BusolaYR 19.09.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Witam, Czy może ktoś polecić drzwi wejściowe do 7tyś - to takie max. Po przeczytaniu forum skłaniam się na Wikęd Prestige - ale pytanie czy warto? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.09.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Heh, a czego szukasz? Jaki materiał, jakie wymiary, z inoxem, ze szkłem, z lustrem weneckim, pochwytem, czy klamką, z dodatkami antywłamaniowymi, z kontaktronami i tak dalej, a jest tego dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.09.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Mówisz drzwi - myślę o typowych, jednoskrzydłowych bez ekstra dodatków. Bo tak naprawdę wymiar jest kluczową sprawą. Na takie 7 tys. to duża kwota (nie zmieszczą się w niej tylko najdroższe opcje). Taki Wikęd Prestige to wartość 3-4tys, także masz spory zapas na lepsze drzwi drewniane. Ale jeśli już w grę wchodzą naświetla, to wybór może być ograniczony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 20.09.2017 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Interesują mnie jednoskrzydłowe drzwi z naświetleniem (lustrem weneckim) oraz pochwytem. Wymiary to 110x210. Pytanie czy warto dopłacać do drewnianych czy lepiej zostać przy stalowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.09.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Mówisz o dopłacie, czyli masz już na oku jakieś drzwi, skoro wiesz, że trzeba dopłacić do drewnianych?Gdybyśmy rozpatrywali, jaki materiał jest lepszy przy produkcji drzwi, to nie ma jednoznacznej odpowiedzi - podobnie przy wyborze materiału na ściany, każdy z nich ma swoje plusy i minusy.Jeśli wybierasz drzwi, to zwróć uwagę na parametry, na precyzję wykończenia, ciepły montaż, dodatkowe uszczelki, dodatkowe ryglowanie - sporo jest rzeczy, które można dobrać dodatkowo, poprawiając zarówno bezpieczeństwo (to szeroki temat, ale skupiam się na drzwiach), jak i parametry cieplne. Masz na oku jakiś model? Może łatwiej będzie w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 20.09.2017 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Wstępnie interesował mnie Wikęd wzór 26 - prestige. Drzwi potrzebuje w kolorze winchester i przez to muszę odpuścić Mikea bo tam takiego koloru nie ma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.09.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Szerokość drzwi 110cm? To prestige odpada, bo tam nawet 100 nie ma nawet za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.09.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Założe sie że ma tylko otwór 110cm, więc prestige 90tki wejdą na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 20.09.2017 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Dokładnie to wymiary otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.09.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Wymiary otworu aż tak istotne w tej chwili nie są. Zakładam, że jest w nich błąd pomiarowy i pewne korekty można przyjąć. Dla TP z Wikęda będzie brakowało ok 1cm, dla Cala Arktycznego w sam raz. Wysokość w obu przypadkach może wymagać zrobienia drzwi krótszych o 1cm. W obu przypadkach to możliwe (dopłata rzędu 0 -200zł). Takie rzeczy ustala się przy pomiarze. Myślę ze wyraźnie napisałem co ja bym wybrał przy budżecie ok 5 tys. A dlaczego? Bo wierzę w nie bardziej. Są na ogół sztywniejsze i stabilniejsze, mogą być cieplejsze, mieć większą szczelność. A firma którą podałem ma dopracowane wszystkie szczegóły. Zaczynając od takiego drobiazgu jak poszerzenie pod próg. W Wikędzie otrzymujemy całkiem solidny kawał PCW który tak sobie pasuje do progu (mam na myśli to, że nie pasuje "na klik" i trzeba to nieźle wciskać. Te same profile w oknach pcw wymagają wzmocnień - tu można pominąć (zyska cena i niby cieplej, bo bez stali). A w drewnie o którym myślę wszystko jest dobrane dokładnie, pomyślane o taśmach doszczelniających, wcięciach na płytki. Słowem - trochę bardziej dopracowane. Tak czy inaczej - ja stawiam obie firmy jako wzory w swoich segmentach, przy czym uważam, że Wikęd ma jeszcze co poprawiać by nie było się czego czepiać. A jeśli ktoś z tej wypowiedzi wyciąga jeszcze dalej idące wnioski i myśli, że może w tym układzie warto sięgnąć po inne firmy - to jego sprawa. Na ile ja widziałem, to do tych innych przyczepiać się mam bardziej do czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 20.09.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Warto również zapytać o dom, czy jest tam wiatrołap i czy jest on ogrzewany. Od której strony świata maja być montowane drzwi. Jaki to będzie rodzaj montażu itd itd. Inaczej możemy licytować się w Wikędzie, CALu, Hormannie i innych wysokich modelach na ich parametry i właściwości nie podawane w DWU.W 7 tysiakach to można i świetne drewniane, stalowe wybrać. Do tego wchodzisz już w rejon drzwi aluminiowych, także masz jeszcze większy wybór. Napisz może na czym Ci zależy, czego oczekujesz od drzwi najbardziej, albo co wkurzało Cię w starych drzwiach i jaki to był model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 20.09.2017 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Dom jest nowo budowany, wiatrołap jest ogrzewane lecz będzie otwarty na dom. Drzwi znajdują się na północny-zachód. Interesuje mnie ciepły montaż oraz konsola pod progiem. Zależy mi na ciepłych, trwałych drzwiach. Dodatkowo jest bardzo małe zadaszenie nad drzwiami - pytanie czy nie grozi to utratą gwarancji? Poniżej zdjęcia domu od przodu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 21.09.