Heinek 27.09.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Dzień dobry, mam taki dylemat, remontuje poddasze i nie wiem co zrobić z dwoma słupami które podtrzymują płatew pośrednią i są oparte na płatwie stropowej (tak dom został zbudowany http://fachowydekarz.pl/wp-content/uploads/2013/03/wiezba-dachowa-rodzaje_1.jpg). Będzie tam otwarta przestrzeń, a słupy są trochę zmęczone życiem i nadgryzione przez szkodniki, jeśli chciałbym je wymienić to jak zamontować nowe zgodnie ze sztuką, bo rozbieranie dachu nie wchodzi w grę, użyć tych blaszek które teraz się wszędzie montuje? Mógłbym je ewentualnie zabudować, ale jakaś sklejka czy nawet wykończenie klejonym drewnem moim zdaniem nie wygląda już tak dobrze jak całe drewno. Nie ma opcji żebym znalazł jakąś firmę ciesielską która by się tym zechciała zająć za rozsądną cene, 2 lata szukam ludzi do podbitki i słyszę że jest tego za mało i nie bardzo się opłaca. Panowie którzy zmieniali dach kilka lat temu mówili o tym żeby na blachach kręcić wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.09.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Podeprzeć obok i zdemontować stare wymieniając na nowe.Słupy i zastrzały muszą zostać w tym samym miejscu.Do łączenia można użyć odpowiednich złączy ciesielskich o których mówisz.Płatew stropową musisz ukryć bo jej likwidacja zależy od nośności i rodzaju stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.09.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Ja u siebie podnosiłem na piesku samochodowym , ale dach był bez dachówki . Zorganizuj nowe słupy i podkładki do ewentualnej regulacji , postaw pieska na stropie na to rurę dużej średnicy i z grubą ścianką między rurę a belkę daj przekładkę by nie zniszczyć płatwi . Podnosisz minimalnie z 5mm by dało się wyjąć /włożyć i po robocie . Lepiej w dwie osoby , ja robiłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heinek 29.09.2017 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Dziękuje, dziękuje. Nie byłem pewny co do tych stalowych złączy ciesielskich, stare belki były łączone tradycyjnie. Cóż może uda mi się je jakoś zamaskować, bo kupione słupy mam znacznie grubsze niż te zamontowane wiec mógłbym wpuścić je i zaflekować dociętym kawałkiem drewna, ew zrobić obłóg z jakiegoś ładnego forniru żeby słup się przyzwoicie prezentował? Płatew będzie zabudowana, bo nijak mi się tam nie wpasuje w wysokość pomieszczenia. Dobrze by było przed zimą skończyć, a tu jeszcze tyle pracy i wszystko własnymi siłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.10.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Używasz specyficznych fachowych stwierdzeń a nie wiesz jak wymienić słupy? Czy miecze też wymieniasz? Połączenie nowego słupa z płatwią na czop z mieczem też natomiast z podwaliną kątownikami ciesielskimi. Nie bardzo rozumiem co chcesz zaflekować? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts