magisterson 01.10.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Witam, robię podjazd pod dom 150m2. Na razie przygotowuje podłoże i wysypię to cienką warstwą klińca, może za rok czy dwa lata wezmę się za kostkę brukową. Koparka wykorytowała mi podjazd na głębokość 30-35cm, na warstwę na sam spód dałem piasek o dość żwirowej charakterystyce. Wyliczyłem, że aby ta warstwa miała jakieś 10 cm grubości musze nawieźć około 30 ton piachu. Pytanie pierwsze ile ten piach siądzie przy zagęszczeniu? Bo możliwe, że zagęszczenie sprawi, że będę musiał dowieźć więcej ton piachu aby uzyskać 10cm grubości. Później na to chciałem nawieźć piach bardziej sypki + cement, a na sam koniec kliniec. Pytanie drugie to jakie proporcje dać przy mieszaninie piachu z cementem? 5:1 (5 jednostek piachu na 1 jednotę cementu). No i pytanie trzecie to zagęszczarka. Sąsiad ma zagęszczarkę 500 czy to nie za dużo? Czy raczej czym cięższa tym lepiej? Jak patrzyłem na filmiki firm które kładą kostkę to mają z reguł takie 200-300 max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.10.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Nie stabilizuj piasku przed klińcem gdyż zepsujesz całą warstwę drenażową.Pomiędzy te warstwy daj geowłókninę żeby kliniec nie mieszał się z piaskiem.Jeśli to tylko 10 cm to musisz nawieźć przynajmniej 15 cm bo siądzie pod zagęszczarką. Zagęścić musisz także sam kliniec tak aby stanowił solidną podbudowę. Jeśli piasek stabilizowany cementem to taką podbudowę wykonuje się zamiast klińca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk.bud 20.05.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2024 Robię podobną rzecz, przy czym zamiast kostki będzie tylko kamień dolomitowy. Jak finalnie zagęszczałeś piach, z cementem czy bez? Zastanawiam się czy piach 10-15cm zagęszczony (bez cementu), geowłóknina i kamień 15cm będzie stabilnej, czy jednak przesyłać piach z cementem Witam, robię podjazd pod dom 150m2. Na razie przygotowuje podłoże i wysypię to cienką warstwą klińca, może za rok czy dwa lata wezmę się za kostkę brukową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts