Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian w środku muru (wymaga docieplenia?)

Recommended Posts

Witam. Mój dom został wybudowany około 20lat temu, jak wiadomo wtedy budownictwo wyglądało troszkę inaczej niż teraz. Ale wydaje mi się że było to dosyć solidne budownictwo, biorąc pod uwagę np podwójny mur. Mam pytanie, czy jeśli W środku tego muru już jest styropian 2x2.5cm wystarczy to by dom był dosyć ciepły i nie miał jakiegoś większego ubytku ciepła? Czy lepiej docieplic jeszcze od zewnątrz, tylko że spotkałem się z teoria tzw termosu, styropian z jednej i drugiej strony niekorzystnie wpłynie na mury. Co myślicie o tym wszystkim? Pozdrawiam.

tylko że spotkałem się z teoria tzw termosu, styropian z jednej i drugiej strony niekorzystnie wpłynie na mury.
podobno jak się ociepli od zewnątrz, bo będą się rodzić małe styropianki ;)

A tak na poważnie, to 2x2,5cm to jest puder, nie izolacja, w dodatku nie jest ciągła: każda płyta stropowa, nadproże, narożnik itp.

Tam nie dochodzi izolacja. Wg mnie 20cm grafitowego na zewnątrz - od spodu ławy po dach, lub 30cm białego... w tedy to zdanie będzie prawdziwe→

wystarczy to by dom był dosyć ciepły i nie miał jakiegoś większego ubytku ciepła?
Chwali Ci się, że dobrze ująłeś - ubytek ciepła..

styropian z jednej i drugiej strony niekorzystnie wpłynie na mury. Co myślicie o tym wszystkim? Pozdrawiam.
Wiedz, że tylko znojcą źle wpływa..

zamiast na faktach, to swoje opinie budują na wymysłach.

Wg mnie 20cm grafitowego na zewnątrz - od spodu ławy po dach, lub 30cm białego.mysłach.

serio myślisz że potrzeba mu aż 30cm styropianu któe pewnie wróci mu się po 100 latach ?

przeliczyłeś w ogóle jaka będzie opłacalność dla np 12-15cm vs 30 ? Czy tak rzucasz grubości z palca ? bot teraz modne 20-30cm ?

( między 15cm a 20cm w niektórych przypadkach wraca się koszt inwestycji w grubszy styropian po 50-70 latach )

pomyśl jak ma okna zamontowane i jak dojdzie do tego 30 cm

Ciepły ten dom nigdy nie będzie, biorąc pod uwagę współczesne standardy energetyczne.

Mur grubości 50 cm z cegły dziurawki ma współczynnik przenikania ciepła ok. 0,83W/m2K. Tyle ma 4,5 cm zwykłego styropianu.

Za utrzymanie ciepła w domu nie odpowiada mur, tylko warstwa ocieplenia. A ta u ciebie jest znikoma.

Jedynie duże, kosztowne nakłady na docieplenie, WM przybliża ten dom do oczekiwanych 60-40 kWh/(m2·rok).

Pytanie tylko czy taka kosztowna inwestycja ma sens ekonomiczny?

Ale tak na chłopski rozum, mając to co mam, czyli pustak-5cm styropianu- cegła, dom w porównaniu do tego co mógłbym dorzucić, czyli np kolejne 10-15 cm styropianu, dużo szybciej będzie tracił ciepło, wolniej się nagrzewal i różnica będzie kolosalna, mocno odczuwalna czy raczej chodzi tutaj o kilka groszy więcej za opał?

Na chłopski rozum bierzesz kalkulator ocieplenia na jakiejkolwiek stronie producentów styropianu (albo liczysz sobie ręcznie, co jest bardzo łatwe) i sobie możesz sprawdzić jaka grubość styropianu da ci współczesny standard przenikania ciepła przez ścianę.

Przy czym trzeba pamiętać, że ciepło ucieka tez dachem i przez wentylację.

przeliczyłeś w ogóle jaka będzie opłacalność dla np 12-15cm vs 30 ? Czy tak rzucasz grubości z palca ? bot teraz modne 20-30cm ?
już dawno.. jak przychodzi ekipa i wykonuje elewację.. za robotę bierze np 40zł/m2... a cena materiału izolacyjnego? esencji? tej inwestycji? marna ..

raptem 19 zł m2 za EPS'a białego - 15cm.. http://www.styropian-ocieplenia.pl/styropiany/styropiany-eps-044-sciana-wsp-lambda-0-044-w-mk_k_265.html

To jak dołoży raz tyle .. na 100m2 to wyjdzie ile ? 1900zł.. za 15cm.. a za 30cm 3800 .Problem jest w dobromirach wykonawcach.. gdzie w ramach "troski" o portfel klienta, kuszą go na pozorne oszczędności. A czemu 30cm? bo podły EPS.. i ekwiwalent 20cm grafitowego.. tak wychodzi..

ba powinno być więcej przy lambdzie 0,044W/mK.. biały vs .. grafitowy 0,031.. teraz zestawienie po przeliczeniu na U ściany ile co będzie kosztować.. i

mamy wynik jaki się opłaca dać.

pomyśl jak ma okna zamontowane i jak dojdzie do tego 30 cm
oczywiście.. wiem jak to boli.. niczym wyrywanie zęba..

takiego - wirtualnego.. system..

Lepiej aby Kolega podłapał bakcyla na robotę.. zrobił jedną elewację dobrze.. z oknami włącznie - inaczej się nie da.

Przypuszczam? jestem prawie pewny, że mniej lub bardzie świadomie - wykonawcy pod hasłem dobromirstwa.. sugerując 5-8cm no góra 10cm..(to okoliczny standard).. jak by czuli, że za 10-15 lat akcja będzie wymagała powtórki - i kolejna kasa do łapki, a co!.

Jak by robota kosztowała za 1m2 około 10-15zł.. to dawaj te 15cm.. ale kosztuje 3x tyle..

A esencji brak. Szczególnie kiedy garota przepisów się zaciska, kiedy wungiel wyrugują..

będzie płacz i krzyk..

dojdą takie koszta że masakra jak wymieni okna to nowe parapety i to jakie przy ścianie cegła pustak 25cm+styropian 5cm+ cegła 12cm+aktualna elewacja ze 3cm+20cm ocieplenia ściana 65cm nieźle :D

bez sensu

jak to będzie z dachem wyglądać

albo drzwi wejściowe

poza tym 5cm ma już w ścianie więc już te 5cm nie będzie przepuszczać części ciepła

nie odczuje żadnej różnicy między 12cm a 20cm chyba że finansową na niekorzyść 20cm

ściana jest za gruba żeby aż tyle ciepła przeszło

Edytowane przez creative_21

dach pewnie tez trzeba będzie zmienić, bo nowa ściana nie zmieści się pod okapem :)

Cóż, stary dom - każda poważna modernizacja to prawie koszt budowy nowego domu.

creative - mur z cegły słabo trzyma ciepło w porównaniu z analogicznej grubości styropianem - podawałam powyżej wyliczenie, więc odczuje sporą różnicę.

Dom stał w stanie surowym przez te lata i dopiero teraz zacząłem go kończyć. Okna są wstawione tak jak należy, śmiało można dorzucić z 10cm i różnicy nie będzie. Wszystko robione na nowy styl, tylko mury zostały takie jak mówię.

Okna vidok-veka 3 szybne, 7 komorowe z gazem w środku.

Fundamenty ocieplone styrodurem 5cm + folia

Ślepak a na niego 10-15cm styropianu

Strych czyli połowa domu w wylewce ma 15cm styropianu

Poddasze druga połowa domu 5cm styropianu

Dach nieocieplony póki poddasze niezamieszkale.

Drzwi wejściowe szukam z wyższej półki.

Mnie wyszło przy pewnym materiale 1,1m grubości ściany po docieplniu - da się gdzieś był mój rys właśnie jak to zrobić.

Jak się chce, to idzie zrobić! decyzja jest tylko problemem, może by tak, może by siak...

Patrzyłem na ceny - z tej strony co zapodałem, aby było odniesienie .. do czego pisać. Wychodzi, że styropian grafitowy 20cm, będzie

dobrym kompromisem. Niedaleka przyszłość, przyniesie kolejne zmiany, kolejne zaciskanie pasa nad węglem...

Okna - idzie przestawić na skraj muru, lub ciut je w izolację przesunąć- decyzja .. Wiem jak przy remoncie kuchni - ciężko było podjąć tą prostą decyzję..

Stare okno skrzynkowe jest na skraju muru, później będzie inne, ale przerwa między oknem, a płytkami w środku = brak problemu z usuwaniem okna..

więcej było tłumaczenia Koledze co płytki kład.. niż tej roboty.. nie dziwię się.

Każde działanie nie szablonowe.. prowadzi do taki "wątpliwości" w zasadzie moją pasją w budownictwie jest fizyka budowli i wiele opcji przerabiałem..

od kiedyś kiedyś.. że się wcale "nie opłaca" izolować.. po stan dzisiejszy ..