WojtekWro 26.09.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witam serdecznie, przejrzałem chyba całe forum, doktoryzowałem się z Google, spotkałem z instalatorami i nadal nie jestem pewien co wybrać do ogrzewania domu. Bardzo prosze o pomoc i odpowiedzi na poniższe pytania. Słowem wstępu:1. Dom, zwykły, parter plus poddasze, dach dwuspadowy. Mały, ale przytulny:- 105 m2 (po podłodze 119 m2), garaż stoi osobno,- II strefa kliemtatyczna, okolica dośc wietrzna, takie wygwizdowo pod Wrocławiem,- standardowe ocieplenie (ściany 25 + 15 styro, dach wełna 25-30 cm, okna Veka uw ~ 0,8/0,9, podłoga styrpian 10 cm).2. Zapotrzebowanie OZC - 5,4-5,8 na podstawie cieplowlasciwe.pl oraz informacji od instalatorów. (docelowo jeszcze będę robił profesjonalny audyt, ale na potrzeby wstępnej oferty oraz niniejszego pytania na forum chyba wystarczy),3. Pompa potrzebna do CO i CWU (4 osoby),4. Ogrzewanie 100% podłogówka, 5. Do tego kominek (jeszcze nie wiem, czy zwykły, czy z płaszczem/DGP, ale razcej zwykły).6. Nie planuje rekuperacji. Instalatorzy dali mi oferty na pompy od 6 do 9 kW. Jaką moc wybrać?Z dyskusji na forum wynika, że są dwa główne sposoby na dobór mocy:a. patrzymy na zapotrzebowanie vs. moc nominalna przy -18 i tak dobieramy, aby przy tej temperaturze pompa nie musiała się dogrzewać grzałkami, tylko jej moc wystarczyła. a grzałki tylko na ekstremalne zimy stulecia.b. patrzymy na zapotrzebowanie vs moc pompy przy, powiedzmy -15, czy nawet -7, bo w okolicach Wrocławia jest jednak cieplej niż np. w Suwałkach czy Bieszczadach - serdecznie (pozdrawiam kolegów z tych okolic!), aby tutaj ta moc minimalna wystarczyła, a poniżej to ew. grzałki nam pomogły (zazwyczaj mają moc 3 kW lub 6 kW), bo grzałka będzie chodzić tylko kilka/kilkanaście dni w roku, Które rozwiązanie polecacie? Jaką moc wybrać?Zalety/wady? Marka urządzenia. Mam propozycje na następujące firmy :Buderus, Panasonic, Mitsubishi, Samsung, Hitachi i Nibe. Czyli prawie pełen wachlarz.Skłaniam się ku Panasonic / Hitachi / Mitsubishi / ew. Buderus, tylko teraz jaką z nich wybrać? a. z Panasonica mam do wyboru:- 7 kW All in One - 9 kW All in One- 9 kw T-CAP 1 fazab. Hitachi - Yutaki S COMBI 6 kW- YUTAKI S COMBI 7,5 kW c. Mitsubishi Power Inverter DUO 3 FAZ 8 kW oraz 7,5 kW. d. Buderus BUDERUS WPL 6AR (8 kW) Może dodam, że :- zależy mi na bardzo cichej jednostce zewnętrznej, bo sąsiad niedaleko. "Katalogowo" to Buderus ma chyba najcichsze splity (50 dB).- nie potrzebuje bajerów, typu bulbulator o zmiennej fazie rozrządu, który obniży koszty miesięczne o 20 gr a kosztuje tylko 2 tys. zł, wystarczy mi zaprogramowanie PC i zapomnienie, że stoi mi taka odwrócona lodówka w kanciapie aż do wizyty serwisu na przegląd.- budżet to ważna rzecz i będę brał pod uwagę go bardzo, ale przy niewielkich różnicach cenowych nie jest to dla mnie najważniejsza sprawa. Ważne jest, aby mi żona nie gadała przez następne 20 lat "widzisz, znowu nie działa, a mogliśmy mieć piec na gaz...". Mam nadzieję, że wszytko powyższe jest w miarę sensownie opisane. Jeśli potrzeba jakiś dodatkowych info - piszcie śmiało! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.09.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witam serdecznie, Marka urządzenia. Mam propozycje na następujące firmy : . Czyli prawie pełen wachlarz. Skłaniam się ku Panasonic / Hitachi / Mitsubishi / ew. Buderus, tylko teraz jaką z nich wybrać? Może dodam, że : - zależy mi na bardzo cichej jednostce zewnętrznej, bo sąsiad niedaleko. "Katalogowo" to Buderus ma chyba najcichsze splity (50 dB). Witam, Widzę, że firmy Viessmann nie bierzesz pod uwage? A to ciekawe.... tymbardziej, że zależy Ci na cichych jednostkach zewnętrznych. Tak się składa, że mamy w ofercie bardzo ciche i wydajne urządzenia, Warto wiedzieć, że przepisy ustawowe wymagają od właściciela posesji, by podczas pracy pomp ciepła do granicy działki docierały jedynie 40dB(A) (zabudowa jednorodzinna, okres pracy nocnej 22:00 – 6:00). Nowe pompy ciepła powietrze/woda, konstrukcji split oraz monoblok Vitocal 200-S, 222-S i 200-A są bezkonkurencyjnie najcichszymi urządzeniami tego rodzaju. Warunek ten spełniają już w odległości 2,2 metra. Dzięki zabiegom konstrukcyjnym Advanced Acoustic Design, generowane dźwięki są idealnie tłumione przez przegrody budowlane co dodatkowo poprawia efekt, tym samym można je bez problemu użytkować także w gęsto zabudowanych osiedlach domków szeregowych. Istotną cechą urządzenia jest wyjątkowy, nowoczesny i ponadczasowy design, ale najważniejszym czynnikiem, który wyróżnia pompę Viessmanna na rynku jest bardzo niski poziom hałasu – już w odstępie trzech metrów osiągamy próg 35 dB, który jest praktycznie niesłyszalny. Co więcej jednostka zewnętrzna generuje niewielkie zużycie energii elektrycznej dzięki wysokiej wydajności. Jednostka z jednym wentylatorem przeznaczona jest dla wartości mocy 4-7 kW, natomiast jednostka z dwoma wentylatorami dla wartości mocy 9,4-12 kW. W razie pytań - pozdrawiam! Zapraszam do zapoznania się z kompletną ofertą firmy Viessmann i z rodziną pomp ciepła Vitocal! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 26.09.2017 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Niestety, ale żadna firma we Wrocławiu i okolicach nie ma Viessmana w ofercie. Tylko gruntowe. P-W nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) 1. Dom, zwykły, parter plus poddasze, dach dwuspadowy. Mały, ale przytulny: - 105 m2 (po podłodze 119 m2), garaż stoi osobno, - II strefa kliemtatyczna, okolica dośc wietrzna, takie wygwizdowo pod Wrocławiem, - standardowe ocieplenie (ściany 25 + 15 styro, dach wełna 25-30 cm, okna Veka uw ~ 0,8/0,9, podłoga styrpian 10 cm). 2. Zapotrzebowanie OZC - 5,4-5,8 na podstawie cieplowlasciwe.pl oraz informacji od instalatorów. (docelowo jeszcze będę robił profesjonalny audyt, ale na potrzeby wstępnej oferty oraz niniejszego pytania na forum chyba wystarczy), 3. Pompa potrzebna do CO i CWU (4 osoby), 4. Ogrzewanie 100% podłogówka, 5. Do tego kominek (jeszcze nie wiem, czy zwykły, czy z płaszczem/DGP, ale razcej zwykły). 6. Nie planuje rekuperacji. Masz IMO zbyt optymistyczne OZC. Mi każdy mówi, że jak przyjmuję 4kW (to jakieś 10% zapasu wg tego, co wylicza mi Build Desk) to jest zbyt optymistyczne i dalekie od prawdy. A mam okna U<0,7 średnio, 20cm grafitu na ścianach, 20cm styro w posadzce, 40cm wełny na stropie (nie na połaci - czyli sporo mniejsza powierzchnia i praktycznie brak mostków). Wystarczy, że u siebie zmienię wentylację na grawitacyjną i wychodzi mi ponad 8kW (bez zapasu). Mowa o samym ogrzewaniu i wentylacji - bez CWU. U Ciebie powinno wyjść jeszcze więcej, jak solidnie to policzysz. Więc zanim podejmiesz decyzję, o metodzie ogrzewania wykonaj przyzwoite wyliczenia (mi instalatorzy bajki opowiadają zazwyczaj a ciepłowłaściwe nie może Ci dać odpowiedzi, jak go nie nakarmisz dokładnymi danymi, a tych nie przyjmuje). I zmień decyzję co do rekuperacji - ale w tym Ci pomoże wykonanie OZC w wersji z wentylacją grawitacyjną i rekuperacją. Edytowane 26 Września 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 26.09.2017 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 @ kaizen. Dzięki za radę, na pewno sprawdze jeszcze profesjonanie OZC. Ale na tę chwilę, do wstępnych zapytań powinno wystarczyć. W projekcie mam 54 W/m2, więc tu wychodzi 6,4 (licząc 119 m2 po podłodze). W sumie to rzeczywiście można przyjąć, że zapotrzebowanie to ok. 6,5 kW. Tylko jak to się ma do propozycji instalatorów, zwłaszcza oferujących T-CAP na 9 kW. Czytam opinie o tej pompie - same pochwały, bo i niby dlaczego nie, pewnie jest bardzo dobra, ale czy to nie za dużo jak na tak mały dom?Jakbym większy kupował to tego T-Cap w ciemno bym brał. Co to rekuperacji - to nie jestem przekonany. Znajomy nie ma i żyje. Przyjrzę się jeszcze tematowi, skoro piszesz, że to jest aż 4 kW różnicy. Sporo.... Tylko.... drogie to.... Mam oferty na 16-17 tys.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) T-CAP to według mnie przerost formy nad treścią Tak naprawdę T-CAP 9KW to pompa ciepła o dużo większej mocy ale z elektrroniką która ogranicza moc dlatego tak ograniczona elektroniką pompa daje dużą moc nawet przy dużych mrozach ... Tyle że w większości nie ma powodu montażu takiego "potwora" bo przy małym zapotrzebowaniu na moc wcale nie będzie bardzo energooszczędny bo taka pompa nie będzie potrafiła zejść mocno z modulacją mocy ... Osobiście uważam że nie ma co przepłacać ... Kupić albo Panasonica Aquarea 9KW , albo LG Therma V 9kW albo Samunga 9KW. Patrzeć na cenę. Nie brać bardzo drogich pomp , bo mimo że może mają lepsze delikatnie COP to przez zbyt wygórowaną cenę nigdy sie nie zwrócą .. Tutaj polecany CNC , który mnie nie lubi oferuje kompletne pompy ciepła 9KW (Panasonic czy też LG) z bojlerem i montażem wszystkiego za chyba mniej niż 24 tys , więc uważam że więcej niż te 24tys za kompletną instalację (pompa ciepła , bojler , wszystko co potrzebne do montażu i montaż całej kotłowni) nie warto płacić. A co do rekuperatora ... Rekuperacja ma to do siebie że będzie działać prawidlowo z rekupereatorem za 2000zł jak i za 20000zł ... Będzie działać na każdym rodzaju rur ... Bedzie się "jedynie" różnić poziomem głośności , poziomem odzysku i ilością poboru prądu .. Częst ow takich wycenach za 20tys są rekuperatory po 10tys i użyte sztywne rury spiro i to mocno przedraża sprawę ... Osobiście uważam że dość dobre reku to około 4000zł , rury i sprzęt - 2000zł , montaż 2000zł , czyli dobre reku ze wszystkim + usługa powinno dać się znaleźć za 8000-10000zł .. Edytowane 26 Września 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Ale na tę chwilę, do wstępnych zapytań powinno wystarczyć. W projekcie mam 54 W/m2, więc tu wychodzi 6,4 (licząc 119 m2 po podłodze). 54W/m2 samego obciążenia na wentylacje i przenikanie przy -20*? Optymistyczne przy takim ociepleniu IMO i wentylacji grawitacyjnej. Do tego dolicz na CWU. IMO okolice 9KW przy pompie pracującej 24/7 w takie mrozy musisz mieć. Co to rekuperacji - to nie jestem przekonany. Znajomy nie ma i żyje. A grzeje PC? Jakiej mocy, jak ocieplony i jakiej wielkości dom? Edytowane 26 Września 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 26.09.2017 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Kupić albo Panasonica Aquarea 9KW , albo LG Therma V 9kW albo Samunga 9KW. Patrzeć na cenę. Nie brać bardzo drogich pomp , bo mimo że może mają lepsze delikatnie COP to przez zbyt wygórowaną cenę nigdy sie nie zwrócą .. Tylko, czy 9 kW to nie będzie za dużo? Tyle się mówi/pisze na forum o przewymiarowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 26.09.2017 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 54W/m2 samego obciążenia na wentylacje i przenikanie? Optymistyczne przy takim ociepleniu IMO. Z projektu: 1. Wskaźnik zapotrzebowania ciepłą w odniesieniu do samej powierzchni ogrzewanej 54,3 W/m2 2. sumaryczna strata ciepła budynku - 5 659 W Wyliczenia robione dla Warszawy, a więc dla III strefy (20 st.), a ja mam tu "ciepełko" i II strefę (18 st.) A grzeje PC? Jakiej mocy, jak ocieplony i jakiej wielkości dom? Grzeje piecem kondensacyjnym. Jaka moc - niestety, nie pamiętem. Dom 240 m2 po podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.09.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Przy srednim ociepleniu (porownujac ludzi tu udzielajacych sie) i "dzialajacej inaczej niz sie chce" wentylacji grawitacyjnej to nie bedzie za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.09.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Tylko, czy 9 kW to nie będzie za dużo? Tyle się mówi/pisze na forum o przewymiarowaniu... nie będzie za dużo, szczególnie że pompy są inwerterowe, a podłogówka to sporej pojemności bufor. taktowanie na pewno nie grozi, lepiej wykorzystasz taryfę pozaszczytową i rzadziej załączać się będzie grzałka. ale pompa to nie musi być t-cap (zależy jaka różnica w cenie względem zwykłej 9 kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 26.09.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) ale pompa to nie musi być t-cap (zależy jaka różnica w cenie względem zwykłej 9 kW) Zwykła Panas all in one 9 kw vs. T cap 9 kW to ok. 5-6 tys. zł. Mam dobra ofertę na Panas all in one 7 kW i bardzo dobrą na Samsunga EHS 9 kw.... Kuszą bardzo cenowo... Ale te 7 kW w Panasie może być za mało, zwłaszcza, że przy -15 daje tylko 4 kW (twardych danych nie znalazłem, a to opinia na podstawie wykresu). A samusngowi to podobno najlepiej telefony wychodzą a na serio, jakoś nie miałem styczności. A i tu na formum niewiele informacji na ten temat. Edytowane 26 Września 2017 przez WojtekWro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.09.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 T-CAP to mocna pompa jak na tak mały dom. Przy tej pompie to nawet pewnie przy -28st.C grzałki Ci się nie odpalą. To trochę tak jak by jeździć do pracy autobusem bo może ktoś na stopa będzie chciał jechać Raczej się nie przyda. Przy Twoim zapotrzebowaniu + CWU 1kW będziesz w -18st.C potrzebował około 6,5kW. Dla przykładu LG Therma V 9kW przy -18st.C ma właśnie około 6,5kW czyli był by bardzo dobrym rozwiązaniem rozwiązaniem. Panasonic SDC 9kW ma 5,5kW więc też delikatnie może się grzałką wspomóc i to nie robi problemu. Panasonic T-CAP ma 9kW, więc zapas jest bardzo duży a do tego jeszcze grzałki na wszelki wypadek 3kW, takiego T-CAPa zakłada się na domy po 200m2. Jestem zwolennikiem tego żeby pompa miała zapas na tyle duży żeby mniej więcej do -15st.C pracowała bez grzałki, każda z nich spełnia ten warunek. Więc po co aż tak przepłacać, lepiej zainwestować w lepsze sterowanie które zapewni Ci komfort na co dzień, kupić sobie za różnicę w cenie duży TV albo zamontować zmiękczacz wody to bardzo się przydaje. Wziąć sobie opcje jak masz dwa poziomy ze sterowaniem osobno 2 strefami, może sterowaniem ze smartfona bo te rzeczy wykorzystasz, a mocy T-CAPa raczej nie. Tutaj masz zdjęcie naszej kotłowni z dziś, ładnie schludnie, mało miejsca zajmuje i jest wszystko co najważniejsze. Tutaj akurat jest mitsubishi ale tak samo wygląda na Panasonic czy LG. I co bardzo ważne to jest split, a nie jak często można znaleźć w podejrzanie tanich ofertach Monoblock samsunga, badziew nieziemski. Jak brać samsunga to ok, ale EHS TDM z opcją klimatyzacji powietrznej, ale nigdy nie monobloków. PS. kaszpir007 jak zaczynam czytać Twoje wpisy o mnie to mi powoli przechodzi. A sprawdziłeś czy Twój "instalator" przełączył Ci pina na płycie włączającego termostat pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 26.09.2017 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 T-CAP to mocna pompa jak na tak mały dom. Przy tej pompie to nawet pewnie przy -28st.C grzałki Ci się nie odpalą. To trochę tak jak by jeździć do pracy autobusem bo może ktoś na stopa będzie chciał jechać Raczej się nie przyda. Dzięki za podpowiedź. Pogadam z instalatorem. Jestem zwolennikiem tego żeby pompa miała zapas na tyle duży żeby mniej więcej do -15st.C pracowała bez grzałki, każda z nich spełnia ten warunek. A co z Panasem 7 kW all in one - będzie za mały? Mam super ofertę cenową na niego,(tak wiem, nie ma co przesadnie oszczędzać, ale jak mam mieć w kieszenie kolejne 3 tys). I co bardzo ważne to jest split, a nie jak często można znaleźć w podejrzanie tanich ofertach Monoblock samsunga, badziew nieziemski. Jak brać samsunga to ok, ale EHS TDM z opcją klimatyzacji powietrznej, ale nigdy nie monobloków. Co rozumiesz pod "Monoblok"? czy chodzi o to, że pompa i zasobnik razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.09.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Dzięki za podpowiedź. Pogadam z instalatorem. A co z Panasem 7 kW all in one - będzie za mały? Mam super ofertę cenową na niego,(tak wiem, nie ma co przesadnie oszczędzać, ale jak mam mieć w kieszenie kolejne 3 tys). Co rozumiesz pod "Monoblok"? czy chodzi o to, że pompa i zasobnik razem? Typowa pompa ma jednostkę zewnętrzna oraz Moduł hydrauliczny split. W przypadku pomp monoblock nie ma modułu hydraulicznego split i wtedy zalewa się całą instalację glikolem bo czynnik grzewczy wychodzi aż do jednostki zewnętrznej. Drugim gorszym rozwiązaniem jest to że zaleją Ci instalację woda, ale takich samobójstw raczej nikt nie robi. Szybki schemat: Tutaj na schemacie masz jeszcze zawór EEV i jednostkę wewnętrzną to jest takie rozwiązanie które ma jeszcze rację bytu z samsungowych patentów. Co do 7kW All In One to on ma 4,6kW przy -15st.C a to już trochę mało. Zakładając te 6,5kW na G12w, bo do G12w potrzebny jest zapas mocy a ta pompa nie będzie go miała. Zastanawiające jest to że masz na niego super cenę bo ten model jest ogólnie bardzo drogi nawet po wszystkich rabatach, a Panasonic nie robi promocji dla instalatorów bo nie musi. Itak teraz czeka sie bardzo długo na ich pompy. Raczej przeanalizował bym ofertę na tą 7kW bo gdzieś jest haczyk albo to stara seria. Nowa seria 7kW nazywa sie KIT‑ADC07HE5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 27.09.