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Widziałem Twoją wiadomość w PW. Wolę odpowiadać na forum tak aby inni w przyszłości mieli z tego korzyść. Pytałeś o Wikęd albo Mikeę (czy też Mikeję czy jak to się odmienia). Wikęd Prestige to kwoty 3-4 tysiaki. W budżecie około 7 tysięcy to możesz już rozpatrywać się np za drewnianymi drzwiami z Cala czy Porty. Parametry będą podobne. Drewno ma swoje plusy i minusy oczywiście. Ja osobiście mam Wikędy Premium na ościeżnicy 11 - te ze starszych serii. Nie narzekam na prawdę, ale dom mam stary po generalnym remoncie. Nie było sensu u mnie dawać nic lepszego (ówcześnie były w Wikędzie Premiumy + ościeżnica Termo w najwyższej opcji). Przy braku wiatrołapu (tak to czytam) szedłbym w maksymalną szczelność drzwi, czyli kierunek Prestige z czwartą przylgą, 3 uszczelkami, uszczelką opadającą + tymi windstoperami uważam za słuszny. Co do Mikei, to widzę masę reklam badziewnym w internecie, ale nic mi to nie mówi poza tym, że w DWU mają zastosowaną inną normę PN-EN dla podanych wyników - taką bardziej z kategorii "chwyt marketingowy". P.S. bardzo ładny projekt - lubię takie nie przesadzone domy. P.S.2 teraz masz bardzo ładne drzwi - ja bym takie zostawił ha ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 21.09.2017 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Teraz zauważyłem, że załączyłem zdjęcie po testach koloru:) Oczywiście obecnie są białe:) Zastanawiam się nad:CAL Akrtyczny - tu możliwe że przekroczę budżet - pytanie czy warto?Wikęd Prestige - z tym co piszę theme (bardzo dziękuje za radę) - tutaj powinno się udać do 7tyś A czy może ktoś polecić ekipę do montażu drzwi w okolicach Bielska-Białej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.09.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 To ja się może podepnę pod temat Na drzwi wejściowe chcielibyśmy przeznaczyć maksymalnie 4000zł (optymalnie już z montażem). Rozważamy Wikędy stalowe w najlepszej wersji termicznej. Ale zastanawiamy się, czy na pewno chcemy stalowe, czy może nie lepiej drewniane? Jeśli chodzi o estetykę, zależy nam na możliwie prostych drzwiach, raczej bez przeszkleń. Ze zwykłą klamką. Nad drzwiami jest zadaszenie, mamy zamykany wiatrołap w którym będzie ogrzewanie podłogowe. Rozglądałem się za drzwiami drewnianymi w tym samym przedziale cenowym, współczynnik Uw jest nawet niższy, niż w przypadku drzwi stalowych, ale no właśnie. Czy są cechy obu materiałów o których nie pomyślałem, albo który z nich jest wyraźnie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.09.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Jeżeli masz zadaszenie to proponuję jednak drewniane. Naturalny, ciepły materiał.Z drewnianych osobiście polecam CAL (dopieszczone detale wykonania) oraz Doorsy (przyzwoita cena). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 21.09.2017 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Czy 140 cm od linii dachu jest wystarczające dla drzwi drewnianych, czy bezpieczniej wybrać drzwi stalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.09.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Drzwi otwierane do środka, czy na zewnątrz? Zastanawiamy się jeszcze nad tą kwestią. Mamy raczej niewielki wiatrołap:http://static.pokazywarka.pl/f/7/u/c3df1e6438b8d292b452a7b2f7887453_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 21.09.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 hej a nie myślałeś o aluminiowych jak w przyszłym tygodniu montuję od lokalnego producenta, przeszklenie 20cm, pochwyt, ciepły próg jeszcze poszerzenia bo otwór drzwiowy 133cm i miały być skrzydło i doświetlenie stałe ale w tej szerokości doświetlenie wychodziło zbyt wąskie więc zrezygnowaliśmy i 7.5tys z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 22.09.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Aluminiowe porządne drzwi zaczynają się w okolicach 7 tysięcy i w górę. Myślę tu o klasycznym zestawie skrzydło + ościeżnica + okucia (lepsze / gorze - to nie wpływa za bardzo na cenę). Bez naświetli, dostawek itd.Warto byłoby też mieć resztę domu tak skonstruowaną aby drzwi aluminiowe nie były w tym domu najcieplejszą rzeczą. Czytaj dobrze zrobione fundamenty, ściany, ocieplenie poddasza/dachu, racjonalna wentylacja (najlepiej mechaniczna) itd itd itd.U mnie w Warszawie jest sporo osób czytających właśnie muratora. Naczytają się, że aluminium najlepsze i że bez niego będzie zimno i że resztę można psu o tyłek potłuc. Niestety nie każdy w tym wielkim mieście używa głowy do filtrowania informacji z muratora stąd zawszę wolę zapytać w czym ci ludzie mieszkają i po co im takie drzwi. Ale to już raczej wchodzę w inny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts