domel.spi 28.09.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Witam serdecznie. Mam maly problem z podłogówką, a mianowicie mam wrażenie ze jest cos nie tak z podawaniem cieplej wody przez pompkę (moge sie myslic). Jestem laikiem w tych sprawach wiec chcialbym zaczerpnąć opinii bardziej doświadczonych osob w tym temacie. Temperatura na termometrach po zalaczeniu ani drgnie, podłoga jak byla zimna tak jest dalej. Kocioł gazowy Beretta dwufunkcyjny. Poniżej przestawiam schemat mojej instalacji, co gdzie jest pozakręcane i poodkręcane. Czerwoną pionową linia zaznaczyłem do którego momentu dochodzi ciepła woda z kotla. Instalacja jest w mieszkaniu które zacząłem niedawno wynajmować. Dodam jeszcze na koniec ze w łazience znajduje sie grzejnik drabinkowy. Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi co moge jeszcze sprawdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/232624-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-jak-ustawic-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.09.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 (edytowane) Jeśli jest tak jak na opisie z obrazka to zasilanie było kiedyś zamienione z powrotem.Teraz jest OK ale ktoś z czymś miał kłopoty i dlatego zamienił stosując giętkie rurki wodne w pancerzu.To rozdzielacz chyba Gorgiel z BypassemJeśli pompa działa to ciepła woda powinna się pojawić na górnej rurze zasilającej i dolnej belce zasilającej.Musisz spróbować wyregulować zawory poprzez lekkie stłumienie powrotu do kotła oraz powrotu z podłogówki.Górne zielone kapturki spróbuj trochę zakręcić tak aby pompa nie pobierała wody z powrotu tylko z zasilania z kotła.Lekko to nie znaczy całkowicie.Jeśli zawór BYPASSU także jest zamkniety to wtedy pompa powinna zassać ciepłą wodę z zasilania.Takim powodem może być także ów grzejnik drabinkowy który spróbuj na jakiś czas zakręcić. Edytowane 29 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/232624-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-jak-ustawic-pomoc/#findComment-7407765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 02.10.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Poza zastosowanymi wężykami których średnica może być za mała, reszta podłączona jest poprawnie.Do górnego zaworu termostatycznego musi dochodzić zasilanie, do dolnego zaworu regulacyjnego podłączamy powrót do kotła.Na pewno należy zdjąć zielone kapturki z górnych zaworów rozdzielacza oraz tworzywową nakrętkę z zaworu termostatycznego (białą).W zależności jak długie są pętle grzewcze, dolne zawory na pewno należy otworzyć - jeśli są długie (około 100 m) proponuje ustawić na 3/4 max. otwarcia. Układ mieszający jakie jest tu zastosowany będzie zawsze obniżał temp. wody z kotła o minimum 10-12st. CJakie temperatury przychodzą z pieca? Jeśli kocioł daje zbyt niską temperaturę np. około 40st. C to na zasilaniu OP będziesz miał około 28-30 st. C.W zależności od tego jak wykonana/zaprojektowana jest instalacja podłogowa w niektórych przypadkach taka temp. może już wystarczyć do uzyskania komfortowej temp. w pomieszczeniu. Regulacja temperatury zasilania pętli OP wykonuje się dolnym zaworem pod pompą - otwierając zawór zwiększasz temp. zasilania OP, zamykając zawór zmniejszasz temp. zasilania OP. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/232624-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-jak-ustawic-pomoc/#findComment-7409550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.10.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Jeśli to nie jest twoje mieszkanie to raczej nie możesz przerabiać bo ja to zrobił bym tak ze odkrecil bym wężyk od dolnej listwy wkrecil tam zaślepka następnie tam gdzie górny odpowietrznik na górnej listwie wkrecil trójnik i tam podpial wężyk a zawór niebieski na górze zakrecil po tych zabiegach będzie szło tyle w podlogowke ile będzie na piecu czyli ustawilbym Max.40.I wężyki zmienilbym na alupex co najmniej fi 20 Edytowane 2 Października 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/232624-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-jak-ustawic-pomoc/#findComment-7409575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts