Jarek.P 16.09.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Witam ! Jest sobie hydrofor (klasyczny ocynkowany baniak, bez żadnych workówgumowych i tym podobnych bajerów), na górze ma 3calową gwintowanądziurę, w którą jest wkręcony korek z gniazdem pod manometr. No iniestety po latach spod tego korka zaczęło uchodzić powietrze. Że zazdrowe dla hydroforu to nie jest - nie muszę chyba pisać. Czym touszczelnić? Pierwotnie korek wkręcony był na powleczone towotempakuły, parę lat niby to wytrzymało, ale wolałbym jednak jakiśpewniejszy sposób, ponieważ pakuły jakoś nie wydają mi się najlepszymrozwiązaniem w tym miejscu (brak bezpośredniego kontaktu z wodą iwynikający z tego brak efektu pęcznienia pakuł). Są różne szczeliwahydrauliczne, jakieś pasty, żele, kleje... co z tego jest wartepolecenia? Co kupić, jak użyć? Pamiętając, że złącze ma utrzymać niewodę, a powietrze? Pod ciśnieniem dochodzącym do 5 atm.? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 16.09.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Myślę że wystarczy dobrze owinąć taśmą silikonową, albo nie kombinuj i daj pakuły, kiedyś dla zapewnienia lepszej szczelności smarowało się owinięte na gwincie pakuły farbą olejną to były stare dobre sposoby. Powietrze pod ciśnieniem 5atm to nie jest jakiś wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.09.2004 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Myślę że wystarczy dobrze owinąć taśmą silikonową, albo nie kombinuj i daj pakuły, kiedyś dla zapewnienia lepszej szczelności smarowało się owinięte na gwincie pakuły farbą olejną to były stare dobre sposoby. Powietrze pod ciśnieniem 5atm to nie jest jakiś wielki problem. Taśma silikonowa? Chodzi Ci o teflonową, czy o jakieś silikonowe cudo do uszczelniania (nie słyszałem)? Jeśli teflonowa, to przy takim dużym korku z cynkowanym ostrym gwintem raczej nie daję jej szans. Potarga się przy pierwszym obrocie, a teflonowe farfocle nie uszczelnia mi tego na pewno. Chcę użyć pakuł tak jak było, kupiłem wczoraj jakąś pastę uszczelniającą (z nagrodą złotego instalatora ), wg instrukcji nadaje się do instalacji powietrznych do 20atm, zobaczymy... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 17.09.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 w tym wypadku, najlepiej pakuly i paste np. Uni-pak, teflonem tez mozna tylko y go trzeba bylo strasznie durzo nawinac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.09.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Pakuły + pasta u mnie tak było przez ho ho ho a może i dłużej . Jak masz wątpliwości to oczyść i zaspawaj albo zalutuj to dziadostwo. Jak nie ma do czego przylutować to kup jakiś przyzwoity klej żywiczny i zaklej to to . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 18.09.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Jasne że chodziło mi o taśmę teflonową a nie silikonową, przez chwilę myślałem o czymś innym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.09.2004 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 I już po sprawie. na użytek kolejnych borykających się z takim problemem dodam, że wspomniana wyżej pasta uszczelniająca + pakuły okazała się strzałem w dziesiątkę. Przy okazji okazało się, że hydraulik, który to naprawiał wcześniej i który również użył podobnej pasty i pakuł, mimo tak na oko kilkudziesięciu lat w zawodzie (starszy gość to był) nie potrafi pakuł nawijać. Całość była nieszczelna, bo całe pakuły mu na brzegu gniazda zostały J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 19.09.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Tasma teflonowa+Loctite 577 (thread sealant)-sprawdzone na goracych rurach,zimnych i cisnieniach rzedu 140 bar.Z takim "bzdziniackim" (przepraszam ) cisnieniem jak 5 bar to po zamontowaniu mozna od razu "pakowac".Jest jeszcze zamiast tasmy teflonowej taka nic teflonowa na szpulce ,tez Loctite. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts