Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w malinówkach 6 - dolnośląskie

mku7i

Recommended Posts

Wybacz mku7i ale raz ze mundial, dwa że psychika by mi siadła :D Musze jeszcze u siebie na tarasie styro ułożyć i mi sie nie chce jak cholera...

Gratulacje kolejnego etapu!

A ja wam musze powiedziec ze kupiłem sobie ten odkurzacz karchera i nie chcemy innego. Ciągnie to zajebiście, fakt ze jest głosny, ale robi robote!

Pozdro

Wziąłem sobie głośnik bluetooth żeby umilić sobie pracę. Do tej pory myślałem, że gra b.głośno. Odkurzacz skutecznie zagłuszając głośnik przypomniał że przyjechaliśmy sprzątać, a nie relaksować się przy muzyce, czy urządzać dzikie tańce. Jest bardzo głośny.

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś przyjechał spóźniony styropian.

http://static.pokazywarka.pl/7/y/c/bbb20cecb4b3acbe7ce00ee25c0dc836_orig.jpg

Opóźniona dostawa skutecznie pokrzyżowała nam plany :/ Od czwartku hydraulik wchodzi rozkładać styro, bo mi wypadły sprawy zdrowotne, które wykluczą mnie z chodzenia na jakieś 2-3 tygodnie. Cały plan poszedł...

Plan na przyszły tydzień to rozłożenie styro i podłogówki. Na 30.07 planowane są wylewki. Co ciekawe, organizując materiał we własnym zakresie (piasek i cement) wychodzi mi taniej niż powierzenie usługi z materiałem.

Przesunięte wylewki powodują, że nie starczy czasu na jej wyschnięcie, przed wejściem ekipy od wykończeniówki, która dziś potwierdziła się na połowę sierpnia. Nawet jeśli będzie to tydzień od 20.08 to wylewki będą miały tylko 3 tygodnie na schnięcie. Panele przesuniemy, natomiast kafelkarzy nie ma szans żeby opóźnić. Z pozostałych prac jest ocieplenie dachu, regipsy, elewacja. Jakie jest ryzyko ułożenia kafli na 3-tygodniowej wylewce ? Regipsów szlag nie trafi jak tak szybko zostaną położone. Normalnie człowiek się martwi, że wykonawcy opóźniają terminy, a ja mam zmartwienie że są na czas. Przesunąć ich ciężko, jako że mają mnóstwo zaplanowanej roboty.

Zacznie się teraz szaleńcze tempo. Co prawda część decyzji jest już podjęta (kafle etc.) ale jeszcze sporo przed nami. Skupiamy się na wnętrzu, to co na zewnątrz zostawaimy na później.

Edytowane przez mku7i

Przesunięte wylewki powodują, że nie starczy czasu na jej wyschnięcie, przed wejściem ekipy od wykończeniówki, która dziś potwierdziła się na połowę sierpnia. Nawet jeśli będzie to tydzień od 20.08 to wylewki będą miały tylko 3 tygodnie na schnięcie. Panele przesuniemy, natomiast kafelkarzy nie ma szans żeby opóźnić. Z pozostałych prac jest ocieplenie dachu, regipsy, elewacja. Jakie jest ryzyko ułożenia kafli na 3-tygodniowej wylewce ? Regipsów szlag nie trafi jak tak szybko zostaną położone. Normalnie człowiek się martwi, że wykonawcy opóźniają terminy, a ja mam zmartwienie że są na czas. Przesunąć ich ciężko, jako że mają mnóstwo zaplanowanej roboty. .

Wylewki muszą być całkowicie suche.

Mi jeden fachowiec powiedział że łatwo to sprawdzić. Połóż powiedzmy 2m2 folii budowlanej na wylewce na płasko , tak aby w całości dociskała wylewkę i po około 24 godzinach ją podnieść. Jak będzie wilgoć na folii albo na wylewce to oznacza że ciągle jest mokra ..

Osobiście uważam że to za szybko ...

Dzięki za trafne komentarze.

Czy można w takim razie najpierw położyć kafle na ścianach a później wrócić do podłóg?

Po jakim czasie można kręcić regipsy?

I kolejne - pompiarze chcą mieć położone kafle w pomieszczeniu gospodarczym. Pewnie mają na myśli zbiornik do CWU. Żeby je położyć trzeba wygrzać wylewki. Żeby wygrzać wylewki trzeba mieć pompę. Ktoś tu kręci :)

mku7i. Stoję przed identycznym problemem. Ja kładę pianę jak wylewki będą schły. Elewację też podobno można zacząć robić, ale nie przyspieszy to wysychania podłogi. Napisz jaki masz plan i co Ci powiedział KB.

Plan mam taki że zaczniemy od regipsów na poddaszu. W międzyczasie będziemy robić elewację. Łazienki zrobimy na końcu zaczynając od ścian. Podłogi zostaną maksymalnie przesunięte, na tyle na ile będzie to konieczne. Z KB nie rozmawiam, bo on przy wykończeniówce nic mi nie pomoże.

Ułatwieniem jest fakt, że będę pracował z jedną ekipą która ma robić wymienione wyżej prace, będzie więc możliwość manewru.

Elektryk zamontował rozdzielnie główną i dla pompy ciepła.

PHOTO-2018-07-23-20-21-28.jpg

PHOTO-2018-07-23-20-21-35.jpg

Styropian na górze rozłożony, dół już zaczęty. W piątek hydraulik rozłoży podłogówkę.

Na poniedziałek/wtorek zaplanowane są wylewki - czekamy z niecierpliwością :) A później... wykończeniówka :yes::welcome:

Ile czasu po wylewkach można zacząć gruntować ściany ?

Dodam jeszcze, że dziś umówiłem na 17.08 montaż pompy ciepła.

A na dniach wybieram się do gminy celem nadania numeru porządkowego, będziemy więc znać nasz przyszły adres. Mała rzecz a też cieszy :)

Powoli trzeba się również zabierać do organizacji materiałów na wykończeniówkę. W październiku, maksymalnie początkiem listopada chcemy/musimy się wprowadzić.

Na pierwszy rzut idzie wełna. Jak macie doświadczenia jaką wełnę wybrać, dajcie znać.

Edytowane przez mku7i

Dodam jeszcze, że dziś umówiłem na 17.08 montaż pompy ciepła.

A na dniach wybieram się do gminy celem nadania numeru porządkowego, będziemy więc znać nasz przyszły adres. Mała rzecz a też cieszy :)

Powoli trzeba się również zabierać do organizacji materiałów na wykończeniówkę. W październiku, maksymalnie początkiem listopada chcemy/musimy się wprowadzić.

Na pierwszy rzut idzie wełna. Jak macie doświadczenia jaką wełnę wybrać, dajcie znać.

My planowaliśmy URSA Gold 33. Ale chyba wejdzie piana ;)