ksuplat 02.10.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Witam.Planuje zamontować na zewnątrz lampę led z czujnikiem ruchu, z tym że chcę ją podpiąć w ten sposób aby, działała ona na czujnik ruchu ale również na włącznik w domu. Mam przygotowane przez elektryka okablowanie na zewnątrz gdzie w trój-żyłowym kablu mam zero, 1 fazę (włączaną i wyłączaną za pomocą wyłącznika światła oraz 2 fazę (stałą wyłączaną na bezpieczniku). Wiem że schemat podłączenia do fotokomórki jest taki, że na kostce są 4 wejścia z czego 3 to wejścia na zero fazę i uziemienie ( i do nich podłącza się odpowiednie przewody z sieci) a czwarte wejście na kostce prowadzi prąd do lampy w momencie przekazania fazy dalej przez czujnik ruchu.Moje pytanie jest takie czy jak do tego czwartego wejścia na kostce (prowadzącego fazę z fotokomórki do lampy) podłączę 1 fazę (tą na włączniku) tak aby móc zapalać światło na zewnątrz bez konieczności uruchamiania go za pośrednictwem fotokomórki, to czy to nie uszkodzi to tego czujnika ruchu, do którego w tym momencie będzie dopływało napięcie z dwóch kabli z fazą jednocześnie (tego na włączniku oraz tego na bezpieczniku)? Wiem jak podłączyć kable, ale nie znam się na skutkach jaki może mieć podłączenie kabla z fazą do innego kabla z fazą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.10.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Witam. Wiem jak podłączyć kable, ale nie znam się na skutkach jaki może mieć podłączenie kabla z fazą do innego kabla z fazą? Skoro wiesz jak wszystko połączyć odniosę się tylko do tego. Nic się nie stanie tylko wtedy gdy będzie to ta sama faza;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts