asolt 27.09.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 A co z Panasem 7 kW all in one - będzie za mały? Na to pytanie odpowiedz da tylko profesjonalne ozc które masz sprawdzic (co znaczy to sprawdzenie tego nie wiadomo). Dopóki nie będzie miał tych obliczen nie będziesz miał podstawy do doboru mocy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 27.09.2017 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 [quote=Andrzej5101;7529051 Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury > - 2 C , Ilość godzin pracy dla Katowic z temperaturą poniżej - 15 stopni jest 19 w całym sezonie grzewczym [ATTACH=CONFIG]397618[/ATTACH] - Moc cieplna budynku 5,66 kW [ATTACH=CONFIG]397617[/ATTACH] Zależność zapotrzebowania budynku na moc cieplną ( kW ) a możliwością pompy PC PW Panasonic 7 kW Andrzej5101, po twoim mega długim i konkretnym wpisie na innym wątku (wielkie dzięki!) właśnie zacząłem mieć wątpliwości do do 9kW T-Cap. Tylko czy na 6,4 kW (taki max dla mojego domu) panas 7kW wystarczy? P.S. Wczoraj robiłem podobną zależność na kartce papieru I też mi wyszło, że dopiero poniżej kilkunastu stopni będzie potrzebne wspomaganie grzałkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.09.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Zrobienie profesjonalnego OZC oraz określenia możliwości akumulacyjnych budynku, odpowie na Twoje pytania. Zbyt małe zdolności akumulacji budynku spowodują , że moc PC przewymiarowana , nie zostanie w pełni wykorzystana , a nawet będą problemy z tzw. taktowaniem w temperaturach > - 2 C ( patrz wykres mocy - gdzie wykresy się rozjeżdżają ) Zobacz też wykres; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page3 Edytowane 27 Września 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.09.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Niestety, ale żadna firma we Wrocławiu i okolicach nie ma Viessmana w ofercie. Tylko gruntowe. P-W nie znalazłem. Witam ponownie, Nie bardzo rozumiem? Mówisz o firmach instalacyjnych? Mam dwa rozwiązania: Jeśli zależy Ci na profesjonalnej ofercie - zapraszam do formularza zgłoszeniowego - przygotujemy dla Ciebie bezpłatną, profesjonalną i indywidualną wycenę systemu Jeśli chcesz skontaktować się z firmą instalacyjną celem dopytania, porady to TUTAJ znajdziesz naszych partnerów branżowych z Wrocławia i okolic - z danymi kontaktowymi Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 27.09.2017 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witam ponownie, Nie bardzo rozumiem? Mówisz o firmach instalacyjnych? Mam dwa rozwiązania: Jeśli zależy Ci na profesjonalnej ofercie - zapraszam do formularza zgłoszeniowego - przygotujemy dla Ciebie bezpłatną, profesjonalną i indywidualną wycenę systemu Jeśli chcesz skontaktować się z firmą instalacyjną celem dopytania, porady to TUTAJ znajdziesz naszych partnerów branżowych z Wrocławia i okolic - z danymi kontaktowymi Pozdrawiam! No to cienko u was z widocznością w Gugle, bo wpisywałem "pompy ciepła p-w viessman wrocław" i wychodziły tylko gruntowe, albo główna viessmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.09.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 No to cienko u was z widocznością w Gugle, bo wpisywałem "pompy ciepła p-w viessman wrocław" i wychodziły tylko gruntowe, albo główna viessmana. Za to na naszej oficjalnej stronie bardzo łatwo znaleźć naszą sieć sprzedaży - to partnerzy branżowi, polecani przez nas więc myślę, że takie informację są do znalezienia Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekWro 27.09.2017 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Za to na naszej oficjalnej stronie bardzo łatwo znaleźć naszą sieć sprzedaży - to partnerzy branżowi, polecani przez nas więc myślę, że takie informację są do znalezienia Pozdrawiam! Przekierowała mnie własnie na na oferty instalatorów, ale od gazu, a nie pomp.... Wypełniłem formularz. Zobaczymy. Edytowane 27 Września 2017 przez WojtekWro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.09.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Przekierowała mnie własnie na na oferty instalatorów, ale od gazu, a nie pomp.... Wypełniłem formularz. Zobaczymy. W razie problemów proszę o wiadomość prywatną. Coś zaradzimy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 04.10.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ale problem jest taki że przy właczonym automacie (krzywa) działa pompa podłogówki ale nie zaobserwowałem włączającej się sprężarki (tylko sama pompa obiegowa działa) i zmiana krzywej grzania (np. +5 czy -5) nic nie zmienia i nie widze aby temeperatura na wyjściu na podogówkę rosła. W menu serwisonym zwiększyłem zakres działania pogodówki o tyle ile się da , ale nic to nie pomogło. Temperatura przy automacie na podoge była +22 stopnie na wyjścii i tyle samo na wejściu Pompa od podłogowki chodzi cały czas żeby dało się zmierzyć jaka temperaturę ma podłoga i na tej podstawie automat decyduje czy włączyć sprężarkę.Tylko w trybie pomiaru pompka chodzi wolniej 30% mocy lub mniej. Na tym polega grzanie w oparciu o krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 04.10.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 54W/m2 samego obciążenia na wentylacje i przenikanie przy -20*? Optymistyczne przy takim ociepleniu IMO i wentylacji grawitacyjnej. Do tego dolicz na CWU. IMO okolice 9KW przy pompie pracującej 24/7 w takie mrozy musisz mieć. A grzeje PC? Jakiej mocy, jak ocieplony i jakiej wielkości dom? Moim zdaniem to przesadzasz, albo masz mostki o których nie wiesz. Np. powietrze gdzieś pod izolację się dostaje i ucieka górą. Ja mam 200 m2 podłóg i pompę 7,5 kW. Na razie chodziła 1,5 h na CO, bo nie było potrzeby i nie powiem jak się sprawdza zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ja mam 200 m2 podłóg i pompę 7,5 kW. Na razie chodziła 1,5 h na CO, bo nie było potrzeby i nie powiem jak się sprawdza zimą Tylko jedna drobna uwaga - mowa o domu z wentylacją grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 07.10.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Tylko jedna drobna uwaga - mowa o domu z wentylacją grawitacyjną. Asolt słusznie już wiele razy pisał, że w rzeczywistości ludzie przy WG się kiszą zimą i różnica nie jest aż tak ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alojzy-Bombel 16.04.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 WojtekWro - i na czym w końcu stanęło? Mineło trochę czasu - w sumie mam podobny dom Jak się sprawuje Twoje rozwiązanie? Dobry wybór? Jakieś wskazówki? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.04.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Tylko jedna drobna uwaga - mowa o domu z wentylacją grawitacyjną. CZyli bez wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts