mku7i 01.08.2018 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Wylewki skończone. Mam tylko zdjęcia z wczoraj. Dziś ekipa kończyła parter, nie było już możliwości zrobienia zdjęć. Jutro podjadę i rozłożę folię na posadzki. Dziś po otwarciu drzwi wejściowych buchnęła wilgoć jak w tropikach Na górze wyszło nieco nieco ponad 7 cm, na dole ok 8,5 cm. Jutro ma zostać podstawiony kontener, czas posprzątać ten bajzel. Wczoraj też udało się przenieść wodomierz do budynku. Dziś miał zostać zamontowany podlicznik do wody ogrodowej, nie udało się, ma być zrobiony jutro. Przed nami już tylko wykończeniówka. Najbrudniejsze etapy za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 02.08.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Brawo Mku7i!!!Dawno mnie tu nie było i temat widze poszedł ostro do przodu. Kiedy planujecie wprowadzke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 02.08.2018 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Do listopada musimy się wyrobić. Jeśli nie będzie obsuwy ekipy od wykonczeniowki to może się uda trochę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 03.08.2018 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Posprzątaliśmy działkę, zrobiło się o wiele przyjemniej. Wyszedł cały kontener, a myślałem że nie wypełnimy nawet połowy. Rozłożyliśmy folię na wylewki. W domu panują istne tropiki. Dziś rozmawiałem z ekipą od wykończeniówki - wchodzą za 2 tygodnie. Muszę się spiąć z materiałami, niewiele tego czasu zostało. Do tego czasu poza walką z chwastami nic się nie będzie działo. Odpoczywamy od budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 08.08.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Pozamawiałem trochę materiałów na wykończeniówkę:- wybraliśmy panele Kaindl Hikora Fresno Narrow 4V fuga. Zależy nam na 13 cm szerokości, nie ma wielkiego wyboru.- zamówiliśmy płytki, fotki wrzucę jak przyjdą w przyszłym tygodniu- w przyszłym tygodniu spodziewam się dostawy wełny Rockwoll Toprock 0,035. Będą 2 warstwy 18cm + 15 cm.- również w przyszłym tygodniu przyjedzie styropian elewacyjny - tu wybrałem Knauf Expert 20 cm 0,032. Zastanawiamy się nad drzwiami, rozstrzał cenowy jest bardzo duży, mamy zagwostkę.Podobnie nie wiemy jakiej firmy armaturę zamówić. Budżet nie jest z gumy, trzeba znaleźć jakieś kompromisy. Mam tu na myśli kabiny, baterie umywalkowe i prysznicowe. Jeśli macie jakieś doświadczenie dajcie znać. Dziś mam spotkanie z brukarzem, czekam również na ofertę na bramę i furtkę. W międzyczasie został zamontowany podlicznik do wody ogrodowej, możemy zając się ogrodem, ale na to nie ma na razie czasu. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez mku7i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaM89 09.08.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Pięknie poszło do przodu! gratulacje!! jak to jest z tynkami? co osoba to inne info :/ jedni twierdzą że i tak trzeba robić gładzie, inni że spokojnie nie będzie śladów. Dziś elektryk namówił nas na podwieszany sufit w salonie/kuchni bo podobno sufit tynkarz "zdupi mniej lub bardziej" (nawet mi ten podwieszany na rękę bo nie będzie tej wystającej belki między pomieszczeniami... wełna na strych, osb i robocizna wyszła nas 6k. co tydzień słyszę że za tydzień będą okna tak samo z hydraulikiem... wiedziałam że po dobrej ekipie murarzy przyjdzie czas na pseudo ekipy które terminy mają w nosie :/ Nie chce mi się wertować całego dziennika... ile płaciłeś za metr tynkarzowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.08.2018 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Pięknie poszło do przodu! gratulacje!! jak to jest z tynkami? co osoba to inne info :/ jedni twierdzą że i tak trzeba robić gładzie, inni że spokojnie nie będzie śladów. Dziś elektryk namówił nas na podwieszany sufit w salonie/kuchni bo podobno sufit tynkarz "zdupi mniej lub bardziej" (nawet mi ten podwieszany na rękę bo nie będzie tej wystającej belki między pomieszczeniami... wełna na strych, osb i robocizna wyszła nas 6k. co tydzień słyszę że za tydzień będą okna tak samo z hydraulikiem... wiedziałam że po dobrej ekipie murarzy przyjdzie czas na pseudo ekipy które terminy mają w nosie :/ Nie chce mi się wertować całego dziennika... ile płaciłeś za metr tynkarzowi? Cześć Sylwia. To zależy czego oczekuje inwestor - jak ścian równych jak stół to gładzie będą nieuniknione. My takich wymagań nie mamy. Uwarunkowane to również będzie wprawą tynkarzy. Przy dobrym tynkarzu często wystarczy tylko przejechać ściany drobnym papierem ściernym. Metr tynku kosztował 30 zł (robocizna + materiał). My odrzuciliśmy kategorycznie podwieszane sufity na dole, nie chcemy obniżać pomieszczeń, żeby uniknąć efektu blokowiska. Ten podciąg wymusi obniżenie sufitu o minimum 10-12 centymetrów. Dla nas ta "belka" ma ona swój urok, absolutnie nie szpeci pomieszczenia. Z oknami słyszałem, że są teraz b.długie terminy, chociaż i my sporo czekaliśmy. Plus taki, że mieliśmy od razu podany termin, który został dotrzymany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 16.08.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Dziś zamontowana została pompa ciepła i zbiornik. Operacja trwała około 7 godzin. Niestety nie wyrobiliśmy się z zagruntowaniem i pomalowaniem pomieszczenia. Teraz przyjdzie gimnastykować się w stercie tych rur. Zbiornik CWU zostanie jeszcze zdemontowany do kafelkowania - z tym też się nie wyrobiliśmy. Ładnie się to prezentuje Fundament wykonaliśmy na równo z gruntem bez murowania. Do fundamentu został przykręcony stojak, a na nim pompa. Muszę jeszcze postudiować jak wygrzewać posadzki. Usunęliśmy wystające taśmy i folie dylatacyjne. No i wreszcie wzięliśmy za odchwaszczanie. 2/3 działki ogarnięte. Przeszlifowałem i zagruntowałem pierwszą ścianę Śnieżką Grunt. Chcę zobaczyć, czy pojawi się opisywany na forum nieprzyjemny zapach. Niestety dałem ciała i użyłem wałka ze średnim włosem - pozostała faktura na ścianie. Jutro to przeszlifuję i... kupię inny wałek Jutro przyjechać ma wełna i płytki. W poniedziałek styropian na elewację. W poniedziałek wchodzi też ekipa od wykończeniówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 17.08.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Dziś zamontowana została pompa ciepła i zbiornik. Operacja trwała około 7 godzin. Niestety nie wyrobiliśmy się z zagruntowaniem i pomalowaniem pomieszczenia. Teraz przyjdzie gimnastykować się w stercie tych rur. Zbiornik CWU zostanie jeszcze zdemontowany do kafelkowania - z tym też się nie wyrobiliśmy. Ładnie się to prezentuje Fundament wykonaliśmy na równo z gruntem bez murowania. Do fundamentu został przykręcony stojak, a na nim pompa. Muszę jeszcze postudiować jak wygrzewać posadzki. [ATTACH=CONFIG]417560[/ATTACH] Usunęliśmy wystające taśmy i folie dylatacyjne. No i wreszcie wzięliśmy za odchwaszczanie. 2/3 działki ogarnięte. Przeszlifowałem i zagruntowałem pierwszą ścianę Śnieżką Grunt. Chcę zobaczyć, czy pojawi się opisywany na forum nieprzyjemny zapach. Niestety dałem ciała i użyłem wałka ze średnim włosem - pozostała faktura na ścianie. Jutro to przeszlifuję i... kupię inny wałek Jutro przyjechać ma wełna i płytki. W poniedziałek styropian na elewację. W poniedziałek wchodzi też ekipa od wykończeniówki No gratuluję pompki;-) Powiedz mku7i, czy ty masz przepust w stropie do drugiego rozdzielacza podłogówki na piętro, czy masz tylko jeden na dwie kondygnacje? Ile masz pętli podłogówki? Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 17.08.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Kotłownia identyczna jak u mnie Graty kolejnego etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.08.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 No gratuluję pompki;-) Powiedz mku7i, czy ty masz przepust w stropie do drugiego rozdzielacza podłogówki na piętro, czy masz tylko jeden na dwie kondygnacje? Ile masz pętli podłogówki? Pozdrawiam Tulisko Dzięki. Tak, mam przepust w stropie do drugiego rozdzielacza na piętro. 8 obiegów na każdą kondygnację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.08.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Ekipa od wykończeniówki nie weszła w poniedziałek. Wejdą w przyszłym tygodniu. Co prawda szef ekipy mówi, że wejdą jeszcze w tym tygodniu, ale budowa nauczyła mnie, że takie historie można między bajki włożyć Nic to, my działamy. Żona pozbyła się chwastów z całej naszej włości. Ja prawie skończyłem gruntować dół. Śnieżka Grunt sprawuje się bardzo dobrze, na razie nie ma żadnych nieprzyjemnych zapachów. Jutro wchodzę na poddasze, tam pójdzie szybciej, nie ma sufitów Przed gruntowaniem danej ściany przecieram ją papierem 240. Przypomnę, że nie robimy gładzi. Dodatkowo świecę halogenem żeby zobaczyć czy nie ma ubytków, a jeśli są to je uzupełniam gładzią. Przed pierwszym malowaniem powtórzę sprawdzanie, mogłem coś pominąć. Większe ubytki spowodowane uszkodzeniami uzupełniam gipsem budowlanym. Pojawiły się też lekkie pęknięcia konstrukcyjne. Podejrzewam, że więźba mocno pracuje. Uzupełniłem je elastyczną masą z włóknem szklanym. Na to nakłada się gładź, szlifuje i po robocie. Zobaczymy na ile to się sprawdzi. Jutro przyjeżdzają parapety do wszystkich pomieszczeń poza łazienkami - tam żona nie chce granitu. Dziś mieliśmy dostawę styropianu na elewację. 109 opakowań styro jest niczym przy noszeniu wełny, którą nosi się nieporęcznie. Zacząłem wygrzewanie posadzek. W Panasie jest gotowy program, ustawiłem tylko temperatury wg jakiegoś harmonogramu z forum. Przez pierwsze dwa dni myślałem, że coś nie tak, bo woda nie osiągała zadanej temperatury. Doczytałem, że na początku tak może być. Ale od dziś rana już sauna. Temperatura ustawiona na 40 stopni - pompa już bez problemu ją osiągnęła. Jutro w planie 45 stopni, będzie jeszcze lepiej Płytki są już na placu budowy. Panele są "na wywołanie". Co fajne - przy zamówieniu powyżej 20 metrów montaż w cenie. Szkoda było nie skorzystać. Na podcieniu na elewacji prawdopodobnie dodamy jakiś kamień dekoracyjny - markety są pełne tego. Brukarz nas olał i nie przygotował wyceny. To też mnie już nie dziwi Poszukam kogoś innego. Mamy już nadany adres domu, tu również nie było niespodzianki z numeracją Muszę się zebrać za organizowanie odbiorów - kierownik mówi, że można już o tym myśleć. Dalej nie mamy nikogo od bramy i furtki - trochę na własne życzenie, nie było kiedy się tym zająć. Siatki wokół również jak nie było, tak nie ma Wpadło mi w ręce zdjęcie naszej działki sprzed 11 miesięcy, z 22.09.2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Zacząłem wygrzewanie posadzek. W Panasie jest gotowy program, ustawiłem tylko temperatury wg jakiegoś harmonogramu z forum. Przez pierwsze dwa dni myślałem, że coś nie tak Nie za wcześnie na wygrzewanie? W Panasie dopracowali wygrzewanie i po zaniku zasilania kontynuuje dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.08.2018 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Nie za wcześnie na wygrzewanie? W Panasie dopracowali wygrzewanie i po zaniku zasilania kontynuuje dalej? O tydzień za wcześnie. Ale nic nie poradzę. Miałem do wyboru skrócenie czasu do 3 tygodni albo późniejsze uruchomienie wygrzewania. Gość od posadzek doradził żeby włączyć wygrzewanie. Nie wiem czy dopracowali, dopiero zacząłem wygrzewać, i nie natrafiłem na zanik zasilania nie kracz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitch Black 24.08.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Witaj mku7i, jaką dachówkę macie? Czy jesteście z niej zadowoleni i jaki wyszedł koszt dachu (dachówki, gąsiory i inne bez konstrukcji ).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 24.08.2018 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Dachówka to Meyer Holsen Piano platynowo - szara, koszt dachówki podstawowej to 3,76/szt. Koszt materiałów na dach (membrana, obróbki blacharskie, dachówki podstawowe, gąsiory, dachówki szczytowe, instalacja odgromowa, 4 okna dachowe, rynny, spinki, wkręty etc) to 21 619 zł. Czy jesteśmy zadowoleni? Wizualnie na pewno tak. A jak się będzie sprawować to lata pokażą, na te chwilę dach nie cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitch Black 24.08.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedz. Też zastanawiam się dokładnie nad tą samą dachówką lub BOGEN PLANO 11 albo jeszcze cementowa Kapstadt.Tylko że o Kapstadt nie wiele jest opinii. Cenę na M H Piano dostaliście bardzo atrakcyjną, ja najmniej co znalazłem to za 4,76 zł.Życzę dobrego mieszkania w nowym Domku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 24.08.2018 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Euronit Kapstadt był moim pierwszym wyborem, ale jako że powierzchnia dachu w Malinówkach 6 jest bardzo mała postanowiłem dopłacić do ceramicznej. Rzeczywiście droga ta wycena, 1 zł więcej na sztuce. No ale ja ją zamawiałem w listopadzie 2017, kiedy ceny były jeszcze na normalnym poziomie. Również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 27.08.2018 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Zbieramy się do ocieplenia dachu. Miedzy krokwie 18 cm, na to 15cm. Czy na stropodach (czyli nasz sufit nad poddaszem) dajemy tez 2 warstwy czy wystarczy jedna 18 cm. Skosy ocieplany do szczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.08.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Zależy co chcesz osiągnąć. Ale generalnie wystarczy jedna warstwa w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts