Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekipa wykonała źle izolacje poziomą

Nervil18

Recommended Posts

IMO izolacja ścian fundamentowych jest przereklamowana.

Za to ciągłość izolacji poziomej jest niedoceniana. I tu rozwiązanie z "wanną" utrudnia zrobienie szczelnej hydroizolacji (no i gwarantuje mostek cieplny do gruntu, bo wylewka będzie bardzo słabo odizolowana od ściany fundamentowej i ciepło będzie uciekało do gruntu pod dom). No i IMO papa powinna być pociągnięta do zewnętrznej krawędzi ocieplenia ściany fundamentowej, a nie kończyć się na bloczku.

A to, czy ściana fundamentowa jest zaizolowana, czy nie - to IMO niewielka różnica. Bo czym grozi jak stoi w wodzie? Że lambda będzie 1,8 a nie 1,7 to żadna różnica.

Pytam jedynie w kwestii podciągania kapilarnego. Czy jest się czego bać ? no i kwestia też tego czy jest sens ciągać się z wykonawcą o to że użył materiału który nie jest przeznaczony do wykonywania tego rodzaju izolacji przeciwwilgociowej . Zmienił zaakceptowaną przez kierownika papę.

nie jest najgorzej. fakt ze 1x v60s24 to troche taka bieda i minimum, ale poza tym jest ok.

Dysperbit byl. jest i bedzie dysperbitem, czyli czarnym czyms co uszczelnia glownie umysl inwestora, ze izolacja jest zrobiona a nie sam budynek.

izolacja pionowa: ocena 3

izolacja pozioma: ocena 4-

^^

A co masz w projekcie ? Jak jest inaczej niz w projekcie to mozesz walczyc z wykonawca ale dobrze sie to nie skonczy.

A samo rozwiazanie moze nie jest fortunne ale da się to zrobić tak aby nie było problemu .

Należy w tym celu użyć mas KMB zgodnie z wytycznymi producenta czyli połączenie ściany z chudziakiem wyoblić, ścianę na której jest położona papa jeżeli jest możliwość sfazować tak aby masa kmb podeszła pod pape, nastepnie masą kmb podkleic pape do tej fazy, nastepnie kolejna warstwa masy kmb wjechac na oczyszczoną pape

Witam , w projekcie mam napisane tylko :

Izolacje

Na wszystkich powierzchniach betonowych znajdujących się w gruncie zaprojektowano

izolację przeciwwilgociową powłokową. Poziomą izolacje stóp fundamentowych

zaprojektowano w miejscu przerwy roboczej.

Myślisz że nie warto Ciągać się z wykonawcą ?

na chudziak planowałem dać folie izolacyjna z atestem , jak mam to póżniej połączyć ? No i kwestia tego że ta papa miejscami nie wystaje z muru.

Połóż sobie taki kawałek folii na chudziaku w ruchliwym miejscu na kilka dni. Potem popatrz na nią pod światło. Obstawiam, że już przy układaniu styropianu będzie słabo izolowała od wilgoci. Były takie fotki na FM.

Folię owszem, można - ale na papę (jako zabezpieczenie degradacją styropianu przez papę, czym wielu straszy, a inni twierdzą, że to dotyczyło starych typów papy).

Jako podstawowa hydroizolacja - albo papa, albo przyzwoite mazidło (nie dysperbit - to się nadaje jako grunt pod papę).

Nervil18 - nmie szarp sie z wykonawca, masz to zrobione niezle, jedynie papamiedzy fundamentem a ytongiem moglaby byc lepsza.

Poki co - nie ponioslas zadnej szkody - nie ma roszczenia.

Jak cos bedzie nie tak za kjakis czas - wzywasz wykonawce do napraw...

jak cos bedzie nie tak dopiero mozesz miec roszczenia.

Co do folii - tak jak pisal Kaizen - zywotnosc tej folii posklejanej, wypieszczonej poukladanej z zakladami, na przekladke... mozna w warunkach budowy ocenic jhej zywotnosc i szczelnosc na kilkanascie minut :)

chodzi mi o to że ten mój wykonawca użył mi materiału który nie nadaję się do wykonywania tego rodzaju izolacji o czym pisze producent:

Papa V60 S24 Szybki Profil SBS jest papą asfaltową niemodyfikowaną na osnowie z welonu szklanego . http://dokumentacja.icopal.pl/V60_S24_Szybki_Profil_SBS_IT.pdf

Rozciągliwość względna tej papy to zaledwie 4% . Poza tym papę charakteryzuje stosunkowa niewielka grubość oraz niewielkie wartości siły rozciągającej.

Dodatkowo ze względów formalnych papa ta jest produkowana w oparciu o PN-EN 13707 + A2:2012 Elastyczne wyroby wodochronne – Wyroby asfaltowe na osnowie do

pokryć dachowych – Definicje i własciwosci.

Reasumując: mamy do czynienia z papą na pokrycia dachowe a nie do izolacji części podziemnych budynków i fundamentów. Poza tym papa nie wytrzyma spodziewanych ruchów obiektu ( ściany fundamentowe, posadzki) w związku z osiadaniem z uwagi na niewielkie wartości rozciągliwości względnej. Czyli papa V60 S24 Szybki Profil SBS nie nadaje się do izolacji części podziemnych budynków w tym również oddzielenia poziomego pomiędzy ściana fundamentową a ściana nadziemia . Mury budynku osiadać będą w różnym tempie . W związku z tym powstaną naprężenia , które nie będą mogły być przeniesione przez papę V60 S24.

użył tego pomimo że kierownik kazał mu robić wszystko tym co zastosował na ławach.

Najgorsze jest to że za 4 lata minie rękojmia i nie będę mu nic w tej sprawie zrobić a mi zostanie spory problem.

rozumiem Twoj pkt widzenia, natomiast...

jak widzisz naprawe na tym etapie?

bo ja tak:

1 - rozbiorka istniejacych scian (stropow?) i od nowa

2 - tzw "podcinka" czyli czesciowe wycinanie w ukladzie 0101 i pozniej 1010 i po kawalku wstawianie tam papy takiej jaka chcesz

3 - iniekcyjne wytworzenie przepony poziomej materialami albo na bazie krzemianow albo na bazie silanu/silikonu

kazda z tych opcji bedzie kosztowac duzo, albo pracy, albo materialu albo i tego i tego.

Jezeli po 4 latach (czas ruchow budynku) izolacja z tej nieszczesnej v60s24 nie pusci - to juz pozniej nie pusci bardzo dlugo.

Dla swietego spokoju aneksuj umowe z wykonawca o przedluzenie gwarancji na ten element do 10lat np? na wiecznosc nie da rady - bo nic nie jest wieczne.

Wg mnie zostaw tak jak jest, skup sie na tym , zeby gdzie indziej nie narobic bledow - na przyklad wlasnie stosujac folie 0.3 0.5 czy jaka tam chcesz na ile razy chcesz - folia to folia - podziurawi ja jak sito.

I cytat z oficjalnej odpowiedzi dzialu technicznego producenta pap nie do konca bedzie miarodajny i realny... taka odpowiedz musi byc z marginesem 600% bo takie pytania to potencjalnie "cuchnace jajo" i zawsze dostaniesz taka odpowiedz.

Edytowane przez fighter1983

to może najlepszą możliwością będzie zrobienie iniekcji krystalicznej metodą Dr Nawrota i wystawienie faktury wykonawcy w celu jej pokrycia , metoda nie jest zbyt droga a bardzo skuteczna. Nie mogę pojąć jak mozna być takim partaczem i użyć papy za 600 zł na ławie fundamentowej a na scianie papy za 200 zł , facet który buduje 20 lat powinien miec wiecej pojęcia. byłem ostatnio na budowie większego budynku usługowego i patrze tam a tam użyta folia o,3mm jako izolacja pozioma sciany fundamentowej.