Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownie oswietleniem w belce z g/k

Recommended Posts

Witam.

Proszę o poradę . Sprawa wygląda następująco.

W pokoju na 1 ścianie wykonałem belkę w której będę chciał umieścić 5 halogenów led na 220v. Kabel do zasilania tego mam wyprowadzony 3x1,5. Chciałbym za pomocą pilota włączać 2 , 3 lub wszystkie halogeny. Proszę o informacje jak to najprościej zrobić?

1. Czy do każdego halogena poprowadzić osobny przewód?

2. Jaki to ma być przewód?

3. Jakim sterownikiem to połączyć?

4. Ten kabel co wyprowadził elektryk ma tylko ok 10 cm. W jaki sposób go najbezpieczniej przedłużyć? Czy jakąś złączką czy skręcic i zaizolować?

Będę zamykał od dołu tą belkę i dobrze by było na bieżąco poprowadzić kable

Remiks nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy z tym zapalaniem.

Chciałbym żeby można było zapalić halogeny 1+3+5 (wtedy 2+4 nie świecą) i na odwrót oraz wszystkie razem. Czyli przeciągam 1 przewód do 1,3,5 i drugi przewód do 2,4 ? Dobrze rozumiem?

42bb935ce43a7ab6med.jpg

Co do montażu sterownika to tak jak pisałem przedłużyłbym przewód zasilający tak bym mógł wyjąć go pierwszym oczkiem i wtedy chyba bez problemu dałoby się podłączyć odbiornik do halogenów na zewnątrz i włożyć później wszystko przez otwór do środka?

Edytowane przez borys24so

Ogólnie tak. Czy włożysz - zależy od wymiarów sterownika.

Aczkolwiek pomyślałbym o pociągnięciu przewodów oddzielnie z każdej lampki i dopiero przy sterowniku spięcie tego w grupy. Jak kiedyś będziesz chciał zmienić układ zapalania będzie jak znalazł. Ale to temat do przemyślenia tylko.

Proszę bardzo - minimalny przekrój przewodu do układania na stałe to 1,5 mm2 Cu. O tym mówi PN-HD 60364-5-523 Obciążalność prądowa długotrwała.

PN mówią nam również, że do przekrojów przewodów dobieramy zabezpieczenia.

I jeżeli przekroje zostaną zmniejszone, należy odpowiednio zmniejszyć wartości zabezpieczeń.

Mam jeszcze pytanie.

W sypialni będę miał identyczną belkę z halogenami (2 obiegi żarówek). Jednak tam nie jest potrzebne sterowanie bezprzewodowe ponieważ mam 2 łączniki przy łóżku ( po obu stronach łóżka po 1 szt) i dodatkowo przy drzwiach. I pytanie jeśli od zasilania (w tym przypadku od łącznika przy drzwiach) jest poprowadzony do łączników przy łóżku tylko 1 przewód 3x1,5(po drodze idzie to przez bodajże przekaźnik bistabilny) to czy da się sterować 2 obiegami osobno czy tylko włącz wszystko, wyłącz wszystko?

Do belki powino być doprowadzone 4X1,5.

Powinno czy musi być 4x1,5 ?

Jest juz po tynkach więc zostaje mi chyba tylko zamontować w belce odbiornik radiowy i sterować pilotem a te wszystkie łączniki będą tylko służyć jako odcięcie zasilania do odbiornika.

A czy może jakiś ściemniacz można by zastosować? To bym zapalał wszystkie te halogeny, ale mógłbym chociaż przyciemnić.

Powinno czy musi być 4x1,5 ?

Jest juz po tynkach więc zostaje mi chyba tylko zamontować w belce odbiornik radiowy i sterować pilotem a te wszystkie łączniki będą tylko służyć jako odcięcie zasilania do odbiornika.

A czy może jakiś ściemniacz można by zastosować? To bym zapalał wszystkie te halogeny, ale mógłbym chociaż przyciemnić.

Belka potrzebuje takiego samego oprzewodowania jak żyrandol włączany wyłącznikiem świecznikowym (L^, L*, N, żo), bistabilny świecznikowy działa właśnie jak wyłącznik świecznikowy tylko sterowany jest impulsami z przycisków zwiernych. Ściemniacz tak ale tylko jedno miejsce sterowania.

W 10 poście tego tematu źle opisałem sytuację. Mianowicie do wyłączników jest poprowadzony przewód 2 x1,5. Idzie on przez ścianę do rozdzielnicy a wraca w rejon belki przewód 3x1,5. Zasilanie ze skrzynki.

Rozumiem, że brakuje mi 1 żyły. Czy nie można wykorzystać w tej sytuacji żyły uziemiającej, która i tak zostaje wolna?

W 10 poście tego tematu źle opisałem sytuację. Mianowicie do wyłączników jest poprowadzony przewód 2 x1,5. Idzie on przez ścianę do rozdzielnicy a wraca w rejon belki przewód 3x1,5. Zasilanie ze skrzynki.

Ściemniacz tak ale tylko jedno miejsce sterowania.

Rozumiem, że sterowanie ściemniaczem tylko w 1 miejscu, a pozostałe 2 służyłyby do wł.- wył. ?