teres1719510421 24.09.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Znaczy sie z tego pomieszczenia co raczej bedzie nie ogrzewane puścić 1 pętle do rozdzielacza i na nim regulowac czy grzać czy nie. Dobrze rozumiem. Lepiej: - z każdego pomieszczenia, gdzie w przyszłości może być termostat puszczasz jeden kabel 4 żyłowy np. 4*0,75 do kotłowni, - do obydwu rozdzielaczy doprowadzasz po 1 kablu zasilającym 3*1,5, - z każdego rozdzielacza sprowadzasz do kotłowni tyle kabli 3*1 (ew. 2*1), ile masz pętli np. 12 kabli z dolnego i 10 z górnego). Później możne to wszystko zgrabnie połączyć w kotłowni. Mam MCRII od kilku lat bezproblemowo współpracuje ze sprzęgłem hydraulicznym, sterując bezproblemowo dodatkową pomą po stronie ptli podłogówki. Dleczego twierdzisz, że MCR3 tego nie potrafi? Sorry mój błąd, faktycznie po dołożeniu C-Mixa jest taka możliwość. W Junkersach jest to znacznie prostsze i taką rozbudowę robi się jednym czujnikiem za bodajże 150zł i już mamy obsługę sprzęgła. No tak ale Viessman to za nazwe sie płaci, bo generalnie te piece z tak małym współczynnikiem dużo kosztują a taki Dediertich ok 4200-4500zł Popatrz na Junkers Cerapur Smart ZSB 24-5C, moc od 3 do 24kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 24.09.2017 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 No już mam lekki mętlik ale rozpisuje sobie to na kartce i już wiem co dopytywać za co dziekuje.Niech mi ktoś powie jaka jest lub może być różnica w kosztach ogrzewania ciepłej wody w sezonie letnim pomiędzy tą różnicą 3,5 a 6 KW pieca.. Takie moje same spostrzeżenia z domku w którym mieszkam obecnie 4 osoby dorosłe i 2 dzieci przy zasobniku na wode ciepłą 150l podgrzewa ja 3-4 razy dziennie czyli jakiś niecały 1kw gazu co w przeliczeniu z kosztami abonamentu wychodzi ok 2zł dziennie. a jest to piec Viessmana Vitodens 100-W 6,5 - 19,0kW. Czyli podejrzewam że przy piecu o mocy 3,5kw będzie koszt niższy o ok 50gr dziennie a na miesiac 15zł. Jakieś oszczędności są ale czy warto aż tak nad tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.09.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) No już mam lekki mętlik ale rozpisuje sobie to na kartce i już wiem co dopytywać za co dziekuje. Niech mi ktoś powie jaka jest lub może być różnica w kosztach ogrzewania ciepłej wody w sezonie letnim pomiędzy tą różnicą 3,5 a 6 KW pieca.. Takie moje same spostrzeżenia z domku w którym mieszkam obecnie 4 osoby dorosłe i 2 dzieci przy zasobniku na wode ciepłą 150l podgrzewa ja 3-4 razy dziennie czyli jakiś niecały 1kw gazu co w przeliczeniu z kosztami abonamentu wychodzi ok 2zł dziennie. a jest to piec Viessmana Vitodens 100-W 6,5 - 19,0kW. Czyli podejrzewam że przy piecu o mocy 3,5kw będzie koszt niższy o ok 50gr dziennie a na miesiac 15zł. Jakieś oszczędności są ale czy warto aż tak nad tym myśleć. Po pierwsze to chyba pomyliłeś 1kW gazu z 1m3 bo w takich jednostkach się rozliczamy i takie mniej więcej jest dzienne zużycie na ciepłą wodę. Moc minimalna nie ma wpływu na koszty dla ciepłej wody użytkowej gdyż do ogrzania zasobnika przy tzw. ładowaniu jest potrzebna moc raczej maksymalna. Celem jest tu jak najszybsze uzupełnienie wody o określonej temperaturze. Podczas ładowania zasobnika woda krążąca w spirali ma za zadanie ogrzać wodę zgromadzoną lub przepływającą przez zbiornik. Dlatego ta moc musi być jak największa aby sprostać zapotrzebowaniu na ciepłą wodę dla wszystkich domowników. Moc minimalna czyli minimalne wysterowanie palnika jest potrzebne przy pracy na ogrzewanie domu tym bardziej jeśli mamy tu instalację podłogową która jest niskotemperaturowa. Przy dużych mrozach lub słabszym ociepleniu domu do ogrzania wody w podłogówce potrzebna jest większa moc, natomiast w okresy przejściowe takie jak jesienno zimowe lub wczesnej wiosny gdy do utrzymania w pomieszczeniach nie jest wymagana wysoka temperatura grzejników czyli podłogi ta moc minimalna jest właśnie przydatna. Wtedy kocioł może pracować z mocą np 3kW bez dodatkowych przerw, natomiast kocioł z mocą min. 6kW będzie tu pracował z przerwami gdyż ma mały zakres modulacji palnika. Edytowane 25 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.09.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 .... zurzycie .... ..... urzytkowaj ..... Wszystko fajnie ale nie razi Ciebie to "rz" ? A tak przy okazji przy gazie rozliczamy sie z kWh a nie kW na podstawie wskazan gazomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 24.09.2017 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Po pierwsze to chyba pomyliłeś 1kW gazu z 1m3 bo w takich jednostkach się rozliczamy i takie mniej więcej jest dzienne zurzycie na ciepłą wodę. E chyba nie bo szukałem informacji i tu jest fajnie opisane. https://zaradnyfinansowo.pl/ceny-gazu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.09.2017 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Vitodens 100-W 6,5 - 19,0kW. Czyli podejrzewam że przy piecu o mocy 3,5kw będzie koszt niższy o ok 50gr dziennie a na miesiac 15zł. Jakieś oszczędności są ale czy warto aż tak nad tym myśleć. Grzanie prądem to 110kWh x0,27 zł = 30 zł na miesiąc za CWU dla rodziny 2+2. Koszt sprzętu to 600 zł bojler 1500W i 30 zł zegar czasowy. Opowiedz mi jeszcze jak szukasz oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 25.09.2017 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 No tak ale Viessman to za nazwe sie płaci, bo generalnie te piece z tak małym współczynnikiem dużo kosztują Sprzawdź kotły beretta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 25.09.2017 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Ja ze względu na dużą powierzchnię oraz dwa poziomy zastosował bym faktycznie sprzęgło oddzielające parter od poddasza oraz odciążające pompę kotła, ponadto ze względu na podłogówkę w całym domu nie potrzebne jest stosowanie mieszacza obniżającego temperaturę zasilania a porządny regulator pogodowy który zapewni sterowanie niskotemperaturowe według krzywych grzewczych. Ja mam sprzęgło zaraz za kotłem + 2 pompy - po jednej na kondygnację. Co do pogodówki, to MCR ma ją akurat wbudowaną - wystarczy czujnik temperatury zewnętrznej i zwykły termostat włącz/wyłącz jeśli chcesz używać krzywych grzewczych - do tego nie potrzeba ani Celcii ani iSence. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Wszystko fajnie ale nie razi Ciebie to "rz" ? A tak przy okazji przy gazie rozliczamy sie z kWh a nie kW na podstawie wskazan gazomierza Już mnie nie razi Głównie chodziło mi o zużycie dobowe dla cwu gdyż 1m3 jest bliższy prawdy aniżeli 1kW. Poza tym kotły dzisiaj są produkowane faktycznie w wersjach uniwersalnych przystosowanych do jak najszybszej rozbudowy poprzez dodanie odpowiedniego modułu, więc jeśli wspomniany MCR ma sterownik pogodowy to faktycznie tak jak wspomniał CitroCerber wystarczy czujnik temperatury zewnętrznej i termostat pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.09.2017 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Musze to uporządkować bo musze jechać dopinac instalacje by weszli jeszcze w tym roku.Po 1 co oznacza MCR , jako jedne z niewielu oznaczeń nie wiem chyba.czyli piec , sprzęgło + 2 pompy, 2 rozdzielacze ( dół i góra ) czujnik temperatury zew oraz wyłącznik ( tylko czy mi on potrzebny skoro piec mam przy salonie i kuchni w spiżarce ), sam moge sobie podejść włączyć - wyłączyć piec. No i na rozdzielaczu górnym możliwość odłączenia tego jednego pomieszczenia ręcznie.Temperature wody na łazienki i kuchnie ustawić na rozdzielaczach termostatami na stałe. czy dobrze to rozumuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Musze to uporządkować bo musze jechać dopinac instalacje by weszli jeszcze w tym roku. Po 1 co oznacza MCR , jako jedne z niewielu oznaczeń nie wiem chyba. czyli piec , sprzęgło + 2 pompy, 2 rozdzielacze ( dół i góra ) czujnik temperatury zew oraz wyłącznik ( tylko czy mi on potrzebny skoro piec mam przy salonie i kuchni w spiżarce ), sam moge sobie podejść włączyć - wyłączyć piec. No i na rozdzielaczu górnym możliwość odłączenia tego jednego pomieszczenia ręcznie. Temperature wody na łazienki i kuchnie ustawić na rozdzielaczach termostatami na stałe. czy dobrze to rozumuje ?? Może sprecyzuj na co się zdecydowałeś. MCR to przeczytaj sobie w ofercie instalatora...... to inaczej kocioł DeDietrich MCR 24 Włączyć i wyłączyć możesz ale tak będziesz robił jako niewolnik we własnym domu i sam regulował temperaturę spoglądając na termometr pokojowy. Włącznik lub inaczej termostat lub czujnik temperatury pokojowej ją odczyta i da znać do kotła czy ten ma zacząć grzać czy też nie. Edytowane 25 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.09.2017 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Włącznik lub inaczej termostat lub czujnik temperatury pokojowej ją odczyta i da znać do kotła czy ten ma zacząć grzać czy też nie. Czyli MCR nie ma rozszerzenia jak pojęcia PW (pompa ciepła) i inne. Termostat , czujnik temperatury pokojowej to już zdecydował bym sie na sterownik umieszczony w korytarzu miedzy wiatrołapem a salonem. Dodam ze nie jestem oszczędnisiem, nie będe płakal jak za gaz do wody użytkowej i kuchenki zapłace 100zl miesięcznie przykładowo bo inni płacą 60 lub mają wode z solara ale muszą dać prąd do pompy i gaz do kuchenki te z opłacić. Chce po prostu prostą instalacje ale nie płacić za jakieś bajery lub urządzenia które obniżają mi koszty o 2-3% lub dają mega komfort a będe używał tego 1-2 razy do roku. Jak by ktoś mógł prosto w punktach wypiśac droge od pieca do pętki co po kolei powinno być zamontowane z sensem to taki opis poprostu mi najwiecej podpowiada. Jeśli ktoś straci cierpliwość do odpowiedzi i pomocy też rozumiem i dziekuje za dotychczasową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) A więc jak już wspomniałem.Wywalasz z oferty instalatora wszystkie regulatory pokojowe Auraton 3013, wywalasz listwę z siłownikami Salus.Wszystkie pozostałe składniki oferty są aktualne tzn:sprzęgło hydrauliczne, 2 x zestaw pompowo mieszajacy HerzCallisSprzęgło oddziela kocioł od obiegów grzewczych i odciąża pompę wbudowaną w kotle.Zestawy mieszające termostatyczne zapewniają ochronę dla podłogówki aby temperatura na zasilaniu nie przekroczyła 45*C W ofercie ma się pojawić kocioł DeDietrich z wbudowaną automatyką pogodową, z czujnikiem zewnętrznym.Automatyka pogodowa uzależnia temperaturę zasilania czyli na wyjściu kotła od temperatury zewnętrznej. Taka regulacja jest dla podłogówki niezbędna ze względu na długi czas reakcji tego ogrzewania. I teraz są dwie opcje. 1 Albo decydujesz się na zwykły regulator pokojowy np AD140 który nie pozwala na programowanie czasowe koszt 80zł, albo decydujesz się na regulator programowalny np. AD 247 ....370 zł wersja przewodowa, AD 248 wersja bezprzewodowa 810zł 2 opcja polega na zastosowaniu regulatora iSence. Różnica pomiędzy wersjami jest taka że albo regulator utrzymuje temperaturę a kocioł pracuje według krzywej grzewczej zadeklarowanej przez producenta i ustawianej według parametrów P1, P27, P28, P29, albo w regulatorze iSence istnieje możliwość zmiany tej krzywej grzewczej i dostosowania jej do charakterystyki cieplnej domu w prostszy sposób.. Edytowane 25 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.09.2017 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 A więc jak już wspomniałem. Wywalasz z oferty instalatora wszystkie regulatory pokojowe Auraton 3013, wywalasz listwę z siłownikami Salus.. No to już prawie wsio jasne i tak uczynie jak napisałeś, pojade po negocjuje i zobacze jakie ceny dostane na zestawy z regulatorami ale nie wiem czy nie zdecyduje sie na tę srednią opcje regulatora programowalnego za ok 370. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.09.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Musze to uporządkować bo musze jechać dopinac instalacje by weszli jeszcze w tym roku. Po 1 co oznacza MCR , jako jedne z niewielu oznaczeń nie wiem chyba. czyli piec , sprzęgło + 2 pompy, 2 rozdzielacze ( dół i góra ) czujnik temperatury zew oraz wyłącznik ( tylko czy mi on potrzebny skoro piec mam przy salonie i kuchni w spiżarce ), sam moge sobie podejść włączyć - wyłączyć piec. No i na rozdzielaczu górnym możliwość odłączenia tego jednego pomieszczenia ręcznie. Temperature wody na łazienki i kuchnie ustawić na rozdzielaczach termostatami na stałe. czy dobrze to rozumuje ?? Jedna pompa spokojnie wystarcza za sprzęgłem (jakaś z serii 60 czy 80). Do tego C-Mix. A więc jak już wspomniałem. sprzęgło hydrauliczne, 2 x zestaw pompowo mieszajacy HerzCallis Sprzęgło oddziela kocioł od obiegów grzewczych i odciąża pompę wbudowaną w kotle. Zestawy mieszające termostatyczne zapewniają ochronę dla podłogówki aby temperatura na zasilaniu nie przekroczyła 45*C Przecież jak założy te grupy mieszające Herz Callis z zaworem termostatycznym, bo będzie musiał sam dopasowywać temperaturę do tego co jest za oknem. Przepraszam, ale jak dla mnie to bardzo kiepski pomysł. Dałbym samego C-Mixa i ewentualnie zawór mieszający za sprzęgłem (chyba, że DeDietrich potrafi bez zaworu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.09.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Przecież jak założy te grupy mieszające Herz Callis z zaworem termostatycznym, bo będzie musiał sam dopasowywać temperaturę do tego co jest za oknem. Przepraszam, ale jak dla mnie to bardzo kiepski pomysł. Dałbym samego C-Mixa i ewentualnie zawór mieszający za sprzęgłem (chyba, że DeDietrich potrafi bez zaworu). Z C-mix em za 900 zł to zamiast termostatycznych i sprzęgła może założyć dwa mieszacze z siłownikiem ale wtedy instalacja będzie droższa niż teraz. Poza tym zawór termostatyczny na mieszaczu będzie tylko ograniczał maksymalną temperaturę wody co nie przeszkodzi w zasilaniu podłogówki niskimi temperaturami według krzywych grzewczych. Sprzęgło może dzielić instalację na dwa obwody parter i poddasze więc dobrą sprawę to wywalił bym także te dwa mieszacze i założył tylko dwie pompy za sprzęgłem a temperaturę czynnika zapewni krzywą, ale niech już będzie. Cały czas jednak martwi mnie te minimalne 6kW i sprzęgło które ma swoje dT i przy niskim zapotrzebowaniu na ciepło jesienią i wiosną może powodować co nieco. Edytowane 26 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 26.09.2017 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Byłem dziś i sobie pogadałem z gościem. A wiec likwidacja 2 x listwy i 6 sterwoników i przejscie na czujnik temperatury zewnętrznej z regulatorem w domku to oszczędność maks 2tys/zł. zejscie na regulatory zwykłe bimetaliczne to zejscie z ceny o ok 600-700zł.dodatkowo chyba zrezygnuje z przygotowania instalacji pod solara a przygotuje instalacje w kotłowni pod ew. montaż ( jak finanse pozwolą póżniej kominka z płaszczem wodnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.09.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 B..... dodatkowo chyba zrezygnuje z przygotowania instalacji pod solara a przygotuje instalacje w kotłowni pod ew. montaż ( jak finanse pozwolą póżniej kominka z płaszczem wodnym). Szukanie oszczednosci na automatyce regulacyjnej i myslenie o kominku z płaszczem wodnym, normalnie mistrzostwo swiata w komplikowaniu instalacji z jednoczesnym montazem najdrozszego i nieprzestawialnego mebla w całym domu w którym moze za lat kilka nie bedzie mozna palic w wyniku zaostrzajacych sie ustaw antysmogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 26.09.2017 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 O dopalanie czystym drewnem się nie boje , nie buduje w mieście i nie w okolicach. Pisałem wcześniej że nie jestem oszczędnisiem tylko dopytuje i zapytuje by zamontować instalacje która bedzie pracowała poprawnie ale i zarazem by ktoś mnie nie naciągał na koszty i dodatkowe elementy zbędne. Jak bym szukał oszczędności grubszych to robił bym instalacje w połowie sam a tylko automatyke komuś zlecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.09.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Byłem dziś i sobie pogadałem z gościem. A wiec likwidacja 2 x listwy i 6 sterwoników i przejscie na czujnik temperatury zewnętrznej z regulatorem w domku to oszczędność maks 2tys/zł. zejscie na regulatory zwykłe bimetaliczne to zejscie z ceny o ok 600-700zł. dodatkowo chyba zrezygnuje z przygotowania instalacji pod solara a przygotuje instalacje w kotłowni pod ew. montaż ( jak finanse pozwolą póżniej kominka z płaszczem wodnym). Sprzęgło z dodatkowym obiegiem i instalacje dla kominka możesz dać ale z w miarę dobrego regulatora pokojowego lub pogodowego jednak nie rezygnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts