Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym uszczelni? hydrofor?

Jarek.P

Recommended Posts

Witam !

Jest sobie hydrofor (klasyczny ocynkowany baniak, bez żadnych worków

gumowych i tym podobnych bajerów), na górze ma 3calową gwintowaną

dziurę, w którą jest wkręcony korek z gniazdem pod manometr. No i

niestety po latach spod tego korka zaczęło uchodzić powietrze. Że za

zdrowe dla hydroforu to nie jest - nie muszę chyba pisać. Czym to

uszczelnić? Pierwotnie korek wkręcony był na powleczone towotem

pakuły, parę lat niby to wytrzymało, ale wolałbym jednak jakiś

pewniejszy sposób, ponieważ pakuły jakoś nie wydają mi się najlepszym

rozwiązaniem w tym miejscu (brak bezpośredniego kontaktu z wodą i

wynikający z tego brak efektu pęcznienia pakuł). Są różne szczeliwa

hydrauliczne, jakieś pasty, żele, kleje... co z tego jest warte

polecenia? Co kupić, jak użyć? Pamiętając, że złącze ma utrzymać nie

wodę, a powietrze? Pod ciśnieniem dochodzącym do 5 atm.?

J.

Myślę że wystarczy dobrze owinąć taśmą silikonową, albo nie kombinuj i daj pakuły, kiedyś dla zapewnienia lepszej szczelności smarowało się owinięte na gwincie pakuły farbą olejną to były stare dobre sposoby. Powietrze pod ciśnieniem 5atm to nie jest jakiś wielki problem.

Myślę że wystarczy dobrze owinąć taśmą silikonową, albo nie kombinuj i daj pakuły, kiedyś dla zapewnienia lepszej szczelności smarowało się owinięte na gwincie pakuły farbą olejną to były stare dobre sposoby. Powietrze pod ciśnieniem 5atm to nie jest jakiś wielki problem.

Taśma silikonowa? Chodzi Ci o teflonową, czy o jakieś silikonowe cudo do uszczelniania (nie słyszałem)?

Jeśli teflonowa, to przy takim dużym korku z cynkowanym ostrym gwintem raczej nie daję jej szans. Potarga się przy pierwszym obrocie, a teflonowe farfocle nie uszczelnia mi tego na pewno. Chcę użyć pakuł tak jak było, kupiłem wczoraj jakąś pastę uszczelniającą (z nagrodą złotego instalatora ;) ), wg instrukcji nadaje się do instalacji powietrznych do 20atm, zobaczymy... :-)

J.

I już po sprawie. na użytek kolejnych borykających się z takim problemem dodam, że wspomniana wyżej pasta uszczelniająca + pakuły okazała się strzałem w dziesiątkę.

Przy okazji okazało się, że hydraulik, który to naprawiał wcześniej i który również użył podobnej pasty i pakuł, mimo tak na oko kilkudziesięciu lat w zawodzie (starszy gość to był) nie potrafi pakuł nawijać. Całość była nieszczelna, bo całe pakuły mu na brzegu gniazda zostały :evil:

J.

Tasma teflonowa+Loctite 577 (thread sealant)-sprawdzone na goracych rurach,zimnych i cisnieniach rzedu 140 bar.Z takim "bzdziniackim" (przepraszam :oops: ) cisnieniem jak 5 bar to po zamontowaniu mozna od razu "pakowac".Jest jeszcze zamiast tasmy teflonowej taka nic teflonowa na szpulce ,tez Loctite.

Pozdrawiam.