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ja też mam tą ofertę na One In All i też wydaje się mi bardzo podejrzana bo to model KIT‑ADC07HE5 który jest drogi.Instalator często zmienia zdanie co jest dobre raz chwali Buderusa, mi chwalił Samsunga a rozradzał Panasonica że plastykowy i zaraz po gwarancji się rozleci.Fakt gość ma ogromną wiedzę i sporo pomp zamontowanych a w porównaniu do CNC ceny ma sporo niższe z uwagi na to że w wycenie nie ma sprzęgła (bufora) gdzie twierdzi że jest to zbędne a oszczędza ok 3 tys zł., fakt jest taki że brak bufora wymusza bardzo dużą dokładność i nie wybacza żadnych błędów a regulację temperatury robi się na przepływie podłogówki.Jaka jest prawda...... pewnie po środku...Żeby CNC się nie obraził powiem że najtańszy może nie jest ale ma również spore doświadczenie a jego wyceny obejmują elementy warte ponad 3 tyś zł od innych stąd oferty są minimalnie droższe.....a czy są niezbędne?Kontaktowałem się również z innym instalatorem z certyfikatem Panasonica i ten twierdzi że jak dom piętrowy(znaczy z poddaszem)to bufor jest niezbędny, a gość wiedzę widać że też ma;-)Tylko czemu wszyscy co mają pojęcie o PC muszą mieszkać tak daleko? Miejscowi "instalatorzy" nie rozróżniają pompy do CWU z taką do CO twierdząc że się pomyliłem bo domu tym się grzać nie można a po drugie, jakiś dziwny jestem że gazu nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.09.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 PS. kaszpir007 jak zaczynam czytać Twoje wpisy o mnie to mi powoli przechodzi. A sprawdziłeś czy Twój "instalator" przełączył Ci pina na płycie włączającego termostat pokojowy? Nie wiem , nie zdejmowałem obudowy , ale na wyświetlaczu pompy świeci się ikona termostatu i jak spadnie temepratura poniżej ustawionej to włącza się zdalnie pompa , więc sądzę że działa poprawnie bo jest komunikacja i reaguje na termostat. Ale problem jest taki że przy właczonym automacie (krzywa) działa pompa podłogówki ale nie zaobserwowałem włączającej się sprężarki (tylko sama pompa obiegowa działa) i zmiana krzywej grzania (np. +5 czy -5) nic nie zmienia i nie widze aby temeperatura na wyjściu na podogówkę rosła. W menu serwisonym zwiększyłem zakres działania pogodówki o tyle ile się da , ale nic to nie pomogło. Temperatura przy automacie na podoge była +22 stopnie na wyjścii i tyle samo na wejściu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ja też mam tą ofertę na One In All i też wydaje się mi bardzo podejrzana bo to model KIT‑ADC07HE5 który jest drogi. Instalator często zmienia zdanie co jest dobre raz chwali Buderusa, mi chwalił Samsunga a rozradzał Panasonica że plastykowy i zaraz po gwarancji się rozleci. Fakt gość ma ogromną wiedzę i sporo pomp zamontowanych a w porównaniu do CNC ceny ma sporo niższe z uwagi na to że w wycenie nie ma sprzęgła (bufora) gdzie twierdzi że jest to zbędne a oszczędza ok 3 tys zł., fakt jest taki że brak bufora wymusza bardzo dużą dokładność i nie wybacza żadnych błędów a regulację temperatury robi się na przepływie podłogówki.Jaka jest prawda...... pewnie po środku... Żeby CNC się nie obraził powiem że najtańszy może nie jest ale ma również spore doświadczenie a jego wyceny obejmują elementy warte ponad 3 tyś zł od innych stąd oferty są minimalnie droższe.....a czy są niezbędne? Kontaktowałem się również z innym instalatorem z certyfikatem Panasonica i ten twierdzi że jak dom piętrowy(znaczy z poddaszem)to bufor jest niezbędny, a gość wiedzę widać że też ma;-) Tylko czemu wszyscy co mają pojęcie o PC muszą mieszkać tak daleko? Miejscowi "instalatorzy" nie rozróżniają pompy do CWU z taką do CO twierdząc że się pomyliłem bo domu tym się grzać nie można a po drugie, jakiś dziwny jestem że gazu nie chce. Mój instalator pompy ciepła nalegał bym żadnego sprzęgła czy bufora nie dał sobie wcisnąć. Inny instalator OP nawet powiesił mi sprzęgło na ścianie, niestety musiał go ściągnąć. Stratny nie był bo znalazł kolejnego inwetora, który był skłonny mu za niego zapłacić. Rozpoczynam mój trzeci sezon grzewczy i po mimo trzech grzanych kondygnacji i braku sprzęgła ogrzewanie sprawuje się bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.09.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Mam dobra ofertę na Panas all in one 7 kW i bardzo dobrą na Samsunga EHS 9 kw.... Kuszą bardzo cenowo... Ale te 7 kW w Panasie może być za mało, zwłaszcza, że przy -15 daje tylko 4 kW . Ponieważ budynek będzie w II strefie to wymagania odnośnie maksymalnych mocy pompy są mniejsze . Gdy zdolności akumulacyjne naszego budynku są niezbyt duże ( np; ogrzewanie grzejnikowe, cienka warstwa wylewki < 8 cm , konstrukcja szkieletowa budynku, anhydrytowa wylewka ( aby wylewka anhydrytowa zakumulowała tyle samo ciepła, co betonowa, musi być 2 x grubsza. ) to PC - PW ma być uszyta na miarę , mimo że każdy instalator będzie wciskał PC znacznie przewymiarowaną - bo ma w tym interes , Poczytaj tematy zamieszczone w mojej stopce . Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury > - 2 C , Ilość godzin pracy dla Katowic z temperaturą poniżej - 15 stopni jest 19 w całym sezonie grzewczym - Moc cieplna budynku 5,66 kW Zależność zapotrzebowania budynku na moc cieplną ( kW ) a możliwością pompy PC PW Panasonic 7 kW Edytowane 27 Września 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 27.09.2017 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Co do 7kW All In One to on ma 4,6kW przy -15st.C a to już trochę mało. Zakładając te 6,5kW na G12w, bo do G12w potrzebny jest zapas mocy a ta pompa nie będzie go miała. Zastanawiające jest to że masz na niego super cenę bo ten model jest ogólnie bardzo drogi nawet po wszystkich rabatach, a Panasonic nie robi promocji dla instalatorów bo nie musi. Itak teraz czeka sie bardzo długo na ich pompy. Raczej przeanalizował bym ofertę na tą 7kW bo gdzieś jest haczyk albo to stara seria. Nowa seria 7kW nazywa sie KIT‑ADC07HE5. Dane Panasa: Panasonic ALL in ONE INWERTER SPLIT KIT ADC7HE5 COP: - 4,46 przy 7 - 3.34 przy 2 Moc: - 7 kW dla 7 - 6,55 kW dla 2 Jeśli grzałka ma 3kW, a moc przy -15 to 4,6 to chyba powinno wystarczyć, bo w sumie to ponad 7? Na większe mrozy mam jeszcze kominek. Przy okazji. Nikt się nie wypowiedział o Buderusie. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts