Elllenka 29.09.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Chce kupic domek i często trafiam na oferty gdzie jest jakies małe szambo np. na 2, 3 kręgi i gdzie nie ma WC w domu. Chciałam spytać o to jaki jest koszt założenia WC i podłączenia do takiego szamba?Czy takie szambo można jakoś powiększyć (np. stawiając drugi zbiornik obok), czy lepiej wymienić na nowe? Chodzi mi o sama tylko hydraulikę (podłączenie WC, rury, kopanie, podłączenie do zbiornika), bez kosztów robienia całej łazienki. Oczywiście do takiego szamba szłaby też woda z wanny. Kolejna rzecz - czy ktoś z was wie jak były robione takie szamba kręgowe? Są szczelne, czy to tylko 2 kręgi włożone w jeden na drugi, gdzie cała "wodnista" treść wsiąka w ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.09.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Teoretycznie, według przepisów, szambo musi być szczelne. Między kręgami powinny być uszczelki. W praktyce widziałem tylko szturchanie w dno, aby sprawdzić czy jest betonowe. Szczelność szamba najłatwiej można sprawdzić porównując metry kubiczne zużytej wody (odczyt z licznika) z ilością (nawet przybliżoną) wywiezioną przez szambelanów. Mała beczka chyba 3 m^3, duża beczka 6,5 m^3, zreszta zawsze jest napisane za zbiorniku. Szczelność jest najczęściej kwestia sumienia właściciela. Zresztą jeśli ktoś chwali się że wywozi raz na rok/dwa/trzy to cudów nie ma aby było szczelne. Gdyby, powtarzam gdyby, komuś zależało to porządek można zrobić w kilka lat. "Ale to nasz elektorat" :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 29.09.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 No ja bym mogla nawet je jakos pogłębic i wylac dno betonem. W sumie to szambo wczesniej slużyło do ścieków z kranu, a te są mniej "hardkorowe". Cos czuję, że bez wymiany szamba się nie obejdzie. Koszt nowego, to wiem, że ok. 5000zl. Pytanie teraz ile może kosztowac samo podłączenie WC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.09.2017 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Domek bez "wygód" zapewne ma niższą cenę, lecz weź pod uwagę że czeka cię wywożenie szamba. Teoretycznie niekiedy robi to miasto czy gmina w ramach opłat komunalnych. Gorzej jeśli trzeba to czynić na własny koszt. Co do samego podłączenia to podpytaj na miejscu , na odległość trudno coś powiedzieć: długośc rur, i wykopów, raczej dwie komory po 4 kręgi czyli po dwa metry głębokości. Jeśli jest wysoki poziom wód gruntowych to bezpieczniejszy (ale i droższy) jest gotowy zbiornik plastikowy, bo nie nabiera wody z gruntu. O ile to potraktować jako remont, to jakaś minimalna papierologia może być niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 30.09.2017 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 (edytowane) Kupuje to na co mnie stac i z tego co widzę kanalizacja to "luksus" w przypadku domków. Szambo - znam koszty i procedury, ale raczej pytam o koszty postawienia WC i akurat tu nie mam zamiaru pytać urzędników, czy za przeproszeniem moge sobie wstawic kibelek Czy ktos z was robił kanalizacje w takim domu? Edytowane 30 Września 2017 przez Elllenka błąd ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 30.09.2017 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Tak przy okazji - jesli sa wysokie wody gruntowe to nie lepiej montowac szambo betonowe? plastiki ponoć podnosza się z czasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.09.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Raczej plastik z balastem, zbiornik betonowy złapie wodę z zewnątrz i wywozisz nie swoją ciecz. Może ktoś z podmokłych okolic się odezwie? Z szambem pożegnaliśmy się kilka lat temu, wielką ulgą. Była okazja i pa, pa. Wygoda też kosztuje. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 10.11.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Już zrobilam znaczną część, więc odpowiadam na wlasne pytanie, bo może ktoś ma podobny problem. Części - rurki itp - ok. 500zl, WC - ok. 350zl, terma elektryczna ok 500zl (50l), robocizna - ok. 1000-1200zl. Techniczne info - odpływ był juz podciągnięty do kuchni, ale trzeba było przebić się do łazienki, rozwalić trochę betonu na posadzce itp. Ogólnie finansowo nie ma dramatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts