Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co dolega moim tujom i jak je ratowac, pomocy

Recommended Posts

Witam serdecznie,

tuje posadziłem maj-czerwiec. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem, że niektóre egzemplarze tak jakby czerwienieją od środka.

Po konsultacji ze znajomym ogrodnikiem jakieś 2-3 tyg temu potraktowałem je nawozem do iglaków letnim z opryskiwacza, oraz doglebowo zastosowałem aliette.

Nie wiem czy to po tych zabiegach, czy też po ostatnich obfitych opadach deszczu, ale tuje wyglądają coraz gorzej.

Poniżej zdjęcie, proszę o diagnozę co jest przyczyną i co mogę zrobić aby je uratować.

a314a79d5d099fdemed.jpg

f5fff6e53fe2318dmed.jpg

c21e5db33dfbf791med.jpg

Edytowane przez esox1984

Ten rok był bardzo mokry i rośliny są narażone na choroby grzybowe.

Najpierw jednak trzeba wykluczyć przyczyny środowiskowe.

1. Jaka jest ziemia w której rosną? Jaki odczyn?

2. Czy jest nadmiernie mokra?

3. Czy długotrwałe deszcze mogły wypłukać magnez?

Bo przy stresie środowiskowym rośliny pozbywają się najstarszych igieł.

Jeśli warunki gruntowe są prawidłowe to można rozważyć atak grzybów. Grzyby zasadniczo wytwarzają owocniki, które powinny być pod lupą widoczne na pędach.

Aliette jest na fytoftorozę.

Ale mamy też zespół zamierania spowodowany przez kilka rożnych grzybów (np. Pestalotiopsis fenerea, Seimatosporium berckmansii, Didymascella thujina) i trzeba opryskać Brawo albo Topsinem.

Otrzep z suszu, wybierz go, żeby nie zalegał przy roślinach i zrób oprysk (wg. instrukcji, czyli powtórzyć).