość tych prac. Nie mam jednak wystarczającej wiedzy aby dokonać takiej analizy samodzielnie.
Popełniasz błąd. Wykonawca dobrze wiedział co robi. Po co mu drugie badania geotechniczne? Po co te "wzmocnienia"? Klasyczne strzyżenie barana. Wywal go z budowy, bo narobi ci z zemsty takiego bigosu, że się nie pozbierasz. Jak będziesz współpracował z kimś, do kogo nie będziesz miał zaufania? Koniec współpracy, zapłać mu za to co zrobił bez dodatkowych kosztów. Możesz mu powiedzieć, że albo zgodzi się na takie rozliczenie albo nie dostanie nic i niech idzie do sądu. Na bank zgodzi się na takie rozwiązanie i jeszcze podpisze deklarację, że nie wnosi dalszych roszczeń. To oszust i tak go traktuj.

^^

Niekoniecznie Wykonawca to oszust. Sytuacja jest dość trudna, Wykonawca dał ewidentenie dupy i najgorzej, że próbuje to w nie do konca uczciwy sposób sobie naprawić.

Można jeszcze się próbować dogadać np na zasadzie dałes dupy Wykonawco to ja się zgadzam na połowę wartości kosztorysu a ty bierzesz na klate drugą połowę i działamy dalej, ale z inspektorem nadzoru bardzo niezależnym od Wykoanwcy żeby pilnował roboty.

Druga możliwość to kazanie zrobić wszystko wg umowy czyli wg złych cen tylko tutaj na pewno Wykonawca będzie próbował sobie to odbić.

Trzecia możliwość to zapłacić za wykonany etap zgodnie z umową i przez adwokata próbować rozwiązać umowę .

Co do kosztorysu to bez rysunków nie da się sprawdzić czy jest zasadny , poza tym widać że jest to kosztorys wykonany przez fachowca od kosztorysowania, a więc błedy moga być raczej tylko w ilościach materiałów etc - taki kosztorys wykonywany jest na jakiejś bazie cenowo materiałowej.

Jak chcesz mieć potwierdzenie cen z kosztorysu udaj się do innego kosztorysanta z projektem budowlanym zeby Ci wycenil - koszt wydaje mi sie maks do 1000 pln ale nie jestem pewien