Avinu 02.10.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Mam mieszkanie w kamienicy, na skutek spartacznej roboty dekarzy, przez kilka miesięcy zaciekała woda z rynny pod ocieplenie ze stryopianu, ściana namokła w dwóch pokojach na odcinku ok. 1 m. W jednym pojawił się grzyb. Obecnie przyczyna zalania jest już naprawiona, pozostaje suszenie. Ściana z cegły pełnej 40 cm, stryopian 15 cm. Jeden z majstrów stwierdził, że osuszenie nic nie da dopóki nie skujemy tynków, podobno tynk utrudnia wysuszanie i nawet z pomocą osuszacza będzie to trwało 3 lata. Jak skujemy tynki to może ze rok będzie ok. Skucie tynków oznacza, że mam 3/4 mieszkania wyłaczone z uzytku. Czy ktoś ma może praktykę w takiej awarii przy podobnych warunkach?Obecnie chodzi mi w jednym pokoju osuszacz, suszę w godzinach 7-18, potem pokój jest normalnie użytkowany. W ciągu tego czasu osuszacz wyciąga ok. 3 litry wody. Gdy go uruchamiam w pokoju jest ok. 55% wilgotności, po ok. 2 h, wilgotność spada poniżej 40% i utrzymuje się w przedziale 35-38% przez resztę czasu działania osuszacza. Po wyłączeniu, po jakiejś godzinie znowu jest ok. 55% i tak się utrzymuje do rana. Pokój staram się uszczelnic na czas działania. Czy faktycznie osuszenie ściany może trwać kilka lat? dodam że sciana faktycznie jest mokra i czuć od niej mokrym tynkiem i stęchlizną, gdy podejdzie się blisko, gdy chodzi osuszacz nic nie czuć, ale już po chwili jaki się go wyłączy to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 tynk przepuszcza wodę. Przecież jak się domy oddaje do użytku to też przez kilka miesięcy schnie z tynków, wylewek, kleju. Nikt tynków nie skuwa na ten czas. Czy ściana sucha można sprawdzić urządzeniem mierzącym wilgotność materiału. Coś takiego miewają np. parkieciarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avinu 02.10.2017 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 No własnie tak się zastanawiam, na ile on chce zarobić, za skucie i położenie tynku na nowo sobie policzy, a na ile wynika to z praktyki, on nie twierdził że wcale nie przepuszcza tylko że utrudnia, że cegła schnie szybko a tynk bardzo wolno. Choć w sumie to jego szybko to też jakoś szybkie nie jest, rok.Tak zcząłem trochę panikować, gdyż poczatkowo myslałem, że tydzień i będzie po sprawie, a tu osuszam już 9 dzień i jakoś wielkiej poprawy nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.10.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 poczekaj ze dwa-trzy miesiące i będzie ok. Wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.10.2017 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Szanowny Panie, zgodnie z wcześniejszą poradą internauty, proponuję odczekać 2-3 miesiące, a w tym czasie często wietrzyć pomieszczenia i zapewnić w nich odpowiednią wentylację. Jeśli problem nie ustąpi, konieczne będzie podjęcie innych kroków. Miejsca zainfekowane przez grzyba należy zabezpieczyć odpowiednim preparatem. Przy ich malowaniu farbą nawierzchniową, jako podkład zalecam zastosowanie farby Śnieżka Zacieki-plamy, która, izoluje wszelkie plamy i zabrudzenia oraz dodatkowo zabezpiecza przed zagrzybieniem. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts