Karolewskiej 20.09.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Drodzy forumowicze, niedlugo wykonawca bedzie wykonywal ocieplenie poddasza. Poddasze jest uzytkowe. Wedlug umowy mam miec poddasze ocieplone welna lambda 0,039 gr 20 (15+5cm) Dodatkowo sufit miedzy pietrem a poddaszem ma byc ocieplony welna 0,039 o grubosci 29cm. Co sadzicie o takiej konfiguracji i czy cos byscie zmienili? PS: sa jeszcze pomieszczenia na parterze, nad ktorymi sa takie male dachy i tam ocieplenie jest takie jak na poddaszu. Daszki za dosyc istotne bo jeden jest nad gabinetem a drugi nad czescia kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 20.09.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Chcesz ocieplic sufit parteru? Dlaczego? Nie lepiej zainwestować w dodatkowe 5cm ocieplenia poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 20.09.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Zastanawiam sie jeszcze nad piana. Za szybko watek otworzylem. Napisalem tez zapytanie w piankowym temacie. Tam wyjasniam dlaczego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85&p=7525671&viewfull=1#post7525671 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dores 21.09.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Z mojego doświadczenia wiem, że profesjonalna pomoc firmy, która podejdzie do sprawy indywidualnie (ponieważ mamy wiele czynników, które wpływają na to) mogą sprawić, że raz wybór tego taniego styropianu będzie spoko, natomiast w innym wypadku, będzie potrzeba lepszego. Współpracowałem z firmą i nie mogę powiedzieć na nich nic złego - świetni specjaliści, którzy doradzali mi w sklepie i telefonicznie, kiedy miałem setkę pytań i w moim wypadku udało się oszczędzić trochę kasy. Edytowane 21 Września 2017 przez Tomaszs131 reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Kolego, owa reklamowana przez Ciebie firma, znana jest na FM (posiada PP) i naprawdę nie potrzebuje reklamy. Zwłaszcza forumowicza z jednym postem na koncie. Swoim wpisem możesz jej bardziej zaszkodzić niż pomóc.Polecam zapoznać się z regulaminem forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.09.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Wełenkę zamieniłbym na wyrób z lambdą 0,032, ocieplenie to inwestycja długoterminowa i oszczędzanie na niej nie jest najlepszym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Zastanawiam sie nad wymianą na piankę. Tu opisałem okładnie i wkleiłem fotkę. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85&p=7525671&viewfull=1#post7525671 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Sama pianka nie zapewni Ci wystarczająco dobrej izolacji dachu- mowa oczywiście piance OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Sama pianka nie zapewni Ci wystarczająco dobrej izolacji dachu- mowa oczywiście piance OK. To co powiniennem dolozyc oprocz tych 20cm pianki? W tym linku powyzej wstawilem nazwe producenta, jaka zaproponowal mi wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Ja akurat oprócz pianki mam wełnę. Nie chciałbym Ci doradzać co dodatkowo wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Ja akurat oprócz pianki mam wełnę. Nie chciałbym Ci doradzać co dodatkowo wybrać. Właśnie na porady liczę Masz wełny ile i jaką między pianką, a płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Super mata- 15 cm w skosach, 36 cm pod stropikiem jętkowym. Piany mam ok 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Super mata- 15 cm w skosach, 36 cm pod stropikiem jętkowym. Piany mam ok 20 cm. Tomku, a czy u mnie też taki stropik jętkowy będzie? Pytam, bo nie wiem prawde mowiac Super mata 15cm - to co to dokladnie jest? Chodzi o mate Isover`a ? 0,033? PS: mimo propozycji wykonawcy, chce ten strop nad pietrem (podloga poddasza) tez dac tam welne, ale ta troche juz slabsza, czyli 0,039. Jest tam za to duzo miejsca bo ok 29cm. moze powiniennem to uwzglednic przy tej dodatkowej warstwie (oprocz piany) na poddaszu? Ogolnie ono bedzie uzytkowe, ale nie bedzie tam nikt mieszkal. Edit: Wkleje jeszcze info jakie dostalem od wykonawcy. Pytalem, czy bedziemy stosowac jakas folie paroszczelna na piane, odpisal: "Nie ma konieczności stosowania jeszcze paroszczelnej folii" Zapytalem jak jest izolowane lico krokwii, odpisal: "Pianowanie miedzy krokwiami, lico krokwi od środka naturalnie jest przekryte warstwą poliuretanu," Odnosnie mojego upierania sie o izolacje podlogi poddasza, napisal: "Jeżeli definitywnie chce Pan ocieplić strop miedzy piętrem a poddaszem, możemy po nabiciu podłogi z OSB otryskać również tę przegrodę. To rozwiązanie dodatkowo lepiej wygłuszy pracę rekuperacji na piętrze. " Edytowane 21 Września 2017 przez Karolewskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Może napiszę jak ja to bym wykonał.Pianę natrysnął na strychu, pamiętać należy o przelaniu krokwi. Poniżej strychu (stropiku jętkowego) wełna w dwóch warstwach na krzyż, na kratownicy (stelażu) pod zabudowę sufitu. Na stelaż folię paroizolacyjną i karton gips w dwóch warstwach (dla sztywności).P.S.U mnie jest właśnie Isover super mata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Może napiszę jak ja to bym wykonał. Pianę natrysnął na strychu, pamiętać należy o przelaniu krokwi. Poniżej strychu (stropiku jętkowego) wełna w dwóch warstwach na krzyż, na kratownicy (stelażu) pod zabudowę sufitu. Na stelaż folię paroizolacyjną i karton gips w dwóch warstwach (dla sztywności). P.S. U mnie jest właśnie Isover super mata. A czy ta podloge poddasza bys tez izolowal, czy bys odpuscil? Tomek, patrzac u Ciebie w dzienniku, to ty masz zdecydowanie poddasze takie uzywane na codzien. Ja moze nie dokladnie to opisalem, ale u mnie poddasze bedzie pelnilo role magazynku, ewentualnie pomieszczenia do rozstawienia namiotu bezcieniowego do zdjeci itp. Nie bedzie uzywane jako poko itp na codzien. Czy to ma jakies znaczenie? Jak bys to zrobil w takim przypadki i z takim przeznaczeniem? Pamietaj tez, ze mozna zrobic ta warstwe izolacji miedzy pietrem, a poddaszem (29cm miejsca). Edytowane 21 Września 2017 przez Karolewskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Im lepiej dach ocieplony tym lepiej, zwłaszcza że sporo ciepła budynek traci po przez właśnie tą przegrodę. Zanim wykonasz ocieplenie pod stropikiem jętkowym upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca. Chodzi tu o odpowiadającą inwestorowi wysokość sufitu. P.S.U mnie jest wełna między jętkami. Edytowane 21 Września 2017 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Im lepiej dach ocieplony tym lepiej, zwłaszcza że sporo ciepła budynek traci po przez właśnie tą przegrodę. Zanim wykonasz ocieplenie pod stropikiem jętkowym upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca. Chodzi tu o odpowiadającą inwestorowi wysokość sufitu. P.S. U mnie jest wełna między jętkami. A co sadzisz o tym? "Nie ma konieczności stosowania jeszcze paroszczelnej folii" oraz o tym? "Pianowanie miedzy krokwiami, lico krokwi od środka naturalnie jest przekryte warstwą poliuretanu," Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Koniecznie zastosuj folię paroszczelną. Odnośnie drugiej kwestii to jeśli dobrze rozumiem to krokwie będą przelane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolewskiej 21.09.2017 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Koniecznie zastosuj folię paroszczelną. Odnośnie drugiej kwestii to jeśli dobrze rozumiem to krokwie będą przelane. Ok, to wychodzi na to, ze tak: 1. pianka przelana nad lica krokwii 2. warstwa welny 3. folia paroszczelna 4. plyta Co bys dal do tej podlogi poddasza? Tu chyba mozna nieco przyoszczedzic. Nie ma chyba koniecznosci dawac pianki, wystarczy warstwa welny 0,039 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Zgadza sięJak najbardziej pod podłogę strych możesz dać wełnę o gorszej lambdzie. Moim zdaniem lepiej mieć natryśniętą piankę na oku, niż pozwolić sobie ją natrysnąć i na koniec zasłonić płytami gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts