qbap_ck 30.09.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Witam.Zamierzam ocieplić sufit drewniany, nad którym znajduje się poddasze nieużytkowe za pomocą maty PE (polietylenowa gr. 5mm laminowana folią metalizowaną) tak zwany ekran zagrzejnikowy. Mam tego 200m2 i planuję przybić ten ekran do sufitu zszywkami. 2 warstwy jedna ekranem do dachu druga do dołu i na to przykręcał będę płyty KG. Generalnie wykombinowałem to tak że zimą ciepłe powietrze będzie się odbijało od całej pow sufitu a latem ekran skierowany do dachu będzie odbijał nagrzane powietrze z dachu... nie wiem czy dobrze kombinuje? Jest to stary budynek sufity na piętrze to deskowany strop, do którego przybite są od spodu kasetony ze sklejki. Na deskach na poddaszu leży siano, potem dopiero jest dach spadzisty pokryty papą. Przestrzeń między stropem a dachem ma ok. 60cm w najwyższym punkcie i nie ma dostępu do tego bez zdejmowania dachu. Dom dopiero kupiłem i nie mam na razie kasy na wielkie inwestycje. Nie wchodzi w grę obniżanie się z sufitem bo jest tylko 235cmCzy mógłby się ktoś mądry wypowiedzieć na temat takiego rozwiązania. Boję się głównie o wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 30.09.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Witam. Zamierzam ocieplić sufit drewniany, nad którym znajduje się poddasze nieużytkowe za pomocą maty PE (polietylenowa gr. 5mm laminowana folią metalizowaną) tak zwany ekran zagrzejnikowy. Mam tego 200m2 i planuję przybić ten ekran do sufitu zszywkami. 2 warstwy jedna ekranem do dachu druga do dołu i na to przykręcał będę płyty KG. Generalnie wykombinowałem to tak że zimą ciepłe powietrze będzie się odbijało od całej pow sufitu a latem ekran skierowany do dachu będzie odbijał nagrzane powietrze z dachu... nie wiem czy dobrze kombinuje? Jest to stary budynek sufity na piętrze to deskowany strop, do którego przybite są od spodu kasetony ze sklejki. Na deskach na poddaszu leży siano, potem dopiero jest dach spadzisty pokryty papą. Przestrzeń między stropem a dachem ma ok. 60cm w najwyższym punkcie i nie ma dostępu do tego bez zdejmowania dachu. Dom dopiero kupiłem i nie mam na razie kasy na wielkie inwestycje. Nie wchodzi w grę obniżanie się z sufitem bo jest tylko 235cm Czy mógłby się ktoś mądry wypowiedzieć na temat takiego rozwiązania. Boję się głównie o wilgoć. A te siano suche ? Sprawdź po deszczach czy suche to i dach szczelny. i egoista z i Ciebie:cool: nie dasz zarobić wykonawcom i dystrybutorom . Ale dobrze robisz:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbap_ck 01.10.2017 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Siano suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Witam. Zamierzam ocieplić sufit drewniany, nad którym znajduje się poddasze nieużytkowe za pomocą maty PE (polietylenowa gr. 5mm laminowana folią metalizowaną) tak zwany ekran zagrzejnikowy. Mam tego 200m2 i planuję przybić ten ekran do sufitu zszywkami. 2 warstwy jedna ekranem do dachu druga do dołu i na to przykręcał będę płyty KG. Generalnie wykombinowałem to tak że zimą ciepłe powietrze będzie się odbijało od całej pow sufitu a latem ekran skierowany do dachu będzie odbijał nagrzane powietrze z dachu... nie wiem czy dobrze kombinuje?. Możesz tak zrobić ale tylko jeśli siano nie jest wilgotne a przestrzeń pomiędzy sianem a dachem jest wentylowana. Jeśli mówiąc o dwóch warstwach masz na myśli zamknięcie siana nad i pod tąże folią, to sama różnica temperatur w suficie moze spowodować pod górną warstwą folii wykraplanie się wody co z biegiem czasu zamieni siano w coś gnijącego. W miarę bezinwazyjna inna metoda to po zdjęciu od wewnątrz prawdopodobnie desek należało by wymienić siano na styropian lub wełnę. A deski zastąpić stelażem do płyt gk Edytowane 2 Października 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbap_ck 03.10.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Przestrzeń jest wentylowana wygląda to takpapadeskipowietrzecoś jakby gruba pyta pilśniowa leży na sianiesianodeskiekran folią do góry ekran folią do dołupłyta KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts