Roberto14 27.09.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witam,jakiej grubości pustaki oraz jakiego spoiwa polecalibyście do budowy domu o powierzchni użytkowej 130m2 z poddaszem użytkowym ??? Zastanawiam się nad budową na klej i ścianami o 30mm, tylko czy ta nowa technologia jest lepsza od zaprawy?? Ściany na zaprawę są już sprawdzone i wiadomo, że taki dom jest trwały a jak jest z klejem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 A dlaczego akurat Porotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto14 27.09.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Ponieważ chcę budować dom z pustaków wienerbergera i wydaje mi się, że ten materiał jest dobry, ponieważ stosowany od dawna i wielu moich znajomych chwali sobie ten materiał. To jak z tą grubością ścian i spoiwem?? Edytowane 27 Września 2017 przez Roberto14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Bardziej chodziło mi o argumenty, a nie o reklamę. Co Cię pcha do wyboru tego pustaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 27.09.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Bo sąsiad buduje, bo brat budował, bo.dziadek z maxa szopę postawił, bo na składzie budowlanym mówią będzie Pan zadowolony...bo ....25-tka to najtańszy m2-muru....bo jest dużo.....Ps 80% ścian sprzedaje ceramiki:-)Jak już to 30 tka bo ma odpowienio ułożone przegrody, nie daj sobie wcisnąć E3 chyba że liczy się cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 27.09.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Buduj z najtańszego pustaka i tak na to pójdzie izolacja cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Poro....m jest najtańszym pustakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto14 27.09.2017 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Tzn nie znam się na tym u nas większość nowych domów jest na porothermie stawiana, ale większość ma ściany 25, a ja jakoś nie do końca jestem przekonany do nich czy aby to nie jest trochę za cienka cegła do domu z poddaszem użytkowym?? A jak to jest z tym klejem i zaprawą?? Co jest waszym zdaniem trwalsze no i co jest tańsze??? Słyszałem takie opinie, że klej nie przepuszcza tak ciepła jak zaprawa ale przecież później i tak jest ocieplenie. Edytowane 27 Września 2017 przez Roberto14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Buduj z najtańszego pustaka i tak na to pójdzie izolacja cieplna. Zaoszczędzić ze złotówkę czy dwie na m2 żeby potem wydać 7zł na m2 za 3,7cm grafitu, żeby uzyskać to samo U... To dopiero logiczne myślenie. Wyjdzie drożej i grubiej o 4,7cm, niż przy BK500. Do tego nie dołożysz styropianu wszystkich stron muru, a tylko z jednej. Więc co z tego, że U w poziomie będzie to samo, jak w pozostałe strony będzie uciekało więcej ciepła - czyli i tak będzie droższe w ogrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 27.09.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Za cienka?Widziałem osiedla bliźniaków z 18,8Jeśli ma być najtańszy m2 to Leier TH25 cena ponizej 45 zl m2.U mnie Silikat 18 i murarze na każdym kroju utykają że się chałupa rozleci, a ja to mam gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Tzn nie znam się na tym u nas większość nowych domów jest na porothermie stawiana, ale większość ma ściany 25, a ja jakoś nie do końca jestem przekonany do nich czy aby to nie jest trochę za cienka cegła do domu z poddaszem użytkowym?? A jak to jest z tym klejem i zaprawą?? Co jest waszym zdaniem trwalsze no i co jest tańsze??? Słyszałem takie opinie, że klej nie przepuszcza tak ciepła jak zaprawa ale przecież później i tak jest ocieplenie. To że sąsiedzi mają dom z takie innego pustaka nie świadczy kompletnie o jakości tego rozwiązania. Po prostu poddali się sile reklamy lub namówił ich murarz. Na grubości ściany nie skupiałbym się tak bardzo. Lepiej zainwestować w 25 cm grubości ściany, zapłacimy wtedy mniej za m2 materiału. Zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na grubsze ocieplenie przegrody. Po za tym grubość pustaka nie rzutuje tak znacznie na przenikalność ciepła jak grubość samej izolacji ściany. Cieńsza ściana i grubsze ocieplenie- pomyśl o tym. Pomału odchodzi się od zaprawy cementowej na rzecz kleju cienkowarstwowego. Z prostej przyczyny, klej szybciej odparuje niż cement i stanowi mniejszy mostek liniowy. Edytowane 27 Września 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto14 27.09.2017 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) No tak ale z 25cm ściany po wykuciu 5mm (np. pod jakąś rurkę) zostaje nam już tylko 20 a przy 30 , 25cm. Klej szybciej odparuje co masz konkretnie na myśli?? A jak z wytrzymałością?? Edytowane 27 Września 2017 przez Roberto14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) No tak ale 25cm ściana po wykuci 5mm zostaje nam już tylko 20 a przy 30 , 25cm. Klej szybciej odparuje co masz konkretnie na myśli?? A jak z wytrzymałością?? Po pierwsze pomysł o innym rozwiązaniu niż ceramika, masz BK, Silkę. Na Twoim miejscy postawiłbym na BK 25cm. Klej cienko warstwowy ma zdecydowanie mniej wilgoci niż zaprawa cementowa, która zazwyczaj jest o wiele grubsza i przez to wolniej od kleju pozbywa sie wilgoci. Wytrzymałość? Mój dom z BK na kleju stoi już prawie piąty rok. Nic niepokojącego nie zaobserwoawałem. Edytowane 27 Września 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.09.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 To czy zaprawa czy klej to się pytaj murarzy. Co z tego że wybierzesz klej jak murarze nie umieją z nim obchodzić i zużyją go dwa razy więcej niż powinni. Przy ceramice tej szlifowanej trzeba mieć fach w rękach, umieć pierwszą warstwę postawić, umieć poczekać aż się ułoży i wyschnie ... murarze tego nie umieją, robią szybko, ciapią, chlapią. Klej względem zaprawy to dwie różne osobliwości , bloczek na zaprawie zrywam bez problemu, ten na kleju hm muszę odbić młotkiem, klej zawsze będzie taki sam tzn jego skład, zaprawa to zupa operatora betoniarki, raz jest za słona raz za pieprzna nigdy taka sama, na zaprawę jest taniej, nie szkoda jej, jest wszechobecna, każdy umie ją zrobić ale nie każdy dobrze i fakt schnie długo, tworzy mostek liniowy (jakieś 10 % ścian to spoina pozioma) więc jak masz ceramikę to zaprawa psuje jej właściwości względem "ciepła" niewiele ale jednak. Klej schnie szybko (2-3 h), spoina to ok 1-2 % ściany więc nie ma takiego mostka, poza tym można kupić klej o właściwościach zbliżonych do bloczka BK jeśli akurat z tego budujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto14 27.09.2017 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 A jeżeli można zapytać to czemu zdecydowałeś się na klej?? Za granicą stawiają już nawet domy na piance ale czy to dobre sam nie wiem bo to są nowe rozwiązania. Tak z ciekawości zapytam długo musiał przestać Twój dom zanim całkowicie wyschnął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto14 27.09.2017 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Zaoszczędzić ze złotówkę czy dwie na m2 żeby potem wydać 7zł na m2 za 3,7cm grafitu, żeby uzyskać to samo U... To dopiero logiczne myślenie. Wyjdzie drożej i grubiej o 4,7cm, niż przy BK500. Do tego nie dołożysz styropianu wszystkich stron muru, a tylko z jednej. Więc co z tego, że U w poziomie będzie to samo, jak w pozostałe strony będzie uciekało więcej ciepła - czyli i tak będzie droższe w ogrzaniu. A więc polecasz cegłę 30cm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.10.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 przelicz sobie postawienie muru z 25cm a z 30cm, jak murujesz sam to masz sprawę prosta bez zastanowienia. na inwestycji tez widziałem ze murowali z 18,8, ceny tych mieszkań 3500-zl za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.10.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nam architekt planuje ceramikę 25 cm na cienką spoine. Producentów tego materiału jest wielu, nie tylko ten na literę W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.10.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Chyba nie pióro wpust? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.10.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 (edytowane) A są takie bez PW? Max nie ma piora, ale on jest węższy 18,8cm. Chyba takie informacje czy z piórem czy bez nie są zawarte w projekcie... Edytowane 6 Października 2017 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts