jojoro 24.09.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 W jakim stopniu powinienem zaufać ocenie zapotrzebowania na ciepło ze strony cieplowlasciwie.pl? Z jednej strony dość rzetelnie pokazuje ilość spalanego przeze mnie węgla - ekogroszku. Na stronie wskazują 8t, u mnie w zależności od zimy waha się 6-8t.Z drugiej strony palę eko za 650zł tona z lokalnego składu, więc pewnie jakiś rusek 22MJ.W tej chwili mam kocioł 24KW i przy obecnych temperaturach 13-15C mam w domu 23C, grzejniki właściwie zimne, kocioł chodzi według wskazań PID na 1-3% i jeszcze sie czasem odstawi. CWU 48C 200l.Będę wymieniał system ogrzewania na gaz (bo prowadzą nową nitkę gazową do miasta) i cieplowlasciwe proponuje mi kocioł gazowy 28kW. Wydaje mi się to przesadą.Daję linka do wyniku: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2r4e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.09.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 To są tylko ogólne wyliczenia i nie ma co w to pokładać nadziei na lepsze jutro. Traktuj to jako punkt odniesienia i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 24.09.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 A porównywałeś wyniki z innymi obliczeniami ? Można w uproszczony sposób obliczyć wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania budynków wg już archiwalnej normy PN-B-02025. W załączeniu arkusz Excel, w którym do wyliczonych kWh dołożone są ceny paliwKalkulator oszczednosci E.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 W jakim stopniu powinienem zaufać ocenie zapotrzebowania na ciepło ze strony cieplowlasciwie.pl? Są tak dalekie od rzeczywistości, jak to tylko możliwe. tutaj było trochę dyskusji o tym. Skoro nie podajesz tam szczegółowych danych, to jak może dać dokładną odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 25.09.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 W ciepło właściwe zauważyłem taką zależność, że im więcej m2 powierzchni tym wskażnik zużycia energii maleje może tak ma być, niewiem. Ja będę ocieplał dom kostkę z jednym balkonem -Balkon: ocieponym od spodu styro 20cm a og góry i boków 10cm xps ( 10m2 powierzchni ) -Ściany: 20cm styro grafit. -Stropodach: 30cm -Ocieplenie ścian fundamentowych: 20cm xps. -Nowa brama garażowa segmentowa grubości 40mm, -Okna trzyszybowe pasywne M&S -Wentylacja mechaniczna ( luna ) - Garaż w bryle nieogrzewany, w posadzce na razie nie ma ocieplenia ale ściany będą miały od wewnątrz 10cm styropianu i na stropie 5cm styropianu. Powierzchnia ścian - 270m2 Powierzchnia dachu - ok. 70m2 Niewiem ile w rzeczywistości wyszedłby wskażnik zapotrzebowania ale na ciepło własciwe wyszło 83kWh/m2*rok - moim zdaniem za dużo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.09.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Mój wynik to http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2j6k na ile rzetelny nie wiem. W zeszłym roku miałem inny wynik bo bez reku http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1le7 i spalanie pirazy drzwi się pokryło jednak ciepło właściwe nie uwzględnia CWU i nie wiem jaki węgiel uwzględnia ja paliłem tym z dolnej półki i mój kosztował 700zł. Więc sądzę że ciepło właściwe zawyż wyniki. Ten sezon będzie bardziej wiarygodny w moich pomiarach jak zwykle liczenie zaczynam od 1.10 symboliczny start zimy Ciepłowłaciwe pisze że w mojej strefie klimatycznej okres grzewczy trwa 157dni czyli niecałe 5,5mc a moje wskazania są od października do końca kwietnia czyli 7mc. Edytowane 25 Września 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts