Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić stary dom czy wybudować? Marzenia a rzeczywistość

anemonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom już chyba przepadł. Nie powiem, że mi nie jest żal, bo ewidentnie miał coś w sobie, był urokliwy i miał swój wdzięk, podobnie jak i działka, w przeciwieństwie do innych domów, jakich pełno w ogłoszeniach. Z drugiej strony, temat budowy powrócił. Będę trzymać rękę na pulsie w temacie działek, może zamienię swoją na jakąś inną, o ile będzie lepsza od tej, którą posiadam. Dziękuję wszystkim za opinie, rady i konsultacje w tej sprawie, dało mi to sporo do myślenia. Pozdrawiam Edytowane przez anemonek

Chyba... To nie wiesz tego na pewno ? Nie masz kontaktu ze sprzedającym ?

Jeśli ogłoszenie zniknęło to nie znaczy , że sprzedane . Ogłoszenia tracą ważność i czasem sprzedający nie przedłuża od razu .

Jeśli masz kontakt , a sprzedający nie podpisał umowy przedwstępnej to zadzwoń zaproponuj 5 tysięcy więcej i wracasz do gry .

Było widać ,że jesteś bardziej za tą opcją niż przeciw

• 2 weeks później...
Chyba... To nie wiesz tego na pewno ? Nie masz kontaktu ze sprzedającym ?

Jeśli ogłoszenie zniknęło to nie znaczy , że sprzedane . Ogłoszenia tracą ważność i czasem sprzedający nie przedłuża od razu .

Jeśli masz kontakt , a sprzedający nie podpisał umowy przedwstępnej to zadzwoń zaproponuj 5 tysięcy więcej i wracasz do gry .

Było widać ,że jesteś bardziej za tą opcją niż przeciw

Dobrze wyczułeś moje preferencje. Od podpisania umowy przedwstępnej do notarialnej sporo może się jeszcze wydarzyć, ale szanse na to, że dom wróci do obiegu są niewielkie (choć tak było z innym domem w okolicy). Nadal przeżywam okres swoistej "żałoby" ;) po domu, ale po wykonaniu kilku telefonów do Urzędu Miasta mam już informacje o tym, że w przyszłym roku będą wyznaczone nowe działki budowlane w bardzo atrakcyjnej lokalizacji i cenie do przyjęcia, chyba, że będzie mnóstwo chętnych i być może udałoby się coś ustrzelić. Jeśli chodzi o inne domy na sprzedaż, na rynku są obecnie same śmieci lub domy w nieco lepszym stanie, choć i tak przestarzałe technologicznie za bardzo grube pieniądze. Wiem, że byle czego nie chcę kupować, więc skoro tamten dom jest niedostępny, trzeba będzie pewnie wybudować sobie inny. Nie będzie tam starych drzew i sadu, ale dom będzie ocieplony ze wszystkich stron, z bezobsługowym ogrzewaniem i dostępem do wszystkich mediów, a także bliską odległością do szkoły i do dziadków dzieci, co wkrótce może się bardzo przydać.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...