Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własny projekt - prośba o ocenę i uwagi

Recommended Posts

Witam, od dłuższego czasu przeglądam projekty domów i nie mogę znaleźć tego który całkowicie przypadł by mi do gustu dlatego postanowiłem sam narysować wizję mojego domu idealnego. Po krótce - interesuje mnie dom parterowy, bez poddasza użytkowego z garażem dwustanowiskowym. Rekuperacja + piec na paliwo stałe

Interesuje mnie ocena układu pomieszczeń który narysowałem, co byście zmienili itd. Co według was jest źle i dlaczego. Czy mogę liczyć na waszą pomoc?

Dom dla rodziny 2+2

projekt.jpg

bardzo spoko wg mnie, ale:

- nie robilbym kuchni otwartej na salon/jadalnie - w praktyce - tragedia z tymi otwartymi kuchniami, niby przestrzen itd... natomiast siedzisz i ogladasz w salonie cos a tu Ci zona z kolezanka garami trzeskaja, cos sie przypalilo... itd... nope nope nope

- nie ma miejsca dla faceta na tzw "pierdolnik" chyba ze dostawisz to osobno poza budynkiem, sanki, narty, rowery etc oprocz tego "podreczne cos dla faceta w domu - miejsce na wkretarke, wiertarke etc.

no i dla 2+2 nie ma miejsca dla gosci, no i zalezy od Waszej pracy, ale np w moim przypadku oboje potrzebujemy swojego kata do pracy w domu (okazjonalnie) ale takie osobne miejsce - gabinet gdzie mozesz sie odciac od wszystkich w domu i chwile popracowac - bezcenne.

jajmar

Tak rysunek trzyma skalę, poniżej lista pomieszczeń z wymiarami i powierchnią:

Kuchnia 457 x 286 - 13mkw

Spiżarnia 154 x 286 - 4,4mkw

Wiatrołap 262 x 286 - 7,5mkw

Salon 663 x 664 - 44mkw

Hol 452 x 282 - 12,7mkw

Korytarz 850 x 180 + 70 x 313 + 101 x 175 - 19,2mkw

Garaż 664 x 606 + 372 x 120 - 44,6mkw

Sypialnia 517 x 360 - 18,6mkw

Garderoba 517 x 155 - 8mkw

Łazienka 195 x 252 + 90 x 160 - 6,3mkw

WC 195 x 122 - 2,4mkw

Pokój kąpielowy 310 x 207 + 220 x 159 - 9,9mkw

Pokój dziecka 1 395 x 371 - 14,6mkw

Pokój dziecka 2 395 x 403 - 15,9mkw

Kotłownia 352 x 313 + 268 x 120 - 14,2mkw

Pralnia 180 x 249 - 4,5mkw

Kemotxb

Właśnie tego dachu się trochę obawiam :/ co nieco poczytałem i planuję prefabrykowane wiązary + dachówka betonowa brass teviva, jak myślicie będzie to dobre wyjście aby ograniczyć nieco koszty?

Co do pomieszczeń - myślałem aby zrezygnować z wc oraz zmniejszyć powierzchnię garderoby, ale nie mogę tego poustawiać tak aby miało ręce i nogi ;D

W kotłowni planujemy rekuperator, jednostkę centralną odkurzacza, piec na ekogroszek z podajnikiem, zbiornik cwu oraz skład opału i zlew, więc raczej kotłowni nie będziemy zmniejszali. Zastanawiam się ewentualnie nad pompą ciepła, grunt jest gliniasty, działka spora - więc może iść w tym kierunku?

fighter1983

Jeśli chodzi o kuchnię to pozostanę jednak przy swoim, lubię otwarte przestrzenie i nie chcę "zamykać" żony samej w kuchni ;D

Kąt dla mnie wygospodarowałem w garażu - we wnęce będzie znajdował się stół warsztatowy z potrzebnym sprzętem - nie będzie to może warsztat z prawdziwego zdarzenia, ale też nie dłubię na tyle często aby wydzielać osobną przestrzeń.

Pracę zostawiamy w pracy :p W wolnym czasie moja wybranka maluje obrazy ale myślę że lepszym wyjściem będzie pozostawienie bałaganu w garderobie i wyciąganie go na czas malowania niż wygospodarowanie oddzielnego pomieszczenia ;) Dziękuję za wyrażenie Twojego zdania na ten temat ;)

kuusamo

W załączniku podrzucam widok domu na działce wraz z zaznaczonymi stronami świata, od północy mamy drogę dojazdową a za nią łąkę sąsiada. Od wschodu znajduje się wolna działka - chcemy się od niej oddzielić tujami. Od południa mamy dużo choinek i wąską działkę sąsiada która najprawdopodobniej nie zostanie w żaden sposób zagospodarowana, na zachodzie zrobimy sobie duży ogród, granica oddziela nas od sadu drugiego sąsiada.

projekt.jpg

Tak z ciekawosci jaki masz budzet na ten dom? Wychodzi prawie 250m2.. sporo

Jeszcze nie liczyłem dokładnie, na razie jestem na etapie planowania wszystkiego, chcę się zmieścić w 500tys systemem gospodarczym. Na wielu rzeczach jestem w stanie oszczędzić np na kosztach wykonania instalacji co, cwu, wentylacji mechanicznej, centralnego odkurzacza. Garaż, kotłownia, pralnia - tutaj też raczej sam chcę się za to zabrać :) Mam w rodzinie także osobę zajmującą się wykończeniówką więc tutaj też myślę że obetnę parę tys z budżetu ;) Działka już jest wraz z przyłączami. Budowę planuję finansować z kredytu hipotecznego.

Jak myślicie moje plany są realne?

Twój projekt ma bardzo standardowy układ, widziałam kilka podobnych projektów gotowych.

Chociażby Arteo.

Żadna łazienka nie będzie miała światła naturalnego?

Do czego służy podcień przy kuchni?

Od południa tylko jedno sensowne okno w całym domu?

Pokoje dzieci zimą trzeba będzie praktycznie cały dzień zimą doświetlać światłem sztucznym.

Przede wszystkim doświetlenie tego domu światłem naturalnym jest bardzo kiepskie. Odczujesz to zimą.

Hej, dzięki za odpowiedź.

Rzeczywiście projekt Arteo ma podobny układ, inspirowałem się także mocno Ambrozją. Lepiej będzie z gotowego projektu zrobić mój projekt (o ile się da), czy postawić na indywidualny projekt od architekta?

Tak żadna z łazienek nie będzie posiadała okna - nie widzę w tym przypadku innego rozwiązania, jednak myślę że wentylacja mechaniczna załatwi sprawę. Jak uważasz?

Podcień przy kuchni nie jest mi raczej do niczego potrzebny jednak na etapie projektowania i ustawiania wszystkiego podpatrzyłem w projekcie Ambrozja takie rozwiązanie. Myślę że uatrakcyjni dom z zewnątrz, w dodatku nie mam pomysłu jak wykorzystać tą przestrzeń.

Pokoje dzieci oraz oświetlenie domu - masz może pomysł jak to inaczej rozwiązać? w projekcie Arteo i Ambrozja występuje ten sam problem.

Wszystkie łazienki bez dostępu do światła naturalnego to faktycznie porażka :( Dopuszczalne w bloku, ale jak bym sam projektował dom od podstaw, to zapewniłbym okna w KAŻDEJ łazience.

Właśnie tu mam dylemat czy rzeczywiście te okna są tak potrzebne w przypadku wentylacji mechanicznej. W dzień - tak czy siak okno nie da nam tyle światła - i tak zapalamy światło, wieczorem to oczywiste. Latem - zgodzę się że można otworzyć okno aby przewietrzyć szybko pomieszczenie, jednak zimą myślę że niewiele osób otwiera okno aby wyziębić łazienkę.

Jeżeli nie mam racji to proszę poprawcie mnie.

Jeszcze nie liczyłem dokładnie, na razie jestem na etapie planowania wszystkiego, chcę się zmieścić w 500tys systemem gospodarczym. Na wielu rzeczach jestem w stanie oszczędzić np na kosztach wykonania instalacji co, cwu, wentylacji mechanicznej, centralnego odkurzacza. Garaż, kotłownia, pralnia - tutaj też raczej sam chcę się za to zabrać :) Mam w rodzinie także osobę zajmującą się wykończeniówką więc tutaj też myślę że obetnę parę tys z budżetu ;) Działka już jest wraz z przyłączami. Budowę planuję finansować z kredytu hipotecznego.

Jak myślicie moje plany są realne?

500tys nie jest ani troche realne, 600 tez nie. Moze 700 jak sie bardzo postarasz i sporo zrobisz sam

właśnie to jest rzecz, za którą płacisz architektowi - aby wiedział jak zaprojektować sensownie, bez niepotrzebnych podcieni, prawidłowo doświetlone.

Masz teraz też bardzo daleko telewizor od kanapy - wiesz jak ogromną przekątną będzie musiał mieć ekran, by dało się sensownie oglądać TV?

Ja bym zwęziła salon. Cały układ funkcjonalny też mógłby zmieścić się na mniejszej powierzchni. Po co ci korytarze o szerokości 2 m?

1ca6a3fe511c1e18.jpg

a tu przeróbka Arteo:

http://images69.fotosik.pl/912/4cbc5a59bf3d4ca9gen.jpg

Edytowane przez Elfir

jajmar

Właśnie tego dachu się trochę obawiam :/ co nieco poczytałem i planuję prefabrykowane wiązary + dachówka betonowa brass teviva, jak myślicie będzie to dobre wyjście aby ograniczyć nieco koszty?

Co do pomieszczeń - myślałem aby zrezygnować z wc oraz zmniejszyć powierzchnię garderoby, ale nie mogę tego poustawiać tak aby miało ręce i nogi ;D

W kotłowni planujemy rekuperator, jednostkę centralną odkurzacza, piec na ekogroszek z podajnikiem, zbiornik cwu oraz skład opału i zlew, więc raczej kotłowni nie będziemy zmniejszali. Zastanawiam się ewentualnie nad pompą ciepła, grunt jest gliniasty, działka spora - więc może iść w tym kierunku?

Dach nad takimi rozłożystymi parterówkami z licznymi krawędziami podcieniami itd będzie drogi i ogromny, w sensie dachu kopertowego. Za wiązary zapłacisz kupę kasy a strych będzie dziwny i mało użyteczny. Wiązary robi się tam gdzie są rozpiętości i nie ma podparcia (ścian nośnych, stropu) wtedy ma to sens bo płacisz za konstrukcję dachu która pełni te wcześniej wymienione funkcje. Jaki strop planujesz zatem jeśli myślisz o wiązarach ? CO Wy wszyscy z tym ekogroszkiem ? co trochę wchodzą nowe przepisy zaostrzające spalanie węgla a Ty chcesz montować taką instalację ? to chyba nieopłacalne i nierozsądne bo za jakiś czas będziesz musiał nową instalację przerobić a kocioł odstawić. Widziałeś ceny węgla ?

Elfir, dzięki za pierwszy rysunek ;) Fajnie to wygląda. Jedyne czego mi brakuje w tym szkicu to pralni. Przerysuję to do siebie i zobaczę jak z meblami będzie to wyglądało :)

Kemotxb Myślę że i tak nie uniknę tak wielkiego dachu, przy parterówkach raczej trzeba się z tym liczyć - jedynie pozostaje mi ograniczanie kosztów. Co do wiązarów to słyszałem całkiem inną opinię - koszty podobne do tradycyjnej więźby a drewno suche i bardzo szybki montaż - praktycznie nie ma się o co martwić. Co do stropu to pas dolny wiązara stanowił by konstrukcję stropu. Strychu przesadnie dużego nie potrzebuję.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to zastanawiałem się także nad pompą ciepła i fotowoltaiką ale nie wiem czy w takim przypadku nie przerosną mnie koszty inwestycji...

Myślę że i tak nie uniknę tak wielkiego dachu, przy parterówkach raczej trzeba się z tym liczyć - jedynie pozostaje mi ograniczanie kosztów. Co do wiązarów to słyszałem całkiem inną opinię - koszty podobne do tradycyjnej więźby a drewno suche i bardzo szybki montaż - praktycznie nie ma się o co martwić.

Wyślij taki rzut do kilku firm to zobaczysz ile krzykną za dźwigary, tak na oko z 60 tys wyskoczysz.

Paweł - ten rysunek nie bardzo jest w skali - pralnię pewnie da się wyodrębnić między łazienkami.

Wadą jest nadal to, że łazienki nie mają oświetlenia naturalnego (czyli, jak pisał cypryski - standard blokowy a nie komfort domu jednorodzinnego).