piotreksalek 23.09.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Witam szanownych Forumowiczów! Chciałbym zlecić dokonanie przeglądu mojej instalacji grzewczej w domku jednorodzinnym. Instalacja jest mieszana: na parterze podłogówka, na piętrze kaloryfery. Otrzymałem następującą ofertę:___________________________________________Witam, poniżej zakres przeglądu: - sprawdzenie poprawności działania przepływomierzy- sprawdzenie poprawności działania pompy obiegowej- sprawdzenie szczelności rozdzielacza ogrzewania podłogowego- sprawdzenie ciśnienia w układzie c.o. + ewentualne uzupełnienie do właściwego poziomu- odpowietrzenie układu ogrzewania podłogowego na belkach rozdzielaczaCena: 600,00 zł Dodatkowe czynności: - płukanie instalacji ogrzewania podłogowego zewnętrzną pompą serwisową wyposażoną w filtr- napełnienie układu świeżą wodą z dodatkiem inhibitora korozji- odpowietrzenie układu ogrzewania podłogowego zewnętrzną pompą serwisową- uruchomienie instalacjiCena:600,00 zł Łączny koszt w/w usług 1200,00 zł----------------------------------------------------------------- Czy nie jest to zbyt wygórowana cena? Czy płukanie instalacji po 5 latach użytkowania ma sens? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Czy z instalacją lub jej działaniem dzieje się coś niepokojącego, czy też masz za dużo kasy i takie widzimisię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 25.09.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Moim zdaniem pierwsza część przeglądu nie jest warta tej ceny. No może 100zł z dojazdem. Bo co tam zrobi serwisant? Rzuci okiem na pompę i powie, ze działa? Sprawdzi ciśnienie na manometrze i doleje wody? Sam możesz to zrobić za 0zł.Część druga już bardziej warta tej kasy, ale coś ci nie działa? Podłoga niedogrzewa, że trzeba odpowietrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Zawsze powtarzam, ze nie świeci garnki lepią...Większość to zwykłe czynności obsługowe.Oczywiście, są ludzie, którzy nie lubią zajmować się takimi pierdołami.Od roboty mają chamów i traktor.Ale wtedy trzeba im płacić! Jak nie masz dwóch lewych rąk - cena wysoka.Jak masz - normalna. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Spróbuję uzasadnić... 1200zł brutto to 1200 / 1.23 = 975zł netto + VATDojazd 100Dla pracownika 150 (zapłata, dowóz, wyżywienie ew nocleg).Amortyzacja narzędzi, podatek i...Zostaje z 500zł.No i ryzyko, ze jak coś "dupnie" to polecisz w tym sezonie łatać to za darmo! (bo gwarancja jakaś jest).Dużo to czy mało te 500zł?RZETELNE wykonanie tej usługi to dniówa roboty (z dojazdem i powrotem). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 25.09.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Spróbuję uzasadnić... 1200zł brutto to 1200 / 1.23 = 975zł netto + VAT Dojazd 100 Dla pracownika 150 (zapłata, dowóz, wyżywienie ew nocleg). Dojazd 100 (chyba jak robi 100 km). Dla pracownika 150 - i tu znów liczysz drugi raz dojazd. Fajnie. Nocleg, wyżywienie...Długo ci serwisanci uzupełniają wodę w instalacji. Ja wczoraj dopuszczałem u siebie, sprawdziłem pompę obiegową, szczelność rozdzielaczy. Może 10 minut pracy. A tu nocleg po tak wyczerpującej robocie się należy. Amortyzacja narzędzi, podatek i... Podatek już liczyłeś wcześniej. Jakiś drugi jeszcze doliczasz? Ten pierwszy też przesadziłeś bo usługi są na 8% nie 23%. No i ryzyko, ze jak coś "dupnie" to polecisz w tym sezonie łatać to za darmo! (bo gwarancja jakaś jest). Dużo to czy mało te 500zł? RZETELNE wykonanie tej usługi to dniówa roboty (z dojazdem i powrotem). Adam M. Jak ci dupnie coś przy tak prostej robocie to... Cena kosmiczna jak dla mnie (szczególnie za pierwszą część tej roboty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.09.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 A z ciekawości zapytam jaki jest cel takiego, przeglądu po 5 latach ? Coś się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Jak się wali takie ceny to robota MUSI trwać długo! Nie byłoby za co płacić... Ja wiem, ze całość to i prosta i niezbyt absorbująca jest. Za Chiny Ludowe bym tego nie zlecał. No, ale jak ktoś ma kompletnie lewe ręce? Robi się coś przy takim układzie jak coś złego się dzieje. Normalnie - jak nic nie cieknie to uzupełnia się zład i odpala. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.09.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 jak dla mnie duża kasa za śmieszną robotę jedynie inhibitor by trzeba kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Uzasadnisz - po co?Zład odkamieniony, odgazowany... nieaktywny.No chyba, ze co metr miedzianej rury aluminiowy kaloryfer stoi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotreksalek 25.09.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Oj... Widzę, że rozpętałem trzecią wojnę... podłogową... Wielkie dzięki Panowie za tyle odpowiedzi! Moim zdaniem podłogówka grzeje nierówno a część salonu jest jakby całkiem nieogrzewana (zimne kafle). Niestety nie wiem, jak były kładzione pętle i czy akurat pod częścią "jadalnianą" może wcale nie ma rur...? Nie znam się na tym, przyznaję się bez bicia choć nie mam, jak raczył to określić jeden z szanownych przedmówców "dwóch lewych rąk", sporo rzeczy potrafię i robię w domu sam ale na instalacjach grzewczych się nie znam... Cena za ten pakiet wydaje mi się wygórowana, dlatego założyłem wątek. Uzupełnienie wody w obiegu to czynność, jaką oczywiście wykonuję sam... Pozostaje mi więc zapytać, czy jest tu jakiś fachowiec ze Szczecina, który podjąłby się tego zadania za rozsądną cenę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Kup na Alle.. coś tam Chiński pirometr za nieco ponad 50zł.Tym przyrządem zobaczysz co grzeje, jak grzeje, po co..., no nie. Tego nie.Podłogówka, która jest ciepła jest spier.dolona!W domu ma być ciepło. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.09.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Uzasadnisz - po co? Zład odkamieniony, odgazowany... nieaktywny. No chyba, ze co metr miedzianej rury aluminiowy kaloryfer stoi. Adam M. Drogie to nie jest a lepiej dmuchać na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 To w autku lejesz glikol, odkamieniacz, inhibitor, specyfik na dziury w chłodnicy - jednocześnie?Nie jest drogo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.09.2017 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 ....................?? Inhibitor do instalacji takiej jak moja kosztuje gdzieś 100zł teoretycznie na 5 lat ale wymiana wody w instalacji nastąpi pewnie później:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.09.2017 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Zakładam, że macie instalację w układzie zamkniętym. Czemu uzupełniacie zład wody??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.09.2017 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Fakt - przy podłogówce stąpając boso po posadzce nie jest wyczuwalne ciepło, właściwie posadzka jest nijaka, ale w domu jest ciepło ... A na kotle jest manometr, że pokazuje za niskie ciśnienie wody, że trzeba uzupełnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.09.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Nie dolewam poza początkom jak się odpowietrzała instalacja i teraz jak dokładałem zawór zwrotny to trochę sie ulało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts