Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

niedługo rozpoczynamy budowę domu "w hortensjach 2- lustrzane odbicie".

http://https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-hortensjach-2-m1e9228a05eb35

Zdecydowaliśmy się na niego z kilku względów:

- działka z wejściem od południa (u nas będzie od boku)

- z kuchni będzie widać furtkę i bramę

- salon (spory) będzie od południa i zachodu

Zastanawia mnie tylko pare kwestii:

- na wizualizacjach na tarasie jest zrobione miejsce do siedzenia z drewnianym daszkiem. Czy nie lepiej dać tam okno? W sumie od strony południowej będzie tylko okno w kuchni i jadalni, co prawda duże, bo cały wykusz przeszklony (4 metrowe okno) ale w salonie nie będzie okna od południa a za to będzie 3 metrowe od zachodu.

- czy bez okna od południa w salonie (w kuchnie jest) dom nie będzie wyglądał niesymetrycznie?

I mam też kilka pytań do Was:

- co myślicie o projekcie?

- z doświadczenia czy będzie to dom raczej drogi czy powinien być w miarę tani zakładając, że mówimy o SSO i materiałach normalnej jakości (norma rynkowa)?

- czy coś byście zmienili w projekcie?

- cy ktoś buduje według tego projektu?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

okno w kuchni od południa nie jest dobrym rozwiązaniem.

W salonie można dorobić spokojnie okno od południa i nieco zmniejszyć okno od zachodu.

Pomyśl, jak ocienić ten wielki wykusz latem, bo będziesz miał saunę.

Co myślę o projekcie? Kosztownie ładny.

Ma elementy, które są drogie i z których się praktycznie nie korzysta, a często są kłopotliwe w prawidłowym wykonaniu - przykład balkony.

Albo są drogie i niewygodne w codziennym użytkowaniu - okno narożne nad blatami kuchennymi.

Ma aż trzy kominy - z czego jeden jest bez sensu i świadczy o tym, że projekt nie jest dostosowany do obecnych przepisów.

Dziękuję za odpowiedź.

Zapomniałem dodać właśnie o balkonach. Bedą usunięte od wschodu i zachodu, zostanie tylko ten przy lukarnie. Lepiej będzie kawę pić na tarasie niż balkonie. Całe życie mieszkam w domu gdzie jest balkon i jestem na nim od święta. Za to tarasu nie mam a myślę, że bym używał.

To okno od południa to "zło konieczne". Ja bym zrobił kuchnie od północy ale druga połówka chce móc widzieć z kuchni czy ktoś przyszedł pod furtkę/bramę ale jak kiedyś będą się dzieciaki bawić.

Ja miałem wymagania, że chce duży salon (jest) i duże przeszklenia (są). Tylko zacząłem się zastanawiać, bo w sumie od najlepszej strony (północ) będzie tylko jedno okno. Duże, bo 4 metry i na środku czyli prawie w salonie ale czy nie lepiej dodać czegoś jeszcze już w tej części salonowej? Czy warto czy po prostu można. Bo przeszkleń i tak jest dużo. Tylko jak słońce się będzie przesuwać to mam wrażenie, że już nie będzie świecić na salon a jeszcze nie będzie od zachodu. Nie chce sytuacji, że są duże przeszklenia, wszystko ładnie pięknie ale w salonie (nie w jadalni) to światło jest tylko jak słońce zachodzi.

Może przesadzam? Sam już nie wiem.

Kosztonie ładny- to znaczy, że dużo będzie kosztować? Czy ładny w sensie, że w miarę prosty dom więc nie będzie jakiś super drogi przez udziwnienia?

Czy mogłabyś rozwinąć sprawę komina? :)

Edytowane przez kinderch

Nie znam twojej działki, nie wiem jakie ustawienie byłoby najlepsze.

Przesyłam jak wygląda moja działka względem stron świata. Widać gdzie jest wykusz. "Dróżka" prowadzi do drzwi wejściowych. Jeśli chodzi o okno to zastanawiam się czy dać dodatkowe w salonie czyli na ścianie na lewo od wykusza.

IMG_3772.jpg

Jeśli wykusz koniecznie musi zostać, to nad nim przedłużyłbym dach likwidując taras, który rodzi więcej problemów niż to warte. Sam piszesz, że raczej nie będziesz z niego korzystać.

Dużo dużych (wysokich okien), jeśli zlikwidujesz balkony, to można skrócić okna, co w efekcie pozwoli mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć cenę tych okien.

Zastanów się, czy kominek jest konieczny - zlikwidowanie da duże oszczędności. Przez większość znanych mi osób jest używany sporadycznie i wiele osób raczej żałuje wpompowania w niego kasy. Myśmy od razu z tego zrezygnowali - salon to salon, a nie "kotłownia".

Poza tym funkcjonalny układ pomieszczeń.

Jeśli wykusz koniecznie musi zostać, to nad nim przedłużyłbym dach likwidując taras, który rodzi więcej problemów niż to warte. Sam piszesz, że raczej nie będziesz z niego korzystać.

Dużo dużych (wysokich okien), jeśli zlikwidujesz balkony, to można skrócić okna, co w efekcie pozwoli mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć cenę tych okien.

Zastanów się, czy kominek jest konieczny - zlikwidowanie da duże oszczędności. Przez większość znanych mi osób jest używany sporadycznie i wiele osób raczej żałuje wpompowania w niego kasy. Myśmy od razu z tego zrezygnowali - salon to salon, a nie "kotłownia".

Poza tym funkcjonalny układ pomieszczeń.

Dzięki za odpowiedź. Jeden balkon chcemy mieć, bo czasem można na niego coś wystawić a nie chce się zawsze zbiegać na dół. No i ten balkon z przodu dodaje uroku temu projektowi.

Dzięki za radę z oknami. Zobaczę jak to wygląda cenowo.

Co do kominka: teraz w domu mam i całą zimę jest palony. Praktycznie tylko kominkiem jest grzany salon. Inna kwestia, że w nowym domu będzie podłogówka to i tak będzie grzane. Jakąś opcją jest postawienie bio kominka za kilka stów. Tylko czy to ten sam efekt? Nigdy nie widziałem na żywo więc nie wiem. Ale kominek zawsze kojarzy się z takim ciepłem domowym. Teraz podejrzewam będzie nam ciężko ustalić ile będziemy palić. Ale może masz racje.... powiększanie rodziny przed nami to czasu też nie będzie.

Elfir- możesz napisać co miałaś na myśli mówiąc "Kosztownie ładny"? Czy w sensie, że powinien być tani w budowie czy miałaś na myśli, że drogi?

kosztownie - w sensie, że ma detale, którą podnoszą cenę budowy. Nie jest to niedroga, prosta stodoła. Dach jest wielospadowy, lukarny byle kto dobrze nie zrobi. Przeszklenia są wielkie, są balkony. Jest słup, który wychładza wieniec. Wygląda ładnie na wizualizacjach, ale trzeba za to zapłacić.

Na oko 400-450 tyś do stanu deweloperskiego

kosztownie - w sensie, że ma detale, którą podnoszą cenę budowy. Nie jest to niedroga, prosta stodoła. Dach jest wielospadowy, lukarny byle kto dobrze nie zrobi. Przeszklenia są wielkie, są balkony. Jest słup, który wychładza wieniec. Wygląda ładnie na wizualizacjach, ale trzeba za to zapłacić.

Na oko 400-450 tyś do stanu deweloperskiego

Zaskoczyła mnie trochę Twoja odpowiedź. Na stronie gdzie projekt został kupiony (projekt nowy z 2017 roku) cena do stanu SSO to ok 220 tyś. Rozmawialiśmy z właścicielem jednej z firm i powiedział, że nie jest to jakiś trudny dom i nie będzie specjalnie drogi.

Chcieliśmy wybrać dom łatwy. Taki nam się wydawał. Jednak podobają nam się lukarny a firma powiedziała, że to nie jest zabójczy koszt. Balkon będzie tylko jeden, ten z przodu.

Co do przeszkleń. Znamy wycenę okien i nie ma tragedii.

Dlatego mnie zaskoczyła Twoja odpowiedź. Raczej myśleliśmy, że dom będzie w miarę tani. Nie ma płaskich dachów, czterospadowych czy jakiś wieżyczek. Jeden wykusz i dwa większe okna.

SSO - czyli bez ocieplenia, bez instalacji, bez tynków, bez wylewek, bez okien i drzwi.

Na dodatek kwota podana jest netto.

SSO to najtańsza część budowy :)

Moje SSO kosztowało coś koło 80-90 tyś. A cała budowa do deweloperskiego 280 tyś.

Dach płaski jest tańszy od spadowego.

Edytowane przez Elfir

No mam nadzieje, że jednak nie będzie to jakiś super kosztowny dom. Z balkonu przy lukarnie też bym zrezygnował tylko pod jest wykusz i nie wiem jakby to wyglądało i czy by coś dało jeśli chodzi o koszt budowy.

Okna się robi raz i z wycen nie ma tragedii.

Już się przestraszyłem, że jakimś cudem jest to bardzo skomplikowany dach.

Nie jest to najbardziej skomplikowany dach, ale nie jest też najprostszy.

Wycena Elfir bardzo adekwatna.

Nas, ceny raczej zaskakują negatywnie - większość rzeczy jest droższa, niż kosztorys który zleciliśmy kilka miesięcy temu. Nie chcę straszyć - weź po prostu dużą poprawkę na wyceny, które są prezentowane przy gotowych projektach w internecie.

• 3 months później...

Zamówiłem bardzo podobny projekt indywidualny jeszcze zanim pojawił się ten projekt w Archonie, różni się w detalach.

1. Najwięcej wątpliwości mam w kwestii szerokości elewacji, tu jest 10m rozpiętości stropu, to już jest naprawdę sporo i trzeba pilnować aby nie było zbyt monumentalnie na elewacji. z drugiej strony we wnętrzu fajnie pomaga ta szerokość w ustawności pokoi. Wiele projektów archonowych ma ok 8m rozpietości - ładnie to wygląda (zgrabnie), ale salon to albo wagon, albo brak drugiego pokoju na parterze.

2. Ja bym nie zmniejszał okien od strony elewacji frontowej przynajmniej - one dodają sporej bryle lekkości, są niemal konieczne aby ten dom wygladał lekko.

3. Nie rezygnowałbym z okna narożnego też - dodaje naprawdę wiele, mamy 2017 rok i warto odrobine zaszaleć. od razu wtedy widać że dom jest współczesny.

4. Zasatanawia mnie natomiast kąt nachylenia dachu - odrobinę ostrzejszy mógłby nawet lepiej wyglądać. Tutaj archoin mógł celowo trzymać kąt niżej aby nie wyjśc za magiczne 9m które w wielu PZT są jako górna granica wysokości kalenicy.

• 3 months później...
Witam ,właśnie czekam na pozwolenie na budowę. Będę realizował projekt Dom w hortensjach 2 (G2) lustrzane odbicie.

kinderch mógłbym prosić o jakieś zdjęcia z Pańskiej budowy??

Jakie są u Pana ściany fundamentowe?

pozdrawiam

Czy również mogę prosić o zdjęcia? [email protected]

• 3 weeks później...