Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pellet

tobikkox

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myślałem...ale myślałem też o wielu innych (najbardziej Defro Sigma EkoPell, Pereko KSP Pellet i Granpal Eco ze względu na to, że mają spore zasobniki na pelet i budowe w miare ok, dodatkowo KSP Pelet kosztuje niecałe 11k)...ale najbardziej odkąd czytam fora podszedł mi Red Compakt ze względu na same dobre opinie (teraz doszła Laguna P Edilkamin), mimo że mają małe zasobniki na pelet...tylko że dalej myśle o innych kociołkach, bo ta cena Red-a jest za duża jak dla mnie. No i serwis ma dla mnie duże znaczenie jak by było coś nie tak...Red i Laguna mam niedaleko siebie autoryzowanych sprzedawców i serwisantów...myślałem też o Simpelu i Ecofire, też mają dobre opinie...ale ich autoryzowanych sprzedawców czy serwisantów nie znalazłem w okolicy. Co prawda mógłbym kupić któryś kocioł np. przez internet, ale czy mi go lokalni hydraulicy dobrze zamontują...tego nie wiem, a różnie z nimi jest i nie wiedzą ile brać - ceny z kosmosu za samą robote...większość znam i wole polegać na kompleksowej usłudze sprzedaż/montaż/serwis (pierwsze uruchamianie jeśli jest wymagane)...wtedy nie ma przerzucania się kto coś nie tak zrobił albo czy to wina kotła czy hydraulika Edytowane przez drakan83

myślałem...ale myślałem też o wielu innych (najbardziej Defro Sigma EkoPell, Pereko KSP Pellet i Granpal Eco ze względu na to, że mają spore zasobniki na pelet
O jakiej wielkości zasobniku myślisz?

Do Red Compact na pewno jest dodatkowa nadstawka 45kg za ok. 500zł.

Nie pamiętam, czy do Laguny P też jest czy nie.

Edytowane przez Robinson74

O jakiej wielkości zasobniku myślisz?

Do Red Compact na pewno jest dodatkowa nadstawka 45kg za ok. 500zł.

Nie pamiętam, czy do Laguny P też jest czy nie.

Biorąc po uwagę dobre opinie Red-a, zasobnik bym przełyknął :)...ale mam dom budowany na początku lat 90-tych, nie jest tak energooszczedny jak obecne i wiem, że będzie troche więcej palił, że tak motoryzacyjnie powiem :) i będe musiał częściej uzupełniać zasobnik.

Biorąc po uwagę dobre opinie Red-a, zasobnik bym przełyknął :)...ale mam dom budowany na początku lat 90-tych, nie jest tak energooszczedny jak obecne i wiem, że będzie troche więcej palił, że tak motoryzacyjnie powiem :) i będe musiał częściej uzupełniać zasobnik.
Uzupełnienie zbiornika peletem to bajka i trwa 3-5min .Natomiast wyczyszczenie takiego pereko trwa dłużej i mniej przyjemnie:D Wyobraź sobie ściągasz tą klapę u góry i wachlujesz wyciorem(piec nie posiada wentylatora wyciągowego) to dopiero jest zadyma w kotłowni:yes: Szwagrowi poleciłem reda kupił i jest mega zadowolony.Wcześniej miał śmieciucha Veismana za 4tyś:bash: pieniądze wywalone w błoto.Piec przewymiarowany no i zapychanie komina systematycznie.Zobaczyłem jak wygląda czyszczenie tego pieca RED i porównałem do mojego defro:( Jest różnica.Lagunka ma z kolei kompresję popiołu także też fajna sprawa tylko chyba jest na 6mmm pellet .Pellux miał problem ze spiralką transportującą która potrafiła się wygiąć i przysporzyć trochę problemów aż sprawdziłem u siebie bo tu jakiś "fachowiec" od pomp ciepła czy eko syfu się tu udzielał i wypominał to w peleciekach.Niestety w defro jest to stalowa rurka i na niej spiralka także aby to wygiąć trzeba by kamieni nasypać.Drakan to ile Ty masz tych metrów do ogrzania i jaką temp. preferujesz że się tak tego dosypywania boisz:D? Edytowane przez Barliniak

.......Pellux miał problem ze spiralką transportującą która potrafiła się wygiąć i przysporzyć trochę problemów ............
no tak, tylko to jest oddzielna część pieca i kupuje się osobno(część zasobnika), a sam piec? Dpytuje sie, bo sąsiad kupił pelluxa 200 touch i jest zadowolony. dla mnie taki za duży, ale ta 12 podoba mi się, zwłaszcza sterownik pluma(taki sam jak w tym touch200)

.Drakan to ile Ty masz tych metrów do ogrzania i jaką temp. preferujesz że się tak tego dosypywania boisz:D?

160 użytkowej i 70 piwnicy, która jest w całości ponad terenem. Ściany pow. uzytkowej mam całkiem całkiem, 24cm, 5 cm wełny i cegła dziurawka...ale ściany piwnicy to 36 cm zwykłej cegły. Z tym dosypywaniem to nie taki problem by był...teraz i tak latam kilka razy dziennie do śmieciaka...więc to bardziej taki detal :)

no tak, tylko to jest oddzielna część pieca i kupuje się osobno(część zasobnika), a sam piec? Dpytuje sie, bo sąsiad kupił pelluxa 200 touch i jest zadowolony. dla mnie taki za duży, ale ta 12 podoba mi się, zwłaszcza sterownik pluma(taki sam jak w tym touch200)

To że osobno się kupuje nie zmienia faktu że spiralka może się wygiąć.Tutaj masz temat z innego forum na temat pieca Biawara https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16920-kocioł-pelmax-nibe-biawar-opinie-użytkowników/page-9 Sterownik w piecu to byłby fajny jak by miał tylko start/stop i ustawienie zadanych temp.na CO i CWU reszta zbyteczna.Chodzi mi tu o nastawy spalania,przedmuchy,czas podawania itp. No chyba że jesteś przeszkolony w zakresie ustawiania tego typu parametrów ale nie sądzę :) więc możliwością grzebania w rozbudowanym sofcie możesz tylko sobie zaszkodzić niż pomóc.Wzorem do naśladowania jest tutaj Windhager ,tak jak w aucie z salonu wciskasz guzik i jedziesz :)

Edytowane przez Barliniak

160 użytkowej i 70 piwnicy, która jest w całości ponad terenem. Ściany pow. uzytkowej mam całkiem całkiem, 24cm, 5 cm wełny i cegła dziurawka...ale ściany piwnicy to 36 cm zwykłej cegły. Z tym dosypywaniem to nie taki problem by był...teraz i tak latam kilka razy dziennie do śmieciaka...więc to bardziej taki detal :)
To widzę żeś zahartowany w boju wiec przesiadkę na peleciaka na pewno docenisz w porównaniu do tych co mają pompki ciepła nic dotknąć nie chcą oprócz swojego dotykowego ekranu i łazić pod krawatem:p Na jakie spalanie liczysz i jaką temp.chcesz utrzymywać?Rozumiem że piwnicy nie grzejesz.:no:

Piwnice troche grzeje, musze, bo inaczej by mi pizgało na parterze...w zimę piwnica jest najzimniejsza właśnie przez ściany, strop nad piwnicą nie jest ocieplony, więc musze grzać (chociaż nie tak jak część mieszkalną), a docieplić go za bardzo nie mam jak, bo jest niska.

Co do spalania to powiem tak, w tamtą zimę spaliłem 5t węgla i między 5-10 metrów drewna, głównie na jesień i wiosne żeby codziennie przepalić. 4000 za węgiel +- 1000 za drewno. Drewno kupowałem z lasu, załatwiałem transport, pilarza, potem sam rąbanie i wożenie...wiadomo że to kosztuje, o czasie już nie wspominam ile to zajmuje, masakra.

Co do spalania, to nie wiem czego się spodziewać, ale podoba mi sie to, że w sezonie wiosenno/jesiennym komfort będzie nieporównywalny, jeśli chodzi o przepalenie, wygoda, czystość...standardowe zalety jakie daje pellet...to mnie przekonuje. Wiadomo że będzie troche drożej, ale bez roboty, z wolnym latem od rypania się z drzewem i cały czas komfort cieplny jednej temperatury (21-22 stopnie). Teraz mam tak, że jak napale to mam żer tropików.

Na marginesie napisze że mieszkałem rok temu w domu z kotłem na ekogroszek, wiadomo, wygodniej niż w śmieciaku, ale bałagan, syf pył itd itp...że wole troche więcej zapłacić i wziąść kociołna pellet. Chociaż na 100% decyzji z żoną jeszcze nie podjęliśmy, ale tak na 80% jeśteśmy na dzień dzisiejszy zdecydowani na pelet

Edytowane przez drakan83

Na marginesie napisze że mieszkałem rok temu w domu z kotłem na ekogroszek, wiadomo, wygodniej niż w śmieciaku, ale bałagan, syf pył itd itp..

Hej kolego, nie przesadzasz trochę. Zapraszam Cię do mojej kotłowni. Wiadomo, że pellet to czystsze paliwo ale z tym ekogroszkiem tragedii nie ma:wiggle:.

Drakan musisz ocieplić piwnicę tylko nie mów że się nie da:yes: chociaż piąteczka styro na suficie albo więcej.Widziałem też że robią natrysk pianką.Ocieplenie się opłaca no i zejście do tej piwnicy też przegroda musi być.Jak to ogarniesz to powinieneś się zmieścić w 4-5,5t za sezon.W Metalicu w Stargardzie można było oglądnąć Biawara,Elektrometa na żywo i porównać do Tekli.Pamiętaj abyś oglądając pomyślał o czyszczeniu tego czy owego pieca bo właśnie tu jest duża różnica pomiędzy piecami o algorytmach i innych udogodnieniach nie wspominając.

Hej kolego, nie przesadzasz trochę. Zapraszam Cię do mojej kotłowni. Wiadomo, że pellet to czystsze paliwo ale z tym ekogroszkiem tragedii nie ma:wiggle:.

Nic a nic nie przesadza jeśli będziesz miał peleciaka z kompresja popiołu , pionowym wymiennikiem i wentylatorem wyciągowym spalin to różnica spora w obsłudze i czystości bo jeśli wunglak z dołożonym palnikiem to różnica będzie niewielka.

Drakan musisz ocieplić piwnicę tylko nie mów że się nie da:yes: chociaż piąteczka styro na suficie albo więcej.Widziałem też że robią natrysk pianką.Ocieplenie się opłaca no i zejście do tej piwnicy też przegroda musi być..

No właśnie myślimy nad ociepleniem piwnicy, ale ścian 5 cm styropianu, akurat byśmy wtedy na elewacji zrównali się częścią mieszkalną. Co do przegrody to żeby ją zrobić z regipsów na stelażu, bo schody do piwnicy mamy niezabudowane.

Co do kotłów, to na razie mam 3 faworytów: Red-a, Defro Sigma EkoPell i Lagunę.

Koniecznie musisz ocieplić inaczej będziesz wagonami ten pellet sypał:) W dużej mierze to zimno z piwnicy przychodzi także na sufit w piwnicy też nie żałuj .To się zwraca w opale i to realnie.Coś tak przeczuwam ,że to defro wybierzesz 12kw ze względu na spory zbiornik chyba 160kg.Ostatnio zamówiłem do siebie pelet w cenie 850zł/t z firmy Kaczkan i w 15-20min 2t było wrzucone w garażu przez 2 osoby:D gdzie przy węglu spędzaliśmy 2-3h aby go wrzucić .Oczywiście brykiet był luzem.

bo jeśli wunglak z dołożonym palnikiem to różnica będzie niewielka.

Właśnie o tym piszę ale nawiązując do problemu kolegi Drakan - piszesz, że jak napalisz w kotle to masz żar tropików. Mam takie pytanie , czy na grzejnikach masz zawory termostatyczne czy zwykłe kulowe. Jeżeli zwykłe kulowe to do wymiany i to koniecznie. Wiem, że to trochę kosztuje ale naprawdę warto. Nie dość, że zaoszczędzisz na opale to jeszcze zyskasz komfort cieplny. Kiedyś miałem ten sam problem, wyrzuciłem wszystkie zawory kulowe i wstawiłem termostatyczne - różnica ogromna. I to co pisze Barliniak, sufit piwnicy chociaż 5-ką styropianu i to zejście do piwnicy odgrodzić.