Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tereny zalewowe i prefabrykaty

Recommended Posts

Dlaczego zaleca się absolutne wylaczenie prefabrykatow na terenach zalewowych? Zastanawiam się nad zastosowaniem stoposłupów betonowych pod altanką murowaną która chciałam zbudować 2m nad poziomem trawy i na jakiś słupach ale tak czytam znalezione w googlach opracowanie " standardy materiałowo technologiczne na terenach zagrozonych na niebezpieczenstwo powodzi ". zeby nie używać prefabrykatów i nie wiem dlaczego.

Nie jestem konstruktorką, dlatego poradziłabym się inżyniera w przypadku, jeśli faktycznie mieszkasz na terenie zalewowym :)

My stawialiśmy dom w gruncie tak mokrym, że przez majstra pieszczotliwie nazywanym sadzawką, więc kierbud nakazał wylanie płyty betonowej przed zrobieniem ław fundamentowych. Nie jest to jednak teren zalewowy w myśl polskich przepisów.

Wydaje mi się, że tutaj chodzi bardziej o "tereny zalewowe" zgodnie z deifnicją w ustawie, czyli nie moje bagienko na działce obok, które wylewa na 20-30 cm nad poziom gruntu na części mojej działki, ale tereny zalewowe np. rzek. Zakładam, że prefabrykaty jako konstrukcja niemonolityczna są bardziej narażone na zniszczenia w przypadku powodzi i stanowią potencjalne zagrożenie dla konstrukcji budynku.

Jeśli jest na forum jakiś inżynier/znawca tematu- prośba o sprostowanie, gdybym się myliła. ;)

Dlaczego zaleca się absolutne wylaczenie prefabrykatow na terenach zalewowych? Zastanawiam się nad zastosowaniem stoposłupów betonowych pod altanką murowaną która chciałam zbudować 2m nad poziomem trawy i na jakiś słupach ale tak czytam znalezione w googlach opracowanie " standardy materiałowo technologiczne na terenach zagrozonych na niebezpieczenstwo powodzi ". zeby nie używać prefabrykatów i nie wiem dlaczego.
Skąd takie zalecenia?

Może dlatego, że większa woda zburzy konstrukcję i rozniesie elementy po okolicy. Zakryte wodą elementy betonowe są śmiertelnym niebezpieczeństwem dla ekip ratunkowych i to zarówno pływających jak i brodzących na kołach lub pieszo. Nie trzeba być ratowanym czy ratującym, wystarczy użyć wyobraźni albo porozmawiać ze strażakami.

Może dlatego, że większa woda zburzy konstrukcję i rozniesie elementy po okolicy. Zakryte wodą elementy betonowe są śmiertelnym niebezpieczeństwem dla ekip ratunkowych i to zarówno pływających jak i brodzących na kołach lub pieszo. Nie trzeba być ratowanym czy ratującym, wystarczy użyć wyobraźni albo porozmawiać ze strażakami.
Raczej chodzi o bloczki fundamentowe ale nie pale. Nadinterpretacja.

WTF? Ta historia się jakoś kończy, czy to dopiero początek?

naprawde jestem ciekawa jak to jest.

Bepo dzięki za próbę pomocy. Ja tam nie mieszkam ale chciałam postawic cos co ma sens i w razie czego nie odplynie. obok rzeczki (a w zasadzie nad) jest nowa kladka dla pieszych. wczesniejsza byla drewniana i oczywiscie 20lat temu podczas powodzi odplynela. obecnie jest metalowa na prefabrykowanych wielkich betonowych ...klocach. nie wiem jak to nazwac.

W kazdym razie poczatkowo chcialam domek murowany postawic na stalowych dwuteownikach 22cm albo zbrojonych filarach z betonu ale wczoraj przeczytalam o stoposlupach i pomyslalam ze to ciekawe rozwiazanie. po czym przeczytalam to opracowanie z politechniki warszawskiej i teraz zglupialam. dzialka jjest sucha. tylko jak jest powodz to jest mokro :) w ciagu ostatnich 50lat byla 1powodz na 1.5m i raz na kilka cm. Nie przeszkadzza mi fakt ze wszystko w okol byloby ew. zalane. zalezzy mi tylko na bezzpiecznym polozeniu altanki murowanej. oczywiscie moge zbydowac tradycyjnie jak buduje sie domy ale pomyslalam ze nna slupach byloby lepiej bo woda plynelaby pod altanka i nic by nie zatrzymywalo nurt np. na scianie. wydaje mi sie to lepszym rozzwiazaniem. poza tym tez kwestia higieny po powodzzi...nic by mi nie grzybialo i nie byloby skazzone w tejj altance o ktorej mysle.

tylko wlasnie jak to jest z tymi prefabrykatami??? Dlaczego profesor,doktorant i magister tak napisali? hmmm

...

tylko wlasnie jak to jest z tymi prefabrykatami??? Dlaczego profesor,doktorant i magister tak napisali? hmmm

Nadinterpretacja. Tak to jest jak laik bierze się za wymyślanie czegoś o czym ma słabe pojęcie. Prefabrykaty takie jak bloczki fundamentowe. Co do posadowienia skonsultuj się lepiej z jakimś specjalistą.

Ale bzdury, sprawdź ile wazy m3 żelbetu a ile wody.

^^

Co innego nurt rzeki a co innego woda lekko płynąca woda. Bloczek fundamentowy musiałby sie znależć w bardzo szybki nurcie rzeki a po taki ratownicy nie pływają.

W ogóle co to za bzdurny temat, jakich prefabrykatów nie można stosować, nawet prefabrykowanych krawężników na chodniki, a co z kostką?

Po prostu temat w stylu czy przy pierwszym razie można zajść w ciąże....

I co z tego że 2,6 ? Pluje się łatwo. Szkoda że nie byłeś w Pilcach albo Nysie w 1997.

Na nikogo nie pluje.

Pytanie było jak rozumiem o stopo slupy prefabrykowane, to zdecydowanie większa masa niż bloczek, nie wyobrażam sobie nurtu który coś takiego uniesie nawet w wersji pod altanę.

Co do pytanie zgoda ze jest co najmniej dziwnie postawione. Prefabrykaty na tereny zalewowe nadaj się jak każdy inny materiał.

Zagrożeniem dla takiej konstrukcji byłaby podmywająca stopę woda to trzeba dobrze rozwiązać i gotowe.

^^

Co innego nurt rzeki a co innego woda lekko płynąca woda. Bloczek fundamentowy musiałby sie znależć w bardzo szybki nurcie rzeki a po taki ratownicy nie pływają.

W ogóle co to za bzdurny temat, jakich prefabrykatów nie można stosować, nawet prefabrykowanych krawężników na chodniki, a co z kostką?

Po prostu temat w stylu czy przy pierwszym razie można zajść w ciąże....

Oj, nie widziałeś strumyczka, który zamienia się w rwącą rzekę? O prefabrykatach piszą w opracowaniu PW. Nadinterpretacja. Im chodzi o posadowienie budynku na stosunkowo lekkich i małych elementach prefabrykowanych wrażliwych choćby na podmywanie. Czyli ściany fundamentowe monolityczne tak, murowane z bloczków nie. Trochę nieszczęśliwie użyli określenia prefabrykaty, bo to bardzo szeroka grupa.

nadal nie rozumiem dlaczego tak napisali ale jak piszecie że to jakiś niefortunny zwrot to może macie rację. ja po prostu szukam informacji.

Opracowanie o którym mówiłam jest tutaj: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwid0Y7j-srWAhXLKVAKHQ6xDn0QFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mazowieckie.pl%2Fdownload%2F1%2F20701%2FStandardy_materialowo__technologiczne_na_terenach_zagrozonych_powodzia_PW_2012.pdf&usg=AFQjCNGo9Ojcy2-gQoLV8vV0IwhYEWkmOQ i tam strona 18.

tu zamieszczę ten tekst z opracowania w/w w którym mowa jest o prefabrykatach:

"Metody fundamentowania

Możliwe do wykorzystania są właściwie wszystkie znane możliwości posadawiania budynków

(od najprostszych stóp i ław fundamentowych, poprzez ruszty, aż po skrzynie czy pale) [9].

Jedynie technologię fundamentowania należy odpowiednio dostosować do warunków lokalnych

oraz koncepcji ochrony budynku przed wodą powodziową.

Preferowane jest wykonywanie konstrukcji monolitycznych, z absolutnym wyłączeniem

prefabrykatów. Zaleca się głębokie posadowienie, motywowane uwzględnieniem możliwości

rozmycia podłoża (erozja wgłębna) związanego z przepływem wody o dużej prędkości.

W przypadku budowania zalewanych wodą kondygnacji (ścian i podłóg) w technologii

monolitycznej przy uwzględnieniu koncepcji niedopuszczania do przedostania się wody do

wewnątrz budynku (np. tzw. szczelna wanna) należy przewidzieć oddziaływanie wyporu

hydrostatycznego i konieczność dociążania budynku lub wręcz kotwienia w podłożu gruntowym. "