PiotrCK 22.09.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Witam, w przyszłym roku z żoną planujemy rozpoczęcie budowy domu parterowego. Na razie nasze planowanie na papierze skrystalizowało się w całość i możemy je zobaczyć w trójwymiarze. Chciałbym się podzielić pierwszą koncepcją i zapytać czy układ pomieszczeń ma sens. Czy nie popełniliśmy jakiś błędów. Wejście oraz wjazd na działkę znajdują się od północnej strony (i tego nie chcemy zmieniać). Dom będzie budowany na płycie, ogrzewanie gazowe lub pompa ciepła. Nie będzie kominów. Gaz, woda, kanalizacja w działce. Będzie rekuperacja z odzyskiem ciepła. Dom 103m2 powierzchni użytkowej. Brak piwnicy i strychu(tak chcemy). Za domem będzie budynek gospodarczy. Poniżej zdjęcia. Jedna łazienka jest przechodnia, tak żebym nie wnosił brudów z garażu żonie do domu. Wymiary działki 20,75m x 55,00m (cześć budowlana) Są dwie sprawy: - zastanawiamy się nad gankiem. - w mniejszej łazience ma być wanna (i wydaje nam się, że pomieszczenie może być za małe). Edytowane 26 Września 2017 przez PiotrCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Wymiary by się przydały, bo tu mogą być istotne kwestie - np. czy da się skręcić w korytarzu, żeby wnieść większe meble do pokoi. Przeniósłbym okna z północnej ściany na wschodnią i zachodnią. Z południowej pewnie też (chyba, że okap zapewni cień przez cały okres upałów i słońce nie będzie przegrzewało pokoju i salonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 25.09.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Dołożyłem wymiary. Dzięki Kaizen za podpowiedź, wezmę ją pod uwagę Na ten moment usytuowanie tarasu i okien jest związane z domami sąsiadów, zagospodarowaniem części działki za domem, oraz widokiem na las od strony północnej. Okapy będziemy starać się tak zwymiarować, żeby chroniły przed słońcem, a na czas nieobecności w domu będą rolety w oknach. Postaram się wkleić zdjęcie z mapy, żeby i to można było wziąć pod lupę. Edytowane 26 Września 2017 przez PiotrCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Cześć Piotrze a czy możesz wyjaśnić tę kwestię z wchodzeniem w butach przez łazienkę? czy z pomieszczenia gospodarczego jest wyjście na zewnątrz i tamtędy chcesz wchodzić, dalej przez łazienkę do domu? dlaczego pom. gosp jest z tyłu domu? Nie rozumiem za bardzo Czy to jest koncepcja, która bardzo mocno już się Wam wbiła w podświadomość czy jesteście otwarci na jej zmiany? jeżeli liczycie się z ewentualnymi zmianami to napisz proszę co dla Was jest najważniejsze. jaka wielkość sypialni i salonu (przedział m2) co ma być w łazience głównej (wanna/prysznic/bidet) a co w mniejszej (wc/prysznic), czy muszą mieć okna czy kuchnia musi być od frontu, czy ma być z wyspą/półwysep na której ścianie mają być główne okna, a na której ich nie może być. czy wejście musi być od frontu (dopuszczacie wejście od strony wschodniej?) czy macie już umeblowany dom? oczywiście w głowie lub na papierze to jest bardzo ważne, żeby później nie było rozczarowania, ze koło łóżka nie wchodzi szafka nocna, a do łazienki to w zasadzie nic się nie da wsadzić. w moim odczuciu koncepcja jest nie do końca przemyślana. dlatego dopytuję. jeżeli oczywiście masz ochotę na dyskusje na jej temat. pozdrawiam A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 a czy możesz wyjaśnić tę kwestię z wchodzeniem w butach przez łazienkę? czy z pomieszczenia gospodarczego jest wyjście na zewnątrz i tamtędy chcesz wchodzić, dalej przez łazienkę do domu? Witam:) dziękuję za zainteresowanie tematem:) Z pomieszczenia gospodarczego jest osobne wyjście przez taras. Za domem na końcu działki będzie stał garaż. Aktualnie mam jedno wejście do domu i często cały umorusany (lubię grzebać przy samochodzie i bawię się w offroad) rozbieram się przed wejściem i ciapę cały dom zanim dotrę do łazienki. A tak rozbiorę się w tym pomieszczeniu gospodarczym i od razu pod prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) dlaczego pom. gosp jest z tyłu domu? Pomieszczenie gospodarcze jest z tyłu, żeby można było przez nie wchodzić do domu z garażu, podwórka lub z zakupami. Będzie tam stała też pralka, więc potrzebne będzie swobodne wyjście z praniem na zewnątrz. Przechodnia łazienka to rozwiązanie, które podejrzałem u znajomego. Z praniem wygodnie i jak robi grilla to goście mają swobodne wejście do łazienki z podwórka. Spodobało mi się to:) Edytowane 26 Września 2017 przez PiotrCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 26.09.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 w sumie trzyma sie to kupy , tylko szkoda że ta duża łazienka będzie bez okna ale z tymi zakupami żeby wchodzić tamtędy to dramat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) czy wejście musi być od frontu (dopuszczacie wejście od strony wschodniej?) czy macie już umeblowany dom?: Układ domu względem stron świata, wejście do niego oraz wszystkie pozostałe pomieszczenia są wynikiem wielu czynników - głównie doświadczeń z życia codziennego. Długo myślałem nad tym wszystkim, czytałem forum oraz wyobrażałem sobie codzienne czynności, a potem myślałem jak będę to wszystko robił w nowym domu. I tak pomieszczenie po pomieszczeniu złożyłem w całość. Cześć sypialniana ma być oddzielona od dziennej. Dom ma być jak najmniejszy, ale ma spełniać wszystkie potrzebne funkcje i przy tym nie być ciasny. Przyznam, że to o czym marzyłem z zewnątrz wyglądało troszkę inaczej, ale najważniejsza była dla mnie funkcjonalność. Meble do części pomieszczeń już mamy (do sypialni i kuchni) wiec te pomieszczenia były projektowanie pod meble i pod nasz komfort (właściwie to będzie to co mamy w aktualnym domu - sprawdziło się i nie potrzebujemy tu zmian). Do pozostałych pomieszczeń, np pokoi dzieci - meble będę robił sam. Edytowane 26 Września 2017 przez PiotrCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) w sumie trzyma sie to kupy , tylko szkoda że ta duża łazienka będzie bez okna ale z tymi zakupami żeby wchodzić tamtędy to dramat w sumie racja z tymi zakupami to nie zbyt dobre uzasadnienie, ale mimo wszystko bardziej chodzi o przejście do łazienki z podwórka (garażu) oraz wychodzenie z praniem. A z tym brakiem światła dziennego jeszcze pomyślę.. może przeszklę część ściany czymś takim: tak żeby światło wpadało z pomieszczenia gospodarczego Edytowane 26 Września 2017 przez PiotrCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 a to spoko, wszystko masz przemyślane i uargumentowane to czego oczekujesz od tego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 26.09.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) a to spoko, wszystko masz przemyślane i uargumentowane to czego oczekujesz od tego wątku? no wiesz , może i ma przemyślane , ale może ktoś podsunie coś takiego o czym nie pomyślał ... i co mi się jeszcze przypomniało , że to pomieszczenie gosp przy sypialni to ryzykowne ,może być słychać rekuperator albo pompę a może ten garaż daj z przodu domu , w końcu to i tak północna strona (no chyba że będzie bardzo wielki ) no a ten dach to namiotowy ?? nie wiem , może niektórym się podobają*takie dachy , według mnie są gorsze od jednospadowego Edytowane 26 Września 2017 przez syberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) no wiesz , może i ma przemyślane , ale może ktoś podsunie coś takiego o czym nie pomyślał ... Dokładnie tak, ludzie na tym forum tak niesamowicie zaskakiwali mnie swoją kreatywnością jak wetowałem dzienniki, że uważam wrzucenie tutaj swojej koncepcji, do zaopiniowania, za jeden z ważnych etapów budowy:) To co napisał Kaizen o oknach od razu sprawdziłem.. tak samo czy wyrobie się w "zakrętach" meblami. Edytowane 26 Września 2017 przez PiotrCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 no, ale właśnie dlatego zadałam Ci tyle pytań. Ciężko w czymś pomóc/doradzić jak nie zna się szczegółów A wyszło tak jakbyś nic nie chciał zmieniać, bo masz wszystko przemyślane. dom nie jest duży, więc tym bardziej powinien być mocno dopracowany łazienka przechodnia to dla mnie jakieś nieporozumienie. Duże, ładne pomieszczenie, rozumiem że główna łazienka w domu, zrobi się coś nieustawnego, gdzie ciężko będzie rozmieścić armaturę (dlatego pytałam co planujecie w łazienkach?). Argumenty z wchodzeniem z zewnątrz prosto do łazienki do mnie nie przemawiają. Jakoś nie widzę tego, ze siedząc na tarasie na imprezie, gdzie i tak ciągle kursuje się do kuchni, goście czy domownicy będą przechodzić do łazienki przez kotłownie. A co z dziećmi? nie wiem czy masz, ale moje mają zakaz wchodzenia do kotłowni, bo od razu naciskają wszystkie przyciski w zasięgu ręki. poza tym, kotłownia pewnie będzie nieogrzewana. musiałbyś na prawdę przemyśleć drzwi między tymi pomieszczeniami, aby nie wiało, kiedy się kąpiecie. U mnie w wiatrołapie, gdzie obok jest nieogrzewany garaż, zimą jednak jest trochę chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 no wiesz , może i ma przemyślane , ale może ktoś podsunie coś takiego o czym nie pomyślał ... i co mi się jeszcze przypomniało , że to pomieszczenie gosp przy sypialni to ryzykowne ,może być słychać rekuperator albo pompę a może ten garaż daj z przodu domu , w końcu to i tak północna strona (no chyba że będzie bardzo wielki ) no a ten dach to namiotowy ?? nie wiem , może niektórym się podobają*takie dachy , według mnie są gorsze od jednospadowego Właśnie o takie sugestie chodzi:) jestem jeszcze przed spotkaniem z gościem od pompy i rekuperacji. Jeżeli tylko będzie się dało to chciałbym zamontować ten cały osprzęt na strychu. Jeżeli nie to będę musiał pomyśleć o przeniesieniu pompy gdzieś w okolice spiżarni. Dach - chyba taki będzie i też nie powala mnie swoim kształtem, jak wyjdzie dużo taniej to może pomyślę o dwuspadowym (te dwa rodzaje wchodzą w grę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 musi być kuchnia od frontu? bardziej naturalnym rozwiązaniem jest kotłownia obok wiatrołapu. jakbyś zamienił miejscami kotłownie z mniejszą łazienką.dostęp do łazienki z oknem zrobił wówczas od strony pokoi a druga łazienka (ta, która teraz jest przechodnia), mogłaby być mniejsza i bez okna.dlaczego w mniejszej łazience ma być wanna? nie może być prysznic a wanna w większej? rozumiem, że przy przechodniej łazience się nie zmieści, ale jakbyś pomyślał jednak o zamianie pomieszczeń to wówczas weszłaby bez problemu. pozostaje w dalszym ciągu kwestia urządzeń przy sypialniach. najlepiej jakby kotłownia sąsiadowała ze spiżarnią - oba pomieszczenia nieogrzewane + nie słychać hałasu. ale to już większe zmiany, nie wiem czy chcesz. w spiżarni szkoda robić okna, choć na pewno na elewacji lepiej wygląda. Więcej miejsca na półki i przechowywanie, co jest ważne w nie za dużej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 nie rób rekuperacji na strychu, na 3 osoby, które znam i miały zamontowany rekuperator na strychu, wszystkie przeniosły go na dół. sąsiadka w tym miesiącu. Pomimo "domku" ocieplonego dla rekuperatora, były problemy, woda zamarzała itd. koszt przeniesienia 1800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 26.09.2017 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Kuchnia i salon muszą być w takim układzie. Poproszę projektanta o dorysowanie ganku do mojego budynku i być może wtedy sugestie o których piszesz mania_ania ładnie się wrysują dziękuję za podpowiedź poczekam na nowy trójwymiarowy obraz i sobie to porównam:) A co do przechodniej łazienki to też chcę żeby tak zostało. Kotłownia będzie ogrzewana i jeżeli pompa wyjdzie za drogo to wstawię tam piec gazowy. Chciałbym, żeby instalator postarał się umieścić większość głośnych urządzeń na strychu. mam nadzieje że to się uda. Jak nie to sporo się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Szkoda z tą łazienką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.09.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Na pewno umieszczenie urzadzen na strychu jest wygodne pod względem zwolnionej powierzchni na dole. Pamietaj tylko, ze raz w miesiacu zagladasz do rekuperatora, przez pierwsze 2 sezony non stop do pompy i ciagle probujesz nowe ustawienia zreszta później tez od czasu do czasu cos zmieniasz lub wylaczasz. Jak juz tam jestes to spedzasz kilka do kilkunastu minut. W tym czasie wylaz jest otwarty. Zimą leci zimno, latem u gory sie gotujesz. Nie wiem, moze my jacys dziwni jestesmy ale jakos tak czasem do rekuperatora czy pompy zagladamy, a jednak wejsć do pomieszczenia w domu jest łatwiej szybciej i przyjemniej niz na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 26.09.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 O łazience przechodniej inni już wystarczająco pisali, więc nie dokładam do ognia Co do mniejszej łazienki i umieszczeniu tam wanny - jakoś tego nie widzę - wymiary pomieszczenia 140x250 a standardowa wanna ma ile? 60/70x160/170? A gdzie tron, umywalka? Do tego piszesz, że chcesz mieć oddzieloną część dzienną od sypialnej, wg tego planu ta mniejsza jest w części sypialnej, więc tam gdzie tak naprawdę powinna być większa. Jaką funkcję w końcu będzie pełnić to pomieszczenie gospodarcze? Co konkretnie ma tam być? Bo pojawia się kotłownia, pojawia się pralnia. Każde drzwi zabierają jakąś powierzchnię (chyba, że robisz przesuwne), w którą stronę będą otwierane drzwi między pom. gosp. a łazienką? Trasa też wyznaczona po przekątnej, co przy otwieraniu wspomnianych drzwi w stronę pom. gosp. dodatkowo komplikuję ustawność różnych sprzętów, żaden z dłuższych boków nie będzie maksymalnie wykorzystywany. Odnośnie korzystania z łazienki przez gości. Sytuacja hipotetyczna, robisz grilla (u nas przeważnie robi się w weekend, wolne od pracy itp.), no ale w weekend przeważnie się też pierze. Pranie wywalasz na zewnątrz na widok gości czy jednak chowasz do pralni/pom. gosp., żeby po oczach nie dawało, co skutecznie blokuje przejście do łazienki? Nie lepiej w garażu zainstalować umywalkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts