Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ława fundamentowa - czy tak może być czy fuszerka?

yanioo

Recommended Posts

Witam,

21 sierpnia wjechała koparka na budowę

25 sierpnia były zrobione ławy + ściany fundamentowe (pustak szalunkowy zalany B25)

Od 1 września zaczął padać deszcz.... praktycznie uniemożliwiając kontynuować kolejne etapy.

Były pojedyncze dni słoneczne, które wykorzystano na robienie izolacji pionowej + styrodur.

Niestety deszcz tak dowalił, że praktycznie ostatniego dnia opadów zalało budowę.

Działka jest lekko spadkowa (z 5%) z góry szła woda, ławy zostały pokryte wodą.

Zrobiliśmy teraz drenaż naokoło, podsypka z kamieni, itd.

W ostatni tydzień słońce, ławy trochę*obeschły, pasuje zasypać, ale jutro ma znowu polać :/

Po tym jak podmyło ziemię z wykopów i odsłoniła się nieco ława, ujrzałem coś takiego. Czy to jest fuszerka, czy tak może być?

20171002_081122.jpg

Ławy fundamentowe były prawdopodobnie lane bez szalunków do wykopu i stąd te lekkie nierówności. na styku ławy i ścian.

Takie zalewanie jest jak najbardziej dopuszczalne jeśli zwięzłość gruntu na to pozwala i nie obsypuje się on do wykopu.

Innym powodem mogło być przesiąknięcie mleczka cementowego przez izolację na styku ścian i ławy podczas zalewania ścian fundamentowych.

Mleczko związało ziemię która była obok a po zejściu wody odsłoniło taki widok.

Nie jest to nic niepokojącego i o ile byłeś na budowie i widziałeś na gotowo zalane ławy bez tego dodatku to jest to wynikiem drugiej podanej możliwości.

Poza tym bardzo ładnie zrobione.

Dziękuję za odpowiedzi.

A czy na tej ławie jak na zdjęciu nie powinno być widać jakiejś dodatkowej izolacji poziomej?

Izolacja pozioma prawdopodobnie jest. Pomiędzy ławą a ścianą fundamentową powinna być gruba folia lub czasem stosuje się papę.

Nie jest to jakieś wielkie przestępstwo i zaniedbanie ale jeśli nie byłeś na budowie podczas tych prac to zapytaj o to kierownika budowy, lub sam odsłoń folię kubełkową i skuwając związany piasek lub inne zanieczyszczenia zobacz czy ona występuje.

Na fotce widoczne jest wiadro hydroizolacji prawdopodobnie Dysperbitu, Izolbetu itp. środka więc ściany były malowane od wewnatrz i z zewnątrz.

Takie widoki mogły wystąpić także jeśli powierzchnia ławy nie była płaska dlatego osadzając pustaki szalunkowe ścian fundamentowych nie dolegały one szczelnie do ławy.

Następnym winowajcą prawdopodobnie była zbyt rzadka konsystencja betonu dlatego tez przez szpary pomiędzy ławą a pustakiem wysączyło się mleczko cementowe.

Na pionowych ścianach fundamentowych powinna być założona hydroizolacja z masy izolacyjnej lub papy termozgrzewalnej, a następnie ściany powinny być ocieplone styropianem.

Dopiero na styropian powinna być zakładana folia kubełkowa widoczna na zdjęciu.

tak, był używany Dysperbit, malowane 3x.

Z zewnątrz z kolei malowanie Dysperbitem + styrodur 10 cm, potem zatarta siatka i dopiero na to folia kubełkowa.

Podsypane kamieniem i już zasypane z jednej strony, a teraz kierownik jeszcze zasugerował, żeby resztę już tak nie zasypywać, tylko jeszcze na kamyki dać jakąś flizelinę i dopiero wtedy zasypywać.

Mam nadzieję, że faktycznie tam folia też jest jak mówicie i to wystarczy.

tak, był używany Dysperbit, malowane 3x.

Z zewnątrz z kolei malowanie Dysperbitem + styrodur 10 cm, potem zatarta siatka i dopiero na to folia kubełkowa.

Podsypane kamieniem i już zasypane z jednej strony, a teraz kierownik jeszcze zasugerował, żeby resztę już tak nie zasypywać, tylko jeszcze na kamyki dać jakąś flizelinę i dopiero wtedy zasypywać.

Mam nadzieję, że faktycznie tam folia też jest jak mówicie i to wystarczy.

Jeśli tam są takie roztopy a grunt gliniasty to sugeruję aby całość rury drenarskiej jednak odgrzebać z tych kamieni i całą owinąć lub tylko przykryć na wierzch geowłókniną.

Prędzej czy później sama filtracja kamykami powoduje że rura się zamula i całość drenażu nie spełnia swojej roli.

Dopóki jeszcze wszystko jest nie zasypane a pogoda pozwala zrób to dla własnego spokoju.

Edytowane przez Mareks77

Bardziej pytam, czy tu nie powinno być jakiś szalunków i ten beton powinien być równo ułożony ... druga sprawa czy powinienem się bać tego, że stała tu woda, czy nie podmyło tam coś. No niestety jest to moja pierwsza przygoda z budową i nie mam doświadczenia.
problem jest zastosowanie w takich warunkach bloczków betonowych i dysperbit na nie .. to takie placebo.. no ale stało się .. Teraz ważne jaka jest izolacja między bloczkami, a ławą..

to jest podstawa- tam musi być konkretna izolacja, aby bloczki później nie chlały wody.

Dren powinien być zrobiony tak.. rura drenarska.. owinięta geowłókniną .. na to żwir też w geowłókninie... i nie szaleć ze spadkami, oraz nie dawać rynien do drenażu! pod żadnym pozorem!

to i tak idzie do poprawki- będzie przeróbka na ścianę oporową..więcej w DB.

geowłóknina wig 200 i rura fi 160 - 1000 otw fi 5? chyba tak .. na 1mb rury.. 19 tyś otw .łącznie :)

1tyś na 15 min :) jest trochę kwadransów :) ale rura ma pełne dno i gładkie

P1010055.jpg

P1010071.jpg

ed3.jpg

ed2.jpg

Edytowane przez מרכבה

Witam,

Rura drenarska niby jest z wbudowaną geowłókniną (nie jest to zwykła rura).

Tutaj bardziej kierownik chciał dać na kamyki jeszcze flizelinę.

Jeśli tak to OK.

Posłuchaj swojego kierownika bo ma rację.

A propos, jeśli on dba o takie szczegóły to prawdopodobnie jeśli pogłoski z brakiem izolacji na ławie i tych wycieków mleczka były by czymś poważnym i prawdziwym to też by nie puścił.

Ja wiem ze to pustaki szalunkowe.

Jeśli beton był B25 to brak izolacji nie jest jak już wspomniałem wielkim przestępstwem.

Ważna a nawet najważniejsza jest izolacja pomiędzy ścianą fundamentową a ścianami nadzienia.oraz prawidłowa izolacja pozioma płyty podłogowej na gruncie czyli chudziaka.

Tutaj zadbaj aby były to dwie warstwy folii lub papa na lepiku i folia

Witam.

Fundament mam zagęszczony i zasypany.

Może doradzicie mi forumowicze czy rozprowadzać teraz w środku wod-kan i lać chudziaka, a potem iść z murami czy lepiej STOP i czekać na wiosnę.

Ekipa wydaje się prężna ale dom jest dość duży (150 m2 na parterze użytkowej + poddasze do adaptacji). Na stropie się zatrzymam i czy to bezpieczne i gra warta świeczki?

Czytałem o przerwach technologicznych jakie trzeba zachowywać i kiepsko to widzę. Wiadomo że pogody też nikt mi listopadowej nie przepowie.

Pozdrawiam

Zakończ stan zero i roboty ziemne przed zimą, bo na wiosnę to trzeba długo czekać aż wszystko osuszy się na tyle by dało się spokojnie robić. Wylej chudziaka, zaizoluj ściany, ociepl, zasyp od zewnątrz i od środka, zrób kanalize, zalej chudziaka, zabezpiecz i przykryj czymś przed zimą. Na wiosnę wystartujesz wcześniej jak tylko mrozy odpuszczą, do murowania nie trzeba cudów - byle nie padało, bo do prac ziemnych to lipa, ziemia po długich mrozach potrafi być zmarznięta do maja, a później to jedno błoto. Lepiej tak niż zatrzymać się na stropie, strop ciężej zabezpieczyć no i dochodzą ściany które też mokną. Najlepszy stan przed zimą to SSO z dachem.