borys24so 25.09.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam. Proszę o poradę . Sprawa wygląda następująco.W pokoju na 1 ścianie wykonałem belkę w której będę chciał umieścić 5 halogenów led na 220v. Kabel do zasilania tego mam wyprowadzony 3x1,5. Chciałbym za pomocą pilota włączać 2 , 3 lub wszystkie halogeny. Proszę o informacje jak to najprościej zrobić?1. Czy do każdego halogena poprowadzić osobny przewód?2. Jaki to ma być przewód?3. Jakim sterownikiem to połączyć?4. Ten kabel co wyprowadził elektryk ma tylko ok 10 cm. W jaki sposób go najbezpieczniej przedłużyć? Czy jakąś złączką czy skręcic i zaizolować? Będę zamykał od dołu tą belkę i dobrze by było na bieżąco poprowadzić kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.09.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Ad.1 Wystarczy do 1,2 osobno 3 i 4,5Ad. 3 Np. Zamel z serii Exta Free Ad. 4 Złączki Wago a i tak tam pójdzie odbiornik sterownika.Zamykać na głucho raczej nie proponuję trzeba będzie upchać tam odbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 25.09.2017 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Remiks nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy z tym zapalaniem. Chciałbym żeby można było zapalić halogeny 1+3+5 (wtedy 2+4 nie świecą) i na odwrót oraz wszystkie razem. Czyli przeciągam 1 przewód do 1,3,5 i drugi przewód do 2,4 ? Dobrze rozumiem? Co do montażu sterownika to tak jak pisałem przedłużyłbym przewód zasilający tak bym mógł wyjąć go pierwszym oczkiem i wtedy chyba bez problemu dałoby się podłączyć odbiornik do halogenów na zewnątrz i włożyć później wszystko przez otwór do środka? Edytowane 25 Września 2017 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 26.09.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ogólnie tak. Czy włożysz - zależy od wymiarów sterownika.Aczkolwiek pomyślałbym o pociągnięciu przewodów oddzielnie z każdej lampki i dopiero przy sterowniku spięcie tego w grupy. Jak kiedyś będziesz chciał zmienić układ zapalania będzie jak znalazł. Ale to temat do przemyślenia tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 26.09.2017 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dzięki za sugestię Pablo_11. Rozumiem, że do halogenów wystarczy przewód 2- żyłowy? A jakiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.09.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Zrobisz jak pisze pablo i będziesz mógł dowolnie to połączyć albo tylko jak sam napisałeś i będziesz miał to co chcesz. Sterownik dopuszkowy powinno dać się wepchnąć przez otwór ale to takie sobie rozwiązanie, upychanie na siłę.Przewód 3x1,5 mocowany do stropu lub ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 26.09.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dzięki za porady Remiks i Pablo 11. Rozjaśniliście mi sprawępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 27.09.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ja bym się jeszcze zastanowił nad przekrojem kabla - 1,5 mm2 to dość sporo i ciężko się układa - lepiej już jak to linka a nie drut. Jeżeli będą to halogeny LED to 1,5 jest sporą przesadą, ale nie wiem co mówią o tym przepisy i PN.... To już pytanie do fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.09.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Proszę bardzo - minimalny przekrój przewodu do układania na stałe to 1,5 mm2 Cu. O tym mówi PN-HD 60364-5-523 Obciążalność prądowa długotrwała.PN mówią nam również, że do przekrojów przewodów dobieramy zabezpieczenia.I jeżeli przekroje zostaną zmniejszone, należy odpowiednio zmniejszyć wartości zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 02.10.2017 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 W 1 wszej belce mam już rozprowadzone przewody dałem tak jak pisał Remiks 3x 1,5 drut. Jednak 2 obwody. Co do rozkładania to mi jako laikowi poszło całkiem sprawnie. Przewody solidnie podwieszone na aluminiowych blaszkach przykręconych przez płyte g/k w stelaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 06.10.2017 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Mam jeszcze pytanie.W sypialni będę miał identyczną belkę z halogenami (2 obiegi żarówek). Jednak tam nie jest potrzebne sterowanie bezprzewodowe ponieważ mam 2 łączniki przy łóżku ( po obu stronach łóżka po 1 szt) i dodatkowo przy drzwiach. I pytanie jeśli od zasilania (w tym przypadku od łącznika przy drzwiach) jest poprowadzony do łączników przy łóżku tylko 1 przewód 3x1,5(po drodze idzie to przez bodajże przekaźnik bistabilny) to czy da się sterować 2 obiegami osobno czy tylko włącz wszystko, wyłącz wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.10.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Zgłupiałem.Co to są dwa obiegi żarówek ?Coś jak dwa obiegi wody ? Tylko nie wiem, czy otwarte, czy zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 06.10.2017 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Może pętle czy grupy będzie lepiej. Pierwsza to 2 żarówki świecą razem, druga to pozostałe 3 żarówki świecą razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.10.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Może pętle czy grupy będzie lepiej. Pierwsza to 2 żarówki świecą razem, druga to pozostałe 3 żarówki świecą razem Jaki bistabilny zainstalowany "typ" i ile żył od bistabilnego w rejon belki? Bo rozumiem że obecnie bistabilny jest sterowany z tych 3 wył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 06.10.2017 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Jaki bistabilny zainstalowany "typ" i ile żył od bistabilnego w rejon belki? Bo rozumiem że obecnie bistabilny jest sterowany z tych 3 wył. Jaki typ bistabilnego to nie wiem i nie mogę teraz zobaczyc. Tak bistabilny sterowany z 3 wył. a w rejon belki poprowadził przewód 3x1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.10.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Jaki typ bistabilnego to nie wiem i nie mogę teraz zobaczyc. Tak bistabilny sterowany z 3 wył. a w rejon belki poprowadził przewód 3x1,5. Bistabilny wymienić na np. sekwencyjny BIS-404 jeśli w puszce lub odpowiednik na szynę. Do belki powino być doprowadzone 4X1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 06.10.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Do belki powino być doprowadzone 4X1,5. Powinno czy musi być 4x1,5 ? Jest juz po tynkach więc zostaje mi chyba tylko zamontować w belce odbiornik radiowy i sterować pilotem a te wszystkie łączniki będą tylko służyć jako odcięcie zasilania do odbiornika. A czy może jakiś ściemniacz można by zastosować? To bym zapalał wszystkie te halogeny, ale mógłbym chociaż przyciemnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.10.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Powinno czy musi być 4x1,5 ? Jest juz po tynkach więc zostaje mi chyba tylko zamontować w belce odbiornik radiowy i sterować pilotem a te wszystkie łączniki będą tylko służyć jako odcięcie zasilania do odbiornika. A czy może jakiś ściemniacz można by zastosować? To bym zapalał wszystkie te halogeny, ale mógłbym chociaż przyciemnić. Belka potrzebuje takiego samego oprzewodowania jak żyrandol włączany wyłącznikiem świecznikowym (L^, L*, N, żo), bistabilny świecznikowy działa właśnie jak wyłącznik świecznikowy tylko sterowany jest impulsami z przycisków zwiernych. Ściemniacz tak ale tylko jedno miejsce sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 09.10.2017 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 W 10 poście tego tematu źle opisałem sytuację. Mianowicie do wyłączników jest poprowadzony przewód 2 x1,5. Idzie on przez ścianę do rozdzielnicy a wraca w rejon belki przewód 3x1,5. Zasilanie ze skrzynki.Rozumiem, że brakuje mi 1 żyły. Czy nie można wykorzystać w tej sytuacji żyły uziemiającej, która i tak zostaje wolna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 09.10.2017 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 W 10 poście tego tematu źle opisałem sytuację. Mianowicie do wyłączników jest poprowadzony przewód 2 x1,5. Idzie on przez ścianę do rozdzielnicy a wraca w rejon belki przewód 3x1,5. Zasilanie ze skrzynki. Ściemniacz tak ale tylko jedno miejsce sterowania. Rozumiem, że sterowanie ściemniaczem tylko w 1 miejscu, a pozostałe 2 służyłyby do wł.- wył. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts