Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu podcienia

Wojcieszek

Recommended Posts

Jak wygląda sytuacja widać na zdjęciu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397172&d=1505909934

W zimę nie ma jakiejś tragedii. Ale przy niewielkich nakładach mogę dodatkowo docieplić ten obszar. Nad podcieniem znajdują się sypialnie, więc tym bardziej zależy mi na dobrej izolacji cieplnej.

Plan jest taki:

- nabijam listewki dystansowe

- nabijam membranę paraizolacyjną

- pomiędzy belki wciskam płyty z wełny mineralnej (a może skalnej?) 5cm grubości.

- powtarzam poprzedni etap, ale druga warstwa płyt na zakładkę

- nabijam membranę wiatroizolacyjną.

- całość zamykam deską sosnową (impregnowaną w kolorze elewacji)

Pytanie?

- wełna skalna, czy mineralna? Miejsce doskonale osłonięte od wilgoci, zacinającego deszczu.

- listewki dystansowe? nie przesadzam?

Macie jakieś inne sugestie?

nabijam membranę paraizolacyjną
a tu jest "problem" musi być po stronie ciepłej..

jak wywiniesz na boczne powierzchnie celem uszczelnienia, robi się potencjalny problem z kondensacją -

pomiędzy belki wciskam płyty z wełny mineralnej (a może skalnej?) 5cm grubości.
psssyttt to ta sama wełna - ale Cię nie wydam ;)

Belka zewnętrza - ona też musiała by być izolowana .. żeby nie była za "zimna" inaczej jak wpadnie para wodna / na paroizolację - to będzie

membrana kondensacyjna. "trudny" element - pytanie jakie warstwy masz od środka.. bo może strachy na lachy ..

Wypada po wiatroizolacji - dać pustkę powietrzną.. i ją wentylować..32-38mm standardowa listewka..(calówka trochę mało).

Zapominasz - że ruchem pary wodnej rządzi różnica ciśnień.. która wynosi w zimie około 10 -13 hPa.. tak że

para wodna jest wszędobylska.. i trzeba ją "opóźniać" taką nosi prawidłową nazwę - "paroizolacja"...

Nie wiem czy to było do mnie ale tak na wszelki wypadek zapytaj Wojcieszka jakie ma warstwy na podłodze w sypialni;-)

A czyli już jest paroizolacja to bardzo dobrze - powinna być właśnie po stronie ciepłej.

Druga paroizolacja była by nie wskazana - zwłaszcza kiedy jest jeszcze 10cm wełny.

Może być tak - że ciepło uchodzi przez tragarze stropu .. i siup na zewnątrz..

Nic tam "nie uchodzi". Po prostu w sypialniach, podłoga pod która jest podcień, jest chłodniejsza niż ta pod która jest przestrzeń ogrzewanego parteru.

Mój cel, to docieplenie.

Dzięki Panowie za porady. Daję sobie spokój z paraizolacją. Daję wełnę, pilnuję dylatacji, i daję wiatroizolację.

Na to nabijam deski.