tobikkox 28.09.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Witam, potrzebuje pomocy w znalezieniu kotła na pellet. Najlepiej w pełni zautomatyzowany, o niewielkich gabarytach (niski) - ponieważ kotłownię mam niską około 164 cm wysokości. Dom do ogrzania to 100 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.09.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Red Compact, Red Performa, Edolkamin Laguna P, Edilkamin Termika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwa 28.09.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Czy Edilkamin Laguna P bardzo odstaje w ocenie ogólnej od Red Compact? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.09.2017 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 A dlaczego ma odstawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwa 29.09.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Pytałem tak ogólnie. Sterowanie np. nie dopatrzyłem się w instrukcji jak działa modulacja mocy kotła, czy jest możliwość ograniczenia mocy maksymalnej lub podniesienie minimalnej?.Albo czy jest możliwość korekty paliwa lub wentylatora? Też rozglądam się za peleciakiem i Edilkamin cenowo wygląda bardzo dobrze. Biorę pod uwagę jeszcze Biawar Compact 12. Red Compact ze względu na brak automatycznego czyszczenia palnika odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobikkox 29.09.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 (edytowane) Jak dla mnie Redy za wysoka cena (myslalem o kwocie 10-13 tys max) o a Edilkaminy za małe zasobniki na paliwo - wolałbym okolo 200 kg. Zaraz poczytam co oferuje Biawar. A co myślicie o DEFRO KOMPAKT EKOPELL albo DEFRO DELTA EKOPELL?? Edytowane 29 Września 2017 przez tobikkox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.09.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Witam, potrzebuje pomocy w znalezieniu kotła na pellet. Najlepiej w pełni zautomatyzowany, o niewielkich gabarytach (niski) - ponieważ kotłownię mam niską około 164 cm wysokości. Dom do ogrzania to 100 m2. Poczytaj przepisy co wysokości kotłowni. A najniższym kotłem jaki znam jest RBR Eko Bio, jeśli masz dach na chałupie i okna w miarę szczelnie ogarnie to 9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietro222 30.09.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Mam taki sam kociołek ,narazie nie narzekam w środku wyłożony jest płytami szamotowymi, powierzchnia wymiennika duża( 5 klasa) ma mechanizm mechanicznego czyszczenia wymiennika , normalny dość porządnie zbudowany kocioł w normalnej cenie, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietro222 30.09.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 RBR eco bio https://www.facebook.com/minertu.eu/photos/pcb.1843516515977889/1843516459311228/?type=3&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 30.09.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Pytałem tak ogólnie. Sterowanie np. nie dopatrzyłem się w instrukcji jak działa modulacja mocy kotła, czy jest możliwość ograniczenia mocy maksymalnej lub podniesienie minimalnej?.Albo czy jest możliwość korekty paliwa lub wentylatora? Też rozglądam się za peleciakiem i Edilkamin cenowo wygląda bardzo dobrze. Biorę pod uwagę jeszcze Biawar Compact 12. Red Compact ze względu na brak automatycznego czyszczenia palnika odpada. Ale palenisko czysci sie automatycznie wydmuchem i to działa. A jak działa modulacja - płynnie i nie ma potrzeby tam grzebać. Oczywiście jest możliwość zmiany parametrów w menu technicznym ale na szczeście zabezpieczone hasłem - do grzebania kombinowania ustawiania jest dużo Rodzimych konstrukcji. Te wynalazki są na szczeście dobrze skonfigurowane fabrycznie i tak naprawdę regulacja jest tylko dla serwisanta i to najlepiej z analizatorem o ile jest oczywiście taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwa 01.10.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Ale przy gorszej jakości pellet sam nadmuch raczej nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.10.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Ale przy gorszej jakości pellet sam nadmuch raczej nie wystarczy. Z "gorszej jakości" pellet to ciekawe pojęcie i bardzo głębokie. Dla mnie to będzie pellet o mniejszej kaloryczności i o wiekszej zawartości popiołu dla sprzedawcy pelletu to będzie np mieszanka trocinowo - piaskowa w proporcjach 50/50 i z taki nic sobie nie poradzi nawet mechaniczne czyszczenie się zapycha i zaciera i wtedy masz wiecej szkody niż pożytku z czyszczenia mechanicznego. To niestety trudny temat. Pellet pewinien być czysty bez zanieczyszczeń mineralnych i wtedy nie ma problemu, poradzi sobie z nim czyszczenie mechaniczne i dobrze zrobiony wydmuch, czy np oczyszczanie pneumatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.10.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Puławiak, a co poleciłbyś do domu ok. 300m2, o mocy ok. 20kW. Wskaż może chociaż nazwy producentów, modele przeglądnę sam. Chodzi mi o typowy peleciak z palnikiem peletowym, ze sterowaniem, które obsłuży CO, CWU, podłogówkę i kaloryfery. Zależy mi na wygodzie użytkowania, niezawodności i dobrym serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 02.10.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Puławiak, a co poleciłbyś do domu ok. 300m2, o mocy ok. 20kW. Wskaż może chociaż nazwy producentów, modele przeglądnę sam. Chodzi mi o typowy peleciak z palnikiem peletowym, ze sterowaniem, które obsłuży CO, CWU, podłogówkę i kaloryfery. Zależy mi na wygodzie użytkowania, niezawodności i dobrym serwisie. Patrz drugi wpis w tym temacie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.10.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 i inne wpisy w rożnych tematach o pellecie wałkowane było już tysiące razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 02.10.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 A co myślicie o nowym kotle na pellet Stalmark-a EKO SILVER? http://www.stalmark.pl/eko-sfera/eko-silver.htmlhttp://www.stalmark.pl/userfiles/file/kotly/KARTY_KATALOGOWE_PL/KARTA_EKO_SILVER_A4_03.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 02.10.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Tak na szybkiego bez zagłębiania się .Czopuch dla 14kw fi 180 uuuuuuuu grubo a w dtr dla 24kw 160 więc nie wiadomo jakie w końcu te fj.Jaki by nie był jest byczy jak na peleciaka. Przekrój kotła tzn.słabo widać jak z czyszczeniem.Na Twoim miejscu ogólnie dał bym sobie spokój przestał kombinować i liczyć na cuda techniki podjechał do Aldomu i zamówił Lagunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 02.10.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Barliniak ja o Aldom cały czas pamiętam i na pewno tam się wybiorę jak już będę miał kupować kocioł ale tak jak piszesz...cały czas "kombinuje", może za dużo . Tak na marginesie z ciekawości mam pytanie: 1. czym różni się Laguna od Termiki? tzn, lepiej dołożyć do Laguny, jeśli tak to czemu (np. zasobnik mają taki sam, na reszcie się nie znam)? No i na stonce gwarancja na termike to 5 lat, na lagune 2 lata...spora różnica Edytowane 2 Października 2017 przez drakan83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.10.2017 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Barliniak ja o Aldom cały czas pamiętam i na pewno tam się wybiorę jak już będę miał kupować kocioł ale tak jak piszesz...cały czas "kombinuje", może za dużo . Tak na marginesie z ciekawości mam pytanie: 1. czym różni się Laguna od Termiki? tzn, lepiej dołożyć do Laguny, jeśli tak to czemu (np. zasobnik mają taki sam, na reszcie się nie znam)? No i na stonce gwarancja na termike to 5 lat, na lagune 2 lata...spora różnica Laguna jest nowym kotłem kotłem który zastąpił beringi itd. Różnice w konstrukcji i wyposażeniu. tak w skrócie to Laguna to kocioł z full opcja, optymalizacja procesu spalania popielnik z kompresją, automatycznie czyszczony wymiennik, mechaniczne czyszczenie rusztu itp. Termika w wersji orginalnej to prosty kocioł z wydmuchem czyszczeniem recznym wymiennika bez optymalizacji procesu spalania, Nie mylić tej termiki która jjest w aldomie bo z tego to tylko pudło i obudowa zostałą. Sprowadzany jest golec i do niego wkładany sterownik pluma itd. Chcesz termikę w oryginale to pisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 10.10.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 No to jeszcze inne pytanie Laguna czy Red Compact? Za i przeciw, zalety i wady...czemu ten a nie ten drugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts