DarkHomer 01.10.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Witam.To mój pierwszy wpis na tym forum.Zakupiliśmy z żoną kamienicę z okresu międzywojennego. Kamienica jest murowana - grube ściany. 125 m2 ( piwnicy , parter, I piętro ) stropy drewniane.Chcemy się przygotowac do remontu który ruszy w przyszłym roku - planujemy go na 2-3 lata. Chcemy zamieszkać na piętrze a parter wynająć pod działalność usługowa.Z racji tego że nie znamy się na temacie remontu - budowy, prosze o pomoc ! Chciałbym zrobić wszystko porządnie. poszukałem trochę na internecie i zastanawiam się czy powinienem pierwsze zacząć od zatrudnienia inżyniera żeby wykonał ekspertyzę budynku ? a później według niej zatrudniać fachowców i remontować punkt po punkcie ... Czy pierwsze znaleźć biuro architektoniczne które zrobi plany elektryki i co. kanalizacji itp .. Czy przy starym budynku 3,8 m wysokości piętra, warto zainwestować w rekuperację powietrza?, pompę ciepła powietrze ? moje wątpliwości dotyczą stanu konstrukcji dachu, stropów (czy wymieniać) i pogłębienia piwnicy o ok 50 cm. .. i wiele wiele innych. Proszę o pomoc .. pokierowanie jak ruszyć temat aby nie przepłacić i nie zmaśćić remontu Pozdrawiam wszystkich, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Ekspertyzę to trzeba było zrobić przed zakupem, żeby wiedzieć czy kupowanie ma sens w ogóle.Wysokość nakładów na remont może przekroczyć cenę zakupu, jeśli okaże się, ze kamienica ma kiepski stan techniczny. Czy zamierzacie coś przebudowywać? Bo wówczas potrzebny jest projekt budowlany. Sam remont tego nie potrzebuje, ale musisz wiedzieć co trzeba remontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarkHomer 01.10.2017 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 zamierzamy wybić drzwi zewnętrzne i powiększyć okna na parterze - dowiedziałem sie ze na to potrzeba pozwolenie ? .. wymiana konstrukcji dachu podobno też ? o ekspertyzie budynku myślałem jako informacji żeby czegoś nie pominąć w remoncie . Budynek leży w samym centrum miasta i udało się go kupić za nieduże pieniądze, koszt remontu to inna sprawa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.10.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Czy nad stanem kamienicy czuwa konserwator zabytków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarkHomer 01.10.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Wymiana konstrukcji dachowej, o ile dach zostanie bez zmian, nie wymaga projektu a jedynie zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts