Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 25 czy 30 ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak ale z 25cm ściany po wykuciu 5mm (np. pod jakąś rurkę) zostaje nam już tylko 20 a przy 30 , 25cm.

No i?

Na poddasze i tak nie polecisz rurką w wieńcu.

Będziesz musiał zrobić zabudowę.

Chyba że na etapie zalewania stropu, zrobisz odpowiednie przepusty.

Tyle, że o tym nie wspominasz...

Witam,

z poddaszem użytkowym ???

Panowie, dorzucę jeszcze swoje 3 grosze. Szukając ceramiki bez P+W trafiłem na Max 220. Może na niego się zdecydować? Ściana będzie co prawda 4 cm szersza (29cm) ale nie powinno być problemów ze szczelnością, a i ceramika bez porów mniej krucha... Co myślicie?

Jeszcze niedawno jakieś 15 lat temu lub więcej z tego się wznosiło ściany, od inwestora zależało czy murujemy na 29 czy na 19. Problem jest w tym że dużo czasu i zaprawy szło bo dochodziły pionowe spoiny. Jakbym miał z niego murować to bym zmienił na BK.

Też przed etapem projektu myślałem z czego murować bo np taniej, szybciej itp i u mnie wybór padł na P+W 30 miałem w dobrej cenie /resztę sprzedałem po 2 zl. Myślałem nad ytong Energo 48,5cm ale ja buduje etapami i bałem się że nie wyrobię się z przykryciem, a jak nasiąknie i przyjdzie zima to ciach.

Rok temu takie ceny pustaka:

3,6x12,5=45zł 25 P+W

2,7x16 szt=43,2 zł 30 P+W

2,2x22szt=48,4zł max

W 2015 różnica była korzystniejsza bo max z leiera był po 1,75zł. W 2016 jak zaczynałem budowę to w Małopolsce ciężko było kupić maxa,

Zestawienia Cen BK nie przestawiam ale coś ponad 100 zł za m2 wychodziło przy 40cm, bo gdzieś tą kartkę mam a nie chce mi się szukać,

Każda technologia ma swoje wady i zalety, jak będziesz budował etapowo to tylko ceramika.

Edytowane przez tkaczor123

Sąsiad obok buduje z porothermu 30 cm PW, oglądałem pustaki i to jak się z nich muruje. Przyznaje że bardzo dobry materiał, równy, nie łamie się, pióro wpust w porównaniu z moim silikatowym to hm ze 3 razy sczelniejszy. Ładnie trzyma kolor ... drugi sąsiad ma też ceramikę i ta jest różnobarwna a to świadczy albo o różnym składzie pustaka albo partii, albo technologii.

Sąsiad obok buduje z porothermu 30 cm PW, oglądałem pustaki i to jak się z nich muruje. Przyznaje że bardzo dobry materiał, równy, nie łamie się, pióro wpust w porównaniu z moim silikatowym to hm ze 3 razy sczelniejszy.

Czyli to co na filmie, to odosobniony przypadek czy w 30cm zupełnie inaczej materiał wygląda?

Teraz ceny trochę się zmieniły

Leier 25 P+W to ok 3,9

Leier 30 P+W to ok 3,6

Winerberger droższy o ok.1-1,3 zł

MAX to coś ok 2,5 ale ciężko go dostać.

I nie wiem czemu przyjmujecie zuzycie 25 tki 12,5?Bo W i L mają 10,6 szt na m2.

Jedynie Th25 wychodzi za m2 poniżej 50 zł.Wszystko inne łącznie z Maxem więcej

3,6x12,5=45zł 25 P+W

2,2x22szt=48,4zł max

W 2015 różnica była korzystniejsza bo max z leiera był po 1,75zł. W 2016 jak zaczynałem budowę to w Małopolsce ciężko było kupić maxa,

Zestawienia Cen BK nie przestawiam ale coś ponad 100 zł za m2 wychodziło przy 40cm, bo gdzieś tą kartkę mam a nie chce mi się szukać,

Każda technologia ma swoje wady i zalety, jak będziesz budował etapowo to tylko ceramika.

Nie wiem gdzie miałeś TH30 za 2,7 ale jak kupiłeś w Sufigsie to miałeś cenę ok 3,10, jesli kupiłeś gdzieś indziej to i tak oni sprzedali pustaka tej firmie.

3,6x12,5=45zł 25 P+W

2,2x22szt=48,4zł max

Sprawdziłem parametry na stronie Leiera:

25 P+W Lambda=0.31 U=1

Max Lambda=0.19 U=0.64

30 P+W Lambda=0.19 U=0.59

Wychodzi na to, że 30 P+W najlepsze, a Max murowany ze spoiną pioną również będzie lepszy od 25 P+W...

Edytowane przez kemot_p