Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzetelność pomiarów cieplowlasciwie.pl

jojoro

Recommended Posts

W jakim stopniu powinienem zaufać ocenie zapotrzebowania na ciepło ze strony cieplowlasciwie.pl?

Z jednej strony dość rzetelnie pokazuje ilość spalanego przeze mnie węgla - ekogroszku. Na stronie wskazują 8t, u mnie w zależności od zimy waha się 6-8t.

Z drugiej strony palę eko za 650zł tona z lokalnego składu, więc pewnie jakiś rusek 22MJ.

W tej chwili mam kocioł 24KW i przy obecnych temperaturach 13-15C mam w domu 23C, grzejniki właściwie zimne, kocioł chodzi według wskazań PID na 1-3% i jeszcze sie czasem odstawi. CWU 48C 200l.

Będę wymieniał system ogrzewania na gaz (bo prowadzą nową nitkę gazową do miasta) i cieplowlasciwe proponuje mi kocioł gazowy 28kW. Wydaje mi się to przesadą.

Daję linka do wyniku: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2r4e

A porównywałeś wyniki z innymi obliczeniami ?

Można w uproszczony sposób obliczyć wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania budynków wg już archiwalnej normy PN-B-02025.

W załączeniu arkusz Excel, w którym do wyliczonych kWh dołożone są ceny paliw

Kalkulator oszczednosci E.zip

W jakim stopniu powinienem zaufać ocenie zapotrzebowania na ciepło ze strony cieplowlasciwie.pl?

Są tak dalekie od rzeczywistości, jak to tylko możliwe.

tutaj było trochę dyskusji o tym.

Skoro nie podajesz tam szczegółowych danych, to jak może dać dokładną odpowiedź?

W ciepło właściwe zauważyłem taką zależność, że im więcej m2 powierzchni tym wskażnik zużycia energii maleje :) może tak ma być, niewiem.

Ja będę ocieplał dom kostkę z jednym balkonem

-Balkon: ocieponym od spodu styro 20cm a og góry i boków 10cm xps ( 10m2 powierzchni )

-Ściany: 20cm styro grafit.

-Stropodach: 30cm

-Ocieplenie ścian fundamentowych: 20cm xps.

-Nowa brama garażowa segmentowa grubości 40mm,

-Okna trzyszybowe pasywne M&S

-Wentylacja mechaniczna ( luna )

- Garaż w bryle nieogrzewany, w posadzce na razie nie ma ocieplenia ale ściany będą miały od wewnątrz 10cm styropianu i na stropie 5cm styropianu.

Powierzchnia ścian - 270m2

Powierzchnia dachu - ok. 70m2

Niewiem ile w rzeczywistości wyszedłby wskażnik zapotrzebowania ale na ciepło własciwe wyszło 83kWh/m2*rok - moim zdaniem za dużo..

Mój wynik to http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2j6k na ile rzetelny nie wiem. W zeszłym roku miałem inny wynik bo bez reku http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1le7 i spalanie pirazy drzwi się pokryło jednak ciepło właściwe nie uwzględnia CWU i nie wiem jaki węgiel uwzględnia ja paliłem tym z dolnej półki i mój kosztował 700zł. Więc sądzę że ciepło właściwe zawyż wyniki. Ten sezon będzie bardziej wiarygodny w moich pomiarach jak zwykle liczenie zaczynam od 1.10 symboliczny start zimy :)

Ciepłowłaciwe pisze że w mojej strefie klimatycznej okres grzewczy trwa 157dni czyli niecałe 5,5mc a moje wskazania są od października do końca kwietnia czyli 7mc.

Edytowane przez kulibob